Ako bebi mjerim temp. u guzi digitalnim toplomjerom, i temp. iznosi 38 stupnjeva, dali tu vrijednost umanjujem za 0,5 stupnja? pa je onda stavrna vrijednost temp. 37,5?
Ako bebi mjerim temp. u guzi digitalnim toplomjerom, i temp. iznosi 38 stupnjeva, dali tu vrijednost umanjujem za 0,5 stupnja? pa je onda stavrna vrijednost temp. 37,5?
Posljednje uređivanje od kovrčava : 11.03.2010. at 07:55
nema potrebe da bilo što umanjuješ
to je njezina tjelesna temperatura i referentna je za davanje podataka u ambulantama/bolnicama
na osnovu rektalne se daju i lijekovi
nema "stvarne" i "nestvarne" temperature
ali ipak je "stvarnija" ona koja se mjeri u tijelu, nego izvan njega
rektalna, dakle
Evo ti link na kojem je sve objašnjeno:
http://www.roda.hr/forum/threads/537...mjerena-u-guzi
Sorry, krivo prekopirano, evo pravog:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=201&Tekst2ID=203&Show=795
Naš pedijatar uvijek traži da mjerim temperaturu rektalno sa živinom toplomjerom, ne digitalnim.
Doma za svoju kontrolu mjerim digitalnim nekad rektalno (onaj tanki iz DMa) nekad i u uhu.
U tekstu stoji: 'Rektalni živin toplomjer... Međutim, ova metoda mjerenja temperature trebala bi biti korištena samo u razdoblju od rođenja pa do navršena tri mjeseca života. Rektalno mjerenje temperature u ovom je periodu najpouzdanije.'
Ne razumijem zašto preporuka da se rektalno temperatura mjeri samo do navršenih 3 mjeseca?
I nama je pedica rekla da digitalni toplomjer nije pouzdan. Baterija s vremenom oslabi, i toplomjer pokazuje manje.
Ona ne priznaje niti mjerenje u uhu (isto tako je digitalno).
Normalna temperatura u guzi ti je do 37.4 C.
A dr i pitaju kolika je temp. rektalno.
Ispod pazuha je obično 36.6 C, ali kako kod koga, pa ti je razlika otprilike 0.8 C.
a ja ne razumijem zašto ikada mjeriti rektalno.Ne razumijem zašto preporuka da se rektalno temperatura mjeri samo do navršenih 3 mjeseca?
ne mjerim sebi rektalno, pa ni svojoj djeci nikad nisam. od rođenja pod pazuhom. sa živinim toplomjerom.
lola, ne kužim komentar? kakve veze ima tip toplomjera s mjestom mjerenja?
inače, da li ste u uputama od digitalnih pročitali da se UVIJEK mora pričekati još barem 30 sekundi NAKON zvučnog signala, jer temperatura može još rasti.
svaki put kad sam mjerila digitalnim sam prema uputama pričekala još malo - svaki put je još narasla. pazite na to.
Ja mjerim djetetu rektalno, jer kao što sam napisala to liječnik od mene traži. On jedino to smatra referentnom vrijednošću, kaže da je to najtočnije.
U tekstu stoji preporuka koja sigurno ima neku pozadinu, konkretan razlog. A ja bih rado znala ako postoji razlog zašto djetetu starijem od 3 mjeseca ne mjeriti rektalno.
Zato što je rektalno mjerenje najbrže mjerenje živinim toplomjerom.
Dok živa ne stane - to je mjerenje u sekundama. Pod pazuhom treba pet minuta.
Neka djeca, moje starije dijete na primjer, je moglo izmjeriti temperaturu pod pazuhom tek sa godinu i pol. Do tada smo koristili toplomjer za uho.
Ni sa temperaturom 39.5 nije bila toliko klonula da bi sjedila pet minuta mirno, čak ni na siki.
Ja kupila 4 (četiri) digitalna toplomera od 4 različita proizvođača, menjala im baterije kao bombonice, isprobavala na sebi, MMu, detetu..... i u 80% slučajeva mi je digitalni fulao rezultat za 0.5 do 1 stepena u odnosu na živin. Tako da sam digitalne izbacila iz upotrebe. Koristim uglavnom "ruku na čelo" a pre nego pođemo kod dr-a izmerim pod pazuhom da znam podatak kad me tamo pitajuA nikad mi nisu tražili rektalnu temp, čak ni kad je prvi put imala povišenu, sa cca 4 meseca.
A inače smo u porodilištu dobli neki letak, kao neko "uputstvo za upotrebu bebe" i tu je pisalo da se od rektalne temp oduzme 0.9 i dobija temperatura pod pazuhom.