Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Da li vas brinu uzori poput Barbie i Bratz-a?

Siena avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Da li vas brinu uzori poput Barbie i Bratz-a?

Moja kćer od 4,5 godina uglavnom voli roza boju, Barbie i Bratz crtiće, jako joj je važno kakvu će haljinu obući u vrtić...ma to je sve normalno, mislim si ja. Ali, kad mi je počela sama od sebe pokazivati kako joj je prevelik trbuh (čak mi se potužila kako joj je predebeli jezik, hahah), ili kako ne želi nositi rep jer Barbie uvijek ima spuštenu kosu i našminkane oči, ili za maskenbal želi biti samo isključivo pjevačica u minici kakve bratz nose.....hm, ja se počnem brinuti. Vi ne? Mislim, nisam kontrol-frik, ali ja bih rado vidjela svoje dijete kao dijete, a ne kao dijete koje želi biti našminkana odrasla žena?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U smislu da ih moje dijete oponaša ne.To što je meni suludo da je u crtiću glavna tema izbor za mis ili odlazak u spacentar je druga priča.
    Znala je gledati winx crtiće no to nije bilo svakodnevno . Nisam primjetila da je počela kopirati te obrasce ponašanja.
    Još uvijek sa sjajom u očima zna gladiti moj trbuh i diviti se mojoj kratkoj kosi
    Posljednje uređivanje od larmama : 10.03.2010. at 10:05

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja sam kad sam bila mala obožavala minice, haljine, naušnice i šminku (tih dva-tri puta dok me mama nije uhvatila) i htjela sam velike sise i dugu kosu (hm, to želim doduše i danas ) i da budem lijepa kao Lepa Brena...
    Mislim da se većina djevojčica igra žena, to me ne brine.
    Nastojim im često ponoviti da su crtići fikcija i da nisu stvarni. Bratz ipak ne gledaju. Barbi (one crtiće koje sam ja odabrala) da.
    Brine me hoće li djeca usvojiti naš (dosta) zdrav odnos prema hrani, zdravlju i vlastitom tijelu, više od toga mislim da za sada ne mogu.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Bratz se kod nas ne gleda, em što je tema tko je lijep i kako je tko obučen, em što je prepun riječi kao što je "glup" i sl. Isto tako ni Wingsice, i to je tako i prihvaćeno... brine me što im teta u vrtiću to pušta i njoj je to ok... žena ima 40tak god, nema svoju djecu i od pedagoških metoda joj je omiljeno koristiti bombone kao mito ili nagradu, tako da me od nje to nimalo ne čudi, na žalost..
    Kupila sam par Barbie časopisa, ali kad sam ih pročitala i vidjela da nemaju nikakvu poruku osim da treba biti lijepa, ići na plažu sa Kenom u najljepšoj haljinici i riješiti zadatak u kojem moraš spariti cipele uz pripadajuću torbicu.. prebacili smo se na princezu Lillife!
    Barbie dugometražne crtiće gledamo, ali to je nešto sasvim drugo u odnosu na časopis!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brinulo me kad je imala 4.5 godine, nosila isključivo rozo i isključivo haljine.
    sad ima 6.5, haljine oblači sve rjeđe i rjeđe, a rozu boju nije odavno spomenula.
    faza
    ima nešto šminke koju koristi po doma, ali ja sam to preokrenula u maškaranje, kupila sam joj boje za lice pa se šara i maskira, čak i kad nije vrijeme maškara. ali to mi je ok
    e da, i išišala se skrooooz na kratko jer želi izgledati kao ja. pa si mislim, ipak sam joj ja još uvijek veći uzor od barbie LOL

btw, bratz ne gledamo, ali gledamo winxice koje nisu baš toliko plitke i pomodne, s tim da svako malo naglasim koliko mi je bezvezna stella koja misli samo o shoppingu i dečkima (u principu, i ostale winxice joj to govore LOL)
    Posljednje uređivanje od Lutonjica : 11.03.2010. at 07:13

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja pomalo od roze faze ide prema dark fazi...jucer je imala crnu dolcevitu, sive tajce i crne marte, a preko crna tunika sa slikom...tako si je slozila i to joj se svidja, danas je ipak stavila nesto rozo na sebe...ipak jos nema ni 8.
    zna izvaliti da ne jede kruh jer je na dijeti, ili da vjezba da ima ravan trbuh...to je negdje pokupila, zna nositi te kratke minice, ali ispod tajce i voli sve sto je usko, ali samo zato sto tako moze lakse igrati tvister i lastik (usko=tajce)...svasta oni pokupe, i u svemu bi ja mogla vidjeti utjecaj crtica ili svijeta oko nje, ne mislim da je trebam ocajnicki stititi vec svaki taj njen komentar s njom iskomentirati i razgovarati i razgovarati i objasnjavati kako mi vidimo da ovaj svijet funkcionira.
    obozava winksice i ja sam sretna jer su joj najdraze lejla (sportasica) i blum, a ne stela.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi ne gledamo ni Barbie, ni Winx, ni Bratz (bar ne još), iako ona zna za te crtiće, jer o njima pričaju curice u vrtiću (mješovita grupa, do 7 godina, pa ima svega na repertoaru).
    uglavnom, volimo rozu, iako je imala fazu Petra Pana i sve je trebalo biti zeleno. sad je opet roza..faze

Mene više strah budućnosti, i puberteta, i pomisli da mi može promaći dio kad bi joj uzor (OK, možda ne baš uzor, ali cool faca) mogao biti netko sa naše društvene scene

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne gleda spomenute crtiće, ali je u haljinama, vilama, bajkama (nakon što sam je do dvije godine odijevala isključivo unisex).

Možda sam ja luda, ali ja zaista vjerujem da su stvarni uzori negdje bliže, u obitelji. Ta različita društvena obličja koja mogu zadobiti status uzora naljepljuju se na ovaj prvi uzor. Što ja želim reći? Opsesija nekime/nečime dolazi iz osjećaja nepoželjnosti, nelijeposti koji osjetimo mnogo ranije. U tom mi je smislu Bratz ostala ženskolika ekipa bezopasna. Vjerojatno će se sljubiti s njima u nekom trenutku, ali ne vjerujem da će to biti više od nečeg privremenog. Ono, pink, pa dark faza, pa tko se jo nareda.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

uh vise me brine to sto moja nevoli,nikakve barbi,princeze,suknju i haljinu nema sanse da obuce,zanima ju sponge bob,tomica,igra se sa traktorima,auticima,vlakovima,kad naraste kaze bit ce vozac autobusa ko tata
    jos nisam vidila curicu ko moju,da nevoli ni bebe ni roze boju,ni princeze,najsretnija je u trenerci!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj senna prvotno napisa Vidi poruku
    uh vise me brine to sto moja nevoli,nikakve barbi,princeze,suknju i haljinu nema sanse da obuce,zanima ju sponge bob,tomica,igra se sa traktorima,auticima,vlakovima,kad naraste kaze bit ce vozac autobusa ko tata
    jos nisam vidila curicu ko moju,da nevoli ni bebe ni roze boju,ni princeze,najsretnija je u trenerci!
    moja je bila takva do točno 4.5 godine
    a onda je došla roza faza

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi ne brinemo.
    jer mislimo kako su poruke koje mi svakodnevno šaljemo puno jače od onih koje jednom-dvaput mjesečno može vidjeti u crtiću.

roza boja me uopće ne brine, svatko od nas ima fazu neke boje, a normalno mi je da je to u njihovoj dobi - roza.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eto, apri, kad Orka gleda Bratz jednom do dvaput mjesečno.

Problem je valjda kad se svakodnevno gleda, onda je i utjecaj valjda jači?

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

u skladu sa svojim feminističkim uvjerenjima sigurna sam da je nužnost fizičke ljepote jedan od načina na koji se porobljavaju žene našeg doba. ipak, mislim da će moja curica kako bude rasla imati barbie, gledati barbie, bratz i što li već, jer zabranjeno voće je naslađe?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj mlađi se lani za vrijeme praznika zainteresirao za Bratz, a onda je samoinicijativno odustao. Kaže dijete "Mamaaaa, pa to je stalno isto, ništ novo se ne događa".

I ode dijete gledati Star Wars (to je druga priča, nisam baš bila oduševljena, ali su me mm i dijete "skuhali")

Barbike su isto stanovale u našoj kući (iz donacije) nekoliko godina. Bilo ih je devet. Još uvijek imamo spremljeno za ženske goste i donacije: dvije barbike, jednog Kena i jednu onu malu neznamkaksezove... Najisplativiji je bio Barbie-motorkotač na kojem se vozio sinov plišani pas.

Većinu smo već udijelili vrtiću i susjedstvu. Kad to nije zabranjeno voće. Jedna jedina stvar se za njih zalijepila, zapravo dvije: crtić Barbi i Krcko Oraščić (zbog muzike koju poznaju i vole) i Barbie Horse Adventures (pc igrica - koristimo je za učenje engleskog, onak usput).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja ne voli ni Barbie ni te druge nikad to nismo niti gledali, ona općenito ne voli crtiće o ljudima a najmanje o djevojčicama i generalno ne voli se igrati da je djevojčica nego da je životinja ili dečko. Možda bi me prije to trebalo zabrinuti.

Ali opet joj je roza najdraža boja, zapravo druga, najdraža joj je ljubičasta.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja mislim da "zabranjivati voće" ima smisla. Time dobivamo vrijeme za doživljavanje i prihvaćanje ovih svakodnevnih, stvarnih, bližih uzora o kojima pričate, koje i ja preferiram. Zabranjeno voće može se probati kasnije kad su dobra i zdrava iskustva pustila čvrsto korijenje.

Ipak, ne zabranjujem izričito, ali ni u kom slučaju ne podsjećam da je baš sad subota ujutro kad su na TVu WInxice, ni u kom slučaju ne nabavljam takve crtiće ("zaboravim" pitati one koji imaju i sl.), obavezno ponudim i izreklamiram nešto pametnije u trgovini u kojoj se zalijepe za bezvezan časopis, pisanku biram na macu, Doru ili Hlapića. Tako zasad imamo jedan kišobran na Winx, nešto razmijenjenih sličica i figurica iz čokoladnih jaja i to je sve. Poklonjenu majicu hanamontana spremila sam za Crveni križ.
    Posljednje uređivanje od mendula : 11.03.2010. at 15:02

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mene su brinule, ali sam se prestala brinuti s prolaskom roza faze. U Winksicama ne vidim ništa loše, ni u Barbie crtićima. Bratsice ju nikad nisu ni zanimale. Barbie časopis smo jednom kupile i zajedno zaključile da je koma. Sad kupujemo Wings časopis. Jednio me brine što si stalno gleda koliki joj je trbuh i jel su joj počele rasti cike. Ali nadam se da je to normalno u toj dobi. Stalno joj govorim kako će lijepo tijelo imati ako bude živjela - jela zdravo i bavila se sportom. Mislim - svatko želi izgledati lijepo i nema u tome ništa loše dok se ne pređu neke granice.
    Zapravo sam se javila da pitam - Tko je ta HannaMontana??? Iskače iz svih pernica i ide mi na živce, a nemam pojioma odakle.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moja je još uvijek mala pa ne mogu reći puno. Ni ne gleda te crtiće i ja ću koliko god budem mogla skrivati to od nje.
    S time da me barbie toliko ne muči, mislim i ja sam se igrala s njima kad sam bila mala... Ali svi ovi neki novi crtići uopće mi nisu prikladni za djecu i te bratz lutkice su tako čudne, kao da su svemirke a ne ljudi.

Siena avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da, vidim da je više manje svugdje slična situacija...ma mene brine najviše u kakvo žensko će se ta moja mala pretvorit... Čitala sam negdje kako su u svojim dnevnicima mlade djevojke prije 40-tak godina jedva spominjale izgled i krpice, šminku itd. Bile su samokritičnije i kada su donosile odluke o tome kako će postati bolje, obično su se obvezivale da će više slušati druge i biti obazrivije na njihove potrebe....dok današnje cure uglavnom pišu o izgledu i sređivanju, a to su im glavni kriteriji za biranje prijatelja i simpatija...hoću reći da se bojim da ne postanu površne i prazne, fokusirane na krive vrijednosti. A ovakvo društvo i takav medijski utjecaj sigurno tome doprinosi. S druge strane, da li bi bilo u redu izolirati ih i filat ih onime što ja smatram ispravnim....da li će onda ostat neprilagođene i neshvaćene čudakinje? možda brijem, ali biljka se formira od kad je mlada))

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne brine me, ali su mi ti crtici strasno losi... Par puta smo ih posudili u videoteci, i koma su mi. tako da kad mi kupujemo filmove, biramo ono sto se nama cini vise ok. Kaj se tice odjece i boja i tako, tu se nadjemo negdje na pola puta, ja znam otprilike sto oni vole pa im kupim nesto sto znam da ce bit ok i njima i meni...
    sto se tice trbuha i tjelesnih ideala, mislim da to nisu cule na filmovima, nego od drugih zena, da se komentira vlastito tijelo ili potreba da se smanji obujam je cesta tema razgovora kod zena i djeca to lako cuju i lijepo openasaju...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mojim curama je Barbie br. 1, Winxice OK, Bratz su im preružne (imaju jednu lutku Bratz, koja je uvijek zla maćeha barbikama )... vole haljinice, rozu boju, razne điđe i šminkice, ALI definitivno je faza koju s vremenom prerastaju. Linda je trenutno totalno opsjednuta šminkanjem, po stanu ne nosi nošta osim kostima (eventualno triko za gimnastiku), dok Megi već polako posustaje. I dalje joj je draga roza boja, ali sve više bira za školu "frajerske" stvari, uske trapke, crne majice, tajice + minica/ tunika, starke...
    Kad se sebe sjetim iz te faze, bila sam možda i "gora" od njih, bez obzira što sam od svega navedenog imala jednu jedinu barbiku... a otkad pamtim, kao što je saška napisala, zamišljala sam se kao odraslu plavušu u minjaku i s mjerama 60-90-60. A ispala skroz drukčija i ne bih se farbala u plavo. A roza mi je i dalje draga. I haljine i šosići. I šminkam se svaki dan.

Više me brine kad mi sinko odraste, pa krene s pištoljispikom... uf

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Uopće me ne brine jer je normalno da je voljela ružičasto, voljela se igrati barbi lutkama, a sada ih niti ne pogleda, dakle faza je prošla. Gledala je (i još uvijek gleda) i bratz i winx i jako sam ponosna jer su njeni zaključci uvijek bili kako je krasno imati prijateljice koje si uvijek pomažu i koje su takva potpora i utjeha jedna drugoj. I F. voli gledati winxe pa si onda podijele uloge i glumataju po kući, pravo kazalište!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mi ne brinemo.
    jer mislimo kako su poruke koje mi svakodnevno šaljemo puno jače od onih koje jednom-dvaput mjesečno može vidjeti u crtiću.

roza boja me uopće ne brine, svatko od nas ima fazu neke boje, a normalno mi je da je to u njihovoj dobi - roza.
    ovako i ja mislim. mada, moje gledaju crtiće daleko češće od dvaput mjesečno

al s bratz se zajedno sprdamo, pogledaju one to, pa se onda sprdamo kad se njihov taa obuče pa mu kažu :wow, super stajliš izgled

meni su te bratz baš fora

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma ja mislim da im ne možemo i ne trebamo braniti gledati ono što njih veseli i ono što svi gledaju...naravno da nastojim da gledanje winxica svedem na najmanju mjeru, da dok joj čitam princeze, barbie ili nešto slično skrenem pažnju na nešto što mi se čini apsolutno nerealno..a to je da svi imaju para a nitko ništa ne radi...i tako neke stvari koje mi se čine nebulozne...a opet ti crtići i stripovi promiču i neko zajedništvo, odnos prema prirodi, zdrav život vježbanje i slično...treba sve dozirati...
    a netko je rekao i slažem se s tim da smo svi kao male cure htjele biti velike i obožavala sam svoje barbike, a ne mislim da sam zato danas plitka i nesposobna...
    svaki dio života nosi svoje...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nismo još u toj fazi. Ali koliko vidim kod veće djece, mogu očekivati da ćemo do nje doći i nadati se da ćemo jednako tako sretno iz te faze izaći.

Ukoliko bih smatrala da se to pretjerano manifestira (svakako bi mi najalarmantnije bilo nešto poput držanja dijete u predpubertetskim godinama) prije svega bih razmislila dajem li ja loš uzor u nekom smislu, opterećujem li je razgovorima o kilama, odjeći, stilu (ne nužno o njenim kilama ili stilu, možda prije svojim). Jer mi smo svakako svojoj djeci prvi uzor, i utječemo na to kako će oni filtrirati to što im stiže putem medija.

Ograničavanje gledanja televizije na neko razumno vrijeme je nešto što svaki odgovoran roditelj ionako mora učiniti, pa smatram da nije ni potrebno posebno naglašavati.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bratz ne gleda jer su meni ogavne i nekako sam uspijela drzati podalje nje...
    barbie me cak iznenadila, npr. palcica...ima cak poantu o cuvanju suma
    nasljedila je dosta barbika od moje seke ali ih ne dozivljava nesto posebno...jednako kao i ostale igracke (zivotinje, npr)
    winxice su cak i meni simpa

u fazi je, ne roza vec, ljubicaste boje ali kad je to i moja najdraza boja

ne oblaci se u barbi stilu a i da pocne ne bi me smetalo i znala bi da je to faza.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo sam se javila da pitam - Tko je ta HannaMontana??? Iskače iz svih pernica i ide mi na živce, a nemam pojioma odakle.

Kaj ni vi ne znate?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja znam...igrom slucaja...a osim filma bila je i serija na TVu, ne?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Moja ne voli ni Barbie ni te druge nikad to nismo niti gledali, ona općenito ne voli crtiće o ljudima a najmanje o djevojčicama i generalno ne voli se igrati da je djevojčica nego da je životinja ili dečko. Možda bi me prije to trebalo zabrinuti.

Ali opet joj je roza najdraža boja, zapravo druga, najdraža joj je ljubičasta.
    Identično. I ima jednu suknju i jednu haljinu i kaže: ''Ovo mi je najdraža haljina!'' Izgleda da se pretvara u djevojčicu.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moja je kći nekad obožavala roza boju... sada joj je fuuuuuj.
    na nekim sam stvarima zahvalna pubertetu.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Siena prvotno napisa Vidi poruku
    ...hoću reći da se bojim da ne postanu površne i prazne, fokusirane na krive vrijednosti. A ovakvo društvo i takav medijski utjecaj sigurno tome doprinosi. S druge strane, da li bi bilo u redu izolirati ih i filat ih onime što ja smatram ispravnim....da li će onda ostat neprilagođene i neshvaćene čudakinje? možda brijem, ali biljka se formira od kad je mlada))
    medijski utjecaj će biti samo sve jači, agresivniji, no zato tu i jesmo mi - roditelji. na nama je da usadimo stav i vrijednosti. hoću reći, uz "aktivnog", osviještenog roditelja teško će dijete postati pasivni promatrač, potrošač i konzument svega onog što se propagira.

svakako, mislim da se te reklame mogu shvatiti i kao dodatni izazov roditeljstvu. no isto sam tako mišljenja da bi i zakonom trebalo regulirati štošta na tom području (propaganda i djeca).

a da li će dijete postati čudno i neprilagođeno - opet ovisi o roditelju. mada, ja bih radije "čudaka" koji nema cijeli set Ben10 pizdarija, nego dijete koje je otupjelo od reklama i koje će sutra postati idealni konzument svega i svačega.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

...btw, tko je Bratz?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čarobni google
    http://www.bratz.com/

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BC, koji je decko, ima bratz motor. koji mu je jako drag, jer kad se neki gumb stisne cuje se onaj zvuk motora i gori far. da stvar bude jos zanimljivija dobio ga je od MM koji nije imao pojma ko su bratz , mada iskreno mislim da bi ipak prepoznao barbi motor . mislim da zbog motora mu one nece postati bilo kakav uzor

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo nasla sam motor

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    evo nasla sam motor
    baza. i ja bi jedan takav