Andro, meni se čini kako si ti inicijalni post napisao u afektu.
U početku sam digla obrve i pomislila, koji mu je, ali sam iščitavajući postove shvatila o čemu pričaš.
Silno vjerujem kako većina ljudi nije takva, odnosno da ne sluša sugovornika nego samo čeka trenutak stanke kada će se sam ubaciti sa svojom pričom. I mene takvi ljudi strašno smetaju, no to nema veze s djecom kao temom. Takvi nisu svjesni koliko svojim ponašanjem vrijeđaju i omalovažavaju drugoga. I da, takvima zaista ne treba bacati bisere. S takvima ako ne moraš (ja moram, budući da se radi o meni bliskoj osobi u obitelji koja je inače dobra osoba, ali eto, ima problem... ona, ne ja) nemoj niti razgovarati. Što god da kažeš, oni će i tako pričati o sebi.
Što se tiče tipa s trećim sinom, kontam da su te tu zasmetale dvije stvari (stavila sam se u tvoj položaj, pa odtuda zaključak, ako griješim, ispravi me):
1. Meni kad netko kaže kako mu se, uz obavezni naravno, rodio sin dovoljno govori o osobi. Kontam da te je zasmetao mentalitet te osobe i da je to jednostavno u tebi umanjilo potrebu da mu čestitaš (vjerujem da si mu ipak čestitao, uz prezrivi titraj usana što je bilo, priznat ćeš, tek pristojno).
2. Kada bih bila od onih roditelja koji su dijete dobili uz potpomognutu trudnoću, zasmetalo bi me kada bi se netko u mojoj prisutnosti hvalio trećim djetetom. Osjećala bih da je to napravio namjerno i bila bih tužna i ljuta.
Što se tiče razgovora o onima koje volim, tu mi nema premca. Naravno, čim osjetim da opterećujem sugovornika, smanjim doživljaj. I znam pričati o drugim temama. Sinoć su nam bili kumovi koji nemaju djecu, a mi smo se raspričali o našoj Maši, no kada sam osjetila da pretjerujemo, brzo smo skrenuli priču na režije, posao, prisjećanja na studentske dane.
Moj MM je drugačiji, ne priča o M dok ga ne pitaš, i stalno pili kako ne shvaća ljude koji ne znaju pričati o ničem drugom nego samo o djeci i koji si mogu dopustiti da ih djeca okupiraju 100 posto. On i dalje u slobodno vrijeme čita, gleda filmove, svira... i ja ga puštam jer vidim da mu to treba (i meni treba, ali uzdam se u dugu starost i penziju

). Neki mi kažu kako takve stvari nisu dolazile u obzir kada su dobili djecu, ali ja mislim da je to itekako potrebno pa ako već ne može majka (jer ruku na srce, mama je ipak mama), onda treba ocu pružiti tu mogućnost, a ne ga maltretirati da baš u svemu sudjeluje jednakim postotkom kao i ona (naravno da sam otpočetka imala upravo takva očekivanja, no jednog dana shvatiš...)
Eto, ja odužila jer, kao što vidiš, volim pričati o sebi i ljudima koje volim