Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 204

Tema: Božićni kolačići, part III

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Božićni kolačići, part III

    Neke su tražile na pp, neke javno...
    evo ih!

    ako imate sličice svojih prošlogodišnjih, ako ste u međuvremenu otkrili neke nove...

    koja prva počne raditi, neka slika postupak, materijal i rezultat... ivančici će dobro doći za Portal!

  2. #2
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    mozemo li tu iskopirati sve one ajvine recepte za medenjake?

  3. #3
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    normalno da pogledam svaki topic na forumu kad me se svugdje proziva! :beeeeelj:

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    hajde ti kad znaš o čemu se radi.

  5. #5
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    MEDENJACI S MASTI (by mis hajvi) - OPREZ UKOLIKO STE GADLJIVI

    30 dag blagog meda (bagrem, livada)
    40 dag šećera
    2 dcl mineralne

    16 dag rastopljene masti (ZNAM, i meni se želudac okrenuo ali ni jedna druga masnoća ne daje isti efekt - isprobano)
    2 jaja
    750 dag crnog brašna
    750 dag raženog brašna
    2 žlice sode bikarbone
    1/2 vrećice kotany začina za medenjake (baš taj - daje mrak aromu!)

    - na pari otopiti med, šećer i mineralnu, u mlako staviti otopljenu mast. dobro izmiješati i stavljati ostale sastojke. rukama umijesiti glatko tijesto, izraditi kuglice veličine oraha i peći cca 10 min na 180°.

    - preljev: u malo vode rastopiti šećer u prahu s par kapi limunovog soka, premazati hladne medenjake.

    ovo je mjera za vojsku nahraniti, možete je slobodno prepoloviti (ali opet, tako su fini da nestanu u dva dana...)

  6. #6
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    by Hajvi:

    SPEKULAAS

    450 g brašna
    250 g šećera
    50 g mljevenih badema
    1 žličica cimeta
    1 žličica muškatnog oraščića
    sol
    60 g hladnog maslaca
    1 jaje
    5 žlica mlijeka

    pomiješati brašno, šećer, bademe, cimet, m. oraščić i sol. u to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. zamijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. razvaljati na pola cm debljine i kalupom rezati kekse. peći na 160° cca 15 min, ili kako već pečete kekse u svojoj pećnici. sakriti na sigurno da odstoje par sati, te navaliti.


    JOŠ JEDNI FINI MEDENJACI (bez gadljivih sastojaka)

    u 40 dag brašna izmrviti 15 dag maslaca, dodati pola praška za pecivo, 15 dag šećera, 2 jaja, 6 žlica meda, 10 dag mljevenih oraha, 2 žličice cimeta, žličicu muškatnog oraščića i rum. umijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. oblikovati kuglice veličine oraha, peći na 160°15 min.


    GINGER CAKE BENOVE MAME

    140 g margarina, 170 g meda, 115 g smeđeg šećera i žlicu vode zagrijavati na pari dok se ne otopi margarin. pomiješati 200 g brašna, 1 prašak za pecivo i 2 žličice đumbira u prahu. u to umiješati gornju smjesu. umiješati 2 jaja. peći na 180° 45 min, posuti šećerom u prahu.


    portugalski čokoladni kolač, hladi se i još ga nisam probala - dojmovi sutra:

    BOLO DE AMENDOA E CHOCOLATE

    miksati 9 žumanjaka i 300 g šećera. dodati 250 g badema i 25 g kakaa. umiješati snijeg od 9 bjelanjaka, dodati 50 g brašna. peći na 180° pola sata.
    _________________

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    gdje nabaviti nesoljenu mast?

  8. #8
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    a sto nije ona u ducanu nesoljena?

  9. #9
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    kajjaznam... u dućanu... u mesnici..?

    ovaj zadnji, portugalski, nije prošao test. totalno bezveze.


    nisam mis, nisaaaam..!

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    još uvijek se prodaje ona u "kvadar-pakovanju"?
    ako da, ta je sigurno nesoljena.

  11. #11
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    još uvijek se prodaje ona u "kvadar-pakovanju"?
    ako da, ta je sigurno nesoljena.
    Da si rekla dala bih ti ja ili Janoccka kad si bila jučer. Strpi se do zime pa ćeš dobiti svježe poslije kolinja(kraj 11 mj.)

  12. #12
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Pa kaj već božićni,a ja na dijeti;sad ću čitati i sliniti po tipkovnici

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Imam jedan brzinski, prava božićna kombinacija: cimet+čokolada+jabuke. Na stolu djeluje kompliciranije nego što je, a meni je GENIJALAN:

    Darjin kolač (naziv je prema mom izvoru, ne znam originalno ime)
    Biskvit:
    3 žumanjka
    1 žl cimeta
    limunova korica
    17 dag šećera
    1 dl ulja
    2 žl kakaa
    2 dl mlijeka
    20 dag brašna + 1 prašak za pecivo
    Nadjev:
    3 bjelanjka
    3 žl šećera
    2 naribane jabuke
    Glazura:
    3 rebra čokolade
    2 žl šećera
    1 žl mlijeka
    3 dag maslaca
    Mikserom istući žumanjke, šećer, cimet i malo naribane limunove korice, dodati ulje, kakao, mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo. Ispeći na 180°C (cca. 15 min). U međuvremenu istući bjelanjke sa šećerom pa umiješati naribane jabuke. Time nadjenite pečeni kolač pa još malo zapecite (još cca. 15 min). Ohlađeno prelijte glazurom.

  14. #14
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    flylady je vec odlucila koje cu kolacice praviti za BiNG :D

    nego, imam problemcic. htjela bih praviti islere, al za mene su pravi samo oni s cokoladnim biskvitom i vanili kremom, prosle godine je bio neki recept s cokoladnom kremom, pa bi molila neki s vanili.

  15. #15
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    tebe i flaj treba stvarno BiNGnuti

  16. #16

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Nije valjda da još nije počela sezona pravljenja kolača?
    Ili radite i šutite bojeći se posjeta onih koji ne prave brdo kolača za Božić

  17. #17
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    aprikotica je rekla da ona svake godine počinje 10., čekam da se javi...

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    a ja se baš spremam nekoliko njenih vrsta napravit i pitati je za par detalja

  19. #19
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    ja sam prošle godine sve radila sa foruma;od aprikotice, sunce, ivančice...itd.
    sve je bilo super; neki sirotanovići nisu ni dočekali božića

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    prvi put bum radila smeđe-žutu salamu pa nemam pojma jel bjelanjak ide sirov ili tučen,i jel se čoksa topi ili riba
    sva sam si važna jel sam kupila sve za kolače a nikak da krenem

  21. #21
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    prvi put bum radila smeđe-žutu salamu pa nemam pojma jel bjelanjak ide sirov ili tučen,i jel se čoksa topi ili riba
    sva sam si važna jel sam kupila sve za kolače a nikak da krenem
    mislim da je pisalo da ide kuhan, morala bi pronaći, imam negdje sejvano, ali, vidiš, sad sam se sjetila, to je bio jedini kolač koji mi nije baš uspio, odnosno, ona žuta krema mi je ispala prerijetka i nikako se nije htjela stegnut; bezobraznica jedna

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    ja sam sve moguće prekopala da skužima ali nula bodova .svugdje piše bjelanjak i čokolada .btw. treba mi neki recept za kolač sa kikirikijem

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    SMEĐE-ŽUTA SALAMICA

    25dag oraha
    25dag šećera
    3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
    2 bjelanjka

    Zamijesiti i na foliji razvaljati 1cm debeo četverokut.

    Žuta fila
    10dag maslaca
    10dag šećera
    2 kuhana i propasirana žumanjka

    Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm.


    Romina, bjelanjak ide sirov :/ , kako bi povezao smjesu.
    E, sad... Ja mislim da sam prošle godine (pod utjecajem forumašica i njihovog straha od sirovih jaja), umjesto bjelanjka stavila malo margarina, ne sjećam se.
    Čokolada se otopi na pari - moraš dobiti kompaktnu smjesu.

  24. #24
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ovaj sam radila ljetos i bio je jaaaako fin:

    Kikiriki fantazija
    Za tijesto:
    150 g maslaca
    80 g kikirikija
    80 g šećera
    1 jaje
    200 g Oštrog brašna tip 500
    50 g Škrobnog brašna
    1 Vanilin šećer
    1 žličica Praška za pecivo

    Za karamel:
    80 g šećera u prahu
    250 ml vrhnja za šlag
    50 g maslaca
    150 g kikirikija

    Za čokoladni preljev:
    100 g čokolade za kuhanje
    200 g mliječne čokolade
    250 ml vrhnja za šlag
    2-3 žlice limunova soka

    Od brašna, škrobnog brašna, praška za pecivo, maslaca narezanog na listiće, jaja, mljevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera izradite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.

    Nakon toga valjkom razvaljajte tijesto, stavite ga u namazan i pobrašnjen pleh (veličine 30x35 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.

    Dok se tijesto peče, pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.

    Posudu maknite s vatre, dodajte maslac, a zatim vrhnje. Promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte kikiriki.

    Karamel malo ohladite, a zatim izlijte na pečenu i ohlađenu podlogu od prhkog tijesta.

    Mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komade i otopite na pari. Slatko vrhnje stavite neka zakuha, pa ga prelijte po rastopljenoj čokoladi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok.

    Čokoladni preljev prelijte preko karamela s kikirikijem i ostavite neka se ohladi

  25. #25
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ovaj kikiriki-kolač mi se čini mljac, mljac, nego - jel u karamel kremu idu cijeli kikirikiji ili mljeveni ili sjeckani? Kakav kikiriki je najbolje upotrijebiti za taj kolač??

  26. #26
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Vidi, vidi, nisam o tome razmisljala vec sam ga isjeckala i ubacila! Kikiriki onaj iz ljuske, pola ubacis u kolac pola pojedes

  27. #27
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Vidi, vidi, nisam o tome razmisljala vec sam ga isjeckala i ubacila! Kikiriki onaj iz ljuske, pola ubacis u kolac pola pojedes
    Sviđa mi se ovaj omjer

  28. #28
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Dobro, priznajem, nije bas bozicni, ali je fini...

    KOLAC OD BANANA

    180 g maslaca
    180 g secera u prahu
    3 jaja
    1-2 zlicice ekstrakta vanilije
    5-6 zrelih banana
    180 ml mlijeka pomijesanog s 1,5 zlicicom sode bikarbone
    370 g brasna
    1 prasak za pecivo


    Mikserom izmijesati maslac i secer da postanu svijetli i kremasti. Dodavati jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro izmijesati. Dodati ekstrakt vanilije i zgnjecene banane, pa izmijesati. Nakon toga u smjesu naizmjenicno dodavati brasno i mlijeko sa sodom bikarbonom, mijesati dok smjesa ne postane glatka. Peci oko 50 min na 180 oC. Kad je peceno preliti s glazurom od cokolade ili nekim drugim premazom (npr. slag, a moze i bez premaza).

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    ovo sa kikirikijem je fantazija

  30. #30

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    jel ima još nešto od kikirikija da je brzo gotovo radila bum osam vrsta ali su brzinski apri i neni frka zbog jaja....valjda bu mi ispala nekak

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    čekam da mi stigne neki fajl u kojem je Ančica objašnjavala kako skuhati jaja, a da ostanu tekuća...
    sto upitnika iznad glave, ali vjerujem da može...

  32. #32
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    anchi možda nije božićni, ali meni će biti - hoću raditi nešto što i Lea može jesti (a to isključuje oraščiće, a za jaja se još nisam odlučila, a treba biti i mekano)

    Romina - imaš na netu hrpe recepata za peanut butter cookiese, znam da je bolje kad su isprobani :/ ali možeš pogledati; ja sam radila jedne genijalne kekse od kikiriki maslaca, ali ne mogu pronaći recept grrr

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    znam da ima od kikiriki maslaca ali meni treba neki recept od kikirikija . u subotu sam ga kupila i mljac je....kao da je preliven karamelom .

  34. #34
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    A kakav je to kikiriki i gdje si ga kupila? Ja za kolače kupim onaj neljušteni pa ga sama gulim a to mi se ne da - ima li guljenog neslanog kikirikija za kupiti (i prženog)? Ova kikiriki fantazija mi zvuči prefino, možda ipak padnu i koji kolačići za mamu i tatu.

    Evo mog malog priloga za Božićne kolačiće

    NADJEVENI TROKUTIĆI

    Za tijesto

    150 grama brašna pomiješati sa 1/2 žličice praška za pecivo, dodati 65 grama šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, malo soli i 65 grama margarina.
    To je prhko tijesto, ja ga uvijek prvo izradim mikserom pa onda na dasci zamijesim glatko tijesto. Staviti na hladno, razvaljati u pravokutnik veličine tepsije (32x24). Premazati marmeladom od marelice.

    Za nadjev

    100 grama maslaca, 100 grama šećera, 1 omot vanilin šećera, 2 žlice vode polako zagrijavati da se rastopi pa dodati 75 grama mljevenih i 125 grama sjeckanih lješnjaka ILI 200 grama kokosovog brašna. Malo ohladiti i rasporediti po tijestu.

    Peći 20-30 minuta na 175-200 C.

    Narezati na kvadrate 8x8 cm pa prepoloviti u trokutiće.

    Napraviti glazuru od 50 grama čokolade i malo maslaca pa u nju umočiti oštre kuteve trokutića.

    Ja sam obično za Božić radila jednu turu od lješnjaka i jednu od kokosa.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    u coopu i mrak je...kao klasični slani prženi kikiriki ali je preliven sa nečim i slatkasti je . nije ni skup za razliku od lješnjaka i badema u rinfuzi

  36. #36

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    Poljupci konfeti ( za 30 komada )

    2 bjelanjka
    40 g šećera
    75 g mljevenih lješnjaka
    100g čokse za kuhanje
    50ml slatkog vrhnja
    10g maslaca


    Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva.Od bjelanjka napraviti čvrsti snijeg i postupno dodavati šećer . Smjesu mixati dok ne postane sjajna i glatka , a zatim umiješati lješnjak.Na lim obložen papirom za pečenje stavljati puslice i peći cca 5 min te ih izvaditi i ostaviti da se malo ohlade. Za to vrijeme otopiti čoksu u slatkom vrhnju, umiješati konjak i maslac. Kad se malo ohladi staviti kremu na pola sata u frižider. Kremu nakon hlađenja izmiksati i sa njom spajati po dvije puslice. bilo bi poželjno držati ih u frižideru

  37. #37
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ja počela!
    Eno, umijesila tijesta za kiflice i non+ultra - odmaraju se malo u frižideru.

  38. #38
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    uf, ja bi trebala pocet danas. posao stiso

  39. #39
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    pa si zato na internetu....

  40. #40
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    8)
    pa bit je da nisam doma
    a da ne mogu uzet go

  41. #41
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    mene to uopce ne brine ove godine. ionako sam skoro sve orahe za kolace pojela
    sad moram smislit novi popis.

  42. #42

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    koliko dugo mogu držati bajadere u frižideru ?

  43. #43
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    koliko dugo mogu držati bajadere u frižideru ?
    meni do navečer

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    u zamrzivaču može i nekoliko mjeseci.
    u frižideru isto može jako dugo - nema u njima ništa pokvarljivo.

  45. #45

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    ja cu ko i prosle godine kupiti kiflice u trgovini, pa trk u kuhinju, sve to fino slozit na tanjir, te posluzit muza.
    Prosle godine je prevara uspjela. Jos me je pohvalio rijecima"ti se fino popravljas u kuhanju"

  46. #46
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a ako ga hoćeš još bolje prevariti, otopi čokoladu i malo maslaca pa polovice kiflica uvaljuj u to.
    ili cijele u čokoladu pa u kokos. (sušiš ih na rešetci iz pećnice, ali dolje postavi tepsiju da ti ne kapa po cijeloj kuhinji)
    od jednoga kolača ćeš u roku od pola sata imati tri, a i vidjet će se da si nešto radila.

  47. #47
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    jedan

  48. #48
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    koji?

  49. #49
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    hebote, više sam se umorila fotkajući proceduru nego praveći kolače i pospremajući kuću zajedno!

  50. #50
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    hebote, više sam se umorila fotkajući proceduru nego praveći kolače i pospremajući kuću zajedno!
    Jelda!

    Ali zato ćeš dobiti nagradu, svi ćemo se diviti tvojim kolačima(kad ih već nećemo degustirati)! :D

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •