S 9 i po mjeseci su na tuti? Kako si to uspjela?
S 9 i po mjeseci su na tuti? Kako si to uspjela?
svaka čast, kak znaš kad im se piški, kaka ili ih stavljaš svako toliko?...ja bi riknula da sam još i s tim imala brige, fakat je to ekstra rano
Meni uopće nije bitno znam li ja kad im se piški ili kaka, bitno je znaju li oni. Onog dana kada će moja djeca znati da se trebaju popiškiti ili pokakati, prije a ne nakon nego im se to dogodi, je dan kada su spremna za tutu.
Uz svo dužno poštovanje prema svačijem izboru odgoja djece, "treniranje" (brrr) djece od 9 mj, a pogotovo za savladavanje vještine za koju nisu niti fizički niti emocionalno spremna je (bar meni, u najmanju ruku) smješno.
Možda si ulovila ritam kojim tvoja djeca obavljaju nuždu, pa ih pravodobno stavljaš na tutu. Tebi je to možda veliki napredak, ali za tvoju djecu nema nikakve razlike jesu li to obavili u tutu ili pelenu. Posjedneš li ih na tutu, ili u hranilicu, ili na fotelju - za njih je isto, I zasada se neće buniti, ali za 2, 3 mjeseca? Ako sjednu u hranilicu dobiju hranu, ako sjednu na fotelju dobe igračku, ali ako sjednu na tutu?! Obave radnju koju bi ionako obavili. Ako uvažavaš njihove osjećaje, cijela priča s tuta-treningom biti će odbačena za tjedan ili dva. Ako i dalje insistiraš na tuti, mislim da počinješ bitku u kojoj svi gubite, a dokazano može prolonirati dječju spremnost savladavanje obavljanja nužde.
Dijete do otprilike 15 mjeseci uopće nije svjesno obavljanja nužde. Dobra indikacija je promatranje djeteta koje (se po)piški bez pelene. Dokle god uopće ne primjećuje lokvicu koju je napravilo, nema poveznice između osjećaja uriniranje i radnje. Dijete koje sa zanimanjem promatra lokvicu, ili se pokriva dok piški, povezuje osjećaj, pokrete piškanja s radnjom I to je prvi korak prema tuti. Dijete koje zna da je nešto obavilo, ali bez prethodnog saznanja da će nešto obaviti, također nije spremno za tutu. Ali je dobro vrijeme da je izvadiš na svjetlo dana.
Toplo preporučam P. Leach (Your baby and child, mislim da je hr izdanje nazvano Vaše dijete) i za puno drugih stvari, ne samo ovo. Meni je njena knjiga 100x pomogla da bolje razumijem kako se fizički i emocionalno razvijaju i što prolaze moja djeca, što očekivati, kako pristupiti i postupiti. Nisam tip koja ima i vjeruje u guru-e, ali ova mi je žena najbliže tome.