Citiraj fatamorgana prvotno napisa Vidi poruku
sta da vam kazem, potpisujem sve. Zlo mi je i nema rijeci kojima bi se moglo opisati trenutno stanje u BiH. Samo ko ima novac (i to dosta njega) moze razmisljati o MPO. Mi smo prepusteni sami sebi. Niko nije zainteresiran za ovu problematiku. Mnoge druge esencijalne stvari u BiH nisu rijesene a kamoli MPO. Ja sam trenutno u dilemi kome otici da mi vodi trudnocu? Nakon pozitivne bete 22.03. koju sam o svom trosku izvadila u privatnom labu jer bih istu da sam to uradila preko soc. cekala bar 10 dana, ja jos uvijek ne znam kome da odem, kome smijem otici. Uzas zivi. Da odem u klinicki centar na ginekologiju ne smijem jer sam cula da imaju neku bakteriju koju mjesecima ne mogu da istrijebe. O poradjanju da muz bude prisutan koristeci se kojekakvim uznapredovalim tehnikama (tipa stolcici i sl.) je bukvalno naucna fantastika. Smrtnost novorodjencadi ogromna, ali o tome niko ne govori. Uzasssss
Poptisujem i ja sve. U Republici Srpskoj jednom rječju katastrofa! Nemam adekvatnog doktora ni za pripremu ni posle nje. Trenuto se lječim kod doktora koji je šef odjeljenja u bolnici i mnogo dobar stručnjak ali idem u privatnu ordinaciju i preko preporuke prijetelja jer je do njega malo teže doći. I radim kao crnac da skupim svaku paru za Maribor jer mpo je špansko selo i nikad neće funkcionisati kod nas. Ima ta neka klinika u Banja Luci preko koje mogu uraditi vantjelesnu na osnovu zdravstvenog osiguranja ali o tome nisam ni razmišljala. Zar bi oni mogli da imaju opremu, biologe i genetičare i uopšte iskustvo kao u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji? A nisam željela da ja budem jedna od tih na kojoj će pokušati odraditi uspješnu vantjelesnu. Uostalom da je naš ministar zdravlja htjeo učiniti nešto trebao je potpisati sporazum o finansiranju lječenja u inostrantstvu kad je svjestan da naše zdravstvene institucije to ne mogu ispuniti nego što su preko noći osposobili tu " neku" kliniku za vantjelesnu oplodnju i dali pravo na besplatan postupak. Za nabavku ljekova se moram snaći negjde van zemlje jer ni jedna ustanova u mom gradu nema odobrenje za uvoz tih lijekova ( naravno kad se nigdje ni ne radi usluga ) a jedna firma koja bi mi mogla uvesti lijekove ima takve cjene u ponudi da mi se isplati otići u Zagreb ili Beograd i platiti sve putarine i gorivo i proći opet jeftinije. I da ne dužim, ja sam svoju sreću prestala tražiti ovdje, postupak je u Mariboru a lijekovi u Zagrebu. Zdravstvena knjižica služi da s njom mlatim po šalteru i ovjeravam u prazno, da dobijem po neki uput za nalaze ali da predhodno prećutim gdje idem na postupak, jer bi zbog usluge u inostrantsvu mogla lako da ostanem bez upute. Kad se usluga radi u inostranstvu onda se i priprema punom cjenom plaća. Ili zbog odsustva svog doktora odem u dispanzer da me pregleda i konstatuje trudnoću ostvarenu i bez oba jajovoda. Pa te natjera da se pitaš šta je to u opšte u tebi na uzv. Možda ima i cura koje će me demantovati i reći da nisam u pravu ali moje iskustvo je veliko u mojoj zemlji i na žalost sva pozitivna rješenja su nastala van BiH. Čak i uput za postupak IVF.