Audrey prvotno napisa
Ja bih se složila da su tu roditelji zakazali, pogotovo kod ovih osmoškolaca u nižim razredima. Mislim da je odgovornost u tome da ga dobro odgojiš i brineš za njega, a ako to iz bilo kojih razloga nisi u stanju (socijalni uvjeti, dijete s dijagnozom... što god) moraš shvatiti da ti treba stručna pomoć, i trebaš ju tražiti. Dogodi se da unatoč traženju pomoć ne stigne, ali ostaje činjenica da odgoj JEST ključan.
Kod ovih starijih, pogotovo pred i u pubertetu, mislim da nije fer sve svaliti na roditelje. Moji još nisu u tom razdoblju, ali iz razgovora s prijateljicama koje su mame pubertetlija čujem svakakve izjave, od toga da to kao da više nije tvoje dijete, kao da si preko noći dobio stranca u kuću, do toga da jednostavno fizički ne mogu kontrolirati s kim i kako se druže... E, TU trebaju odgoj i nadzor preuzeti svi, i roditelji, i škola, i sportski klubovi, i crkva, i institucije,... Pubertet nije i ne može biti opravdanje roditeljima za loš odgoj, ali to je doba bunta i dokazivanja, roditeljska riječ često kroz jedno uho uđe kroz drugo izađe bez da ostavi trag. Riječ prolaznika s ceste da nešto nije pristojno/ljudski/moralno može odvratiti od lošeg ponašanja (pogotovo ako dijete ima dobre odgojne temelje), i zato treba reagirati. Zato sam, bar do sada, ja reagirala (ne baš uvijek uspješno, ali i jednom od 10 puta je bolje nego nijednom). I zato svi trebamo reagirati, a pogotovo oni kojima je to posao.