Peterlin prvotno napisa
I ja sam si razbijala glavu s ovakvim stvarima dugo duuuugo, jer moj (sad) 10-godišnjak je u predškolskoj dobi bio baš takvo dijete - otvoreno, dobronamjerno, nesposobno da prepozna tuđe igre i eventualnu zloću...
Nije bilo šanse. On je SAM morao naučiti prepoznavati takve situacije, i od vlastitog brata i od brojne druge djece. Nije mu se karakter promijenio, ali relativno brzo je naučio maknuti se iz situacija koje mu ne odgovaraju. Jednostavna rečenica "ne želim se s tobom igrati" i povlačenje iz situacije je rješenje koje je on sam smislio.
Za mlađeg sina (koji je češće bio s druge strane plota - provociran, ali nerijetko i provokator, što sa starijim gotovo nikad nije bio slučaj) nisu vrijedila ista pravila. Morao je naučiti svaki svoje. Ovaj mali je čak znao dobiti i batina. Pokušavala sam u dobi dok su bili mali razgovarati s roditeljima druge djece o njihovom ponašanju, ali to je u 90% slučajeva pucanj u prazno. Našla sam se i s druge strane plota - da su mene prozivali za iste stvari zbog kojih sam ja tjedan dana ranije prigovarala TIM ISTIM ljudima. Nema pomoći..... Gluhe uši.
Tako da nema tu neke velike mudrosti - te stvari djeca moraju shvatiti i naučiti sama. Mi im svojim iskustvom tek donekle možemo pomoći, ali oni SAMI moraju naučiti nalaziti rješenja za raznovrsne situacije koje im život donosi.
Lekcija koju sam JA naučila je samo da treba sa strane nadzirati da te "nategnute" situacije ne pređu u pravo zlostavljanje i nasilje. Tek tada treba intervenirati (uglavnom se to svodi na micanje djeteta iz situacije, jer ne možeš drugima naložiti kako se oni trebaju ponašati.... ). Djeca tek formiraju kriterije prihvatljivosti. S jedne strane gledaju nas i uče, a s druge MORAJU neke stvari iskusiti i sami. To je životna škola. Nije uvijek ugodna niti će biti, još im predstoji puno učenja, ali društveni odnosi su nešto što se uči u praksi i tu je mali manevarski prostor roditelja. Treba samo definirati kriterije - naučiti dijete da se izbori za sebe, da jasno kaže NE, mene se ne smije tući ili NE, ne dam igračku, to je MOJE.... Ostalo - kako im se karta okrene. To su ipak njihovi društveni odnosi. Sve što mi možemo učiniti (i to je najbolje) je davati dobar primjer.