Results 1 to 11 of 11

Thread: Prepucij kod novorođenčeta...

Default Prepucij kod novorođenčeta...

Imamo dječaka starog mjesec dana, dok mu nije otpao pupak prepucij sam samo malo prevlačila koliko sam se usudila i brisala glavić a onda kad se počeo kupati muž mu je prevukao kožicu skroz do kraja bez problema, beban nije plakao niti se bunio, nije bilo ni traga krvi što znači da nije bilo ništa sljepljeno, bilo je dosta smegme i sve smo to oprali i sredili i vratili kožicu, sutra dan opet je išlo do kraja i od onda ide bez problema i sad mene zanima jel normalno da im se već u tako ranoj dobi da prevući kožica jer znam da to inače potraje? Čitala sam da se u samo 4% djece prepucij da prevući odmah nakon rođenja...

marta's Avatar

Pa onda je tvoj u tih 4%. I to je u redu. AKo nema nikakvih problema, ne brini se.

RozaGroza's Avatar

Hm, sad sam se malo zbunjena, mom Špiru ja svaki dan vučem kožicu dole, al njemu je samo malena rupica na vrhu i nikako ne bih mogla navuči kožicu preko cijelog glavića. Sorry što sam se ubacila, al misliš da bi več sada trebalo iči malo više od one rupice kakvu je imao i nakon rođenja?

marta's Avatar

Ne mislim. Zapravo je prilicno neuobicajeno da se novorodjencetu moze prevuci kozica, ali nije nemoguce.
    Nemoj po tome prckat puno.

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

Roza, mi nismo uopce dirali. Prali smo izvana koliko se dalo oprati i nismo natezali niti ista dirali.
    Na sistematskom mu je pedijatrica prevukla (ja sam joj rekla da je molim da ne prevlaci na silu, ali je ona mene skuzila da ja zelim da ona prevuce da vidimo je li ok pa je to i napravila) i rekla da je sve ok iako mu se s jedne strane ful drzi kozica pri vrhu, ali da bi se to s vremenom trebalo samo regulirati.

Nedavno, prije mozda mjesec dana (18 mj) imali smo epizodu kad mu je krenulo curiti nesto bijelo. Meni dan danas nije jasno sto je to bilo, nije smegma, nije takve konzistencije bilo, vise kao gnoj, ali nije bilo takvog "mirisa"... toga je izlazilo i izlazilo. Ispirala sam mu s fizioloskom pri svakoj promjeni pelene. Trajalo je jedan dan i od tada mu je otkacena i ta kozica koja se jedina drzala.

Mi i dalje ne natezemo i nista posebno ne peremo. Nateze sam, kad nije u peleni.

Pa nismo ni mi ništa na silu, normalno smo htjeli kao i inače prevući samo malo ali pošto je bio u kadici kožica je sama u trenutku bila skroz dolje... kažem plakao nije niti je bilo kakve reakcije... U ponedjeljak idemo kod pedijatrice pa ćemo baš pitati pa javim šta nam je rekla da i druge mame koje su u istoj situaciji znaju jel to normalno ili nije...

mašnica's Avatar

Ja ne razumijem zašto uopće prevlačiti tu kožicu i dirati pišeka?

L&L0809's Avatar

toncica, samo da te upozorim na jednu stvar - kod tako malih bebaca se zna desiti da mu roditelji prevuku kozicu i onda je vise ne mogu vratiti. u tom slucaju brzo se zaputite najblizem pedijatru jer je ta situacija dosta opasna, kozica zaustavlja cirkulaciju, pimpek naotice...i onda je sve teze i teze vratiti kozicu na mjesto. mi (2g) jos uvijek ne mozemo prevuci kozicu do kraja, pri tusiranju MM povuce koliko ide, ispere pod tusem i to je to.

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

normalno smo htjeli kao i inače prevući samo malo
    Koliko ja kuzim, postoje dvije struje - jedna smatra da je normalno "samo malo prevuci", druga smatra da ne treba NISTA dirati, niti najmanje prevlaciti, osim onoliko koliko dijete samo dira kozicu dok je golo.
    Dio strucnjaka smatra da smegma ima zastitnu funkciju (dakle, osim podmazivanja u adolescenciji i kasnije, da ima i antibakterijska svojstva), da je ne treba cistiti i dirati ili zbog ukljanjanja iste, prevlaciti kozicu, ni puno ni malo.

Evo jos neceg iz teksta jednog lijecnika:
    There is no need for the foreskin to be retractable until puberty. Only then are humans biologically programmed to become sexually mature. In babies and young children, the natural attachment of the foreskin to the glans protects the immature glans from injury and dirt. The firmly attached foreskin provides a natural protective barrier for the urinary tract. This is especially important in infancy and during the diaper-wearing years. Of equal importance, the attachment of the foreskin to the glans protects and preserves the head of the penis, allowing it to complete its development.

barbi26's Avatar

ja mom povlačim kožicu svaki dan poslije kupanja, ali samo koliko ide. u početku ju uopće nismo dirali, ali onda mu je pedica povukla jako i raskrvarila ga, jer mu se zalijepila, premda nije imao nikakvih problema (normalno je piškio i nije mu bilo crveno), od tad redovito povlačimo. mogu mu je provući otprilike pola cm (ima godinu dana, al manje više od početka je tak), to mu dođe negdje do pola glavića.

Evo danas bili kod pedijatrice... sve je u redu, spadamo u skupinu naprednih dječaka kojima je moguće odmah nakon rođenja prevući prepucij i to je sasvim u redu te da svaki dan prilikom kupanja prevlačimo, operemo i fino ga spremimo nazad

I samo da napomenem da koliko ja znam i koliko su mi doktori rekli smegma je kancerogena te prepuna bakterija i nema nikakvu zaštitnu ulogu osim da štiti npr. bakterije ali dijete od infekcija sigurno ne štiti te ju treba redovito čistiti.