Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
I pogresno je, apsolutno pogresno, ikada napisati ili reci da mozes jesti neogranicene kolicine zdrave hrane i da se od nje neces udebljati.
Ali i stvar je toga ŠTO smatramo zdravom hranom, to često bude vrlo relativan pojam. Meni evo za primjer niti jedan proizvod od pšenice nije u kategoriji zdravog, i evo recimo domaći kruh koliko god da je domaći mi spada u kategoriju loše hrane jer diže inzulin neviđeno, jer sam s godinama spoznala da je pšenica u kategoriji "smeće"... Tako da će meni konzumacija domaćeg kruha biti u istoj kategoriji kao i konzumacija kolača ili ne znam čokolade - jer ta namirnica jednostavno ne čini dobro mom tijelu pa makar došla i iz kućne radinosti. A netko drugi će domaći kruh smatrati zdravom namirnicom jer se ne opterećuje time što pšenica čini tijelu, kako utječe na inzulin itd.

I da je ta tema mršavljenja i zdrave prehrane jednostavna, onda bi i svi stručnjaci mislili isto - a ne misle. I tek sada zadnjih godina se počinje govoriti koliko je pšenica loša, koliko su ugljikohidrati štetni, koliko ih se povezuje s kardiovaskularnim bolestima i kako nije samo stvar koliko jedemo nego i što jedemo. Te da masnoće u krvi nisu od masnoća u prehrani nego opet od ugljikohidrata itd itd itd. Sve to polako isplivava na površinu, ali fakat polako.