Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Ne želi našu hranu

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Ne želi našu hranu

Maja ima 15 mjeseci i već neko vrijeme cca 2 mjeseca pokušavam joj pomalo uvoditi za ručak ono što mi jedemo, a za doručak neke stvari koje braco jede npr. palačinke, štrukle i sl. No frajla neće pa neće. Neće čak ni kruh osim kukuruznog. Jede uglavnom mliječne kašice, povrtne kašice donekle, jogurt obični i voćni, te voće. Teoretski znam da se ne trebam uzrujavati, ali u praksi to nije jednostavno pa vas zato molim za pokoju riječ utjehe, a slična iskustva s happy endom su više nego dobrodošla.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pa.... Nađa ima skoro 3 godine i još uvek neće "našu hranu". Ali mi smo se prilagodili njoj pa jedemo što i ona.
    Npr meso samo bareno jer je tako najmekše, prženo, pečeno, pohovano ona neće da jede i to mi je OK.
    A sve drugo što ručamo jede normalno: supe, variva i salatu.
    Doručak i večera su njoj obavezno topli: kuvane žitarice sa voćem ili bez ičega, jaja i ponekad palačinke. Suvi doručak nema šanse da bi pojela.
    A kad bolje razmislim meni je to i drago jer da jede svu našu hranu ne bi se baš zdravo hranila.
    Ali N nikad nije jela kašice (ni kupovne ni pravljene), već oduvek bareno i usitnjeno.

U svakom slučaju detetu treba vremena da se prilagodi.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moja ima 15.5 meseci,ali se jos uvek ne trudim davati joj "nasu" hranu,mislim da je jos prerano za to.
    Svaki obrok jos i dalje spremam posebno.Primam razne instrukcije sa strane,
    kako bi mala bolje jela da joj dam nesto "ukusno",zacinjeno i sl.
    I mislim da tako nastavim do druge godine,kada ce krenuti u jaslice pa ce morati jesti sta i druga deca.
    Iako imam dvoje starijih,i lakse bi mi bilo da svi jedu isto

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam se uvijek vodila za tim da niko nije kašice do škole jeo niti pelene nosio isl. I nemam pojma ni kad je tačno Gabi počeo jesti konkretniju ili našu' hranu, kad je zaista počeo žvakati ( mi smo s tim imali problema) niti kad je pelene skinuo. Valjda sve to nekako nadođe samo od sebe...

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma nisam joj ni mislila davati pomfrit i sl. Problem mi je u tome da ona neće ni juhu ni varivo. Marku sam s 14 mj počela davati ono što mi jedemo za ručak, s tim da bi njegovo odvojila prije nego bi začinila, ili bi mu kuhala posebno ako ručak ne bi bio primjeren za njega. Ali ova šmizla neće ni juhicu s rezancima, a kamoli nešto više

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moje cure su u toj dobi jako malo jele. Nudila sam našu hranu, juhe, variva, saftove i sl. nezačinjeno(odvojila prvo) i nisu baš bile neke izjelice. (Pojele su malo kada sam im kruh sitno nadrobila unutra). Ali s vremenom su počele jesti malo pomalo. Ni danas nisu baš neki jelci (starija 4 god,mlađa 2 god), ali su taman. Jedu koliko im treba. Mislim da će ti to sve doći na svoje. Samo joj nemoj onda u zamjenu davati neki junk, jer nema smisla.
    Posljednje uređivanje od boa : 12.03.2010. at 10:52 Razlog: brzopletost

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja opet imam problem jer se jednogodišnja L stalno otima za našu hranu, a ono što ja za nju pripremim, njoj gurmanki izgleda nije dovoljno ukusno, ili šta već?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Uvođenje takve prehrane valjda mora ići postepeno, kao i uvođenje dohrane uopće. Kad svi jedete, obavezno stavi i pred nju tanjur, nek se na njemu nađe nešto što može lovit prstima i nek izgleda šareno. Potrudi se da atmosfera za stolom bude opuštena, a i hrana više prilagođena njoj.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kad smo kod nase hrane,kada bih smela ponuditi kiseli kupus?Kuvani,naravno.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi smo nudili od druge godine nadalje, dok nije upalilo ne sjećam se kad.
    Ja bih kupus od sarme npr. sitno isjeckala ili viljuškom usitnila pa miješala sa palentom + kašika pavlake sa strane i super nam je išlo!

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

A sta fali celoj sarmi,ako dam nezacinjenu?Kupus,riza i malo mesa...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ništa
    pogotovo ako nema svinje unutra
    (mi smo radili pola junetina pola soja ili mljeveno pureće meso)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nadja klopa sarmu kao velika negde od 18 meseci, imamo domaci kiseli kupus (ne mnogo slan), pravim je sa konjskim mesom i jako malo zacinim, biber ne stavljam uopste, malo crvene paprike u meso....

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Onda cemo sutra probati malo sarme,svinje nema
    Ova mala otkako je prebolela stomacni virus i nije jela 6 dana nista osim sike,ne moze se najesti.
    Ustaje pre 6 i vuce hranilicu,cokce,sve trazi,sve hoce i sve joj je njam,ocima ne verujem

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo i mi šesti dan crijevne viroze. Stanje se popravlja, a možda se i mojoj frajli otvori apetit na "našu hranu", pa iz ovog groznog iskustva ispadne i nešto pozitivno.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj jedna zdenka prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i mi šesti dan crijevne viroze. Stanje se popravlja, a možda se i mojoj frajli otvori apetit na "našu hranu", pa iz ovog groznog iskustva ispadne i nešto pozitivno.
    i meni je ovo najgroznije iskustvo do sada.
    Nadam se da ce i vama doneti bolji apetit.Moja vise ne bira,jede sve sto joj dam.
    Sad tek vidim koliko je lako nahraniti dete koje zeli jesti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •