Kako reći prijateljici koja se bori s neplodnošću da ste trudni?
Jedna od najtežih stvari kroz koje prolaze žene i parovi koji se bore s neplodnošću su tako česte objave o trudnoćama u njihovoj sredini: obitelji, krugu prijatelja, na poslu. Neplodni parovi su često zadnji u svojoj okolini koji će ovakve imati vijesti za druge.
Što izbjegavati?
1.
Kriti radosnu vijest tako da oni budu zadnji koji saznaju o vašoj trudnoći. Odgađanje priopćenja ne može pomoći – oni će saznati, ako ništa drugo, kad rodite. Odgađanjem priopćenja učinit ćete da se osjećaju izuzeti u svom specijalnom statusu, žigosani, kao oni koje drugi tretiraju u rukavicama. Iznenađenje i šok će biti tim veći što je trudnoća više poodmakla i tim veći što više ljudi je saznalo prije njih. Skrivanje od strane obitelji posebno teško pada. Budite iskreni i promptni.
2.
Minimizirati trudnoću. Izbjegavajte izjave tipa „koliko će to dijete koštati“, „nismo željeli dijete tako brzo“, „blago tebi, ti još uvijek imaš slobodu“. Neplodnim parovima trudnoća je najveća želja, i minimiziranje vrijednosti tako željene trudnoće može ih vrlo negativno pogoditi. Neželjena trudnoća im se ponekad čini kao najveća nepravda.
3.
Objaviti trudnoću javno u širokom krugu obitelji ili prijatelja. Neplodni parovi imaju vrlo kontradiktornu reakciju na tuđe trudnoće. Iako se iskreno žele radovati s vama o vašoj lijepoj vijesti, vaša trudnoća podsjeća ih na ono što oni sami ne mogu postići. Nerijetko, protiv vlastite volje, mogu zaplakati. Najbolje im je objaviti trudnoću privatno, tako da se oni imaju vremena prilagoditi novonastalom stanju i odreagirati u privatnosti.
4.
Pitati „a kada ćete vi“ ili „što vi čekate“. Ako u krugu prijatelja imate parova koji duže vrijeme nemaju djece, ova pitanja je bolje izbjegavati. Iako je moguće da namjerno odgađaju trudnoću, također je moguće ili čak vjerojatno da pripadaju 15% populacije kojima treba duže od godinu dana za zatrudniti. Ukoliko spadaju u ovu zadnju kategoriju, vaše će ih pitanje staviti u dilemu – da li priznati nešto što je vrlo privatna i škakljiva stvar, ili izmišljati razne izgovore i retoričke odgovore.
5.
Očekivanje ushićene reakcije s druge strane. Vijest o trudnoći je za mnoge neplodne parove bolna tema s kontradiktornim konotacijama i reakcijama. Iako se iskreno raduju za vas, svaka trudnoća je podsjetnik na vlastitu nevolju. Nemoguće je skroz izbjeći uspoređivanje s vlastitom situacijom, a neki to mogu bolje od drugih. Nemojte im zamjeriti ako na prvi pogled nisu onoliko ushićeni kao i vi.
Kako priopćiti vijest o trudnoći?
- Recite što prije i učinite to vi sami umjesto da saznaju od drugih, posebno ako se radi o bliskoj osobi.
- Učinite to privatno umjesto javno da osoba ima vremena vijest „progutati“.
- Pokušajte to učiniti pismeno, da bi reakcija bila što privatnija.
- Očekujte da će vijest boliti, ali to možete minimizirati.
Primjeri
„Znam da će ti ovo biti teško čuti, pa sam ti htjela reći prije nego drugima: ja sam trudna. Reći ću svima sutra, ali htjela sam da znaš prije toga. Ako želiš otići prije toga, posve razumijem.“
„Moram ti reći: ja sam trudna. Ali tako sam željela da ti budeš prva.“
Nakon što je shvatila da je trudna s trećim djetetom: „Ponovo ćemo dobiti bebu. Da te bar mogu zagrliti, iako ne znam da li bi to pomoglo. Znam da će ti biti drago za nas, ali znam da će možda i boliti i razumijem. Nadam se da ćemo ostati bliske jer mi tvoje prijateljstvo puno znači.“
„Zajedno smo prolazile kroz postupke i ovo što imam reći je teško čuti: imam pozitivan test. Znam kako je neplodnost teška. Nazovi me kad budeš mogla. Znaš da razumijem.“