Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Svaki komentar je suvisan

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Svaki komentar je suvisan

Bebe dobile meningitis preko obveznog cjepiva

Čak trinaestero djece na širem području Zagreba je u samo pet mjeseci oboljelo je od meningitisa nakon provođenja obveznog cijepljenja protiv rubeole, ospica i zaušnjaka, a kod desetero je potvrđeno da su se zarazili virusom mumpsa iz cjepiva MoPaRu koje proizvodi Imunološki zavod d.d. u Zagrebu

ZAGREB - Od svibnja do listopada ove godine u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević hospitalizirano je 13 djece u dobi od 12 do 15 mjeseci s dijagnozom aseptičnog meningitisa. Sva su djeca hospitalizirana nakon prvog cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, a kod nekih je dokazana direktna veza između bolesti i cijepljenja.

'Kod desetero djece nedvojbeno je PCR metodom dokazano da su zaraženi virusom mumpsa iz cjepiva MoPaRu koje proizvodi zagrebački Imunološki zavod', potvrdila je prim. mr. sc. Ana Bače iz zagrebačke Zarazne bolnice.

Dokaz virusa u likvoru u oboljelih smatra se nedvojbenim dokazom infekcije. Aseptični meningitis jedna je od najozbiljnijih nuspojava cijepljenja, a simptomi su visoka temperatura, povraćanje i glavobolja. Kod dvoje djece zabilježeno je i grčenje, zbog čega su hospitalizirani.

Prema statistikama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu, aseptični meningitis se javlja u 0,3 slučaja na 10.000 doza. Stoga i brine grupiranje nuspojave - sva djeca žive na području Zagreba.

Ispada da je pojavnost ove bolesti u Zagrebu čak 8,9 slučajeva na 10.000 doza cjepiva.

Postoji i drugo cjepivo, koje ima istu učinkovitost kao MoPaRu, no uz manje nuspojava. Međutim, njega roditelji moraju platiti. Zbog toga nerijetko pedijatri roditeljima preporuče da kupe drugo cjepivo, a napišu da je dijete primilo MoPaRu, čiju bočici bace. Tako se troši novac poreznih obveznika, a stvara se i pogrešan dojam o mogućim nuspojavama.

'Ovo je samo jedan u nizu problema na koje već godinama upozoravaju pedijatri, jer se njihovi prijedlozi da se MoPaRu zamjeni drugim cjepivom ne uzimaju u obzir', kaže mr. sc. dr. Goran Tešović iz zagrebačke Zarazne bolnice Fran Mihaljević.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači da moj strah nije bezrazložan. Rahela nije još dobila to cijepivo a i Anji sam sad uspjela odgoditi.
    Moram si to isprinatati za Zavod za javno zdravstvo.
    Gdje je to objavljeno?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na iskonu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi se ne cijepimo

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I na HTnetu.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja iz prve ruke,
    stvarno je ove godine bilo na odjelu užasno puno beba sa meningitisom!

mislim da u ovakvim slučajevima su roditelji glavni akteri, tj. moraju prepoznati znakove bolesti. kod meningitisa igra ulagu sati!!! znači, svaka minuta je bitna, i ne provoditi vrijeme kod pedijatara, nego dijete voditi direktno gore na zaraznu. VLASTITO ISKUSTVO!!!

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Kako prepoznati meningitis? Postoje li neki specificni simpomi koji te odmah upucuju na meningitis, a ne daju se zamijeniti s uobicajenim tegobama tipa zubi-viroza-prehlada i sl?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja samo znam za neke simptome: temperatura (38 i više), bolovi u glavi, povraćanje, točkasto popucale kapilare (piknice)...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh da i znam da ako dijete ima temperaturu koju je teško sniziti i brzo se vraća, uz konstantno povraćanje obavezno treba otići na zaraznu. uvijek je jedna od prvih sumnji meningitis...(mislim ne mora biti, ali je to jedna od početnih sumnji doktora).

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Što je meningitis? (Definicija)
    Infekcija koja uzrokuje upalu ovojnica mozga (meninga) i kralježnične moždine.

Opis bolesti (uzroci, učestalost, fiziologija)
    Meningitis uzrokuju virusi, bakterije, gljivice i iritativno djelovanje kemijskih supstancija. Najčešći uzrok bakterijskog meningitisa su bakterijske infekcije u ostalim dijelovima tijela koje se putem krvi šire na mozak ili kralježničnu moždinu. Postoji više vrsta meningitisa, a najčešće se dijele na akutni virusni i bakterijski, te subakutni i kronični meningitis (npr. tuberkulozni, kriptokokni, sifilitički,...) koji su blažeg i dužeg tijeka. Akutni bakterijski meningitis je vrlo teška bolest koja se mora odmah početi liječiti kako bi se spriječila trajna oštećenja. Bakterije koje najčešće uzrokuju meningitis su Neisseria meningitidis (meningokok), Streptococcus pneumoniae (streptokok), Haemophilus influenzae u djece (sve rjeđe nakon uvođenja cijepljenja).

Tko obolijeva (faktori rizika)?
    Uobičajeni virusni meningitis je blaži i javlja se češće od bakterijskog meningitisa. Zahvaća ljude mlađe od 30 godina. Sedamdeset posto infekcija javlja se u djece mlađe od 5 godina. Najčešće je enterovirusni. Druge su vrste virusnog meningitisa rjeđe, ali i ozbiljnije. Meningokok (uzročnik bakterijskog meningitisa) se nalazi u nosu i ždrijelu kod 5 % ljudi. Samo mali broj ih obolijeva. Meningokokni meningitis se može pojaviti u epidemijama u zatvorenim grupama, npr. školama s učeničkim domovima i vojarnama.
    Pneumokok je najčešći uzrok meningitisa u odraslih. Rizičnu skupinu čine alkoholičari, osobe s kroničnom upalom uha, sinusa, zatvorenom ozljedom glave, pneumonijom ili osobe bez slezene.

Simptomi:
    Upala dišnih putova obično prethodi vrućici, glavobolji, ukočenom vratu i povraćanju. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su: osjetljivost na svjetlo (fotofobija), promijenjeno stanje svijesti (preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost do kome), zatim bolovi u vratu i mišićima, poremećaj govora i drugi.
    Kod male djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine simptomi su manje predvidljivi. Vrućica, povraćanje, iritabilnost, grčevi cijelog tijela, krikovi i napetost fontanele najčešći su simptomi, a kočenje vrata može i izostati.

Koje pretrage može napraviti liječnik?
    lumbalna punkcija i pregled cerebrospinalnog likvora (glukoza, broj stanica, izolacija uzročnika);
    rendgenska snimka glave, sinusa i grudnog koša;
    CT glave zbog mogućih apscesa ili duboke otekline mozga.
    Liječenje
    Liječenje meningitisa provodi se u bolnici. U liječenju bakterijskog meningitisa koriste se antibiotici, ovisno o bakteriji uzročniku meningitisa. Antibiotici nisu djelotvorni u liječenju virusnog meningitisa. Za liječenje sekundarnih simptoma, edema mozga, šoka, i epileptičnih napada bit će potrebni i drugi lijekovi.

Komplikacije:
    Ukoliko se meningitis ne liječi ili se bolest zakomplicira može uzrokovati:
    gubitak sluha;
    oštećenje mozga;
    gubitak vida;
    gluhoću;
    padavicu;
    slabost udova (pareze).
    Kod sumnje na meningitis, odmah se mora zatražiti liječnička pomoć! Rano liječenje ključ je za dobar ishod.

Prevencija:
    Cijepljenje protiv Haemophilusa influenzae (djeca u dobi od 2 mjeseca do 4 godine). Cijepljenje kod nas još nije obvezatno, ali je dostupno.
    Članovi obitelji i ostali koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelim od meningokoknog meningitisa trebaju primiti antibiotik (rifampicin).

meni kad je karla obolila sa 7 dana znakovi su bili: strašno visoka temperatura (40,2), konvulzije, osjetljivost na svijetlosti, histeričan plač (od bolova glave vjerojatno), točkasti osip (sepsa), KOČENJE VRATA- ŠIJE =glavni pokazatelj, padanje u nesvjest, krvna slika loša, odbijanje hrane i tekućine,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isuse...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato valjda starijoj djeci traže da spuste bradu do prsa da vide reakciju na savijanje vrata

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

obavezno kod svake bolesti ili znakova bolesti odmah doma provjerite djeci da li mogu sagnut glavu dole-gore (pa onda lijevo i desno za potvrditi), ako zavrište ili kažu da ih boli - BOLNICA.

na izgled bilo kakva bolest da vam se čini bezazlena može dovesti do meningitisa, zato kad sumnjate u meningitis, odmah u zaraznu zato što su stvarno u pitanju minute!!

meningitis se u prvim satima uspiješno liječi bez ikakvih trauma. i obična upala uha, ždrijela, sinusa i svega ostalo što ima povezanosti sa ORL može dovesti do upale možd. ovoj. i upale mozga.

bitno je dobro se informirati, jer poslijedice su katastrofalne (na žalost kao u našem slučaju, mi djelomično snosimo krivnju )!!

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj lalah prvotno napisa
    zato valjda starijoj djeci traže da spuste bradu do prsa da vide reakciju na savijanje vrata
    zaboravila sam reći- to se ne odnosi samo na stariju djecu, nego i na bebice, odrasle - SVIH

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tea užasno mi je žao :/
    jel Karla ima kakve posljedice?
    molim te ostavi osjećaj krivnje iza sebe nisi ti kriva , niti snosiš dio odgovornosti, jer nisi ti ta koja je trebala znati koji su simptomi meningitisa, nažalost toliko smo osjetljivi na dječicu da sebe često krivimo za ono za što nismo krivi.
    Ja samo uvijek preporučim, ako vam je sumnjivo iako dr, kaže da je sve ok, gnjavite dalje jer radije ispadnem hiperprotektivna mama nego da mi dijete strada, mene su dva puta zeznuli i nadam se neće više.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesam ja luda ili šta?

Iskon, slobodna jutarnji, kratko na Novi TV i niko nikome ništa
    Ništa iz ministarstva zdravstva :shock:

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=4527

eto ukratko:
    izašli nakon 6 dana od carskog reza doma, slijedeći dan dobila temp 40,2 odveli najbližoj pedijatrici koja govori da smo ju pretoplo obukli i pregrijali, unatoč tome što smo joj rekli da koči vratom i da se trza, te da sumnjamo u meningitis a njezin odgovor je bio:" gdje bi dijete staro 7 dana imalo meningitis!" i tako iz dana u dan dok se nije pojavio osip (sepsa) te nas nije uputila deseti dan na dermatologiju na šalatu gdje su skužili i poslali nas na hitnu pedijatriju gdje su ustanovili prevelike upalne parametre, gnojni meningitis i odveli je hitno na zaraznu. imala je meningitis i upalu mozga uzrokovano bakterijom E.Colli (koju ja nikad u životu nisam imala) i sada je u trajnom veg. stanju, najteži invalid u Hrvatskoj potpuno ovisna o aparatima za disanje i o nama.

ali mi smo super, borimo se iz dana u dan, često je u bolnici, i sada je momentalno, i dobro je ali prasica neće disati. mnogi se pitaju da li sam ja doktorica, sestra, ili nešto drugo - MI SMO SVE! kad dođe hina ne može vjerovati da toliko toga znamo i da možemo razgovarati sa njima na liječnički način. eto, tako puno toga znamo, i dosta se uljučujem u priče o respiratornim infekcijama, jer to je naše područje.

isto tako gdje god stignem pišem svoje sugestije u prepoznavanju bolesti, pogotovo onih koje na izgled nisu prepoznatljive, a tijelo kuha svoju kašu!!!

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Strašno mi je Teić
    namam riječi utjehe jer mi sve izgledaju bijedno
    Nadam se samo da si promijenila pedijatra, nažalost puno putasam gledala isto, ja jesam med.sr. no zbog takvih stvari sam morala otići iz zdravstva, preveliko srce i empatija nisu za naše okvire poimanja zdravlja i života, u najmanju ruku mogu reći da je većina liječnika neuka i da ne bi smjeli raditi ukoliko nemaju volje naučiti ono što neznaju.
    Znam da to zvuči užasno no žao mi je to je istina, ne kažem da su sestre ok dapače ima ih još gorih a nažalost one koje nešto znaju rijetko mogu opstati u takvoj atmosferi.
    zato stalno ponavljam dajte ljudi tražite još jedno mišljenje, ma liječnik može i biti najbolji ali možda mu neka sitnica promakne, a više ljudi više zna.
    Hvala ti što si imala hrabrosti sve reći
    A što tvoje tijelo kuha samo ti možeš znati i osjetiti jer malo tko to može shvatiti. :/
    Pusa budi mi i dalje jaka

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •