Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Preporod majcinstva (ili kako me kucni porod osnazio)

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Preporod majcinstva (ili kako me kucni porod osnazio)

Ovo nije prica o porodu... prica je o meni...

Poceti cu sa usporedbom trudnoca u grubim crticama:
    - u prvoj odmah prozvana rizicnom, s cim sam se potpuno slozila I svaka 2-3 tjedna poslusno isla u petrovu strucnjaku za patologiju trudnoce (kako to samo ruzno zvuci)
    - u drugoj takodjer automatski prozvana rizicnom, s cime se ovaj puta nisam slozila I ovaj puta dosta rijedje isla doktoru s mekanijim pristupom i vecinu trudnoce sam odoljevala nazivu "rizicne" (prva trudnoca I porod su prosli ok, osjecala sam se super I nisam imala nikakvih poteskoca

- u prvoj imala bezbroj vaginalnih pregleda od kojih su neki bili nasilni I tako me prerano "otvorili" (moze se netko s time ne sloziti ali znam da je sigurno tako. U 28. Tj mi je mladi dr na silu gurao prst u cerviks sto je jako bolilo I nakon 20ak bolnih sekundi pobjedonosno uzviknuo: "dosao sam do glavice, morate mirovati", nakon toga sam jedini put u obje trudnoce malo krvarila)
    - u drugoj dva ali oba nepotrebna. U 20 tj me je dr uspio nagovoriti na pregled I vidjevsi da se cerviks povukao (ali je unutarnje usce bilo potpuno zatvoreno) rekao da je jako opasna situacija, neka legnem u krevet I ne micem do 36. Tjedna. Prva 4 tjedna sam bila ustrasena I izgubila sam vjeru u sebe i to je bilo najgore razdoblje, kasnije kako je bebica super rasla vise sam vjerovala sebi nego dr pa smo otisli na more, pocela sam kuhati, pa lagano setati, pa se kupati u moru I naposlijetku s 32 tj plivati. U 35 tj beba je bila oko 3500 pa sam pristala na jos jedan pregled. Nalaz je bio identican onom iz 20 tjedna! To me jos vise osnazilo I potaknulo da vjerujem sebi uvijek prije nego drugima...

-prvi porod mi je induciran zbog otvorenosti 4 cm 8 dana prije "termina" (dosla sam u bolnicu zbog sumnje u napuknuce vodenjaka a vjerojatno je bila stvar u gubitku kontrole oko mokrenja)
    -na drugi porod sam na vlastitu odgovornost (uz malobrojnu ali zlatnu podrsku) unatoc dr koji je predlagao indukciju I mnogim dusebriznicima cekala dok je beba odlucila da joj je vrijeme I cekala ju bez intervencija I cackanja, isla sam samo na uzv provjeriti protoke koji su I na zadnjem uzv 2 dana pred porod bili fantasticni (po zm debelo u 43. Tjednu, po trenutku zaceca oko 42 tjedna)

-prvi porod mi se tada cinio fantastican, trajao oko 2 sata od prokinuca vodenjaka (prije nije bilo ni trudova ni ikakve naznake da je porod poceo, dugo mi je trebalo da to stavim iza sebe) I jedina mrlja je bila epiziotomija koju nikako nisam htjela
    - drugi porod je trajao 4,5 sati od prvog truda I bio mi je fizicki prilicno tezak, I intenzivan pa sam zbog njegovog toka (nakon puno procitanih knjiga o prirodnom porodu) cak bila na "razini intelekta" I malo razocarana u prvih par dana iza poroda

Mogu vam ja tu pisati I dalje o tehnikalijama, ali... ja zapravo pamtim osjecaje, pamtim okus u ustima koji je ostao I koji se pojavljuje svaki put kad pomislim o nekom trenutku iz proslosti... A on se kao nebo I zemlja razlikuje u oba poroda...

Prvi je okus slan, okus mnogih proplakanih suza, a drugi je mekan I mirisljav, kao netom rodjena beba koja ostaje tu kraj tebe...

Dogadjaji u tih par dana odredjuju mjesece koji dolaze za njima, a nekad I cijeli ostatak zivota...
    Prvi porod me iscupao iz kuce, odvojio prvo od moje tek rodjene bebice, a onda I od muza I ucinio me tek par sati nakon najtuznijim stvorenjem na svijetu. Rodila sam prije ponoci I slijedeci dan do 6 ili 9 navecer nisam vidjela svoju bebicu (nije bilo mjesta na babinjacama pa su me odvezli na drugi odjel gdje nema posjeta I ne nose bebe) tih 20ak sati sam proplakala muzu na mobitel, nisam spavala, rana me toliko bolila da se nisam mogla ni pomaknuti u krevetu, a kamoli otici preko pola bolnice vidjeti bebu. Kad su mi ju konacno donijeli ili je spavala ili povracala, sisala je mozda par gutljaja u cijela 2 dana...
    Epilog, problemi... Sa dojenjem, pa jakim nutritivnim alergijama potaknutim adaptiranim mlijekom koje su joj bez pitanja davali u rodilistu, sa prebolnom katastrofalno zasivenom medjicom, I najvaznije sa mojim samopouzdanjem...

Bila sam lagano depresivna jos duge mjesece nakon poroda, unatoc molbama muza da moram misliti na sebe, da odem barem prosetati oko kuce, vidjeti se s nekim odbijala sam ikamo ici bez bebe mozda I 7-8 mjeseci kad sam konacno sama otisla u kvart pedikerki I par dana kasnije na sisanje. To su bili teski dani...

Drugi porod pamtim samo kao taj dan... Koji je bio drukciji I poseban... Pamtim mnoge scene tog dana, ali vec slijedeceg se ne sjecam... Bio je isti kao svi koji dolaze... Miran I spokojan u okrilju naseg doma... Par tjedana nakon poroda samo sam u odusevljenu shvatila da smo se prosirili s 3 clana na 4 gotovo neprimjetno, necujno

Beba je kao dobrodoslicu dobila mamin zagrljaj, krvi (I kisika I hrane) koliko joj je trebalo u tim trenucima izmedju dva svijeta, sve dok pupkovina nije sama odlucila da je beba dobro, a posteljica odlucila da je vrijeme za rastanak. Malena je bila mirna I prekrasna u mom zagrljaju jos dugo... dan I noc... Sisala je snazno I izazivala mi jake trudove koji su me jako veselili jer sam znala da mi pomazu.
    I daleko najvaznije od svega dobila je presretnu I opustenu mamu koja nema ni trunke stresa u tom trenutku nego se vrtoglavo prepusta bujici opijajucih hormona koju je priroda bas takvom zamislila u tim satima I danima...

Nakon ovog poroda uzela sam bebicu (dobro bebu od 4,5 kg na ruke I legla s njom u krevet, povezane pupcanom vrpcom taj osjecaj uspjeha, mira I neizmjerne srece (sto je sada tu I sto ju ovaj puta nitko nece uzeti od mene) ne mogu zaboraviti.

Beba je bila mirna I spokojna tada I u danima koji su dolazili... Smjeskala se vec nakon tjedan dana kao da je zahvaljivala na njeznom dolasku u nas svijet... A ja sam ovaj puta odmah bila drukcija...
    Znala sam da je imala najbolji moguci pocetak zivota, da se u nasem domu osjeca sigurno I prekrasno... Pa sam tako znala da ju mogu ostaviti s muzem tu u kuci u kojoj se rodila...
    Par dana nakon poroda skocila sam prvi puta sama po speceraj malo se proluftati, pa tjedan dana kasnije na sat vremena skocila prijateljima u crkvu na vjencanje.
    Cesto imam potrebu nekud skociti sama ili sa starijom kcerkom I tu zelju si udovoljim a mm cuva jednu ili obje nase ljubavi...

Elasticna marama je nezaobilazni detalj u kojem (najcesce ja) nosim malecnu I gdje jedino u danu spava dulje od 15 min. Idemo svugdje gdje pozelimo... Posjetili smo vecinu obitelji I prijatelja... Secemo, planinarimo, rijetko cak I svi zajedno kupujemo... Oba puta smo bili na sljemenu na utrci po sat I pol-dva i bilo je odlicno...

Ovi tjedni I mjeseci od poroda do danas ucinili su me presretnom I jakom...
    Osjecam se doista da nema toga sto ne bih mogla a to je osobita dragocjenost u ovo doba nesigurnosti...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

cestitam vam i uzivajte svi zajedno...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čestitam još jednom!!!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Preporod majcinstva (ili kako me kucni porod osnazio)

Citiraj smedja prvotno napisa
    Drugi porod pamtim samo kao taj dan... Koji je bio drukciji I poseban... Pamtim mnoge scene tog dana, ali vec slijedeceg se ne sjecam... Bio je isti kao svi koji dolaze... Miran I spokojan u okrilju naseg doma... Par tjedana nakon poroda samo sam u odusevljenu shvatila da smo se prosirili s 3 clana na 4 gotovo neprimjetno, necujno
    Prekrasno si ovo opisala.

A cijela priča uljepšala mi je ovaj dan.

(I podsjetila me na dan kad smo se upoznale.)

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Kakva divna i poučna priča! Iznova me oduševljava koliku tranziciju si prošla s drugom trudnoćom/porodom/bebom!

U jednu ruku tužno da si imala lošije iskustvo u prvom porodu, u drugu ruku dobro da si imala jer si time još jače doživjela ljepotu tog drugog i sigurno je na tebe sve skupa ostavilo još jači trag (a i ne samo na tebe..)

Uživajte i dalje u "neprimjetno" proširenoj obitelji

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kako dragocjeno iskustvo! Prekrasno si nam prenijela pricu o sebi i iskustvima koja svaku zenu nepovratno mijenjaju i obilježavaju.
    Koliko dobroga jedan porod moze uciniti za majku, dijete, obitelj, drustvo...
    Uzivajte i dalje u svojoj slobodi i sigurnosti!

A i douli svaka cast!

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

prekrasna priča i zanimljiv pogled na situaciju...

a i stoji mi veliki upitnik nad glavom da li i ja imam problem odvajanja sa svojim sad 18-o mjesečnim sinom upravo zbog toga što sam nakon 9 mjeseci zajedništva bila prisiljena na višesatnu odvojenost od njega nakon poroda...

ti trenuci odvojenosti su mi nešto najgore kad se sjetim poroda i bolnice, pa želim nadoknaditi i njemu i sebi???

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i ja imam problem odvajanja od moje dvogodišnjakinje
    i sto posto sam uvjerena da je dobar dio razloga u njenom dvanaestodnevnom boravku na neonatologiji

pitanje je što bi bilo s njom da sam rodila doma,no ne pada mi napamet kvariti ovu priču

smedja

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

That's the spirit!!!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

smedja divno si svoje osjećaje pretočila u riječi
    razmišljam o svoja dva poroda , zadnji od prije skoro 11 god, tek u zadnjih 2-3 godine vidim koliko se stvari pokreću na bolje i ka prirodnijem i mislim se bude li još koji put (daj Bože) kako ću nastojati da bude "tehnički" potpuno drugačiji od prethodnih

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

drago mi je što si bila tako snažna i dopustila svojoj kćerkici da se rodi kad je htjela neovisno o tome što je pisalo na klaendaru. da bog svima nama tu snagu u sebe i mudrost u trenucima ogromnog pritiska okoline.

način na koji si ispričala je predivan i označi ono što je najbitnije u svemu tome. ljubim vas sve

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tebi je ovakav porod stvarno, stvarno bio potreban. jako sam ponosna sto si se uspjela othrvati svim nagovaranjima na indukciju i bolnicu i ucinila najbolje za svoje dijete (i sebe)!

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasno

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prelijepo!

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

prelijepo

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Osmjeh mi se ne skida s lica od drugog dijela priče...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

prelijepa priča

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prelijepa, nadasve nadahnjujuća priča!

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bas lijepo

procitala sam samo drugi porod

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Preporod majcinstva (ili kako me kucni porod osnazio)

Citiraj smedja prvotno napisa
    Osjecam se doista da nema toga sto ne bih mogla
    Upravo ovako se ja osjećam otkad sam se preporodila u Varaždinu. O trećoj bebici, potiho, ali sve glasnije maštam o porodu kod kuće.

smedja predivno iskustvo!

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

draga smedja, hvala ti sto si ove intimnosti stavila pred nas.. jako si lijepo to sročila..ohrabljujuće, za sve one zene koje se mozda susrecu sa svim tim problemima kroz koje si prolazila i, tjesiteljski, jer svakom je covjeku laksa i draza njegova nesreca kada cuje da je jos netko takve prilike prozivio.
    od samog naslova na dalje sam s osmjehom iscitala pricu i jako mi je drago zbog tebe.
    lako je vjerovati, imati povjerenja u porod kada sve tece glatko i kada sve ide prema zeljenom. neki za to kazu da to i nije vjerovanje vec prije svojevrsni racun vjerojatnosti.
    cestitam ti sto si vjerovala i kada nije bilo za vjerovanje mada, takvo sto i nije za cestitati vec prije za promisljanja, trazenje inspiracije i snage u svakom ponaosob..
    hvala ti na tomu

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala ti priču i usporedbu poroda... velike čestitke sretnoj obitelji

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Žao mi kvariti ovakav lijepi topic, ali moram te pitati, ako naravno želiš odgovoriti. A zašto je trudnoća bila rizična, i to toliko da je takvom proglašena na samom početku?

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Cure hvala na prekrasnim komentarima
    Mozda mi je malcice zao sto zapravo nisam napisala pricu o porodu kao ostale cure I do u tancine opisala
    ta dogadjanja, ali osjecam da je ovo sto sam napisala bitnije...

Da se razumijemo, svatko je u svojoj kozi sa glavom kakvu ima tako da nikom ne namecem ili preporucam svoj stav,ali nemam sto skrivati.

Bila sam na kirurskoj konizaciji prije malo vise od 5 god I odrezan mi je dio cerviksa pa sam ginekoloskim automatizmom rizicna trudnica
    Usprkos urednom tijeku obje trudnoce I kao sto se vidi ne da nisam imala prijevremeni porod nego se beba zbilja cvrsto utaborila
    Vjerojatno ce me I u slijedecoj trudnoci netko prozvati rizicnom, ali ja cu slusati svoje tijelo I svoju intuiciju I unutarnju zensku mudrost

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Prelijepo. Iskrene čestitke!!!!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Predivna prića! Oći su mi zasuzile od radosti kako si to krasno opisala
    Veliki poljubac malenoj Katiji i hrabroj mami, baš si žena i pol!

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

super je čitati ovako divne priče o porodu. obično nam se nameću one tužne i neugodne

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma smedja za zadnju rečenicu!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kako lijepo...

ja sam se isto u rodilištu osjećala ko na bojištu...

skužila sam da bi se psihički 1000 puta bolje regenerirala da je muž bio 24h na dan uz mene tih početnih 4 dana.

ako ikada ponovo ostanem trudna porod doma mi je No1. prioritet, pogotovo kada vidim ovako lijepe dojmove.

jako sam sretna zbog tebe, ko da se i meni dogodilo!

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Svaka čast!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •