pa, sve sam rekla u naslovuzna linetko od kad smije gorgonzola? kada jedemo umak od 4 vrsti sira, i miš hoće, ali ne usudim mu se dati, dok ne provjerim. hvala!
pa, sve sam rekla u naslovuzna linetko od kad smije gorgonzola? kada jedemo umak od 4 vrsti sira, i miš hoće, ali ne usudim mu se dati, dok ne provjerim. hvala!
kud tise žuri?
misliš da su plojesnivi sirevi dobri za djecu?
ja ne bih još dugo.
a 4. sir u umaku može biti i neki drugi.
Ne znam neki sluzbeni odgovor iako i mene zanima jer i mi volimo jesti umake od sira, ukljucivo gorgonzolu, i pizzu 4 sira (mmmmm... )
Osobno sam odlucila davati joj(ima 14 mjeseci) ako se radi o gorgonzoli u kuhanom umaku jer su sastojci gorgonzole koliko znam mlijeko, sol i plijesan koja se termickom obradom "ubije" (kao i kvasac u kruhu) pa ne mislim da to moze biti stetno, bar ne u malim kolicinama. Svjezu ne bih davala do 3-4 godine iako su te plijesni ocito neopasne za jesti...
Znam nije odgovor koji tražiš, ali ja bih izbacila iz svojeg jelovnika umak od 4 vrste sira (ako ga mali svom silom želi i ne možete drugačije odreagirati).
Eto, hvala! I mišljenja i iskustva su dobrodošla![]()
Nikamo mi se ne žuri, s gorgonzolom, inače doduše često moram žuriti![]()
Ne znam jesu li dobri ili loši za djecu, pa zato i pitam, možda netko ima provjerene informacije.
Čula sam ja da u Francuskoj i djeca to jedu i sirovo jer im je kultura takva da jedu te sireve kao desert (de gustibus)
Ne bi ja njemu dala da još toliko navaljuje, a da znam da ne smije, recimo gljive, ne? Naravno bolje je da sve jedemo zajedno, da ga ne pati zašto mi jedemo nešto drugo.
uvijek će zbog nečega patiti.
ali, ako je to za njegovo dobro, šta te briga.
Može biti umak od sira s 2 vrste sira, u biti ne mora biti gorgonzola unutra.
I isto je fino.
Malo sam prosurfala i cini mi se da uglavnom ne preporucaju ispod godine dana prvenstveno zbog opasnosti od listerije, kao i ostale meke sireve od nepasteriziranog mlijeka (npr. Brie, Camembert, Roquefort...) Medjutim, koliko znam listeriju ubija visoka temperatura, znaci dobro prokuhan umak po meni ne bi trebao biti opasan...
P.S. Meni je u umaku od 4 sira glavna gorgonzola, inace je nekako bezukusan, masno-sirast umjesto da ima onaj posebni okus koji obozavam... u stvari ja umak cesto radim samo s gorgonzolom, ev. jos neki sir da malo razblazi ako je prejaka gorgonzola. Radim naravno s pravom gorgonzolom (ak je ne pojedem prije za dorucak)
i mi obožavamo taj umak, gorgonzolu općenito, i dajem ju svom sinu (on ima sad 3 godine), al naravno prokuhanu u umaku.P.S. Meni je u umaku od 4 sira glavna gorgonzola, inace je nekako bezukusan, masno-sirast umjesto da ima onaj posebni okus koji obozavam... u stvari ja umak cesto radim samo s gorgonzolom, ev. jos neki sir da malo razblazi ako je prejaka gorgonzola. Radim naravno s pravom gorgonzolom (ak je ne pojedem prije za dorucak)
Al kad je sila i nema doma gorgonzole , i umak s 2 sira je nama ono, ok.
Ajde da sad pitam bezveze. Kako se uopće radi taj umak? To je ono u vrhnju za kuhanje otopljen sir?
Pitam zato jer ga svi hvalite, a mi u principu ne koristimo vrhnje za kuhanje, pa to onda otpada.
OT: mozes s vrhnjem za kuhanje (ja ne koristim jer u to stavljaju neku gumu za zgusnjivanje, bljak!), mozess mileramom (mmm, to ja koristim, iako je 25% mm) a mozes s besamelom (to je kao lakse od milerama i vrhnja, ali meni je bezveze to malo umaka raditi dijetno, kad mi je puno finije na mileramu)
pa nije bešamel dijetni, u njega ide maslac koji ima puno više masnoće od milerama/vrhnja
Anemona, to je najgluplje i najjednostavnije jelo i recepta, zapravo, i nema:
u vrhnju za kuhanje ili mlijeku otopiš parmezan, gorgonzolu, neki topljeni sir i neki žuti sir.
začiniš i gotovo. možeš staviti i češnjak, ali meni je bolje bez njega.
(ako kuhaš na mlijeku, na kraju umiješaš i jaje da se zgusne)
ako poslužiš s njokima, nema zasitnijeg obroka. a gotovo za 15 minuta.
za iznenadne goste - dušu dalo.
Mislila sam da je nešto kompliciranije kad puno ljudi o tome piše.
Radila sam nešto slično nekoliko puta s piletinom i šampinjonima - daaaavno. Okus mi je ok, ali to mi nije za moje dijete, zato otpada.
hvala sillyme! to mi je dobra informacija.
svejedno mu neću davati, nije sila. mm to voli, pa napravim recimo jednom mjesečno, jer je brzo, pa kad nemam vremena. pokušat ću bez gorgonzole, kako savjetujete. ja gorgonzolu otopim na malo putra, pa zalijem mlijekom, pa dodam neki tvrdi sir i parmezan, nekad mozzarellu (4. vrsta) i nekad malo kiselog vrhnja, pa zgusnem s brašnom. ali ideja s jajetom je sjajna! nikad se ne bi sjetila! moram to isprobati!
thanks everyone!![]()