Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI AUTOSJEDALICA...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI AUTOSJEDALICA...

S obzirom da se svojim MM stalno prepirem oko sjedalice (veli da pretjerujem i da sam fanatik). Stalno razmišljam o tome kako su ljudi nedovoljno informirani. MM npr. je neki dan u 'žaru borbe' ispalio: da ko su te rode, pa da ko je njih ovlastio.. kakav je to tečaj koji prolaze.. tko je to odbrio, po kojim standardima.. i sve takva mudra pitanja.
    Moj mu je odgovor bio (isto u 'žaru borbe') da je država uvela zakon ali se nije potrudila obrazovati ljude ili uputiti ili informirati sa bilo čime, nije bilo ni plakata ni letaka ni pp-a (kao recimo ona kampanja 'pametni znaju čemu služi pojas'). Također većina ljudi ako i voze djecu u sjedalicama (poput nas btw. HVALA CASPER!) nemaju pojma kako pravilno postaviti sjedalicu i vezai pravilno dijete u njoj. A da ne pričam o onima koji mislie da su sjedalice bezpotrebne i imaju ju (ako ju imaju) samo radi policije a djecu voze na krilu.
    Ali nije čak bitan ni zakon, Fran je bio u sjedalici i dok zakon nije bio izglasan. Nije bitna ni kazna, meni je najvažnija sigurnost mog djeteta!
    Nakon takvog 'konstruktivnog' razgovora, počelo mi se to motati po glavi. Pa me u stvari interesira da li se u budućnosti planira nekakva propagandna kampanja za povećanje svjesnosti o autosjedalicama.
    Koga treba potaknuti na to, na koga vršiti pritisak? Ministarstvo prometa?
    Policiju? Jer koliko sam i skužila da ni policija nema pojma o sjedalicama i da to uglavnom i ne gledaju. Ne zanm nikoga tko je platio kaznu jer djete nije bilo u sjedalici.
    Znam da sam se raspisala ali stvarno sam ljuta jer me svi smtraju da sam fanatik i da pretjerujem a ja samo želim da mi je djete sigurno u prometu onoliko koliko može biti. Bojim se ljudi nisu svjesni važnosti autosjedalice!
    (jel se ja to pretvaram u ovisnika o sjedalicama?)

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roda je dobila donaciju od INE baš u svrhu izrade letaka i plakata.
    Samo.....
    sad je tečaj pa valjda kad on prođe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam dal je ovo neki savjet ali ja sam i te kako bila pod dojmom nakon jedne serije od oprah koja se radila bas o smrtnim slucajevima koji su se mogli izbjeci samo da su bili propisno vezani ( tu je bilo i roditelja koji su molili druge roditelje da vezuju svoju djecu propisno nakon sta su sami svojom nesmotrenoscu izgubili svoju djecu)
    bilo je snimaka udesa, slika djece po bolnicama i jos puno puno toga
    ako postoji mozda neka sansa od htv traziti reprizu te serije jer bi i te kako utjecala na sve "sumnjive tome"

Početno

Forte, mislim da ne bi sve i da se od jutra do mraka vrte...

Meni je najbolje kad čujem kako je to neka nova moda itd, pa ljudi uopće ne gledaju je li im sjedalica ispravno montirana nego je imaju tek toliko, ili ne uopće...

Šta da ti kažem kad od čovjeka kojem je posao da vozi čujem da je to preseravanje i nitko ga ne može uvjerit da je to dobro, nego samo meni eto ugađa da ne počnem histerizirat

Bila mi je katastrofa kad sam pročitala o jednoj našoj poznatoj 'gospođi' koja se pred par tjedana svadila s policijom oko prekršaja i onda tri dana kasnije ponosno izjavila za novine kako ju je bio strah za njeno 'jadno dijete koje je svekrvi sjedilo u krilu otraga' - i NITKO nije obratio pažnju na to a ja sam fraze dobila kad sam pročitala...

Ne toliko što je ona bahata i neodgovorna, nego što policajac koji ju je zaustavio nije naplatio istog trena kaznu jer je dijete od dvije godine nepropisno voženo.

A zašto nije naplatio? Jer ili ne zna, ili ne misli da je bitno.

I onda kad to spomenem, čujem 'pa ako ne veže XY, ne moram ni ja, valjda bi oni vezali u sjedalicu, barem imaju dovoljno para za nju'

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI AUTOSJEDALICA...

Citiraj anni frani prvotno napisa
    Pa me u stvari interesira da li se u budućnosti planira nekakva propagandna kampanja za povećanje svjesnosti o autosjedalicama.
    I ovo na cemu mi u Rodi radimo je vrsta "propagandne kampanje" :D Nije bombasticna jer za to nemamo resursa ali mislimo da je do sada ubrala dobre rezultate, s obzirom na njen opseg.
    Koga treba potaknuti na to, na koga vršiti pritisak? Ministarstvo prometa?
    Policiju? Jer koliko sam i skužila da ni policija nema pojma o sjedalicama i da to uglavnom i ne gledaju. Ne zanm nikoga tko je platio kaznu jer djete nije bilo u sjedalici.
    Na nase urgiranje i konkretni prijedlog promjene clanka u proslogodisnjem Zakonu o prometu na cestama, sjedalice su usle u zakon. Mislim da je pohvalno to sto je nas prijedlog radna grupa koja je radila prijedlog novog zakona zaista i uzela u obzir a u konacnosti stavila u prijedlog koji je prihvacen u Saboru prosle jeseni, pa su sada sjedalice obavezne za malu djecu. Ovo su ucinili usprkos otporu ljudi koji su tada bili u vecini a danas u malo manjoj, a koji su od misljenja da su autosjedalice glupost i samo tjeraju ljude da trose novce bespotrebno. To su ucinili jer su uvidjeli da su sjedalice izuzetno vazne u spasavanju zivota i zdravlja djece u prometu, usprkos "struji mase" i za to ih trebamo samo pohvaliti.

Takoder, u ministarstvu prometa imamo veliku podrsku od ljudi odgovornih za aspekt sigurnosti u prometu i zahvaljujuci njihovoj volji i zelji za suradnjom sada imamo i sjedalice u Pravilniku kojim se regulira zakon, a posebice to da sjedalice koje se koriste moraju zadovoljavati europski standard (do donosenja pravilnika trgovci nisu imali nikakvu obavezu osiguravanja da sjedalice koje prodaju zadovoljavaju standard).

Vodeci ljudi u MUP-u u podrucju sigurnosti u prometu dobro znaju vaznost autosjedalica i takoder s nama suraduju i daju nam podrsku u nasim nastojanjima. Cinjenica je da veliki dio prometnih policajaca, policajaca koji patroliraju nase ceste, nema toliko jaku svijest o vaznosti sjedalica jer su u konacnosti i oni dio opce populacije u Hrvatskoj, a cija je svijest o autosjedalicama relativno niska. Potrebno je vremena i truda da se ta svijest i medu policajcima poveca distribucijom znanja i informacija koje stizu njima s vrha, od njima vodecih ljudi.

Znam da zvuci kao da nista ne rade ali ako se pazljivo prati, primjetit ce se da se ipak, polako ali sigurno, i od strane policajaca radi na edukaciji javnosti o autosjedalicama. Primjer toga su cesti komentari i informacije koje putem svojih redovitih medijskih javljanja dijeli g. Forijan iz PU Zagrebacka.

Koliko je ljudi kaznjeno za nekoristenje sjedalice, neznam. Znam da su neki dobili opomenu prilikom akcije u suradnji PU ZG i Rode kada je odrzana blic-kontrola pred jednim od zagrebackih vrtica. Ovaj nacin suradnje planiramo nastaviti.

Puno toga se mora napraviti na ovom polju, tocno kao sto kazes, ali za to treba resursa, i financijskih, i ljudskih i vremenskih. Ja pretpostavljam da ce jednom, ne tako daleko, krenuti i siroka kampanja kao sto je bila ona o vezanju pojasevima, uz pokrice institucija kao sto su MUP, Min prometa, Osigfuravajuca drustva, Auto klubovi itd al neznam kada. Jos smo u povojima.

Kao sto je rekla casper, mi smo dobili novce od Ine za edukativnu kampanju putem letaka i plakata i pripreme za nju su u tijeku.

Super je da si zagrijana za temu jer ako imas volje i interesa, nama u Rodi je svaki par ruku od ogromne koristi i slobodno nam se javi.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Možda je malo off topic al nemrem izdržat da ne napišem.
    Ja od kad sam počela razmišljat o takvim stvarima, uvijek sam imala u glavi da će moje dijete sjedit u autosjedalici. Cura kojoj sam bila vjenčana kuma rodila je prije 8 godina, ja sam s tatom otišla u Sloveniju i kupili smo joj autosjedalicu jer je tamo bio veći izbo - dijete su u njoj vozili 2-3 puta.
    Kad se rodila nećakinja kupila sam joj kolica sa onom sjedalicom, ajde u tom je išla iz bolnice i vozili su ju u tome, kasnije sam kupila i autosjedalicu - vozila se 2-3 puta, sad ju mi koristimo i to od kad je Roko mogao sjedit u njoj, dok još nisam ni znala za Rode.
    I sad da ne duljim ja sam do jučer bila full uvjerena kak je to MM pravilno montirao jer kad sam ga pitala on je reko da je dobro i čvrsto montirana i kak nam nijednom baš nije pasalo vrijeme kad su bili pregledi autosjedalica mislila sam si ma nema veze naša je dobro montirana.
    I kak sam ja ipak neki dan potaknuta postovima u problemima sa određenim markama autosjedalica, a našu Renolux malo tko ima tak sam ja odlučila da se mi ipak ovu nedjelju pojavimo na pregledu.
    I sad ja jučer (glupača glupa jer nisam prije provjeravala) idem probat kak je sjedalica postavljena, a ono katastrofa, kad ju gurneš rokom klizi na sve strane. Poludila sam na MM-a i rekla mu da kaj ja njemu badava punim glavu sa autosjedalicama, a on mi ne kaže da se to tak klima. A on meni pa kak bi drugačije montiro kad ne znam. Podivljala sam mogo mi je ranije reć pa bi se snašli. Tak da definitvno dolazimo u nedjelju.
    Sad sam razdužila al bi još na kraju htjela reć kak me danas kolegica na poslu popljuvala i rekla da pretjerujem s tim sjedalicama, jer kao kaj ću napravit kad će Roko, kao njen mali sad, htjet stajat između siceva i tak se vozit , i kao kak sam ja mogla bit tak nekulturna i otkantat MM-ovu tetu i reć da nemre ić s nama na put jer ja nemislim dijete držat na rukama. Nemreš bilivit. A sveki mi je rekla da je ipak sigurnost djeteta na prvom mjestu, i da joj je drago da sam imala hrabrotsti otpilit ju (a to je svekina sestra).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roko_mama, super da ste skuzili da se sjedalicu treba bolje pricvrstit. Nemoj razbijat sad glavu jer niste prije jer je sve to voda ispod mosta a na srecu nije vam u meduvremenu zatrebala.

I nemoj se zivcirat zbog kolegice, samo trosis svoju energiju a od tog troska nikakve koristi. Super da si razgovarala s njom o tome i iako ti se vjerojatno cini da razgovor nije polucio direktan uspjeh, sigurna sam da si barem malo svojim informacijama stavila trunku sumnje u nju i njeno misljenje o ovoj temi. S vremenom ce barem neki, ako ne i vecina, nakon sto cuju dovoljno puta info o vaznosti autosjedalica i promijeniti svoje stajaliste i osigurati svojem djetetu sigurniju voznju.

Mic po mic. Al mi moramo paziti da se usput ne istrosimo (zivciranjem).

Vidimo se onda u nedjelju :D

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ancice potpuno si u pravu. Jedino nisam mogla izdržat pa sam joj pokazala crash test pa je rekla da ona to ne može gledat. Možda joj to dopre do mozga.
    Vidimo se u nedjelju :D

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koja šok terapija, hehehe

Nadam se da je imala učinka

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A i za mene, jer si spomenom crash-testova me podsjetila da nesto sto sam trebala napraviti jos nisam napravila Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Podižem sa ovim člankom:

http://www.iskon.hr/vijesti/page/200...0/0021006.html

Djeca stradaju u nesrećama 'na brzinu'

Osamdeset posto nesreća u kojima sudjeluju i djeca dešava se na udaljenosti od samo dvadeset minuta od kuće, na kratkom putu do škole ili dućana kada roditelji djecu ne vežu pojasevima.

Znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje nadaju se da će rezultati istraživanja uvjeriti roditelje da je važno djecu vezati sigurnosnim pojasevima svaki put kada upale auto.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da nije točna pretpostavka da moramo biti pažljivi samo kada idemo na duga putovanja", kazala je dr. Flaura Winston, pedijatrica i voditeljica ovog istraživanja.

Tijekom 2003. godine u automobilskim nesrećama u Americi poginulo je gotovo 2.000 djece, a više od 250.000 ih je bilo ozlijeđeno.

Američki dužnosnici smatraju da će istraživanja poput ovog, koje je provela Dječja bolnica u Philadelphiji i osiguravateljsko drušvo Farm Insurance iz Bloomingtona, pridonijeti većem korištenju sigurnosnog pojasa.

Više od polovica prometnih nesreća u kojima su sudjelovala i djeca dogodila su se pri vrlo maloj brzini, a gotovo polovica na lokalnim cestama ili na parkiralištima.

IskonInternet
    20.10.2005.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ovo sam i ja pročitala i dođe mi da vičem na sve roditelje ali nema koristi
    moje dijete ima 4god i obavezno se vozi u autostolici koja je nadam se dobro pričvrščena,ne šeta puno ali nije baš ni da se ni ne pomakne
    ali nisam to htjela pisat nego šta se tiče policije ja živim u malom mistu i
    mogu na prste 2ruke izbrojat one koji imaju autostolicu a jedne one koji
    je upotrebljavaju i neznam šta bi tim roditeljima trebalo napraviti da dođu
    sebi eto nama je danas pri povratku iz vrtića jedan i*iot presjekao put
    srečom vozili smo polako pa smo uspjeli stati a i bio je vezan tako da je samo zavikao zateglo me a šta bi bilo da nije bio vezan ne želim ni pomisliti,i još nikad nikoga policija nije ni upozorila a kamoli kaznila zbog autostolice valjda se niko nikome ne želi zamjeriti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •