Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Krenuli smo na chok!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Krenuli smo na chok!

Ela ima 1.5god. i i gusi se u slajmu i nakon dugih i teskih i neprospavanih noci i ludih dana ... krenuli smo na chok!
    toliko slajma.... jos cemo morati ici barem 3-4 puta!
    Pa to nam je prvi put, a ni ja nemam bas iskustva sa chokom!
    Pa recite, da li je to uopce OK rjesenje?, dobro - nama je trenutno najbolje :D jako smo zadovoljni ali me muci a sto poslije? :? da li je to kraj 'nasim mukama po slajmu' ? :/

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što je to? Može malo detaljnije??

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi smo bile par puta i Dori je pomoglo i to puno
    Kad sam vidjela koliko su joj izvadili iz nosa bila sam :shock:
    Poslije dva puta stanje se puno popravilo i nije se više mučila
    Arijana ako ja i mel govorimo o istome chok ti je mali "usisavač" za nos koji izvlači iz nose sve one gadosti koje dijete ne može samo ispuhati.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Mi smo za sada izbjegli ali me jako zanimaju tvoja iskustva. Napisi kako je bilo i da li si to radila na poliklinici - ORL?

P:S: moja sestra ga je radila kao dijete nekoliko puta ali joj je svaki put prouzrocilo jako krvarenje iz nosa, zato ga mi izbjegavamo u velikom luku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, da 'usisavac' za nos! Jako ruzan postupak!
    Prikopcaju cjevcicu na jednu nosnicu a druga se zacepi rukom da se postigne vakum i onda mali kompresor vuce van iz nosa slajm!! :D
    Ali definitivno pomaze! Noc je tako mirno prespavala (samo 2 puta se probudila od kasljanja slajma) !
    I nazalost nama pedica neda uputnicu za dalje, vec nam je izvadila bris nosa i grla pa neka cekamo nalaze! Kako da ne?!
    Tako sam se ja narucila vec sutra kod privatnog ORL, pa cemo chok raditi privatno, a veceras cu se napraviti glupa i doci opet na hitnu neka joj naprave chok! Pa nemam nista za izgubiti!
    A, jadna davi se u slajmu, ma dodje mi da vristim.... nemam volje ni pisati cijela pusta objasnjenja zasto nam neda uputnicu, iako priznaje da se definitivno gusi u slajmu i naravno dobili smo opet antibiotik (Bivacyn) iako nema nikakve upale!!!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

KOd naše pedice postoji chok, plaća se oko 20 kuna, možda treba pitati da li mogu doći i djeca koja nisu njeni pacijenti

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mi smo to radili na zvijezdi u zg i nije bilo krvarenja.Imao je mjesec dana,bronhiolitis.Izvuku sav slajm van i beba mirno spava.To ih ne boli već im smeta.Puknu kapilarice ako to radi sestra koja nema iskustva,bila je jedna nadobudna kojoj nisam dala da to radi jer je jako gruba i morala sam je tjerat da pere ruke,jer se sama nije sjetila.nemojte se bojat toga,ružno je za vidit ali im zbilja pomaže... I obavezno prije samog postupka nakapajte djetetu nosić s fiziološkom otopinom.Dr. Bače mi je to rekla na zvijezdi!
    Mi smo uz vas!!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kod našeg pedijatra ima chok i ne plaća se ništa i ne treba uputnica.Koliko sam vidjela koristi se samo voda koja pomaže da slajm ne ostaje u cijevi. Pojma nemam šta se plaća možda voda ili što ga sestra poslije mora oprati.
    Kod nas to stvarno izgleda kao usisavač i ništa se ne prikapča za nos već samo sestra prinese nosu i "usisava" ,ja sam ju držala za to vrijeme.Možda kod nas i je besplatno što je malo zastarjelo

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

prvi puta čujem za taj naziv chok, iz kojeg je to riječnika. pa pravi naziv za to je aspirator!! dobro nema veze, glavno da vam ide na bolje!

kao što sam već rekla ja ga imam doma i otakako je nika bila beba, tj. od prve večeri od izlaska iz rodilišta joj ja čistim nos. nikakvih problema. kao beba je bila super mirna, sada se malo otima, ali hoće ići na čišćenje nosića i sama. ja si znam isto očistit kad mi je nos pun i kad neprestano curi. znala mi je doći i rodica sa malom da joj očistim nos, a obavezno ide sa nama i u dubrovnik.
    za vašu informaciju iz prve ruke: TO NIŠTA NE BOLI; NITI JE UOPĆE NEUGODNO. samo hladi- STVARNO. cijeca se više boje zvuka. više smeta kad našpricate ili nakapate fiziološku ili bilo što drugo u nos nego kad aspirirate.
    moram priznati da je najgore kad se mora dubinski aspirirati sa kateterom direktno u traheju. ne boli al JE NEUGODNO! al eto, za sada najefikasniji način kako se riješiti sekreta, bez lijekova.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Gago prvotno napisa
    Mi smo to radili na zvijezdi u zg i nije bilo krvarenja.Imao je mjesec dana,bronhiolitis.Izvuku sav slajm van i beba mirno spava.To ih ne boli već im smeta.Puknu kapilarice ako to radi sestra koja nema iskustva,bila je jedna nadobudna kojoj nisam dala da to radi jer je jako gruba i morala sam je tjerat da pere ruke,jer se sama nije sjetila.nemojte se bojat toga,ružno je za vidit ali im zbilja pomaže... I obavezno prije samog postupka nakapajte djetetu nosić s fiziološkom otopinom.Dr. Bače mi je to rekla na zvijezdi!
    Mi smo uz vas!!
    kad si bila, na kojem odjelu?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mel prvotno napisa
    vec nam je izvadila bris nosa i grla pa neka cekamo nalaze!

.........
    i naravno dobili smo opet antibiotik (Bivacyn) iako nema nikakve upale!!!
    Pa jeli ti antibiotik dat po antibiogramu ili, koliko sam shvatila, nalazi još nisu gotovi?

I još jedno pitanje za svih koji koriste taj čok (jel se piše sa č :? ) iliti aspirator, da li on još više može iziritirat sluznicu ako se prečesto koristi?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ako je to ono što ja mislim da je, onda je i Stella bila par puta. Prošle zime kad joj je bio zaštopan nosić smo kod pedijatrice imali inhalacije+ usisavanje nosića= 50kn.
    Ja sam ju držala, prvo je udisala na maskicu par min- lijek (i skoro svaki put zaspala, pasalo joj je), pa je sestra usisala nosić, ništa se nije pričvršćivalo za nosić, sestra je jednom rukom začepila jednu nosnicu a drugu brzo usisala, nije krvarila iz nosića, malo je plakala, valjda zato što joj se dira nos, kojeg ne da ni za što...
    Možda ružno izgleda za roditelje ali mislim da ne boli nego se bune što im se dira nos. Poslije joj je bilo puno lakše i uvijek bi zaspala na putu doma...

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    I još jedno pitanje za svih koji koriste taj čok (jel se piše sa č :? ) iliti aspirator, da li on još više može iziritirat sluznicu ako se prečesto koristi?
    može iziritirati ali sve ovisi tko radi. kao što je gore netko spomenuo obično naletite na sestre, bahate, brzoplete, nervozne, koje nemaju svoju djecu pa i se ne znaju ponašati drugačije prema tuđoj djeci nego da se na njoj "iživljavaju". hoću reči da si ti sama puno pažljivija oko svoga djeta nego netko drugi! tako da takve osobe mogu izritirati ne sluznicu, nego se jedan bronh ošteti i malo krvari. ali to stvarno nije ništa. ne ide to u potocima. neznatno. ako, krv krene obilno, onda možete zamislit samo kako je ona to čupala!!!! ježim se na takvo znanje i osječaj!

stoga, kod aspiracije je bitno da se lagano radi. kad se aspirira samo sa gornjim vrškom cijevčice onda kao što sam rekla nije niti bolno, niti neugodno i nema se što dogoditi.
    ali ako se radi o konkretnoj aspiraciji sa kateterom gdje se kateter odvodi u traheju da počupa zalijepljeni sekret, tada se stvarno očekuje na "nježnosti" i osječaju koliko jako moraž doprijeti unutra. tada dijete ili osoba refleksno kašlje- a sestre guraju još jače, što nije dobro.

u golobalu- ništa se tako strašno ne može dogoditi. sluznica i oštečeni bronh se regeneriraju, boli nema i ta sukrvica se ne nastavlja.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Više sam mislila na ponovno stvaranje sekreta nego na krvarenje (ja osobno ne bih mogla ić s tim dalje od ulaza u nosić :/ ).

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

čuj, ja ne idem u to zbog čega se maloj stvara sekret, znači ne ulazim u to što je uzročnik, to prepuštam liječnicima, ali ne znači ako nos aspiriraš da će sekret prestati. ne, njega treba liječiti, tj. otkriti uzrok. ali apiracija pomaže da se nos oslobodi nakupina, također pluća i dišni putevi. što češće aspiriraš to bolje. nije ograničen broj aspiracija. one se provode koliko god treba (ja znam karlu aspirirati 5 puta u 10tak min- al ona nije mjerodavna!) znači, stvarno, taj sekret treba što više tjerati van, jer u njemu su bakterije i sve ostalo što škodi plučima.

AJMO SEKRET- VANNNNN! :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se potpuno, sekret MORA VAN! :D
    Sutra u 13h kod dr. ORL idemo u akciju!

I ne nisu nam gotovi nalazi, vec antibiotike dobivamo na osnovu pregleda pedice, jer kako ona kaze 'klinicka slika je za antibiotike' A, kako sam ja shvatila Bivacyn kapi za nos nisu 'neki strasna' antibiotik i to valjda propisuje vise preventive radi! Jer kaze, nece joj stetiti! hm...
    vidjet cemo sutra! Ja sam prveliki laik i nemam puno iskustva sa ovakvim problemima tako da jednostavno neznam... ali zdravi razum mi nalaze da ovdje nesto bas ne stima?! Ali mozda se i varam! OK, da ne filozofiram previse vidjet cemo sutra, jos jedno misljenje pa valjda ce nesto ispasti i dobro!

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi imamo mehanički aspirator, na bazi cijevi i posuda, plastični, vulgaris. Prikopča se na cijev od zaugera, uključiš zauger i isisavaš. Koma izgleda, to je istina, koma zvuči, ali pomaže sto posto. Djeca spašena od bronhiolitisa i inih štetočina. A koristimo ga kad god zatreba.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Rahela ima sekret, ali dublje, "vuče" joj se po plućima. U nosu nema ništa. Može li se onda tom metodom nešto postići.? Meni su u bolnici rekli da ne, ali njih ionak uvijek uzimama s rezervom.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Tea bila sam na zvijezdi 19.14. i ostali smo u bolnici tjedan dana.Dr.Bače nam je bila glavna.Žena je zbilja zakon.po mom mišljenju je vrhunska dr.Kod nas je parainfluenza virus tip 3 izazvao nakupljanje sekreta,pa nam patronažna dala sirup od sljeza koji je rastalio taj sekret pa se bubi skoro ugušio.čistili su mu nosić i grlo i kad se stvar riješila išli smo doma.tamo su mi rekli da je nos uvijek pun bakterija te da je najbolje stvar riješavati čišćenjem nosića i grla bez antibiotika,jer se na taj način samo narušava imunitet.više nemamo problema sa sekretom,a kad se malo prehladi imam pumpicu koju smo kupili u ljekarni,pa mu očistim nosić,prije tog obavezno nakapam.
    Makar moja sveki kaže da je bolje na suho izvlačit pumpicom...

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj mel prvotno napisa
    pedice, jer kako ona kaze 'klinicka slika je za antibiotike' A, kako sam ja shvatila Bivacyn kapi za nos nisu 'neki strasna' antibiotik i to valjda propisuje vise preventive radi! Jer kaze, nece joj stetiti!
    Super da oce napraviti bris i cekati. I super da vam za to vijeme da antibiotik lokalno u nos - preventivno. Bivacyn i nije nesto An ga je dobila prvi put vec sa 10 dana - ako te to moze barem malo utjesiti. Mislim da je to puno bolje nego piti sistemske antibiotike dok se ne zna koji pomaze.

A do onda hrabro.

E da cure pisu i o inhalatorima kod doc. I o tome se vec pisalo na forumu, Neki prosjecan inhalator za kucnu uporabu se moze dobiti za relativno malo novca cca 400 kn, pa vidite da li cete klince vuci u ordinaciju punu bolesne djece i to placati ili cete si nabaviti za kuci. Ti inhalatori su ipak za malo stariju djecu. An jos uvijek strasno nervira, a Iv je na inhaltaoru 3xdnevno kad pocne curiti iz nosa.....
    Sto se tice vrsta i sto paziti prilikom kupnje su vec pisali na forumu.....

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

pa što se tiče inhalatora bolje ti je kupiti kompresorski inhalator jer je jeftiniji a i praktičniji u toliko što ga ne moraš fixno držati na licu, za razliku od ultrazvučnog koji je svakako kvalitetniji zbog raspršivanja broja čestica, ali je ne praktičan zato što ga se cijelokupnog mora držati na licu, a sa dijecom je to nemoguće.

imaš u draškovićevoj kupiti interesantne maskice za inhalator sa animacijama, i tamo imaš kojekakvih inhalatora po prihvatljivim cijenama.

http://www.bauerfeind.hr/index.cgi

zazovi ih pa pitaj za cijenu inhalatora i potrošnog matreijala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mi dosli doma !! :D
    I jako smo sretni...
    Bili na tom pregledu kod privatnog dr. ORL i kaze dr. :
    sve je OK, dijete je zdravo! Antibiotika nam nije ni trebalo, za nos kapi da!
    Jer lagano je upaljen treci krajnik i otuda sav taj slajm dolazi, ali ta upala je nikakava i ne zahtijeva nikakve antibiotike, osim kapi za nos!
    Takodjer taj bris grla i nosa nije bas ni trebao jer kaze, sigurno ce nesto narasti (ali kao svakome ce nesto izrasti ako je dobro izveden bris), ali on nikako ne preporucuje antibiotike za koje kaze da ce nam ih pedica propisati (ako stogod izraste) jer takva je praksa ali ti antibiotici ce joj samo unistiti crijevnu floru i srusiti imunitet tako da dok nema nikakve vidne upale ne treba nista dirati! Jer i nakon popijenih antibiotika i ponovni bris ce pokazati isto! Dakle nema smisla!
    Chok smo obavili i to je dosta izaslo ali kaze vec je ta infekcija pri kraju i jos ce trebati preksutra jedan chok i to je to!
    Temperature nemamo!
    Kaze neka se doma aspiriramo i to je to!
    A, kaze jos da je sve ovo normalno da dijete mora proci svoje prije ili kasnije, a time sada gradi imunitet i to je bolje ne sprijecavati !!
    Jer ti antibiotici joj dok nema prave upale uha,grla,nosa... nista ne pomazu!
    I jos kaze: antibiotici ne ruse temperaturu vec nakon 24h organizam sam pobjedjuje i rusi se temp. ili nastupi upala! 8)

Tako dakle mi smo jako zadovoljni!
    Vise nema sekiracije!

Sada napadamo jadni nosic aspiratorom za kojeg kaze da je OK i slobodno koristiti ali nista ne gurati dublje u nos jer tek onda ce dobiti nekakvu bakteriju s obzirom da uvjeti kod kuce ipak nisu dovoljno sterilni!

A, inhalator mi se dopada i razmisljala sam vec o tom uredjaju ali eto nekako je sve ostalo u teoriji!
    Znaci i to je OK!
    A, kako to koristitie, najprije inhalator pa aspirator?!

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

pogledaj inhalatore koji imaju nebulizere (posudice u koje ukapaš ili sterilnu vodu ili fiziološku otopinu) i onda na njega maskicu. mislim da sada već gotovo svaki ima nebulizer ali provjeri. ako ne bude tu je dobra teica koja će ti ga poslati!!!

sutra šaljem katetere, danas nisam stigla!

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ovi su ti inhalatori zgodni, a cijena im je ok:

http://www.saturo.hr/UntitledFrameset-1.htm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puno, puno hvala!
    nama je dobroo... mirno spavali! :D

Pravila pisanja postova