Budući da sam odlučila svojoj djevojčici (7 mj.) davati isključivo organski uzgojenu hranu, planiram posijati/posaditi pojedino povrće na balkonu. Balkon nije velik, tek 5m2, no mislim da bi se tu svašta dalo uzgojiti.
E sad, u nedoumici sam u kakve posude zasaditi, posijati povrće. Čak sam planirala kupiti veliko/duboko bure pa probušiti rupe ili napraviti zareze (X) kroz koje bih zasijala sjeme (primjerice grašak, mahune, krastavce - budući da imaju lozu) koje bi onda krenulo prema suncu. Neke bih kulture mogla zasijati u onim dugačkim kalićima (kalenicama, teglama, saksijama... kako god), primjerice feld salatu, špinat, blitvu (da, blitva ima duži korijen pa bi joj možda trebala dublja posuda), paradajz... U kakvom dubljem kaliću tikvice...
Imam puno ideja, no ne znam kakvu zemlju staviti u to, supstrat (što je uopće supstrat?), smeta li kojem od tog bilja vjetar (na 3. smo katu i zna prilično puhati), odgovara li mu zapadna strana (ljeti popodne na balkonu zna biti i 40 celzijevaca). Odrasla sam na selu i znam kako se povrće ponaša na zemlji, ali ovako, nemam pojma.
Ima li tko kakvo iskustvo uzgoja povrća na balkonu?
Voljela bih te neke namirnice imati potpuno svježe pa ako ću ih i zamrznuti, znat ću kada su ubrane.
Jedino ne znam kako uzgojiti kelj, korabicu, brokulu... To je prilično teško... Od koga kupujete takvo povrće i jeste li sigurni da nije špricano, odnosno da zemlja nije tretirana umjetnim gnojivom?
Hvala