-
Povrće na balkonu
Budući da sam odlučila svojoj djevojčici (7 mj.) davati isključivo organski uzgojenu hranu, planiram posijati/posaditi pojedino povrće na balkonu. Balkon nije velik, tek 5m2, no mislim da bi se tu svašta dalo uzgojiti.
E sad, u nedoumici sam u kakve posude zasaditi, posijati povrće. Čak sam planirala kupiti veliko/duboko bure pa probušiti rupe ili napraviti zareze (X) kroz koje bih zasijala sjeme (primjerice grašak, mahune, krastavce - budući da imaju lozu) koje bi onda krenulo prema suncu. Neke bih kulture mogla zasijati u onim dugačkim kalićima (kalenicama, teglama, saksijama... kako god), primjerice feld salatu, špinat, blitvu (da, blitva ima duži korijen pa bi joj možda trebala dublja posuda), paradajz... U kakvom dubljem kaliću tikvice...
Imam puno ideja, no ne znam kakvu zemlju staviti u to, supstrat (što je uopće supstrat?), smeta li kojem od tog bilja vjetar (na 3. smo katu i zna prilično puhati), odgovara li mu zapadna strana (ljeti popodne na balkonu zna biti i 40 celzijevaca). Odrasla sam na selu i znam kako se povrće ponaša na zemlji, ali ovako, nemam pojma.
Ima li tko kakvo iskustvo uzgoja povrća na balkonu?
Voljela bih te neke namirnice imati potpuno svježe pa ako ću ih i zamrznuti, znat ću kada su ubrane.
Jedino ne znam kako uzgojiti kelj, korabicu, brokulu... To je prilično teško... Od koga kupujete takvo povrće i jeste li sigurni da nije špricano, odnosno da zemlja nije tretirana umjetnim gnojivom?
Hvala
-
-
Draga, cijenim entuzijazam, ali nije to lako.
Ja sam se pitala (ranijih godina kad sam imala povrće na balkonu - rikulu, salatu i paradajze) koliko mogu obraniti te svoje "gredice" od nasrtljivih golubova koji rastresaju svoje nametnike i ine boleštine, koliko mogu utjecati na sastav zemlje/supstrata (koristila glistin) i kako uzgojiti biljke bez gnojiva kad su nakon 2 mjeseca počele pokazivati znakove malaksalosti zbog nedohranjivanja... O tome da hranim svoju djecu isključivo s balkona nije bilo govora. Plac i poznate babe su druga priča.
-
Tri su najveća problema:
Zemlja jako brzo izgubi hranjive tvari, već nakon što ubereš prvu mladu salaticu ili špinat (koji super izrastu) trebalo bi opet staviti frišku zemlju što je financijski neisplativo. Nikakvo gnojenje ne pomaže, bar meni nije.
Kad su velike vrućine jako puno treba zalijevati, zemlja se jako brzo suši.
Bez obzira što je sve na balkonu posjetile su nas zelene gusjenice i lisne uši. I to u toliko broju da mi se sve zgadilo.
Usprkos tomu imali smo jagode, rotkvice, portulak, salaticu, blitvu, špinat..., ali iskreno dvoumim se što ću ove godine, najviše zbog lisnih ušiju.
-
Enela, hvala! Iako sam sve pregledala (barem sam mislila da sam pregledala), ipak mi je promaklo. Iščitala sam i saznala puno korisnih informacija.
Peterlin, vidiš, golubova se nisam sjetila, a na balkon dolaze i kad nema na njemu što za pojesti.
Fidji, čini se da ću se i ja ograničiti tek na nekoliko vrsta povrća jer izgleda da nema šanse za ono što sam si zamislila.
Moram priznati da ste me malo obeshrabrile. No, nije to bed. Bolje da znam što me čeka nego da se razočaram. Čini se da ću ipak morati ugnjaviti baku i tražiti komad zemlje. Do sada nisam jer je stara i bolesna zbog čega su joj u vrtu i zasijali travu da ga ne bi mogla raditi. Kontam da neće imati mira pa će prčkati i oko ovoga... Ugnjavit ću i sestre da mi nešto uzgoje.
Sve u svemu, pokušat ću, ali po malo 
Tnx
-
ja već dvije godine uzgajam rajčice na terasi i super mi je to, ali moram priznati da je jako zahtjevno i ne mogu nigdje otići prek ljeta a da ne angažiram nekoga da mi brine o njima
probala sam i s jagodama, raznim začinima i sl.
kao što curke kažu - najveći problem su nametnici - ja se svake godine borim sa crvenim paučićima
-
-
Sveki ima vrt 30 metara od naše kuće, ali nam je ipak gušt svake godine na balkonu zasaditi koktel rajčicu. Lani se njome u par navrata "pogostila" zelena gusjenica. Važno ti je čim primjetiš rupice na lišću (ili sitne crne drekece), pretražiti biljku i uništiti gusjenicu. Isto tak, lisne uši ne napadaju sve biljke. Lani sam na balkonu imala, između ostalog, i mini ružu, gerber, bosiljak, ružmarin, lovor. Uši su stalno napadale ružu, a ovo ostalo nisu niti takle. S godinama ćeš vidjeti što uši vole, a što ne i eliminirati biljke koje ne uspijevaju. Sve ove biljke koje smo "jeli" nisam sadila u kkupovnu zemlju, nego najobičniju vrtnu (a ne živim u plodnoj Slavoniji). Jedino kaj mislim da na balkonu ne možeš očekivati baš neki veliki prinos (kak su ti cure već i napisale), više onako, malo za zasladiti.
-
Ovu temu zaključavam da se ne piše na dvije strane. Nastavite ovdje:
http://www.roda.hr/forum/threads/423...će-na-balkonu...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma