Dijelom potaknuta temom o nespojivim poslovima, ali već duže razmišljam o tome, pitam se, pitam vas, ima li još cijenjenih zanimanja/poslova?

Kao što je tu nekako praksa, uglavnom autor teme napiše i svoj odgovor, pa da objasnim pitanje: Teme razgovora s poznanicima, prijateljima, rodbinom, često se tiču posla, kao bitnog dijela života naravno, ali uvijek se nekako čuje neka obezvrjeđujuća opaska o gotovo svakom zanimanju. Postoje stereotipi za gotovo svako zanimanje, znamo ih: policajci su glupi, carinici korumpirani, liječnici napuhani, državni službenici ništa ne rade... Zanimali bi me i ostali stereotipi, usporedbe radi, da se nađem negdje!

No osim toga, svi kao da znaju sve o svakom poslu. Čujete da netko radi u poreznoj upravi recimo. "Aha, taj ništa ne radi, samo sjedi, preplaćen je. To bih i ja znao raditi." Neko radi u trgovini? Ništa lakše od toga! Na carini? Pih! Samo sjedite i pitate ljude što imaju za prijaviti, gnjavite ih kad vam je dosadno i zarađujete "sa strane". I tako nekako unedogled.

Čini mi se da se gotovo svaki posao obezvrjeđuje, da nijedan više nije cijenjen. Ili? Možda sam samo ja okružena takvim ljudima (to bi mi bilo draže). Zato me zanima šire mišljenje. Koja su to cijenjena zanimanja, a ona koja nisu, zašto nisu?