Neke su tražile na pp, neke javno...
evo ih!
ako imate sličice svojih prošlogodišnjih, ako ste u međuvremenu otkrili neke nove...
koja prva počne raditi, neka slika postupak, materijal i rezultat... ivančici će dobro doći za Portal!
Neke su tražile na pp, neke javno...
evo ih!
ako imate sličice svojih prošlogodišnjih, ako ste u međuvremenu otkrili neke nove...
koja prva počne raditi, neka slika postupak, materijal i rezultat... ivančici će dobro doći za Portal!
mozemo li tu iskopirati sve one ajvine recepte za medenjake?
normalno da pogledam svaki topic na forumu kad me se svugdje proziva! :beeeeelj:
hajde ti kad znaš o čemu se radi.
MEDENJACI S MASTI (by mis hajvi) - OPREZ UKOLIKO STE GADLJIVI![]()
30 dag blagog meda (bagrem, livada)
40 dag šećera
2 dcl mineralne
16 dag rastopljene masti (ZNAM, i meni se želudac okrenuo ali ni jedna druga masnoća ne daje isti efekt - isprobano)
2 jaja
750 dag crnog brašna
750 dag raženog brašna
2 žlice sode bikarbone
1/2 vrećice kotany začina za medenjake (baš taj - daje mrak aromu!)
- na pari otopiti med, šećer i mineralnu, u mlako staviti otopljenu mast. dobro izmiješati i stavljati ostale sastojke. rukama umijesiti glatko tijesto, izraditi kuglice veličine oraha i peći cca 10 min na 180°.
- preljev: u malo vode rastopiti šećer u prahu s par kapi limunovog soka, premazati hladne medenjake.
ovo je mjera za vojsku nahraniti, možete je slobodno prepoloviti (ali opet, tako su fini da nestanu u dva dana...)
by Hajvi:
SPEKULAAS
450 g brašna
250 g šećera
50 g mljevenih badema
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
sol
60 g hladnog maslaca
1 jaje
5 žlica mlijeka
pomiješati brašno, šećer, bademe, cimet, m. oraščić i sol. u to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. zamijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. razvaljati na pola cm debljine i kalupom rezati kekse. peći na 160° cca 15 min, ili kako već pečete kekse u svojoj pećnici. sakriti na sigurno da odstoje par sati, te navaliti.
JOŠ JEDNI FINI MEDENJACI (bez gadljivih sastojaka)
u 40 dag brašna izmrviti 15 dag maslaca, dodati pola praška za pecivo, 15 dag šećera, 2 jaja, 6 žlica meda, 10 dag mljevenih oraha, 2 žličice cimeta, žličicu muškatnog oraščića i rum. umijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. oblikovati kuglice veličine oraha, peći na 160°15 min.
GINGER CAKE BENOVE MAME
140 g margarina, 170 g meda, 115 g smeđeg šećera i žlicu vode zagrijavati na pari dok se ne otopi margarin. pomiješati 200 g brašna, 1 prašak za pecivo i 2 žličice đumbira u prahu. u to umiješati gornju smjesu. umiješati 2 jaja. peći na 180° 45 min, posuti šećerom u prahu.
portugalski čokoladni kolač, hladi se i još ga nisam probala - dojmovi sutra:
BOLO DE AMENDOA E CHOCOLATE
miksati 9 žumanjaka i 300 g šećera. dodati 250 g badema i 25 g kakaa. umiješati snijeg od 9 bjelanjaka, dodati 50 g brašna. peći na 180° pola sata.
_________________
gdje nabaviti nesoljenu mast?
kajjaznam... u dućanu... u mesnici..?
ovaj zadnji, portugalski, nije prošao test. totalno bezveze.
nisam mis, nisaaaam..!
još uvijek se prodaje ona u "kvadar-pakovanju"?
ako da, ta je sigurno nesoljena.
Da si rekla dala bih ti ja ili Janoccka kad si bila jučer. Strpi se do zime pa ćeš dobiti svježe poslije kolinja(kraj 11 mj.)apricot prvotno napisa
Pa kaj već božićni,a ja na dijeti;sad ću čitati i sliniti po tipkovnici![]()
Imam jedan brzinski, prava božićna kombinacija: cimet+čokolada+jabuke. Na stolu djeluje kompliciranije nego što je, a meni je GENIJALAN:
Darjin kolač (naziv je prema mom izvoru, ne znam originalno ime)
Biskvit:
3 žumanjka
1 žl cimeta
limunova korica
17 dag šećera
1 dl ulja
2 žl kakaa
2 dl mlijeka
20 dag brašna + 1 prašak za pecivo
Nadjev:
3 bjelanjka
3 žl šećera
2 naribane jabuke
Glazura:
3 rebra čokolade
2 žl šećera
1 žl mlijeka
3 dag maslaca
Mikserom istući žumanjke, šećer, cimet i malo naribane limunove korice, dodati ulje, kakao, mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo. Ispeći na 180°C (cca. 15 min). U međuvremenu istući bjelanjke sa šećerom pa umiješati naribane jabuke. Time nadjenite pečeni kolač pa još malo zapecite (još cca. 15 min). Ohlađeno prelijte glazurom.
flylady je vec odlucila koje cu kolacice praviti za BiNG :D
nego, imam problemcic. htjela bih praviti islere, al za mene su pravi samo oni s cokoladnim biskvitom i vanili kremom, prosle godine je bio neki recept s cokoladnom kremom, pa bi molila neki s vanili.
Nije valjda da još nije počela sezona pravljenja kolača?
Ili radite i šutite bojeći se posjeta onih koji ne prave brdo kolača za Božić![]()
aprikotica je rekla da ona svake godine počinje 10., čekam da se javi...![]()
a ja se baš spremam nekoliko njenih vrsta napravit i pitati je za par detalja![]()
ja sam prošle godine sve radila sa foruma;od aprikotice, sunce, ivančice...itd.
sve je bilo super; neki sirotanovići nisu ni dočekali božića![]()
prvi put bum radila smeđe-žutu salamu pa nemam pojma jel bjelanjak ide sirov ili tučen,i jel se čoksa topi ili riba
sva sam si važna jel sam kupila sve za kolače a nikak da krenem![]()
mislim da je pisalo da ide kuhan, morala bi pronaći, imam negdje sejvano, ali, vidiš, sad sam se sjetila, to je bio jedini kolač koji mi nije baš uspio, odnosno, ona žuta krema mi je ispala prerijetka i nikako se nije htjela stegnut; bezobraznica jednaRomina prvotno napisa
![]()
ja sam sve moguće prekopala da skužima ali nula bodova .svugdje piše bjelanjak i čokolada .btw. treba mi neki recept za kolač sa kikirikijem
SMEĐE-ŽUTA SALAMICA
25dag oraha
25dag šećera
3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
2 bjelanjka
Zamijesiti i na foliji razvaljati 1cm debeo četverokut.
Žuta fila
10dag maslaca
10dag šećera
2 kuhana i propasirana žumanjka
Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm.
Romina, bjelanjak ide sirov :/ , kako bi povezao smjesu.
E, sad... Ja mislim da sam prošle godine (pod utjecajem forumašica i njihovog straha od sirovih jaja), umjesto bjelanjka stavila malo margarina, ne sjećam se.
Čokolada se otopi na pari - moraš dobiti kompaktnu smjesu.
Ovaj sam radila ljetos i bio je jaaaako fin:
Kikiriki fantazija
Za tijesto:
150 g maslaca
80 g kikirikija
80 g šećera
1 jaje
200 g Oštrog brašna tip 500
50 g Škrobnog brašna
1 Vanilin šećer
1 žličica Praška za pecivo
Za karamel:
80 g šećera u prahu
250 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
150 g kikirikija
Za čokoladni preljev:
100 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
250 ml vrhnja za šlag
2-3 žlice limunova soka
Od brašna, škrobnog brašna, praška za pecivo, maslaca narezanog na listiće, jaja, mljevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera izradite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.
Nakon toga valjkom razvaljajte tijesto, stavite ga u namazan i pobrašnjen pleh (veličine 30x35 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.
Posudu maknite s vatre, dodajte maslac, a zatim vrhnje. Promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte kikiriki.
Karamel malo ohladite, a zatim izlijte na pečenu i ohlađenu podlogu od prhkog tijesta.
Mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komade i otopite na pari. Slatko vrhnje stavite neka zakuha, pa ga prelijte po rastopljenoj čokoladi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok.
Čokoladni preljev prelijte preko karamela s kikirikijem i ostavite neka se ohladi
Ovaj kikiriki-kolač mi se čini mljac, mljac, nego - jel u karamel kremu idu cijeli kikirikiji ili mljeveni ili sjeckani? Kakav kikiriki je najbolje upotrijebiti za taj kolač??
Vidi, vidi, nisam o tome razmisljala vec sam ga isjeckala i ubacila! Kikiriki onaj iz ljuske, pola ubacis u kolac pola pojedes![]()
Sviđa mi se ovaj omjeranchi pp prvotno napisa
![]()
Dobro, priznajem, nije bas bozicni, ali je fini...
KOLAC OD BANANA
180 g maslaca
180 g secera u prahu
3 jaja
1-2 zlicice ekstrakta vanilije
5-6 zrelih banana
180 ml mlijeka pomijesanog s 1,5 zlicicom sode bikarbone
370 g brasna
1 prasak za pecivo
Mikserom izmijesati maslac i secer da postanu svijetli i kremasti. Dodavati jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro izmijesati. Dodati ekstrakt vanilije i zgnjecene banane, pa izmijesati. Nakon toga u smjesu naizmjenicno dodavati brasno i mlijeko sa sodom bikarbonom, mijesati dok smjesa ne postane glatka. Peci oko 50 min na 180 oC. Kad je peceno preliti s glazurom od cokolade ili nekim drugim premazom (npr. slag, a moze i bez premaza).
ovo sa kikirikijem je fantazija![]()
jel ima još nešto od kikirikija da je brzo gotovoradila bum osam vrsta ali su brzinski
apri i neni frka zbog jaja....valjda bu mi ispala nekak
čekam da mi stigne neki fajl u kojem je Ančica objašnjavala kako skuhati jaja, a da ostanu tekuća...
sto upitnika iznad glave, ali vjerujem da može...
anchi možda nije božićni, ali meni će biti - hoću raditi nešto što i Lea može jesti (a to isključuje oraščiće, a za jaja se još nisam odlučila, a treba biti i mekano)
Romina - imaš na netu hrpe recepata za peanut butter cookiese, znam da je bolje kad su isprobani :/ ali možeš pogledati; ja sam radila jedne genijalne kekse od kikiriki maslaca, ali ne mogu pronaći recept grrr
znam da ima od kikiriki maslaca ali meni treba neki recept od kikirikija . u subotu sam ga kupila i mljac je....kao da je preliven karamelom .
A kakav je to kikiriki i gdje si ga kupila? Ja za kolače kupim onaj neljušteni pa ga sama gulim a to mi se ne da - ima li guljenog neslanog kikirikija za kupiti (i prženog)? Ova kikiriki fantazija mi zvuči prefino, možda ipak padnu i koji kolačići za mamu i tatu.
Evo mog malog priloga za Božićne kolačiće
NADJEVENI TROKUTIĆI
Za tijesto
150 grama brašna pomiješati sa 1/2 žličice praška za pecivo, dodati 65 grama šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, malo soli i 65 grama margarina.
To je prhko tijesto, ja ga uvijek prvo izradim mikserom pa onda na dasci zamijesim glatko tijesto. Staviti na hladno, razvaljati u pravokutnik veličine tepsije (32x24). Premazati marmeladom od marelice.
Za nadjev
100 grama maslaca, 100 grama šećera, 1 omot vanilin šećera, 2 žlice vode polako zagrijavati da se rastopi pa dodati 75 grama mljevenih i 125 grama sjeckanih lješnjaka ILI 200 grama kokosovog brašna. Malo ohladiti i rasporediti po tijestu.
Peći 20-30 minuta na 175-200 C.
Narezati na kvadrate 8x8 cm pa prepoloviti u trokutiće.
Napraviti glazuru od 50 grama čokolade i malo maslaca pa u nju umočiti oštre kuteve trokutića.
Ja sam obično za Božić radila jednu turu od lješnjaka i jednu od kokosa.
u coopu i mrak je...kao klasični slani prženi kikiriki ali je preliven sa nečim i slatkasti je . nije ni skup za razliku od lješnjaka i badema u rinfuzi
Poljupci konfeti ( za 30 komada )
2 bjelanjka
40 g šećera
75 g mljevenih lješnjaka
100g čokse za kuhanje
50ml slatkog vrhnja
10g maslaca
Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva.Od bjelanjka napraviti čvrsti snijeg i postupno dodavati šećer . Smjesu mixati dok ne postane sjajna i glatka , a zatim umiješati lješnjak.Na lim obložen papirom za pečenje stavljati puslice i peći cca 5 min te ih izvaditi i ostaviti da se malo ohlade. Za to vrijeme otopiti čoksu u slatkom vrhnju, umiješati konjak i maslac. Kad se malo ohladi staviti kremu na pola sata u frižider. Kremu nakon hlađenja izmiksati i sa njom spajati po dvije puslice. bilo bi poželjno držati ih u frižideru
Ja počela!
Eno, umijesila tijesta za kiflice i non+ultra - odmaraju se malo u frižideru.
uf, ja bi trebala pocet danas. posao stiso
8)
pa bit je da nisam doma
a da ne mogu uzet go
mene to uopce ne brine ove godine. ionako sam skoro sve orahe za kolace pojela![]()
sad moram smislit novi popis.
koliko dugo mogu držati bajadere u frižideru ?
u zamrzivaču može i nekoliko mjeseci.
u frižideru isto može jako dugo - nema u njima ništa pokvarljivo.
ja cu ko i prosle godine kupiti kiflice u trgovini, pa trk u kuhinju, sve to fino slozit na tanjir, te posluzit muza.
Prosle godine je prevara uspjela. Jos me je pohvalio rijecima"ti se fino popravljas u kuhanju"![]()
a ako ga hoćeš još bolje prevariti, otopi čokoladu i malo maslaca pa polovice kiflica uvaljuj u to.
ili cijele u čokoladu pa u kokos. (sušiš ih na rešetci iz pećnice, ali dolje postavi tepsiju da ti ne kapa po cijeloj kuhinji)
od jednoga kolača ćeš u roku od pola sata imati tri, a i vidjet će se da si nešto radila.
hebote, više sam se umorila fotkajući proceduru nego praveći kolače i pospremajući kuću zajedno!
Jelda!apricot prvotno napisa
Ali zato ćeš dobiti nagradu, svi ćemo se diviti tvojim kolačima(kad ih već nećemo degustirati)! :D