Sama bi plaćala staž,pa me zanima kako to ide. Gdje se treba javiti i koja je procedura? Hvala!
Sama bi plaćala staž,pa me zanima kako to ide. Gdje se treba javiti i koja je procedura? Hvala!
Javi se na mirovinsko (podrucni ured prema tvom prebivalistu/boravistu). Mislim da ce ti oni slati uplatnice, ali nisam 100% sigurna.
Baš si brza! Hvala!
podižem topic
da li se to isplati?????
neznam da li se isplati,ali kada mi istekne porodiljni prijavit ću se u firmi mm i plaćati si staž
to ti financijski skuplje dođe jer moraš plaćati i zdravstveno i sl.
skuplje od čega?Mirta30 prvotno napisa
Prije nekoliko godina nije bilo moguće da nezaposlena osoba plaća
sama mirovinsko ( nešto zbog onih koji rade na crno , a tako bi skupljali staž , a zaobišli plaćanje zdravstvenog ) .
Možda se nešto u međuvremenu promijenilo .
Ako se prijaviš u firmu plaćaš i zdravstveno , doprinos za zapošljavanje , porez na plaću , doprinos u slučaju ozljede na radu.....
Jedna od opcija je da se prijaviš ko poljoprivrednik
, ako imate kakav komadić zemlje na svoje ime .
U tom slučaji se plaća samo mirovinsko.
aha, prijava u firmi je skuplja od direktnog plaćanja staža...
nisam skužila da su se javile dvije različite osobe![]()
kaj si mislila da sama sa sobom postam![]()
![]()
ne, nego da odgovaraš SU, nisam skužila da je post o prijavi kod muža od la11
meni se isplatilo...tri mj po 700kn...a onda bolovanje i porodiljni...s obzirom da sam nezaposlena...to me spasilo samo tako...dobro dođe svaka kuna
Daj pliz to objasni jednoj plavušibrane prvotno napisa
Sama si uplaćivala tri mjeseca staž na mirovinskom? I onda si dobivala koliko novčića na porodiljnom?
Ja sam dobivala 1600 kn. I mislim da je to maksimum. Za više para treba i više staža.
Moja je sogorica uplacivala 2000 tri mjeseca i dobila isto kao i ja koja sam nezaposlena 1600 kuna porodiljne.
Onda je to pushiona, kad nezaposlena na porodiljnom sad dobivam 1.600 kn a isto toliko bi dobivala i da sam sama uplaćivala staž. A sad imam pravo do godine dana života djetetana godinu dana staža, što financira MIORH ili država, ne znam točno.
A ja mislila da kao nezaposlena nemam pravo na drugih 6 mjeseci :?
Imas pravo na godinu dana,a ako je trece djete na 3 godine bez obzira sto si nezaposlena.
Haj!
Zamrzavam radni odnos, ali ne radi produženog porodiljnog, nego stručne sprecijalizacije u inozemstvu. U firmi su mi preporučili da si sama plaćam staž, ali mi nitko nije znao reći niti koliko bih trebala plaćati, niti kakve koristi od toga imam. :?
Dakle, zanima me, odražava li se uplaćivanje/mirovanje staža na još nešto, osim kasnije na obračun mirovine? Hoće li to utjecati na moj godišnji odmor kad se vratim (1.8.)? Ima li veze regres s tim ili neka druga prava?
Može li se uplaćivati samo staž, a da zdravstveno budem osigurana preko muža? (Zvala na mirovinsko, pa rekli da moram uplaćivati sve doprinose :? )
Nestrpljivo čekam stručne odgovore!
Hvala unaprijed!!!![]()
Berlinka, po zakonu si možeš plaćati staž i to se zove PRODUŽENO MIROVINSKO radi stručnog usavršavanja, i nisi dužna sama plaćati Zdravstveno, nego se možeš osigurati preko muža. I meni su u lokalnom HZZO-u rekli da onda moram plaćati i Zdravstveno (nemaju pojma), pa sam poslala pisani upit nama glavnom HZZO-u u Krapini, pravna služba i oni su mi pismenim putem potvrdili da ne trebam sama plaćati Zdravstveno.
Tnx, Anemona!![]()
Zna li netko možda kako se (i da li se?) uplata staža odražava na godišnji odmor?
mamma san editirala post sukladno pravilima ponašanja na ovom pdf-u
mislim da će moderatori reagirati , ovo je ipak siva zona.....
da bi imala veću porodiljnu naknadu od minimuma , trebaš imati najmanje
12 mjeseci neprekidnog radnog staža do dana kad otvaraš bolovanje / porodiljni....a to je velika lova za mirovinsko i zdravstveno....
točno. S jednom napomenom da je ovo uvjet po novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama koji stupa na snagu od 1.1.09.dalmatinka prvotno napisa
nije vezano uz porodiljni, ali mozda nekom pomogne
ja sam dala otkaz. placam staz sama, minimalno oko 500 kn mjesecno, i to je samo staz, zove se produzeno osiguranje, to mi pise u knjizici.
zdravstveno sam sredila kao nezaposlena osoba, nista ne placam i dijete sam zdravstveno osigurala. njoj je ostala ista iskaznica, ja sam dobila novu. i to se moze ostvariti samo 30 dana od prestanka radnog staza.
jel ce mi to kaj znacit, ne znam, al sam mislila bolje da ide staz