Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Držanje glavice i prilaženje bebi "odostraga"

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno Držanje glavice i prilaženje bebi "odostraga"

Imam dva pitanja....

1.)
    Moj maleni će za tjedan dana napuniti 3 mjeseca. Već prilično dobro drži glavicu kada ga nosim. Stavljam ga i na trbuh da vježba vrat i kada ima volju prilično dugo zna držati glavu u zraku. E sad, na zadnjem pregledu kod pedijatrice, ona je rekla da do navršenog 4. mjeseca mora samostalno držati glavicu. A to testira na način da ga polegne na leđa i polako ga povlačivši za rukice podigne u nekakav sjedeći položaj.

Moj maleni kao da ne kuži kaj ona želi sa time pa mu glavica ostane visiti iza, uredno za to vrijeme pilji u strop (to obožava ).

Ja tu i tamo na taj način provjerim hoće li glavica ipak pratiti tijelo a ne "visiti", i nikako......

Koja su vaša iskustva sa time? Pedica je spomenula fizijatra za malenoga ukoliko to ne uspije sa navršenih 4. mjeseca, a ja se baš i nebih željela dovesti u tu situaciju.....

2.)
    Od prvog dana mi govore da se bebi nesmije prilaziti odostraga, tako da te ona ne gleda naopačke. Ali mi nitko ne zna pojasniti zašto.

Zna li netko???

Hvala unaprijed!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to što pedijatrica radi na pregledu, nemoj ti raditi kod kuće.
    oni na taj način provjeravaju prati li glava trup

ne bih rekla kako dijete "ne kuži" što pedijatrica hoće; on to može ili ne može
    zato bih i ja otišla fizijatru

djeci se ne prilazi straga niti odozgo kako se ne bi izvijala.
    uvijek je bolje sprijeda i ispod razine očiju.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Mi smo upravo zbog toga i išli kod fizijatra i po vježbice, od kojih je jedna bila baš to polijeganje djeteta na leđa, primiš ga za ručice (kasnije te dijete i nauči primiti za prst) i polagano ga podižeš prema napred dok ne dođe u polusjedeći položaj (oslonac ne smije biti guza - ovo je jako važno! Guza ostane u zraku). Sve vrlo polako i nježno, naravno. Dijete treba držati glavu u ravnini s tijelom. I sigurno se ne radi o tome da dijete ne kuži. Kad će to moći, dijete će to automatski i raditi.
    Taj vježba ima ime, ali ga se ne mogu sjetiti...

Ako ti pedijatar kaže da odeš kod fizijatra, to svakako i učini. Možeš i ranije otići privatno da ti demonstriraju kako se vježbe pravilno izvode - isto jako važno!
    No, nemoj se bojati. Tu nema ama baš ništa lošega, dapače. Vježbajući se igraš s djetetom i pomažeš mu otkrivati svoje mogućnosti. Ako malo i kasni s nekim stvarima, to ne mora značiti ama baš ništa. Većina djece sustigne svoje vršnjake. Tako je bilo i s nama. Sretno, i nemoj se sekirati

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hajde da se i ja nadovežem na ova pitanja. Dijete mi ima 2.5mjeseca s tim da je dva tjedna rođena prije termina (ako to išta znači). Ima od rođenja zaležanu glavicu i na tu stranu (desnu) preferira okretati glavu. Na pregledu pod pedice rečeno nam je da ju okrećemo i "dolazimo" joj iz suprotnog smjera kako bi vježbala i tu stranu vrata. Stavljam je i po par minuta dnevno na trbuh (spava na leđima), ali ne voli taj položaj. Prije tjedan-dva podizala je nakratko glavu oslanjajući se na ručice, ali u zadnje vrijeme jako protestira i ne želi na trbuh. Odnosno, kad je stavim, glavu drži dolje i mirna je. Dal je to za zabrinuti? Bili smo na pregledu prije deset dana i pedica nije rekla ništa (tad niti ja nisam vidjela tu "pasivnost" kod ležanja na trbuhu). Zanima me kad bi dijete trebalo moći držati po par sekundi glavicu u zraku dok leži na trbuhu?
    Ne bih htjela paničariti, ali kako da znam trebam li fizijatru na pregled ili samo paničarim?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj kikidee prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo upravo zbog toga i išli kod fizijatra i po vježbice, od kojih je jedna bila baš to polijeganje djeteta na leđa, primiš ga za ručice (kasnije te dijete i nauči primiti za prst) i polagano ga podižeš prema napred dok ne dođe u polusjedeći položaj (oslonac ne smije biti guza - ovo je jako važno! Guza ostane u zraku).
    Nije dobro ovako na forumu "opisivati" vježbice jer iz navedenog uopće nije jasno što se treba napraviti, niti su sve vježbe za svu djecu iste, a nekoga bi samo moglo navesti da to isprobava na svom djetetu, eto, tek da vidi može li on/ona to izvesti.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

coflek, odgovor na 1. pitanje: stanje koje opisuješ naziva se zaostajanje glavice pri trakciji. Ako pedijatar procijeni da je potreban pregled fizijatra - nije ništa strašno, bolje da dijete bude pod nadzorom, a vjerojatno ćete kao terapiju dobiti medicinsku gimnastiku, što je svakako korisno i poticajno za motorički razvoj djeteta...

Lukina mamma, prati dalje djetetov razvoj. Ako u dobi od 3 mjeseca u položaju na trbuhu ne bude odizala glavicu, javi se pedijatru, koji će te onda uputiti fizijatru i dalje prema potrebi...

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Hvala na savjetima.

Neću više isprobavati ono što je pedica radila.

Ja njega svaki dan stavljam oko 4 puta na trbuh, i on zna i po 5 minuta, kada želi, lijepo držati glavicu u zraku. Do sada smo to radili na kutnoj garnituri (ima tvrdu spužvu, pa ne propada) a od jučer smo prešli te vježbe raditi na podu.
    Nadam se da će uspjeti do pregleda dovoljno ojačati vrat, ako ne, a što sad, budemo još vježbali

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Nije dobro ovako na forumu "opisivati" vježbice jer iz navedenog uopće nije jasno što se treba napraviti, niti su sve vježbe za svu djecu iste, a nekoga bi samo moglo navesti da to isprobava na svom djetetu, eto, tek da vidi može li on/ona to izvesti.
    To mi nije bila namjera

Možda da moderator/admin obriše taj dio...

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

kikidee, znamo da nisi mislila ništa loše, dapače, htjela si pomoći!

Ali kao što čokolada kaže, to ovako nije dobro, jer bi netko mogao potpuno krivo povezati što da radi....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •