Nasla sam ti godinu rodjenja u potpisu, pa ispada da je BMR 1445.4 No to ne vrijedi sad kad si trudna, moras dodati, recimo, barem 300 kalorija dnevno, a i to pod uvjetom da se doktor slozi da je ok da zadrzavas ili cak gubis kile u trudnoci (a vjerojatno nije, u tvom slucaju, tj. za to nema razloga).

Taj BMR, iliti basal metabolic rate je neki okvirni minimum. Cim radis bilo sto vise osim lezanja i disanja, ako jedes onoliko koliko ti izracun pokazuje, bit ces u manjku. I naravno da je bitno sto jedes, ako zelis mrsaviti/odrzavati na zdrav nacin, tj. opcenito se zdravo hraniti i zdravo zivjeti. Bitna je i fizicka aktivnost.

Ja sam godinama brojala sama, ono, zdravo seljacki s biljeznicom, a onda sam pronasla ovo. Nije nikakvo otkrivanje tople vode, ali je zgodno jer ima odlicnu bazu podataka (pogotovo za americko trziste, sto se tice bilo kakve pakirane, ali ne i iskljucivo industrijski obradjene hrane) i vrlo je lako preracunavati kolicine. Kroz XY mjeseci koristenja sam, uz njihovu bazu, jos dodala brdo svojih stvari, tako da mi je MFP super prijatelj.

Trenutno moram priznati da ga ne koristim, ali vracam se natrag nakon sto rodim. Ne koristim ga zato sto, nakon svih ovih godina, zapravo znam sto jedem, sto mogu i sto ne bih trebala i koja kolicina hrane, onako od oka, ima koju vrijednost.

Ovako napisano sve skupa zvuci prestrasno, tj. cini mi se da izgleda kao da okolo hodam s vagom i da mjerim svaki zalogaj koji jedem, ali to uopce nije istina. Tezak je samo pocetak, kad se prebacujes s neke 'normalne' prehrane (koja je cesto vrlo pogresna), na novi sistem, pa neke namirnice postaju nove, nekih vise nema, zeludac je ogroman, nemas nikakve ideje o tome koliko je sto kalorijski/nutricionisticki vrijedno, itd. Mogu bez problema sjesti za stol u restoranu i imati prilicno dobru ideju o tome sto cu pojesti, u smislu tih vrijednosti. Ili kod bilo koga kod kuce.

Jedino cime sam opsjednuta je citanje etiketa sa sastojcima u ducanu... pa onda u ducan obavezno idem sama, usprkos tome sto ne kupujemo puno pakirane hrane tj. ono sto dodje pakirano je stalno jednih te istih proizvodjaca. Ali ja ipak uzimam stvari s polica i citam.