Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 54

Thread: Lagana proljetna torta od jagoda

  1. #1
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default Lagana proljetna torta od jagoda

    Biskvit:
    4 žutanjka
    10 dkg šećera
    1 vanilin šećer
    1,5 dcl mlijeka
    1/2 dcl ulja
    20 dkg oštrog brašna
    1 prašak za pecivo
    4 bjelanjka
    limunova korica

    Miksati žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad postane gusto, svijetlo i pjenasto, dodati ulje i mlijeko, kratko promiksati, potom dodati naribanu limunovu koricu. U smjesu kuhačom (ne miksati!) lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo, a potom lagano, malo-pomalo, umiješati čvrst snijeg od bjelanjaka (ja za to koristim kuhaču s rupom u sredini). Smjesu izliti u malo nauljen kalup za tortu (moj je promjera 24 cm) i peći na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta.

    Nadjev:
    7 dcl mlijeka
    2 pudinga od vanilije
    šećera po ukusu
    oko 1/2 kg jagoda (dio ostaviti za ukrašavanje)
    1/2 l šlaga

    Skuhati puding od vanilije (ja stavim žlicu-dvije šećera). U mlak puding umiješati polovicu količine izrađenog šlaga, malo izmiksati.

    Biskvit vodoravno razrezati u dva lista. Donji list premazati polovicom kreme od pudinga i šlaga, potom po kremi rasporediti narezane jagode (na jagode namažem malo šlaga ili kreme da se gornji list bolje primi). Prekriti drugim listom i na vrh namazati ostatak kreme. Čitavu tortu premazati i ukrasiti ostatkom šlaga i narezanim jagodama.

    Obje naše kćeri su proljetne bebe, tako da nam je ovo najdraža rođendanska torta.
    Naravno, može se staviti druga krema, drugo voće - ili bez njega, kako god vam se sviđa... Biskvit mi je jako dobar, jer je mekan, ukusan i lako se razreže.

  2. #2
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Ovo se kod nas već tradicionalno radi za sve proljetne rođendane i uvijek se pojede i zadnja mrvica,lagano,a fiiiino!

    I koliko god eksperimentiram s drugim tortama, uvijek se vraćam ovoj:lagani biskvit,jagode,puding,šlag!

  3. #3

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Radim čim dođu jagode Mislim, prave jagode, ne ove umjetne :D

  4. #4
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Moja najbolja prijateljica, koja živi u SAD - kad god nam dolazi u posjet u proljeće, nazove nekoliko dana ranije i kaže 'Draga! Stižem u HR, dolazim k vama... A može oooona tortaaaa za desert?!!'
    Svakako treba pričekati dolazak pravih jagoda, ove 'plastične' su katastrofa, ali neka vas to ne spriječi da isprobate biskvit u nekim drugim kombinacijama...

  5. #5

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    mene uvijek zbuni kad u receptima vidim ovako duuugo pečenje biskvita, zar vam ne bude presuh? Ja biskvite, a ovaj mi spada u klasične, pečem na 180 stupnjeva min. 12, a max. 15 min, i stalno sam u velikom strahu da se ne presuši. Čim se rub malo počne odvajati, gotov je.

  6. #6
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Meni se nikada nije presušio... tko zna, možda je stvar u pećnici/jakosti struje, ili u nečem drugom... Nemam pojma, možda pričam gluposti!
    Naravno, pecite biskvit koliko god želite i smatrate da je dovoljno. Bitno je samo da ne bude sirov, nedopečen.

  7. #7
    davorkica's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    295

    Default

    Mmmmm, čim stignu jagode krećem na ovu tortu!

    Meni se biskvit peče isto 12 do 15 min
    Mislim da je to do pećnice, jer vidim da mi se sve peče u pola kraće nego što piše u receptima.

  8. #8
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Evo, torta se hladi...

    Malo sam promijenila biskvit, čini mi se još bolji.
    4 jaja
    2 dcl šećera (stavila sam smeđi - Demerara)
    4 dcl brašna (pola oštrog, pola glatkog)
    1 dcl ulja
    1 dcl hladne vode
    1/2 pp
    malo ribane limunove korice

    Pjenasto izmiksati žutanjke sa šećerom, dodati ulje i vodu, još kratko izmiksati. Kuhačom polako umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo, potom lagano umiješati čvrst snijeg od bjelanjaka (u bjelanjke stavim par zrnaca soli prije miksanja, bolje uspiju). Na kraju lagano umiješati limunovu koricu.
    Pekla sam 40 minuta na 175 stupnjeva, možete peći i kraće, ovisno o pećnici.
    Biskvit se vrlo lijepo podigao i bilo ga je lako razrezati u dva lista.

    Sad su jagode fiiiineeeee...

  9. #9
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Meni je daleko najbolji i najsočniji biskvit za bilo koju voćnu kombinaciju, a jednostavan je

    6 jaja
    6 žlica šečera
    6 žlica brašna
    1 pzp
    može se dodati i malo ulja pa je onako malo 'teži'

    peče se na 180 nekih 15-20 minuta

    a s jagodama kombiniram svaki vikend,
    prišli sam prerezala biskvit na pola, natopila ga sokom od ananasa iz konzerve
    na jedan sloj stavila narezane i zašećerene jagode pa malo šlaga,
    a na drugu narezane banane i ananas pa šlag i bilo je za prste polizat.

    Jučer sam radila samo s jagodama, s tim da sam biskvit malo zalila mlijekom,
    namazala cca 2mm šlaag, poslagala jagode, prelila ih preljevom za torte (napravljen sa sokom koji su pustile zašećerene jagode)
    pa opet malo šlaga da se zaljepi gornji biskvit i opet ista priča.

    mljac

  10. #10
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Stvarno su fini ti voćni kolači... Pogotovo s jagodama!
    Vjerujem da je biskvit fin, ali izbjegavam kolače u koje idu više od 4 jaja... isto kao i brda šećera, maslaca... Volimo lagane kolače s čim manje tih sastojaka.

  11. #11
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Staviš sve po 4 i opet dobro
    omjer je 1:1:1 pa ti složiš koliko ti biskvita treba

    a ako računaš da ja biskvit prerežem po pola tj. dobijem dva, onda je znači od 3 jaja

  12. #12
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    ja moram podijeliti s vama savršen kolač preuzet s Martha Steward com. mjere su zato u šalicama a vjerojatno svatko ima takvu mjericu.
    evo:
    http://www.marthastewart.com/recipe/...fruit#slide_19

    ja sam radila ovako:
    6 žlica maslaca mekanog
    1 i pol šalice oštrog brašna
    1 i pol žlica praška za pecivo (imam onaj iz Bio bio u vrećici)
    pol žličice soli
    1 šalica smeđeg Demerara šećera
    1 veće jaje
    pol šalice mlijeka
    1 žličica ekstrakta vanilije ( ili vanilin šećer)
    cca 600 gr jagoda narezanih na polovice

    mikserom umutite maslac sa šećerom, dodati jaje i mijeko i vaniliju. posebno pomiješati brašno, prašak i sol. to postepeno dodavati smjesi. staviti u namašćen pleh i po vrhu na gusto utisnuti jagode. posuti s 2 žlice šećera i peći cca 20 min na 180.
    fino je još toplo, fino je iz frižidera a piše da može stajati na sobnoj temperaturi 2 dana. nama nije toliko potrajao pa ne znam.

    mljac

  13. #13

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    220

    Default

    danas radim tortu od jagoda...
    dali se treba uzeti pravi šlag od npr. vindije ili u vrećici šljag pjena od dr. oetkera

  14. #14
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Nismo bili cijeli dan kod kuće, tek sam sad vidjela tvoje pitanje...
    Ja tortu radim s pravim šlagom, ali ti možeš upotrijebiti koji god želiš -možeš i biljni šlag tipa Hole ili onaj Podravkin... Možeš isprobati i sa šlag pjenom. Javi nam kako ti se dopalo!

  15. #15
    bimba iaia's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Istra
    Posts
    820

    Default

    hm...meni ta krema i nije uspjela...naravno odokativno je bio problem...ostala je mekano,a i raspadalo se zbog komadića jagoda,naravno sve pojedeno
    ...al ljepo je izgledalo,unutra vanilija puding,a gore jagoda puding...malo curičasto...

  16. #16

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    220

    Default

    Quote Originally Posted by bimba iaia View Post
    hm...meni ta krema i nije uspjela...naravno odokativno je bio problem...ostala je mekano,a i raspadalo se zbog komadića jagoda,naravno sve pojedeno
    ...al ljepo je izgledalo,unutra vanilija puding,a gore jagoda puding...malo curičasto...
    isti je problem i kod mene bio, raspala se na sve strane, krema nije čvrsta, mislim ukusna je ali ne izgleda mi dobro...
    previše je kreme

  17. #17
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by bimba iaia View Post
    hm...meni ta krema i nije uspjela...naravno odokativno je bio problem...ostala je mekano,a i raspadalo se zbog komadića jagoda,naravno sve pojedeno
    ...al ljepo je izgledalo,unutra vanilija puding,a gore jagoda puding...malo curičasto...
    XD
    Možete u ohlađeni puding umiksati nešto maslaca izrađenog s malo šećera u prahu. To će učvrstiti kremu. Mi volimo lagane kolače, bez "teških" krema, a izgled nam nije toliko bitan - iako, ukrašena sa šlagom i jagodama, ova tortica meni izgleda - prelijepo.

  18. #18

    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    105

    Default

    Budući da nisam neka pekačica torti a danas namjeravam ovu raditi. Hitno molim odgovor kada se maže krema, topla na topli biskvit ili hladno na hladno???

  19. #19
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    biskvit mora biti hladan
    puding mlak

  20. #20
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Tek sam sad vidjela Enoino pitanje... Hvala, Mija!

  21. #21

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    ovo bi bilo jako fino i s jagodama, isprobano, mljac
    http://forum.roda.hr/threads/29950-B...a-i-vo%C4%87em

  22. #22
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    ja sam ju baš jučer radila (ovu naslovnu )

  23. #23
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    Molim brzinsku pomoć tko je iskusniji, dakle, imam jagode, 2 pudinga od čokolade i 2 dcl slatkog vrhnja, jel bi mogla nešto s tim iskombinirati, da ne idem u dučan kupovati ostalo?

  24. #24
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Nisam radila s čokoladnim pudingom, a i mislim da imaš premalo šlaga... Ništa, napravi čokoladno-jagodnu torticu - napravi biskvit s kakaom, skuhaj pudinge od čokolade, s njima nadjeni tortu, a ukrasi jagodama i šlagom... Možeš tortu i preliti čokoladnom glazurom. Čini mi se da bi moglo biti fino, jer se jagode u onim "fondue" (ili kako se to već zove) umaču u čokoladu. Isprobaj, nemaš što izgubiti.

  25. #25
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    ne budi lijena, otišla sam u dućan po original namirnice, i eno je u friđu hladi se, javim kak je ispalo kad probam, radila sam ovaj biskvit od kahne a ostalo po orginalu.

  26. #26
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Super!

  27. #27
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    evo dužna sam reći da je kolač odličan, ispod dva niti ne počinjem jesti

  28. #28
    tomita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slavonija ravna
    Posts
    766

    Default

    Ja sam pravila danas. Stvarno je odlična torta, jednostavna za napraviti. Biskvit je super, baš kako je n.grace opisala. Ja sam jedino stavila svu kremu u sredinu torte ( s jagodama u sredini), a gore na biskvit poslagala jagode i prelila s crvenim preljevom za torte, a šlag sam stavila samo okolo. Uglavnom predivna i prefina torta. Hvala za recept.

  29. #29
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Cure, jako mi je drago da vam se torta sviđa. Uživajte!

  30. #30

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    ja sam neki dan radila ovu tortu i odlična je! Oduševljena sam biskvitom, zaista je jako lagan i prozračan i korisit ću ga kao bazu za druge kolače.

  31. #31
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Mi smo jučer imali neko društvo i smazali tortu za desert.

    Osim što je jednostavna, izuzetno je lagana, čak je i jedan čokoljubac (za kojeg torta bez čokolade nije torta) rekao da mu je odlična, iako bez čokolade.

    Jedino mislim da ću idući put rezati jagode samo na polovice, da se bolje osjete, definitivno mislim da je bolje s malo više jagoda, a i kreme ima toliko da se komotno može premazati ispod i nad jagodama. A mislim da bi i npr. breskve u tom receptu savršeno prolazile, kao i neko drugo voće.

    Super torta za ljeto!

  32. #32

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    417

    Default

    Quote Originally Posted by maxi View Post
    ja moram podijeliti s vama savršen kolač preuzet s Martha Steward com. mjere su zato u šalicama a vjerojatno svatko ima takvu mjericu.
    evo:
    http://www.marthastewart.com/recipe/...fruit#slide_19

    ja sam radila ovako:
    6 žlica maslaca mekanog
    1 i pol šalice oštrog brašna
    1 i pol žlica praška za pecivo (imam onaj iz Bio bio u vrećici)
    pol žličice soli
    1 šalica smeđeg Demerara šećera
    1 veće jaje
    pol šalice mlijeka
    1 žličica ekstrakta vanilije ( ili vanilin šećer)
    cca 600 gr jagoda narezanih na polovice

    mikserom umutite maslac sa šećerom, dodati jaje i mijeko i vaniliju. posebno pomiješati brašno, prašak i sol. to postepeno dodavati smjesi. staviti u namašćen pleh i po vrhu na gusto utisnuti jagode. posuti s 2 žlice šećera i peći cca 20 min na 180.
    fino je još toplo, fino je iz frižidera a piše da može stajati na sobnoj temperaturi 2 dana. nama nije toliko potrajao pa ne znam.

    mljac
    Molim vas hitno pomoć - pečem ovo već pola sata i gore se lagano lovi i korica, a iznutra je potpuno sirov!!! Šta da radim??? Umjesto oštrog brašna sam stavila integralno....

  33. #33
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Quote Originally Posted by ASTRA View Post
    mene uvijek zbuni kad u receptima vidim ovako duuugo pečenje biskvita, zar vam ne bude presuh?
    ja radim ovaj bisvit uvijek, samo ga po potrebi modificiram. po zimi znam ubaciti šaku oraha, onda smanjim brašno. biskvit mi je mrak i ja ga isto pečem 40-ak minuta. mislim da se ti vodeni biskviti uvijek malo duže peku, jel nema šanse da se presuše kad je unutra i voda i ulje. imam ventilacijsku pečnicu i ako mi se čini da je na vrhu pečen, unutra je uglavnom još tekuć, pa ga pokrijem s folijom i pečem do kraja. sočan je lako se reže i oblikuje.

  34. #34
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    n.grace tražila sam neku laganu tortu i google izbacio ovaj tvoj recept. Napravila sam po prvom postu i sve je super. Osim što nemam jagode, ali snašla sam se. Glavno da su biskvit i krema super (samo puding i šlag bez masnoća).
    Sutra kad probamo tortu znat ću i kakva je kad se sve "sljubi".
    Last edited by Beti3; 26.02.2012 at 20:51.

  35. #35
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    i ja za vikend radila ovu n.graceininu tortu (dojadile mi moje)- odlična je !!.. ja sam stavila maline , i mrvicu šumskog voća , a čim se pojave u vrtu radim s jagodama...

    vezano uz pečenje biskvita- ako je ona klasika koliko jaja toliko šećera i brašna, peče se puno kraće (naravno ,ovisno o dubini pleha), ali čim se nadodaju tekućije stvari kao što je u ovom receptu mlijeko i ulje) jako se produžava vrijeme pečenja, bez obzira na vrst pecnice...

  36. #36
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    jedva čekam jagode da pravim!!!!!!!!

    jako je fina...

  37. #37
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    meni su zamrznute maline sasvim ok alternativa moji vole tu kombinaciju

  38. #38
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Baš mi je drago da vam se torta sviđa.

  39. #39

    Default

    kako stavljate smrznute maline, jagode ili neko slično voće?
    smrznuto?
    rastopite?
    rastopite u cjedilu da se ocijedi tekućina?
    malo prodinstate, da ispari višak tekućine?

    meni smrznuto voće sve razgnjeca

  40. #40
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    aleksandra, ja smrznuto voće ne koristim za torte, neka ti cure objasne postupak, ali ga stavljam na biskvit s jogurtom (kao kolač), i to neodmrznuto voće, bude baš sočno i ukusno.

  41. #41
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja stavim zamrznuto na biskvit, prelijem hladnom kremom koja se odmah stisne i ostavim u frižideru najmanje pola sata, a najbolje je sutradan

  42. #42
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja stavim zamrznuto na biskvit, prelijem hladnom kremom koja se odmah stisne i ostavim u frižideru najmanje pola sata, a najbolje je sutradan

  43. #43
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    kako stavljate smrznute maline, jagode ili neko slično voće?
    smrznuto?
    rastopite?
    rastopite u cjedilu da se ocijedi tekućina?
    malo prodinstate, da ispari višak tekućine?

    meni smrznuto voće sve razgnjeca
    rastopim u cjedilu (mrežica tipa) prek noći, posipam mrvicu šećera u prahu prek tog voća (oduzmem u receptu onda malo šećera)
    taj štaubcuker isto preuzme malo tekućine s voća...
    nikad nemam problema

  44. #44
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Ide nam ročkas!!! Naišla sam na ovaj recept i mislim da će torta biti diiiivna, jedino što me zanima za koliko osoba je ta torta, nas će biti 15-ak
    Molim vaša iskustva tako da znam koliko torti moram pripremiti 1 ili 2

  45. #45

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    ja sam ju radila prije 10 dana ponovo za jedan rođendan i svi bili oduševljeni, jako je fina

  46. #46
    tonili's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4,018

    Default

    Mmmmm stigle su domaće jagode - ovo radim za viked i uopće ne sumnjam da će biti super!
    Jedino, moj kalup je 26cm - je li netko radio u takvom? Hoće li biti dovoljno visoka za prerezati?

  47. #47
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Info; ročkas prošao ostala 4 komadića, ljudi su tržili repete
    tonili moj kalup je isto 26 cm. i torta je bila baš kako treba

    Biskvit je jako fin, jedina mi je zamjerka što torta ima nekako "jednoličan" okus

  48. #48
    Nitenaja's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    291

    Default

    Odlična je,radila sam za vikend.XENA probat ću staviti drugi šlag,ne biljni,mislim da će biti ne jednolični okus.Ubaci malo kiskog voća.

  49. #49
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Aaaaaaaaaaaa, radila sam ju sinoć i jutros sam ju htjela izvadit iz kalupa da ju ukrasim, a kad tamo potpuna katastrofa, krema se razlijeva na sve strane.
    Zašto?
    Kako je moguće da je tako rijetka?
    Jucer je bila puno čvršća.

    Uglavnom, jako je fina torta, ali jest ćemo ju žlicom iz kalupa.

    I biskvit sam pekla 15-ak minuta, već je bio potpuno pečen.
    Da sam ga pekla prema receptu bio bi valjda skroz crn.

  50. #50
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Nisam radila tu tortu, al mi je cudno da se raspala fila kad ide 2 pudinga na 0,7 l mlijeka.
    Pada mi na pamet da ili nije bio dovoljno kuhan puding, ili nije bio dovoljno istucen slag, ili su bile premokre jagode.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •