Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: ZABRINUTA - 5. dan požutio, danas 22. dan starosti a bilirubin 175...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ZABRINUTA - 5. dan požutio, danas 22. dan starosti a bilirubin 175...

Drage moje dječak je rođen sa 4650grama i 54cm duže, ubolnici s moje strane isključivo dojen a s njihove dohranjivan par puta. 5. dan ležanja primjećena žutica, bilirubin 270, fototerapija 2*4sata i 1*5 sati, otpušteni iz bolnice sa 220. Danas 22. dan starosti i bilirubin oko 175. Slabo pada a meni nije jasno zašto, može li mu to naštetiti, tj. njegovom neurološkom razvoju?
    Dobro siki, puno piški i kaki ali bilirubin je uporan. Dali je normalno da to tako dugo traje i što mogu napraviti osim poslušati sve oko sebe i natakati ga čajem?
    I još nešto, trebam li ga buditi po noći da siki jer on bi potegao i po 5-6 sati u komadu a mene strah da ga to žutica uspava pa da će dehidrirati...?
    Joj novopečena mama pa sto muka, eto pomozite nam.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga Tončica007, produžena žutica nije rijetkost, štoviše čak trećina dojene djece ima vidljive simptome žutice do 2. ili 3. tjedna života, a trećina je ima bez vidljivih simptoma. Ovdje možeš pročitati više o tome http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=1485 i ovdje http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2417.
    Ukoliko osjećaš potrebu, svakako se konzultiraj s pedijatrom.

Ne slušaj savjete o davanju čaja, isključivo dojenje je najbolji način da se bilirubin izluči iz organizma, najbolja zaštita od infekcija, jedina hrana koja zadovoljava sve djetetove potrebe u nutritivnom, ali i emocionalnom smislu. Svaka druga tekućina osim majčinog mlijeka, ispire zaštitni sloj u crijevima i čini bebin probavni sustav podložniji raznim infekcijama. Osim toga, svaka tekućina koju, uz majčino mlijeko, dijete dobije, znači smanjenje novog mlijeka koje će se proizvesti u dojkama.

Što se tiče noćnih podoja, važno je pratiti bebu - broj mokrih i pokakanih pelena, opće stanje... Kažeš da puno piški i kaka, to je super i smatram da nema potrebe za razbuđivanjem. Ipak, neka 5-6 sati bude neki maksimum između 2 podoja.

Sretno i javi se

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi smo imali sličan problem. Obuci dijete i nekako ga izloži sunčevim zrakama, možeš i od doma , kroz otvoren prozor. Mi smo tako ubrzali nestanak žutice.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa Vidi poruku
    Ipak, neka 5-6 sati bude neki maksimum između 2 podoja.
    Da se ne bi krivo shvatilo, ovo mislim isključivo u smislu noćnih podoja. Danju je razlika od podoja do podoja, naravno, manja. Ma, najbolje ne gledati uopće na sat, samo prati bebine zahtjeve.

Dobro je petraa rekla, sunce je odličan saveznik u smanjivanju bilirubina. Ovaj tjedan je super prognoza, puno sunca i zatopljenje, pa lijepo svaki dan u laganu šetnjicu.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja bi ga radije budila najvise svako 4 sata. previse je toliko spavanja, narocito ako sve skupa nema recimo 8 podoja dnevno. ostalo se slazem sa lindom. caj ne treba, zutica zna potrajati.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja curica je imala žuticu punih mjesec dana. U rodilištu nije bila na nikakvoj terapiji (valjda je bila granična). Dobro je napredovala i ja se nisam brinula. Oko 20. dana smo je vodili na kontrolu bilirubina. Bio je 165 (dakle nije bio za terapiju), ali ona je bila vidljivo dosta žuta. Isključivo je dojena i nisam ju budila po noću jer nije nikad spavala u komadu duže od 3 sata.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj vanjci prvotno napisa Vidi poruku
    ja bi ga radije budila najvise svako 4 sata. previse je toliko spavanja, narocito ako sve skupa nema recimo 8 podoja dnevno.
    poslušaj onda vanjči, ipak sam ja naučnica, a ona iskusna savjetnica

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pedijatrica govori buditi ga svako 3-4 sata max na dojenje. Ja svog kad potegne preko 3 sata odmah budim. Iako nema problema sa žuticom, ali svejedno ga budim. Držim fige da rješite to što prije!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja mlađa curica je dugo vukla žuticu. U rodilištu je išla na 'sunčanje', a s njenih mjesec dana dobila je uroinfekt koji smo liječili u bolnici. I tada joj je bilirubin bio povišen (ne sjećam se točno koliko, ali bila je vidljivo žuta), pa su joj uz terapiju antibiotikom zbog uroinfekta dali i nešto protiv te žutice. Nakon toga je sve bilo ok. Samo sam te htjela utješiti i reći da ta žutica zna potrajati - izlažite bebicu sunčevim zrakama, i slušajte upute liječnika. Nadam se da će brzo proći!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

i ja bih ti savjetovala budjenje, jer zutica uspava dijete. i preko dana i po noci, neka razmak ne bude veci od 3-4 sata. lako se onda, kad zutica prodje, vratite na staro, dojenje na zahtjev. i bez ikakvog dodavanja caja, vode, ili bilo cega ako je iskljucivo dojena beba (MM je najbolje i dostatno za sve). takodjer puno sunca, doma kraj prozora (mislim da ne mora biti otvoren prozor, mi smo Lovru suncali pored zatvorenog prozora, ipak je bio 1.mj i bilo je hladno) i vani u setnji.
    sretno!

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

mi smo imali bilirubin na 180 sve do skoro 3 mj. žutica od mog mlijeka. jedan sam vikend kuhala mlijeko i palo je na 180 ali se nakon vraćanja na ciku vratilo odmah nazad. ja sam tina budila na 2 sata. žutica ga je totalno uspavljivala, nije budio uopće, siso je jako kratko, kakako nikako. vadili smo krv jednom tjedno i tako kontrolirali a prakticirali smo što češće dojenje, izlazak na svjetlo. pogledaj moje stare postove i pitaj ako te nešto još zanima

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

evo linkovi na slične teme s foruma, možeš vidjeti što kažu druge majke koje su imale sličan problem i savjeti njima. nadam se da će pomoći
    http://www.roda.hr/forum/threads/316...ht=%C5%BEutica
    http://www.roda.hr/forum/threads/216...ht=%C5%BEutica
    http://www.roda.hr/forum/threads/974...ht=%C5%BEutica
    http://www.roda.hr/forum/threads/1492-bilirubin

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi smo isto izašli sa žuticom, moj je bio i jako uspavan. Meni su ped. u rodilištu rekli obavezno buđenje svaka tri sata za podoj. Mi smo nažalost imali ružno vrijeme bez sunca (jesenska beba). Bio mi je žut skoro 1,5 mj., dobro se vidjelo na bjeloočnicama, a onda je fala bogu prošlo. Ako je uspavan budi ga za hranjenje, a sad će nadam se i ljepši dani pa lagano u šetnjicu. I da savjet je bio samo dojiti što češće.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mom maleckom je bilirubin nakon skoro šest tjedana 187, kao i kad smo izlazili iz bolnice prije mjesec dana, nemam pojma što da sad očekujem od pedijatrice, kakav tretman. Vjerujem da će preporučiti trodnevni prelazak na adaptirano kako bismo snizili bilirubin. Patronažna pak šalje u bolnicu na turu infuzije, a ja samo želim da je zdrav da ne moramo odlaziti doktoru Tončice, kako je prošlo kod vas?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

cvijetak, kako napreduje beba?
    koliko puta dnevno kaki?
    koliko puta doji?
    po ovom kako pises cini se da je bio 2 tjedna u bolnici nakon rodjenja, zasto?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo ja sam bila na kontroli kod pedijatra s malim i prisustvovala sam razgovoru drugih roditelja čija beba ima mjesedc dana i produženu žuticu. Pedica nije preporučila adaptirano već kuhanje izdojenog majčinog mlijeka, jer je beba bila stvarno jako žuta, moj nije bio niti upola toliko, bar se ne sječam.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Beba lijepo napreduje. Dobio 900g u mjesec dana. Pekakanih pelena barem pet svaki dan, dosta piški. U bolnici bili tjedan upravo zbog žutice. Pedijatrica je rekla samo nastaviti puno dojiti i proći će samo i da je to jednostavno produžena žutica, ali ne patološka Triput hura za nju!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moj je imaoi bilirubin pri otpustu iz bolnice 230. Nakon tjedan dana 210. Tak da čini mi se sve ok., a cvijetak malecka stvarno fenomenalno napreduje. Moj je bio vidno žut do 1,5 mj. Nakon drugog vađenja bilirubina vidjeli su da pada i pedica više nije vidjela za shodno uopće ga kontrolirati, dobro ja sam bila trečerotka pa mi je rekla ako primjetim bilo što čudno da se javim. S dva mjeseca na kontroli je bilo sve 5.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

V je prošli tjedan imao bilirubin preko 200. Bili smo na hitnoj na Rebru, izvagali su ga, prekontrolirali i sve je ok. (ima 4 tj)
    Rekla je pedica da mogu imati visoki bilirubin prvih par mj, no ako dobivaju na težini i jetreni nalazi su ok, onda nema brige.

A sa starijim smo bili u bolnici - između ostalog je imao i žuticu. No on je gubio na težini, bio sav letargičan i nije htio jesti.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da, nama su jetreni nalazi dobri i uopće kompletna krvna slika, a malecki se stvarno normalno ponaša - kad je gladan zaplače i nema mira dok ne krene mlijeko Valjda je i pedica to primijetila...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja V ne budim za hranjenje, jede kad želi (doduše to je svaka 2-3h). Jučer smo bili u Heleni na kontroli, dobio je 1600g u 4tj. - s 3300 na 4900g.
    Baš gledam nalaze, bilirubin nam je prošli tjedan bio 308, konj bilirubin 16. S rodilišta smo pušteni sa bil. 220 nakon fototerapije i infuzije.
    Idući tjedan opet vadimo krv, ako poraste (nadam se da neće) onda se moramo javiti gastroenterologu.

Patronažna je spominjala da mu damo glukozu, no zaboravila sam pitati dr za to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •