ak neko lsucajnozna...
1. zasto se ne smije prigrijavat isti dan, recimo za veceru i sto ce mi se u tom slucaju dogoditi, ako ga ipak prigrijem i pojedem?
2. Sto ce mi se dogoditi ako ga ipak pojedem, ali hladnog, cca 24 sata nakon sto je skuhan?
ak neko lsucajnozna...
1. zasto se ne smije prigrijavat isti dan, recimo za veceru i sto ce mi se u tom slucaju dogoditi, ako ga ipak prigrijem i pojedem?
2. Sto ce mi se dogoditi ako ga ipak pojedem, ali hladnog, cca 24 sata nakon sto je skuhan?
Nemam pojma, ja sam ga dugo jela i podgrijanog i drugi dan hladnog, nisam uopće znala da postoji 'zabrana' odnosno da se ne preporuča...
Pire krompir isto tako :/
Jedini razlog zašto to više ne radim je taj da se ili sve pojede za ručak, a postao mi je bljutav hladan
Špinat (Spinacia oleracea L.) poznat je kao povrće koje jača i daje snagu čovjeku pa je kao takav zbog sadržaja velike količine minerala i vitamina kao i karotina vrlo prikladan i koristan za liječenje anemije kao jelo ili kao čaj od špinata. Veliki postotak željeza u špinatu je od važnosti za čovjeka jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni saponini i sekretin, tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. Kod dojenčadi i djece preporuča se davati špinat s mlijekom za rast zahvaljujući velikoj količini karotina. Poticanje izlučivanje mokraće iz organizma zahvaljujemo visokom postotku sadržaja kalija u špinatu pa se zbog toga preporučuje kod oboljenja mokraćnih organa i srca jer povoljno djeluje na te funkcije, a ujedno im olakšava i sam rad. Špinat rasterećuje srce i bubreg, a ujedno i snižava tlak. Pojačava rad gušterače i probave zahvaljujući sastojku u špinatu, a to je sekretin. Rekonvalescentima i trudnicama preporučuje se davati špinat s mlijekom radi velikog sadržaja folne kiseline, minerala i vitamina koji su itekako potrebni tim osobama. U svakoj ishrani je bitno da ona utječe na dobro zdravlje pa tako i preventiva za sprečavanje od najteže bolesti raka kao i u samom liječenju raka preporučuje se u dijeti špinat. Špinat utječe kao detoksikant i antioksidant organizma, a samim time i njegov učinak je od velike važnosti za samo liječenje. Kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa špinat je nezaobilazan u dijetoterapijama kao namirnica koja blagonaklono djeluje na te organe (karminativ, laksativ, hipoglikemik) itd. Osobe koje se hrane po krvnim grupama moraju znati da je špinat namirnica za krvnu grupu B.
Štetna svojstva
Oksalna kiselina – Najviše je ima u peteljkama i rebrima listova, pa ih prilikom pripremanja treba odstraniti. Djelovanje oksalne kiseline na organizam može se ublažiti tako da se špinat priprema s mlijekom, jogurtom, kiselim mlijekom i sirom. Oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka i stvara nerastvorivi spoj kalcijev oksalat koji organizam odbacuje. Nitrati koji podliježu brzoj oksidaciji (nastaju štetni oksidirajući nitrati – nitrozamini koji su karcinogeni itd.) te je potrebno špinat uvijek uzimati svježe ubran i pripremljen.
Kontraindikacije
Špinat ne smiju uzimati:
Bubrežni bolesnici jer se kristalićima oksalne kiseline mogu začepiti bubrežni kanali, kod bolesti gihta, artritisa, reume jer sadrži dosta mokraćne i purinske kiseline, osobe koje imaju kamence u žuči ili bubregu – mjehuru, kod zdravih osoba nije preporučljivo uživati veće količine špinata – osobito kod dojenčadi, nitrati u kuhanom špinatu mogu se fermentacijom čak i u hladnjaku pretvoriti u opasne nitrate pa su poznata i trovanja s odstajalim špinatom (pripremiti treba špinata toliko koliko se pojede). Voda nakon kuhanja i cijeđenja se obavezno baca i nije za uporabu.
:D Mamita
a kaj je s krumpirom?
Ja špinat jedem i hladan, klinci ga ionako baš ne jedu (lakše mi je prati blitvu nego špinat![]()
kod krumpira znam da je biljka na površini u biti otrovna, plod narafski nije.
odoh na web...
ja sam prije jela špinat dan poslije kuhanja, ništa nam nije bilo. ali onda sam isto tako čula da je jako štetan pa čak i otrovan ako se jede dan poslije, a da se djeci ne smije davati čak 2 sata nakon kuhanja. tj. ne smije biti skuhan stariji od 2 sata. odrasli mogu!
koliko stvarno u tome ima istine, ne znam, samo znam da mi je ostalo u praksi da ako mi ostane komadić (RIJETKO) da ga sutra sa zadovoljstvom smažem!
pa kako u bosni zeljanice??? jedu se danima!!!!
i jednom prilikom sam bila kod jedne nutricionistkinje na šalati (to sam ja mislim već pričala, al eto da ponovim) i ona mi je sama rekla da više željeza ima u malom komadiću (kao što je veličine mali nokat na ruci) jajeta - žumanjce, nego u večoj količini špinata.
po tome je bolje pojesti jedno jaje nego plastenik špinata!!! :shock:
pa kako u bosni zeljanice??? jedu se danima!!!!
hahaha
ne pretjeruj
ovo su ti znanstvene činjenice.
inače glede krumpira ne mogu ništa naći zašto se ne smije jesti sutradan.
bitno glede krumpira je to što ako je zelen ne smije se kuhati u ljusci nego se mora oguliti rdai tvari koja se stvara u kori - solanin.
Solanin - Najviše ga ima u proklijalom krumpiru (u klicama i dijelu koji je pozelenio) i u cvjetovima. Zato krumpir ne treba držati na svjetlu jer raste razina solanina i kakonina.
Ne smije biti odviše mlad jer tada sadrži nešto solanina, koji u zrelom krumpiru nestaje. Kad krumpir počne klijati, osim klica treba izrezati i okolno tkivo jer se i u njemu također nalazi solanin.
za špinat nemam pojma jer ga ne jedemo,
ali za krumpir sam isto čula da se ne smije pogrijavati ,ali
nije mi jasno kako onda prave onaj smrznuti pomfri
koji se mora pogrijati , kao i njoke ili knedle ?
Ajme, sad si me zabrinula, a ja skoro uvijek radim juhu na vodi od špinata ili blitve... Učili me da je to zdravo i puno željeza...Voda nakon kuhanja i cijeđenja se obavezno baca i nije za uporabu.
A zabrinula si me i koječim drugim o čemu nisam razmišljala. Inače jedemo samo friško kuhan (ipak sam nešto čula da ne valja grijati i da stoji, kao i da se radi s mlijekom), ali zna stajati u frižideru par dana, dok ne dođe na red za kuhanje... Izgleda da je i to loše. Na kraju ispada da sam nas skoro sve potrovala...
I još pitanje, da li sve napisano o špinatu vrijedi i za blitvu ili je to druga priča
Ako je tako ja sam fulala od početka sa špinatom.Uvijek bi ga Dori pravila sa pire krumpirom tako da bi iskoristila vodu u kojoj se kuhao.U vodu bi dodala (kršitelj koda)a ona je to obožavala pa sam joj to kuhala dva put tjedno.
sory,irenas prvotno napisa
ne mogu odolit a da se ne![]()
![]()
![]()
živi crnjak!!
ovo što pričate za krumpir prvi puta čujem!!! :shock:
a sta je sa sirovim spinatom?
vec sam par puta bila u nedoumici nakon svih ovakvih informacija dal da ga radim na salatu(ono, kao zelenu, s malo ulja, soli i limunovog soka), jer mi je to super fino, a prije mi se cinilo i zdravo. sad vise nisam sigurna.
mammaju - to je jedna od naših omiljenih salata.
sada bih ja mogla reći... "i nije nam ništa"... ali tko zna što se dešava u organizmu.
svakako neću isključiti mogućnost lošeg učinka, ali ni dobroga...
pa zato ne pretjerujem, ali ni ne isključujem - tko zna koliko su štetniji proizvodi koji se danas smatraju zdravima...
Jesi sigurna da tebi nije nista?i nije nam ništa![]()
Blitva je slicna.
Tesko je sad tvrditi je li nam ili nije nesto od necega sto danas znamo da je lose, a prezivjeli smo jeduci/prakticirajuci to. Ima nas (ljudi) masa bolesnih, s karcinomima, s raznim autoimunim bolestima (mozda ipak nisu sve od cjepiva), ... ne kazem da je to od spinata, ali vjerojatno ima masa stvari s kojima se lagano trujemo. :/
ne samo što si parafrazirala moj odgovor, nego me još i vrijeđaš! :beeeelj:
a to "nešto" mi je od vegete, ne od špinata!
U potpisu: kraljica zdrave hrane!
Za prijatelje, legenda!
Vidi stvarno, em podgrijava spinat i jos ga zacini s Vegetom. ccccc! Kad dodjes sljedeci put u Pulu, za tebe nema slastica, osobno cu se pobrinuti za jedna brzinski program ciscenja organizma.
nikad ne podgrijavam špinat, otkud ti to?!
(ali samo zato što ga obožavam hladnoga, ako bi išta i ostalo)
moram priznati da često imam toliko puno povjerenja u neke ljude koji ovdje nešto kažu da uopće ni ne tražim drugi izvor informacije (ako mammaju, davor i bizi biii kažu nešto u vesi s nekom namirnicom - vegeta isključena - ja to fakat i poslušam)
jer, kako ne vjerovati Devideu da su 2 i 2... 4?!
ne znam za blitvu. može bit da je na istu foru kao špinat.
inače preporučaju ovi doturi s weba za bilje da ako imate svježi špinat a ne mislite ga koristiti par dana zamrznite ga!
*****u sad idem vam donjet listu sastojaka s veđete
1. kuhinjska sol 56% (ohohoho!)
2. sušeno povrće 8% - mrkva, pastrnjak, luk, celer, peršinov list
3. E621 - mononatrijev glutaminat; pojačivač okusa - 15%
E621 - glavobolja, žeđ, vrtoglavica, trbušni grčevi, proljev, smetnje u otkucajima srca (aritmija), zabranjen za dječju prehranu;
4. E631 - dinatrijev inozinat - može uzrokovati protin? to ne znam što je.
5. šećer
6. začini - ne piše što, tajna valjda
7. kukuruzni škrob
8. boja - riboflavin
tu je još o emulgatorima ali bolje da ne čitate :/
http://www.fitness-zabac.com/emulgatori.htm
A za one ostale - ludjakinja i baba koja se dere, osim u slobodno vrijeme.apricot prvotno napisa
A vas ostale, molim lijepo, ne dirajte mi Vegetuuuu (muzika:Skoro, tekst:ja)
ni ja ovo ne skontah?!Arijana prvotno napisa
nakon svega ovoga, mislim da mi preostaje samo čokolada.
kao osnovna namirnica!
8% povrća, haloooo! pa kako to može biti bolje od malo paške soli, začinskih trava raznoraznih sušenih, ili još bolje friških... u šalšu i žlica smeđeg šećera...
(btw, ako hoćete proizvod napravljen ISKLJUČIVO od raznih E-ova i umjetnina, kupite bilo koji tvrdi bombon! nema goreg....)
Za blitvu znam slijedeće: isto kao i kod špinata, kuhaju se samo listovi bez peteljki i žilica (najbolje je da "odereš list" sa peteljke) iz istih razloga kao i kod špinata.
Drugo, voda se isto baca (ja uvijek malo ostavim). I treće, blitva se NE SMIJE pripremati sa mlijekom. Ne kužim se u kemiju i biologiju, ali to mi je rekla moja šogi - biolog, koja se petlja u sve znanstvene grane koje imaju i slovo od biologije...
Krumpir se isto ne smije podgrijavati, a jede se (kao i špinat i blitva) do najkasnije 2 -3 sata nakon završetka kuhanja. Iza toga je izuzetno toksičan. Ne podgrijava se.
Eto, a na dohrani skace na mame koje djeci daju gotove kasice jer imaju previse secera!kuhinjska sol 56% (ohohoho!)
Draga, moze cokolada, samo neka je ona s vise od 70% kakaa.
A jel' koristite kocke za juhu?![]()
kocke za juhu su valjda još veća grozota.
koristim vegetu a tješim se: "hajd nisu bar kocke"![]()
tebi je to ono kao dno prehrambene piramide-osnova za sveapricot prvotno napisa
![]()
pa da potpišem...Mamita prvotno napisa
ako je čaj od špinata kuhanje špinata u vodi (jedino ako ima neke veze što bi se eventualno prosušio)...
tko će ovo odgonetnuti prije no što dille stavi u božićni kviz?
apricot prvotno napisa
![]()
Ja rijetko, ali sad sam češće počela. Našla sam Alnaturine u DM-u, povrtne.BusyBee prvotno napisa
Hoćete sastojke?
Morska sol, ekstrakt kvasca, nehidrogenirana palmina masnoća, povrće(5,5%- poriluk, celer, luk, mrkva, ljupčac, muškatni oraščić, češnjak, listovi celera, kurkuma, peršin, bosiljak, papar, ružmarin, majčina dušica)
Jel to prihvatljivo?
prosušen? hmmm možda
nego ovo za špinat osim što vrijedi i za blitvu vrijedi i za koprivu i maslačak (ah salata :/ ).
tema: sol
znate li da skoro sve vrste soli na našem tržištu - izuzev paške imaju u sebi dodatak protiv zgušnjavanja - isto neki bljakić. ukoliko se koristi za zimnice može ih kao mojoj sveki lijepo upropastiti. :/
a ja oduvjek mrzila tu morsku jer mi uvjek začepi soljenku i koristim samo tuzlansku (ah regionalizam)
Mozda je netko mislio da je voda od spinata ili blitve u biti zeleni caj?
Ivancice, meni nije, ja radije sjeckam povrce i zacinim sa soli/travama/misom![]()
mamita, kamena sol! tcccc....
ivančice, jes' da kocku koristim otprilike jednom godišnje ali ovaj info za dm mi je zgodan!
Mamita, jest regionalizam, ja koristim iskljucivo morsku (zbog joda). Medjutim, skuzila sam da se paska isto uvozi, ne znam da li ona krupna ili fino mljevena, ali jedna se uvozi ne znam vise ni sama odakle.
kakvu kocku?
ma zezaš? Paška pa zašto li se onda tako zove? :?
stvarno???:shok na kvadrat:BusyBee prvotno napisa
ma fakat ne mogu vjerovat!
hihi, evo kazem i ja-iskljuci je!apricot prvotno napisa
ako nije dosta ovo sto je kopirala Mamita, da dodam-ono sto se zove "pojacivac okusa"(vec zvuci sumnjivo, jel da?:beljtj. mononatrijev glutaminat (monosodium glutamat, cesto skraceno MSG)je jedna od najgorih stvari u prehrani koji si mozes priustit.
stavlja se u hranu da te navuce na takav okus i doslovno izaziva ovisnost.
ima ga u uzasno puno hrane kojoj tesko odolijevamo a znamo da je junk.
a u vegeti ga ima, jesus, 15 %!
Stonska je zakon
Teže se nađe ali je čista onako kako je pokupe i ne zgrušava se
Čisti regionalizam
Da ne kažem da mi je dundo dizajnirao omot
sori ako ću te dotuć ali bez dodataka se MORA zgrušati ili ovlažiti.
Sta vi niste nikad cule da se u sol stavi par zrna rize da skuplja vlagu?
ako je tako fućkaš i E 536lalah prvotno napisa
ma ne pomaže kod full natural soli.BusyBee prvotno napisa
mi smo ovo radili dok smo imali solenke.BusyBee prvotno napisa
sad ih nemamo.
molim onoga tko mi prvi krene u posjetu da mi kupi jednu.
neku vulgaris (ne vulgarnu)!
u šta ode topic o špinatu?!