Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: kavovine

Datum pristupanja
    May 2007

Početno kavovine

Drage forumašice i forumaši,

moja mališanka odbija piti mlijeko(samo mlijeko ili kakao) Ima 17.mj.,Što mislite da joj pokušam dati Kneipp ili neku drugu kavovinu?
    Unos kalcija pokušavam nadoknaditi sirom ili jogurtom,ali sve to papa kao ptičica.
    Paralelno je više ne zanima ni cika.To traje već neko vrijeme.Ima dana kad ciki jednom ili nijednom.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo koristili Biancu, meni je najbolja, a možeš i Kneipp ili Divku.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda griješim, ali meni je to kao da djetetu od 3 godine dajem bezalkoholno pivo zato što neće vodu, sok, čaj

Zašto bi dijete više voljelo okus kave nego okus kakaa ili čistoga mlijeka?
    Ja ne bih išla na silu. Ako neće - neće. Unos kalcija se može izregulirati mnogim drugim namirnicama: od sušenog peršina, preko brokule do sezama.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam klincima mlijeko počela davati s šarenim slamčicama, i to je uvijek palilo, bez obzira kajje to bilo pravo mlijeko ( za većeg) ili pregomin ( za manju)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako skuhate djeci tu Divku? Ja sam mislila da se to kuha u mlijeku, kadli jučer na kutiji vidim da se kuha u vodi.
    Skuhala sam dakle u vodi, pa dodala mlijeka, ali Lea nije bila zadovoljna, nego mi je rekla da je u vrtiću 'kava' skroz bijela.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Divka se treba malo kuhati u vodi i onda se doda mlijeka, a bianca se zamuti s par žličica tople vode ili mlijeka a zatim prelije s vrućim mlijekom.

Ja isto od malena ne podnosim okus mlijeka, ali volim ga u kavicama i divkama. Ali Apri ima pravo, nije nužno forsirati dijete na pijenje mlijeka, jer se sve više govori o štetnim utjecajima, pogotovo ako se radi o mlijeku krava iz masovnog uzgoja. Puno korisnije bilo bi povećati unos tamnog lisnatog povrća, ili onih malih ribica koje se jedu s kostima (zerice, papaline), ako dijete to prihvaća.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako ti je jako bitno da popije mlijeko, možda da joj složiš frape? Banana i mlijeko, a sad će brzo i drugo voće...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apricot, u cemu se napitak od jecma i cikorije razlikuje od napitka od kakaa? Ne kuzim usporedbu s pivom.

Caj dobijes tako da prelijes bilje vrucom vodom.
    Kakao tako da prelijes kakao prah vrucom vodom.
    Divku tako da zakuhas mljeveni jecam i cikoriju u vodi.

U sve te napitke mozes, ali ne moras dodati mlijeko.

Ja ne pijem mlijeko. Ali ga volim dodati u Bianku. Vid pije Bianku bez mlijeka. Andrija s mlijekom. Lovro sa zobenim. To je sve stvar osobnog ukusa. OK, ti se napitci zovu kavovinama, al nikakve veze s kavom nemaju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zato i rekoh: "možda griješim".
    zasmetao mi naziv, a i činjenica da to ljudi piju kao supstitut za kavu.

ali, ako vi svi kažete kako je to nešto sasvim primjereno djeci, ja vam vjerujem.
    ali i dalje ne bih davala djeci kao "podvaljivač" za mliječni okus.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, A nikad nije popio šalicu mlijeka. Kaze da mu smrdi, da ne valja okus, tako nesto. Ali ga stavlja u Bianku jer mu to sve skupa ima fini okus. Tako da ne bih to uopce nazvala podvaljivanjem. Meni je podvaljivanje kad se mlijeko uvaljuje u nesto u sto se inace ne stavlja. A ako ce piti kakao ili kavicu (mi to tako zovemo) s mlijekom - to mi je skroz normalno. Mislim, ne govori se ovdje o situaciju u kojoj se u vocnu kasu uvaljuje spinat.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

divka mi je pice djetinjstva
    baka bi napravila pecipale i divku i to bi nas docekalo kad bi se izvukle iz kreveta
    ni dan danas ja nikako ne mogu pogoditi taj omjer iz mojih sjecanja

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    baka bi napravila pecipale i divku i to bi nas docekalo kad bi se izvukle iz kreveta
    točno ovako

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Najljepša hvala na odgovorima i idejama.Moram priznati da ni ja nisam shvatila što je Apricot mislila reći jer mi zvuči kao zbrajanje kruška i jabuka.Ovdje se ne radi o tome da moje dijete želi kavu,pa mu ja skuham kavovinu da bi eliminirala kofein,pa sam podvalila.Radi se o brizi za dijete koje raste i razvija se.Kojemu je neophodan kalcij,a kako ono to ne zna samo,te što je dobro za njega,mi smo tu da mu to osiguramo.
    Kavovina se radi od prženih plodova ječma,cikorije,rogača,smokve...a kava od zrna kave(tj.biljka prekrasnog bijelog cvijeta).
    I ja kao dijete nisam volila piti"čisto"mlijeko kao ni danas, a ne volim ni kavu bez mlijeka.
    Ovih dana mojoj malenoj usporedno idu tri zuba, a danas je baš dobila jedan,pa svemu viče ne.iako na kraju popapa,pomalo i to sama.Ne želi da ju se hrani.
    Do nedavno je s trogodišnjim bracom oduševljeno pila kakao.Veselim se proljeću i bogatom zelenom vrtu,pa ćemo oživit kuhinju, a s time i unos kalcija.-)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj koris prvotno napisa Vidi poruku
    Najljepša hvala na odgovorima i idejama.Moram priznati da ni ja nisam shvatila što je Apricot mislila reći jer mi zvuči kao zbrajanje kruška i jabuka.Ovdje se ne radi o tome da moje dijete želi kavu,pa mu ja skuham kavovinu da bi eliminirala kofein,pa sam podvalila.Radi se o brizi za dijete koje raste i razvija se.Kojemu je neophodan kalcij,a kako ono to ne zna samo,te što je dobro za njega,mi smo tu da mu to osiguramo.
    Ne bih rekla da sam zbrajala kruške i jabuke.
    Moja logika je išla ovako:
    dijete ne želi piti mlijeko, pa ću mu dati nešto u čemu ima mlijeka, ali je okus drugačiji. Samo neka prihvati. (Do ovoga dijela se slažemo)?
    Onda sam ja povukla paralelu s vodom koja je najveći udio u npr. bezalkoholnom pivu.
    Jer, moje dijete ne pije ni čaj ni vodu ni sok.
    A meni je važno da pije vodu koja mu je neophodna.

koris, što je s onom djecom koja uopće ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla. Onom koja kalcij dobivaju na neke druge načine?
    Znači li to da njihovi roditelji ne osiguravaju djetetu ono što miu je potrebno?

Moja poanta nije u tome da damo djetetu nešto što mu se ne sviđa, ali da to "nešto" zamaskiramo.
    Nego da pronađemo alternativu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se nadam da djeca koja ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla doje barem do druge godine.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj koris prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje se ne radi o tome da moje dijete želi kavu,pa mu ja skuham kavovinu da bi eliminirala kofein...
    Kod mene se radi baš o tome Divka je "kava za male ljudiće" i fora je u tome da ona može sudjelovati u obredu pijenja kave.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo odgovora,djeca koja ne konzumiraju namirnice životinjskog porjekla mogu nadoknaditi kalciji iz namirnica biljnog porjekla kao što je brokula,špinat,kelj,orašasti plodovi,grah...i tako se pobrinuti da djeca dobiju tako važan mineral.
    Ima ga i u narančama.Fino iscijeđena je baš dobar početak jutra.Mlijeko je ipak najbolji izvor kalcija jer se nalazi u obliku s D vitaminom i fosfatima,pa zadovoljava dnevnu potrebu za kalcijem.
    Ali,eto na svu sreću kod nas se ne radi o tako krajnjem slučaju jer malena ipak voli mliječne proizvode.Baš kao i ja ne voli samo mlijeko,pa ćemo pokušat kako su ostale forumašice navele s pićem djetinjstva.Valjda moja mališanka i ja imamo isti ukus Čini se i da rast zubića utječu i na prehrambene navike.Radije papa tvrd sir ,nego mekši jer joj se valjda zaljepi na mjesto koje ju iritira.Ma dobro mališani znaju što im paše, a što ne.Moji su oboje pravi gurmani
    Evo,baš maloprije sam je pitala hoće li cikiti,a ona će meni može

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mene se radi baš o tome Divka je "kava za male ljudiće" i fora je u tome da ona može sudjelovati u obredu pijenja kave.
    Dobro mi ovo zvuči "divka za male ljudiće".Kad MM i ja pijemo kavu,oboje me traže:mama i ja bi kavu.Eto sad ćemo skupa piti kavicu i uživati u tom obredu pijenja kave

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je tajna u miješanju divke i frank kave? Moji su uvijek miješali te dvije vrste (ali ne znam u kojem omjeru). Jednom tjedno smo kuhali pola litre-litru te mješavine i spremili u frižider. Svako jutro smo za doručak podgrijali mlijeko i u nj ulijali malo te kuhane kave.
    btw, kaj su to "pecipale"?

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Tako i kod nas, Maša već mjesecima bez greške svako jutro, žica kavu kad mi pijemo, pa smo uveli "kavu za bebe", tj. orzo (ječam?) i sad je sva presretna što sudjeluje u pijenju kave, ali je čak ne želi svako jutro, nekad je čaj, mlijeko, jogurt a danas je tražila popodnevnu "kavu" .

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je tajna u miješanju divke i frank kave? Moji su uvijek miješali te dvije vrste (ali ne znam u kojem omjeru). Jednom tjedno smo kuhali pola litre-litru te mješavine i spremili u frižider. Svako jutro smo za doručak podgrijali mlijeko i u nj ulijali malo te kuhane kave.
    btw, kaj su to "pecipale"?
    moze biti da je do mijesanja i omjera, samo znam da sad nikad tako ukusna nije
    a pecipale smo mi zvali preostalo tijesto od kruha, koje bi baka poprzila na tavi, i tako napravila veeelike mekane debele 'palacinke', savrsene za jesti same, posute secerom ili uz marmeladu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U Lici kažu pucpaje,Dalmaciji bobučići,a u Sloveniji Mekike.To je tijesto od kruha koje ne treba pustit kisati,već se tijesto odmah stavi na vruće ulje.Jako fino!
    U tijesto se može stavit hrenovka ili sir,pa je još finije

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Viš, radilo se to i kod nas. Nekad se peklo na tavi, a nekad samo na tabli bez ulja. Ali nemam pojma kak smo to zvali.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mislim da je u redu davati djeci kavovinu i da napitak od ječma i cikorije ne može štetiti. koris, nemoj se previše zabrinjavati oko unosa kalcija. Kao što su ti cure rekle - žitarice, mahunarke, zeleno lisnato povrće, sjemenke - tijelu osiguravaju dovoljne količine kalcija.

Isto tako mislim da je u redu ako će ti dijete popiti mlijeko "zamaskirano" kavovinom. Moje dijete jedno vrijeme nije željelo jesti blitvu, ali je rado jela krem juhu od povća, u koju bih dodala malo blitve. Ne smatram to "varanjem", već sasvim suprotno - smatram to navikavanjem na različite okuse. Danas normalno jede sve vrste zelenog lisnatog povrća.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ni ja ne mislim da je "zamaskirano" mlijeko podvaljivanje. Pa dosta judi ne voli neku namirnicu kad ju konzumira samostalno, a u kombinaciji s nekom drugom namirnicom je ok. Moja sestra npr. ne voli mlijeko, ali kava bez mlijeka joj ne dolazi u obzir, kakao obožava...čak i ona instant cappuccina radi na mlijeku jer su bezveze na vodi. Vjerujem da takvih primjera ima koliko 'oćeš. Kombiniranje namirnica tj. okusa da bi se dobilo nešto što nam se sviđa ne smatram podvaljivanjem.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mi vikendom svi skupa pijemo kavicu. Tako moj B dobije onu Alnaturinu 'divku' sa zobenim mlijekom (bude fino slatko). To je 'kava za djecu' iako ju i ja uglavnom popijem. To nije nešto što mu treba (čak ni ja nisam ni kavopija, ni mlijekopija), nego nam je to neki slatki ritual.
    Inače, nisam za to da se dijete vara, ali mnogi (pa i ja) neke namirnice vole na određeni način i u određenim kombinacijama. Ja sam godinama odbijala kelj, poriluk i mahune (doma su se uvijek jeli na čušpajz), sve dok ih nisam sama sebi počela pripremati na neke nove načine. Desilo se da sam ih toliko zavoljela da se sad moja mama čudi kako ih jedem čak i u čušpajzu. Tanka je linija između 'uvaljivanja i kamufliranja' i proširenja ponude, ali mislim da ju svatko za sebe može prepoznati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •