Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Rižino ili adaptirano mlijeko

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno Rižino ili adaptirano mlijeko

Bok.

Beba je stara 7 mjeseci.
    Meni su prošli tjedan počela predavanja na faksu koja traju obično od 8-13h.
    A za to vrijeme čuva ga moja mama.
    Počeli smo s dohranom malo prije nego što je napunio 6 mjeseci.

On je na isključivom dojenju dobio dosta kilograma.
    Rodio se s 4 kile i do 4og mjeseca udvostručio je težinu.
    Sad, sa 7 mjeseci, ima oko 10 kilograma i 70 cm, znači, dobro je uhranjen, što da kažem...

Uglavnom. U vezi mog izbivanja.
    Imam izdajalicu ali izdajanje mi je bezuspješno.
    Jednostavno se ne mogu izdojiti jer mi treba valjda 3 sata da izdojim 50ml tako da sam od toga odustala i izdajanje ne dolazi u obzir.

Mislila sam da mu moja mama dok mene nema ponudi rižino mlijeko pomiješano s rižolinom pa nakon toga jednu voćnu kašicu i eventualno ako ja malo dulje izbivam da mu još da piletinu s povrćem u kašici.

Ja kad se vratim doma onda ga dojim čitav dan i čitavu noć.

Zanima me zapravo je li mu ova hrana ujutro premalo?
    Da mu ipak kupim neko adaptirano samo za ujutro? zbog vitamina i željeza i svega toga što rižino mlijeko ne sadrži a adaptirano sadrži?

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

i molim vas...prije nego mi neki skoče za vrat jer sam spomenula adaptirano...
    ne želim djetetu za ozbiljno ugroziti zdravlje.
    zato sam i postavila ovu temu.
    jedino što želim znati jest hoću li mu uskratiti previše vitamina i minerala ukoliko mu ujutro dajem rižino mlijeko pomiješano s rižinim pahuljicama umjesto adaptiranog.
    dala bih mu ja najradije svoje izdojeno ali izdojiti se ne mogu.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Death of art, ovaj komentar s skakanjem za vrat je zaista nepotreban.

Rižino mlijeko nikako ne može biti zamjena za majčino mlijeko, ako malo pretražiš forum vidjeti ćeš da nisi prva koju muči ova dilema.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koliko se sjećam, kupovno rižino mlijeko smije se davati tek od 10 mjeseci tako da ukoliko ne misliš sama raditi mlijeko možda je bolje davati adaptirano... Ipak nikako ne preporučam rižolino za tako malu bebu. Moj stariji klinac je prvi put probao ...lino tek poslije prvog rođendana (i to kad je vidio mene da jedem). Ne mislim da je to nešto strašno nezdravo, ali radije bih skuhala običnu rižu na vodi i pod kraj kuhanja unutra stavila krušku ili jabuku pa izmiksala.

I ja sam starijeg klinca sa 6 mjeseci ostavila sa svojom mamom jer sam išla raditi i nije bilo potrebe za mliječnim obrokom (ni meni tada nije išlo izdajanje). Baka bi mu skuhala rižu ili proso i unutra ubacila voće ili povrće. Kad sam stigla doma papao je siku i nije mu ništa falilo.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam imala slican problem i davala sam ad koji mi je preporucio pedijatar za mlijecne kasice ukoliko ne mogu izdajati za sto nije bilo sanse..doduse moja beba nikad nije prihvatila rizine pahuljice pa bi joj najcesce napravili kasicu, nekad je pila i ad sam kad nije htjela nista na zlicu..u svakom slucaju nesto sto dolazi po tablici dohrane..kasnije mozes skuhati i zobenu s vocem ili nesto slicno sto je zasitno da ga drzi (nemoj me sad drzati za rijec da on vec smije zobene pahuljice, treba pogledati jer se vise ne sjecam)..nikad nije odbila dojenje pa i dalje sa 16 mj. dojimo..jos dok si doma malo isprobaj kombinacije koje voli da se ne susretne prvi put s tim kad si van kuce..takodjer ako dajes ad moguce da ti neke nece prihvacati pa i to trebas isprobati..rizino mlijeko jos nisam davala pa ne znam reci sto je bolje, isla sam po onom sto mi je rekao pedijatar

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ipak nikako ne preporučam rižolino za tako malu bebu.
    Rizolino nema nikakve dodatke, nije kao ostala lina... obicna rizina pahuljica.
    Naravno da je bolje skuhati zitaricu u zrnu, ali ponekad je prakticnije i jednostavnije koristiti pahuljice (ciste, bez dodataka secera ili adaptiranog).

Ja recimo mislim da uopce ne bi trebalo biti problema ako tih 7 sati beba ne dobije adaptirano mlijeko. Ako mozes podojiti dijete prije odlaska i odmah po dolasku kuci, a dijete je dobro prihvatilo dohranu, probajte tako. Uvijek naknadno mozete dodati obrok adaptiranog (ili neku zitnu kasicu napraviti s adpatiranim), ako mu bude trebalo "podebljati" tih 5-6 sati razdvojenosti.
    Ja vjerujem i nadam se da nece biti potrebno.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 08.03.2010. at 23:27

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uopće ne treba mu mlijeka kad te nema doma, ako ćeš to nadoknaditi popodne i ponoći, ali bi bilo lijepo da mu u svaku kašicu stavi kap-dvije tvog mlijeka, jer to bebe odmah prepoznaju. Znači nešto skuhano žganci, riža ili slično na vodi +- voćka + par kapi ili ml mlieka.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jesi pokušala ručnu tehniku izdajanja, možda bi ti išlo lakše i brže? probaj prema ovom tekstu, možda uspije http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2488
    ako ne, možda zaista tih 7 sati dijete može bez mlijeka pa i adaptiranog. probajte.

što se rižinih i inih pahuljica tiče, ja sam osobno protiv njih, jer su to ektrudirane pahuljice koje su u svom procesu prošle raznoraznu tlačnu i temperaturnu torturu i konačni proizvod se u lancima bjelančevina jako razlikuje od originalnih u samim zrnima žitarice. tako da bih ja, uz cijelih 5 minuta više posla radije djetetu kuhala pravu rižu ili ako se radi o kukuruzu- palentu koji su taj čas gotovi a puno zdraviji od pahuljičastih inačica.

rižino, zobeno i ina mlijeka nisu nadomjestak ni za kakvo mlijeko, tek napitak na bazi te neke žitarice, dakle time i dalje ne daješ mliječni obrok, a ako se diejte doji na zahtjev mimo tog vremena izbivanja ne vidim razlog uvođenja ičeg takvog (pa ni ad, zapravo)

sretno sa dohranom i faksom!
    Posljednje uređivanje od tropical : 10.03.2010. at 14:39

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće ne treba mu mlijeka kad te nema doma, ako ćeš to nadoknaditi popodne i ponoći, ali bi bilo lijepo da mu u svaku kašicu stavi kap-dvije tvog mlijeka, jer to bebe odmah prepoznaju. Znači nešto skuhano žganci, riža ili slično na vodi +- voćka + par kapi ili ml mlieka.
    moje dijete uopće ne prepoznaje moje mlijeko
    mislim da je to još jedan od mitova vezanih za dojenje

mom djetetu je izdojeno mlijeko u rangu s vodom, tj. ne popije više od par gutljaja a dohranu u koju stavim par kapi svog mlijeka uredno odbija kao i svu drugu hranu

DoA, budi sretna da ti dijete hoće jesti dohranu i ne brini za mliječne obroke, dok god dojiš beba ih ima dovoljno

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    DoA, budi sretna da ti dijete hoće jesti dohranu i ne brini za mliječne obroke, dok god dojiš beba ih ima dovoljno
    A što te navelo na tu pomisao?

Ovo je citat iz teksta o dohrani:

Ako je dijete mlađe od jedne godine, neka uvijek doji prije nego što ponudite drugu hranu. Djeca koja ranije počnu s nadohranom i ona koje jedu puno krute hrane često ranije prestanu dojiti.
    Ponudite djetetu hranu otprilike jedan sat nakon podoja. Neka jede sve dok ne pokaže znakove sitosti: okretanje glave, zatvaranje usta, udaranje žlicom, želja za odlaskom, pljuvanje hrane... Neka dijete samo odluči kada više ne želi jesti i nikad ga ne nagovarajte da pojede sve što ste mu ponudili, čak i ako se radi o «samo još jednoj žlici». Većina će beba dobro uravnotežiti unos mlijeka i krutih tvari ako se hrane na taj način.
    U prvoj djetetovoj godini kruta je hrana samo nadopuna majčinom mlijeku – nikako zamjena. Kada uvodite dohranu, ne mijenjajte raspored dojenja (ako ga uopće imate!). Dojite na zahtjev, a hranu nudite u malim količinama koje ćete postupno povećavati kako se povećava djetetov apetit.
    Majčino je mlijeko puno hranjivih sastojaka važnih za zdravlje, rast i razvoj djeteta u prvoj godini. Neke zdravstvene prednosti dojenja izravno su povezane s količinom mlijeka koju dijete dobije: što je veći postotak udjela majčinog mlijeka u prehrani, veća je dobrobit za zdravlje.
    Dojenje prije obroka dobar je način za očuvanje zaliha majčinog mlijeka kako bi se prijelaz na krutu hranu odvijao postupno, a beba dobila dovoljno mlijeka.
    Ovdje je cijeli tekst:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2501

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    Bok.

Beba je stara 7 mjeseci.
    Meni su prošli tjedan počela predavanja na faksu koja traju obično od 8-13h.
    A za to vrijeme čuva ga moja mama.
    Počeli smo s dohranom malo prije nego što je napunio 6 mjeseci.

On je na isključivom dojenju dobio dosta kilograma.
    Rodio se s 4 kile i do 4og mjeseca udvostručio je težinu.
    Sad, sa 7 mjeseci, ima oko 10 kilograma i 70 cm, znači, dobro je uhranjen, što da kažem...

Uglavnom. U vezi mog izbivanja.
    Imam izdajalicu ali izdajanje mi je bezuspješno.
    Jednostavno se ne mogu izdojiti jer mi treba valjda 3 sata da izdojim 50ml tako da sam od toga odustala i izdajanje ne dolazi u obzir.

Mislila sam da mu moja mama dok mene nema ponudi rižino mlijeko pomiješano s rižolinom pa nakon toga jednu voćnu kašicu i eventualno ako ja malo dulje izbivam da mu još da piletinu s povrćem u kašici.

Ja kad se vratim doma onda ga dojim čitav dan i čitavu noć.

Zanima me zapravo je li mu ova hrana ujutro premalo?
    Da mu ipak kupim neko adaptirano samo za ujutro? zbog vitamina i željeza i svega toga što rižino mlijeko ne sadrži a adaptirano sadrži?
    Death-of-Art, ja bih na tvom mjestu svakako kupila neko adaptirano, naravno, samo za uporabu dok si ti odsutna. Preko vikenda isto neće trebati.
    Zašto? Zato što je djetetu do godine dana mlijeko glavna hrana, a sve je ostalo DOhrana. Po mom mišljenju, a i iz tekstova tako proizlazi, ne može dijete od 7 mjeseci 6-7 sati biti bez mlijeka, bilo majčinog, bilo adaptiranog.

Iz teksta:
    Jedna studija pokazuje da je prosječna količina mlijeka u dobi od 7 mjeseci 875 ml dnevno (93% ukupne hrane),
    Maleni može, ako baš treba, imati na dan i dva obroka dohrane, iako ja ni to ne bih preporučila, jer kažeš da je dobro uhranjen. No, ako ih i ima, to ne može biti u 2 uzastopna obroka. Djetetu treba puno tekućine. Ako ne piški redovito, postoji npr. opasnost od uroinfekta. Kako nadoknaditi tu tekućinu? Ne vodom. To onda treba biti nadomjesno mlijeko.

Još bolja opcija ti je - pročitati tekstove o izdajanju, ima par trikova kako se opustiti i uhodati.
    Evo jednog teksta (a ima ih još):
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2473

Nije ti to niš strašno, ja sam tako svojoj Pupici ostavljala u hladnjaku svaki dan po 1-2
    bočice. Ako ti ne bi odmah imala za obrok, ne moraš odustati, količina izdojenog mlijeka povećavat će se s vremenom.
    Pozdrav!
    Posljednje uređivanje od dutka_lutka : 11.03.2010. at 10:38

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma ja sam isto htjela samo komentirati za izdajanje. U početku nisam mogla puno izdojiti, ali vježbom bi išlo sve više, polako, ali sigurno, dakle povečala se količina, ali i brzina kojom bih mlijeko izdojila. Možda da ne odustaneš već probaš ipak izdajati, dok se ne uvježbaš., pa ako ide ide, ako ne ne.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nikad nisam mogla izdojiti dovoljno niti jednom tehnikom. Počela sam raditi sa djetovih 6 mj. Nikad nisam bila duže otsutna od 5 sati u komadu(radila sam dvokratno ili skračeno u jednoj smjeni) . Dojila sam prije odlaska na posao ili odmah po dolasku sa posla . U međuvremen je sin imao jedan obrok dohrane, dok god sam dojila nisam dodavala adaptirano na bočicu ( ali ga je jeo povremeno u onim kašica koje su ga već imale u sebi) .

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam odsutna i po 9 sati, ali je malac brzo skuzio mu ne treba adaptirano. Na čuvanju je jeo dohranu, a doma cicao do iznemoglosti.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

bok. evo mene opet.

hvala na odgovorima.

uglavnom. rekla sam mami da mu stavi malo adaptiranog mlijeka u kašicu dok mene nema, međutim on je dobio osip oko usta.
    da potvrdim svoje sumnje da je krivo adaptirano ja sam mu jednom prilikom opet stavila malo adaptiranog u voćnu kašicu i on je opet dobio osip oko usta.

na temelju čega zaključujem da je vjerojatno alergičan na kravlje mlijeko pa čak i na ono adaptirano.

probat ću se izdajati pa možda s praksom (kako ste napisali) i usvojim gradivo, haha...al ja mislim da ću se na kraju ipak zadržati na rižinom mlijeku zato jer nije baš da mene dugo nema doma (3-4 , eventualno 5 sati budem odsutna)... i mislim da on ionako to sve nadoknadi kad sam ja doma jer je na sisi manje više non stop.
    makar, kao što rekoh, najbolje bi bilo da mogu izdojiti dovoljno mlijeka da ima za kašicu i za ovako popiti.

uglavnom, ima li neka tema vezana za alergiju na kravlje mlijeko?
    ja sam njega ionako imala namjeru dojiti do treće-četvrte godine (ukoliko on sam na svoju inicijativu ne odustane, lol, neću mu ništa forsirati, samo kažem da mi nije u planu još dugo vremena odvikavati ga od sise) pa sad mislim da mi je ova alergija još razlog više za produljeno dojenje.
    Posljednje uređivanje od Death-of-Art : 18.04.2010. at 17:16

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

DOA ja se na tvom mjestu za nekih 5 sati ne bi opterećivala mlijekom jer ne mora dijete svaki puni sat dobivati mliječni obrok, ako voli kašicu pojesti slobodno s rižinim ili za mjesec dana zobenim koje mi preferiramo

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    bok. evo mene opet.

hvala na odgovorima.

uglavnom. rekla sam mami da mu stavi malo adaptiranog mlijeka u kašicu dok mene nema, međutim on je dobio osip oko usta.
    da potvrdim svoje sumnje da je krivo adaptirano ja sam mu jednom prilikom opet stavila malo adaptiranog u voćnu kašicu i on je opet dobio osip oko usta.

na temelju čega zaključujem da je vjerojatno alergičan na kravlje mlijeko pa čak i na ono adaptirano.

Ne mora biti alergija na kravlje mlijeko nego na neke sastojke formule. Ista stvar se dogodila i nama, mi i dalje dojimo, ali sam maleckoj s navršenih godinu dana probala dati formulu jer sam počela raditi, pa da joj baka i deda mogu nešto dati. Probala sam 2 vrste (ona popije samo gutljaj), od obje je dobila osip. Treća formula (mislim najskuplja) je u redu, ali moja curica ni nju ne želi piti. Probala sam i kravlje mlijeko, svježe Vindijino, prokuhano i ohlađeno. Popila je isto samo gutljaj-dva, nije bilo ama baš nikakvih flekica po licu, za razliku od formule, kad se u roku 5 minuta sva osula crvenim flekovima oko usta i po obrazima. Tako da... tko zna što stavljaju u formule ako izazivaju tako trenutne reakcije...

E da, dovoljno je da doji ujutro i popodne, navečer i noću kad si doma. U međuvremenu može jesti voćne kašice s rižom, prosom, palentom
    Posljednje uređivanje od Nia_Zg : 19.04.2010. at 09:42

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

DOA čini mi se da ti najbolje možeš da proceniš da li tvom detetu treba AD ili mu je kašica dovoljna, jer ga ti najbolje poznaješ i vidiš kako prihvata dohranu, a naši se odgovori baziraju na našem iskustvu sa našom decom. Moja do 8 meseci nije pojela neku značajniju količinu čvrste hrane. Nemoj o rižinom mleku razmišljati kao o mleku već kao o nemlečnoj hrani. Zašto se ne posavetuješ sa pedijatrom oko te alergije?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Riža nema sise pa tako ni mlijeko. Ti napitci nisu namjenjeni maloj djeci. Imaju u sebi puno konzervansa.
    Postoji adaptirani napitak na bazi žitarica za alergičnu djecu. Nabavlja se u ljekarni, na recept - dakle, potrebna je konzultacija s pedijatrom.

Ja sam se vratila na posao kad je kćer imala 7 mj. MM joj kuha rižu sa jabukom ili kruškom. Proso je jako bogato željezom i totalno je mljac. Imaš i integralni kukuruzni griz u DM-u za kupiti od Severa. Hranjivo, zdravo i kvalitetno. Kupila sam i adaptirano jer nekad ujutro ne doji dovoljno (zvjera okolo) pa joj onda nadoknadi s tim. Inače pričeka da se vratim. Radim 6 h, s putem do posla i nazad me nema 7 h.

Ja također ne mogu izdojiti. Imam dvoje male djece pa nemam niti vremena učiti.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 19.04.2010. at 13:24

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hello svima, samo jedno pitanjce. Mi smo pred par tjedana krenuli sa vocem i to je malena jako fino prihvatila ali gotovo svaki puta negdje pola sata sat, ponekad 1.5 sat zeli cicati. Danas smo bili na sistematskom sa 6 mj i pedi rekdmozemo krenuti polako sa rizom i mrkvicom ali nikako nakon tih kasica davati cicu makar sljedeca dva sata. Objasnjenje je da ako se da mlijeko onda organizam ne apsorbira sve vitamine iz voca i povrca. Meni to zvuci totalno cudno, pa me zato zanima da li itko zna nesto o tome? Inace ona doji jako cesto ali pomalo, i sitnija je beba (rodena sa 2770g i 47 cm, sa 6 mj ima 5850 i 60.5 cm).
    Hvala unaprijed
    ps ako ovo nije mjesto za moje pitanje molim vas moderatori da m premjestite post jer stvarno ne stignem pregledavati sve teme (uz ovu pupicu imam jos jednog prvasica i petogodisnjakinju i samo muza da pomogne)

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    DOA ja se na tvom mjestu za nekih 5 sati ne bi opterećivala mlijekom jer ne mora dijete svaki puni sat dobivati mliječni obrok, ako voli kašicu pojesti slobodno s rižinim ili za mjesec dana zobenim koje mi preferiramo
    samo da se nadovežem da je nama gastrić preporučio napitak od zobi iliti mlijeko jer ima proteina, na spomen rižinog je rekao da je zobeno bolje, da je rižino samo fino, a ne toliko hranjivo kao zobeno.

Iako se makrobiotičari ne bi složili s ovim, rekao nam je i da izbjegavamo integralne stvari jer dječji organizam još nema enzime kojima bi ih probavio i da koristimo bijelu rižu itd.
    Onda sam saznala da bi i proso spadalo u tu skupinu zbog ovojnice oko zrna, ali njega koristimo i dalje.
    U tu skupinu upada i heljda.
    Davor je još davno pisao negdje na forumu o tim složenih ugljikohidratima, ako se nekome da neka pretraži.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

DoA, cure su ti već dale savjete ali ja bi samo dodala da u toj dobi neka djeca već spavaju cijelu noć (i ne trebaju mliječni obrok u tom periodu). Tako da, ako ti hraniš bebu tokom dana dok si s njim i kako si navela tokom noći, meni se čini da su vama samo zamijenjeni dan i noć (što se tiče mlijeka) i čini mi se da to zaista ne bi trebao biti problem. Nisam jedino shvatila da li ti zbog njegovog ponašanja imaš dojam da mu fali mlijeko u tom periodu ili je dijete u stvari sretno, zadovoljno i napreduje (a ti ipak brineš, kako je to već nama mamama svojstveno ).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •