Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: MPO u BIH

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

U potpunosti potpisujem hanumicu po pitanju MPO u BiH i samozvanih stručnjaka na tom polju. Cure u BiH koje se odluče za MPO su samo pokusni kunići na kojima se neko uči i iživljava pa ako upali upali a onda se ti stručnjaci dižu do neba jer im je svaka 150 inseminacija upalila i daju sebi titulu MPO doktor a joj čuj MPO doktor.

A dobar biolog to je nemoguća misija za BiH.
    Na početku naše borbe za bebača i ja sam tako nasijela na jednog samozvanog MPO stručnjaka koji je inače ginekolog ali je za MPO 2 u 1 (biolog+ginekolog). Srećom uradila jedan AIH i kliznula od njega pa me baš i nije opelješio po pitanju love.

Zato bolje lovu štediti za jedan postupak vani nego za 2 u BiH mada definitvno cijene samozvanih MPO stručnjaka u BiH su veće nego u Mariboru, vjerujte mi iz prve ruke informacija jedan MPO stručnjak u Bih mi je rekao. Npr stimulirani ICSI bez zamrzavanja košta u negovoj klinici 5000 KM (2500 EUR) pa koga prevari dobro ga prevario mene nije uspio.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Cure apsolutno se slazem s vama ali već ako ih nemamo pokusajmo bar od zdravstva koje plaćamo dobiti dio novca koji im dajemo kroz doprinose.Pokusajmo uvrstiti neplodnost u bolest koja se nelijeći u BIH da nam plate liječenje vani.Ja sam dobila svoju princezu ali me inat tjera da progovorim o svemu a imam sto reći
    u pola drzave se lijekovi dobiju na teret zdravstvenog a u drugoj polovini ne .Neka nam tj vam bar plate lijekove a za postupak ćemo nekako.nadam se da me razumijete sto zelim reći.

molim cure iz BIH da me kontaktiraju na pp ili mail dopis@net.hr da se dogovorimo da im kazem i ime novinara ,pa mi kazu sta da pitam o ćemu da pričam....
    Ja sam isto dipl.novinar ali MOLIM VAS aktivirajte se da nesto napravimo skupa

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    Cure apsolutno se slazem s vama ali već ako ih nemamo pokusajmo bar od zdravstva koje plaćamo dobiti dio novca koji im dajemo kroz doprinose.Pokusajmo uvrstiti neplodnost u bolest koja se nelijeći u BIH da nam plate liječenje vani.Ja sam dobila svoju princezu ali me inat tjera da progovorim o svemu a imam sto reći
    u pola drzave se lijekovi dobiju na teret zdravstvenog a u drugoj polovini ne .Neka nam tj vam bar plate lijekove a za postupak ćemo nekako.nadam se da me razumijete sto zelim reći.
    ja vec dugo zivim vani i nemam pojma kako je u kojem entitetu, ali u svakom slucaju, DA, apsolutno je esencijelno izboriti se barem za placene lijekove! to je minimum minimuma, ako cure vec moraju ici van granica zemlje da rjesavaju svoj problem.

u svakom slucaju, u kontaktu sa medijima ja bih se drzala kratkih, provjerenih parola. nema MPO u bosni, zene zele djecu, one same placaju svoje postupke vani, najmanje sto drzava moze da uradi je da ove parove snabdije lijekovima.

osim toga, ne bih pominjala nista negativno NI O CEMU: niti o ginekolozima u BiH koji rade tudji posao (sigurno ima dobrih ljekara medju njima i nisu krivi sto nemaju biologe i sto su samouki - da nisu oni, nasao bi se neko drugi ko pokusava da uzme pare na tudjoj muci).
    takodje ne ulaziti u dubioze o HR i novom zakonu, niko te finese u BiH nema sanse skontati i nema ni potrebe za tim. gdje ce cure ici kada dobiju lijekove i kako ce to izvesti, to je njihova stvar.

bilo bi najbolje kada bi u javnost izasle 1-2 'poznate' osobe, zene ministara i slicno ( barem ministara vidim da sada ima kao gljiva poslije kise), i da progovore o ovom problemu.
    ja znam da je kultura otvorenog razgovora vrlo problematicna u bosni, tu su ljudi vijekovima navikli na prikrivanje i stigma je za MPO velika, zato sigurno nije lako pristupiti ovome, ali mora o tome da se govori, uopste nema druge mogucnosti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sta da vam kazem, potpisujem sve. Zlo mi je i nema rijeci kojima bi se moglo opisati trenutno stanje u BiH. Samo ko ima novac (i to dosta njega) moze razmisljati o MPO. Mi smo prepusteni sami sebi. Niko nije zainteresiran za ovu problematiku. Mnoge druge esencijalne stvari u BiH nisu rijesene a kamoli MPO. Ja sam trenutno u dilemi kome otici da mi vodi trudnocu? Nakon pozitivne bete 22.03. koju sam o svom trosku izvadila u privatnom labu jer bih istu da sam to uradila preko soc. cekala bar 10 dana, ja jos uvijek ne znam kome da odem, kome smijem otici. Uzas zivi. Da odem u klinicki centar na ginekologiju ne smijem jer sam cula da imaju neku bakteriju koju mjesecima ne mogu da istrijebe. O poradjanju da muz bude prisutan koristeci se kojekakvim uznapredovalim tehnikama (tipa stolcici i sl.) je bukvalno naucna fantastika. Smrtnost novorodjencadi ogromna, ali o tome niko ne govori. Uzasssss

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj fatamorgana prvotno napisa Vidi poruku
    sta da vam kazem, potpisujem sve. Zlo mi je i nema rijeci kojima bi se moglo opisati trenutno stanje u BiH. Samo ko ima novac (i to dosta njega) moze razmisljati o MPO. Mi smo prepusteni sami sebi. Niko nije zainteresiran za ovu problematiku. Mnoge druge esencijalne stvari u BiH nisu rijesene a kamoli MPO. Ja sam trenutno u dilemi kome otici da mi vodi trudnocu? Nakon pozitivne bete 22.03. koju sam o svom trosku izvadila u privatnom labu jer bih istu da sam to uradila preko soc. cekala bar 10 dana, ja jos uvijek ne znam kome da odem, kome smijem otici. Uzas zivi. Da odem u klinicki centar na ginekologiju ne smijem jer sam cula da imaju neku bakteriju koju mjesecima ne mogu da istrijebe. O poradjanju da muz bude prisutan koristeci se kojekakvim uznapredovalim tehnikama (tipa stolcici i sl.) je bukvalno naucna fantastika. Smrtnost novorodjencadi ogromna, ali o tome niko ne govori. Uzasssss
    Poptisujem i ja sve. U Republici Srpskoj jednom rječju katastrofa! Nemam adekvatnog doktora ni za pripremu ni posle nje. Trenuto se lječim kod doktora koji je šef odjeljenja u bolnici i mnogo dobar stručnjak ali idem u privatnu ordinaciju i preko preporuke prijetelja jer je do njega malo teže doći. I radim kao crnac da skupim svaku paru za Maribor jer mpo je špansko selo i nikad neće funkcionisati kod nas. Ima ta neka klinika u Banja Luci preko koje mogu uraditi vantjelesnu na osnovu zdravstvenog osiguranja ali o tome nisam ni razmišljala. Zar bi oni mogli da imaju opremu, biologe i genetičare i uopšte iskustvo kao u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji? A nisam željela da ja budem jedna od tih na kojoj će pokušati odraditi uspješnu vantjelesnu. Uostalom da je naš ministar zdravlja htjeo učiniti nešto trebao je potpisati sporazum o finansiranju lječenja u inostrantstvu kad je svjestan da naše zdravstvene institucije to ne mogu ispuniti nego što su preko noći osposobili tu " neku" kliniku za vantjelesnu oplodnju i dali pravo na besplatan postupak. Za nabavku ljekova se moram snaći negjde van zemlje jer ni jedna ustanova u mom gradu nema odobrenje za uvoz tih lijekova ( naravno kad se nigdje ni ne radi usluga ) a jedna firma koja bi mi mogla uvesti lijekove ima takve cjene u ponudi da mi se isplati otići u Zagreb ili Beograd i platiti sve putarine i gorivo i proći opet jeftinije. I da ne dužim, ja sam svoju sreću prestala tražiti ovdje, postupak je u Mariboru a lijekovi u Zagrebu. Zdravstvena knjižica služi da s njom mlatim po šalteru i ovjeravam u prazno, da dobijem po neki uput za nalaze ali da predhodno prećutim gdje idem na postupak, jer bi zbog usluge u inostrantsvu mogla lako da ostanem bez upute. Kad se usluga radi u inostranstvu onda se i priprema punom cjenom plaća. Ili zbog odsustva svog doktora odem u dispanzer da me pregleda i konstatuje trudnoću ostvarenu i bez oba jajovoda. Pa te natjera da se pitaš šta je to u opšte u tebi na uzv. Možda ima i cura koje će me demantovati i reći da nisam u pravu ali moje iskustvo je veliko u mojoj zemlji i na žalost sva pozitivna rješenja su nastala van BiH. Čak i uput za postupak IVF.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sandric prvotno napisa Vidi poruku
    ... I radim kao crnac da skupim svaku paru za Maribor jer mpo je špansko selo i nikad neće funkcionisati kod nas. Ima ta neka klinika u Banja Luci preko koje mogu uraditi vantjelesnu na osnovu zdravstvenog osiguranja ali o tome nisam ni razmišljala. Zar bi oni mogli da imaju opremu, biologe i genetičare i uopšte iskustvo kao u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji? A nisam željela da ja budem jedna od tih na kojoj će pokušati odraditi uspješnu vantjelesnu....
    sandric, ti si u pravu, nema tu nikakve dileme...ALI, mozda ti se ipak isplati da razmotris banjaluku za neke "soft" opcije, tipa prirodni IVF ili samo blago stimulisani...cisto da se nesto desava u vremenu dok cekas na maribor, ili da smanji tenziju izmedju dva pokusaja...jer ta vrsta MPO nije prekomplikovana, vrlo nalikuje onome sta se u prirodnom ciklusu desava, tako da je manja ovisnost o dobrom biologu/embriologu/laboratoriji uopste...ne znam kakva je tvoja dijagnoza, mozda i neke blago stimulisane stimulacije pa inseminacija dolaze u obzir, a to moze maltene i u kucnoj varijanti da se odradjuje, potreban je samo ultrazvuk i dobro tempiranje stoperice...uostalom, covjek nikada ne zna ni kucna varijanta kada moze da upali, zivot je cudo...

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sandric prvotno napisa Vidi poruku
    Poptisujem i ja sve....I da ne dužim, ja sam svoju sreću prestala tražiti ovdje, postupak je u Mariboru a lijekovi u Zagrebu. Zdravstvena knjižica služi da s njom mlatim po šalteru i ovjeravam u prazno, da dobijem po neki uput za nalaze ali da predhodno prećutim gdje idem na postupak, jer bi zbog usluge u inostrantsvu mogla lako da ostanem bez upute....
    postupci u mariboru i lijekovi u zagrebu meni zvuce odlicno. pada mi jos na pamet da dodam da i beograd moze da se razmotri, narocito za laboratorijske analize. grad ima nekoliko privatnih laboratorija u kojima brzo i efikasno moze dosta toga da se uradi za male pare, ja sam se cudila kako dobro funkcionise.
    sjecam se da ima taj hexalab, bukvalno za jedno prijepodne ako se covjek dobro organizuje moze gomila analiza koje su esencijelne za dobru dijagnostiku da se odrade: brisevi vaginalni i cervikalni, svi hormoni i sto je najbolje neki koji se rijetko rade, tipa DHEA, inhibin B, pa PCR-ovi na viruse razne etc. sam sebi odredis sta te interesuje i sta hoces da radis, cijene su vrlo niske do vrlo prihvatljive, rezultati meni stigli na email za koji dan.
    znaci ako si upucena u svoju problematiku a jos imas u BGD neke rodjake ili prijatelje, to moze cak i prvi korak da bude koji odradjujes. samo treba drzati u glavi da su za hormone najvazniji 2-3 DC pa onda 21 (u redovnom ciklusu od oko 28 dana).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •