Moja bebačica ima 2,5 mjeseca, isključivo ju dojim. Lagano bi krenula na neku dijetu. Nikako ne bih htjela prekinut dojenje ili da na bilo koji način naštetim količini ili kvaliteti mlijeka. Ima li netko kakav savjet?
Moja bebačica ima 2,5 mjeseca, isključivo ju dojim. Lagano bi krenula na neku dijetu. Nikako ne bih htjela prekinut dojenje ili da na bilo koji način naštetim količini ili kvaliteti mlijeka. Ima li netko kakav savjet?
Moje osobno mišljenje je da dok majka doji ne treba ići na nikakve dijete. Ako želiš smršaviti izbaci slatkiše, grickalice, masno i ostalo što deblja, a pojačaj zdravu hranu i nemoj se prejedati. Puno tekućine, kreći se i sve ono klasično što se preporuča za zdrav život i prehranu.
potpis!
naglo mrsavljenje nije preporucljivo, jer se prilikom njega iz masnog tkiva oslobadaju, cirkuliraju krvotokom - i dospijevaju u mlijeko - stetni toksini koje svi, u vecoj ili manjoj mjeri, imamo tamo natalozene.
poslusaj dorotein savjet i sigurno ces smrsaviti, ali na zdraviji nacin za sebe i bebu. isto tako nije lose uzimati omega kiseline kao dodatak prehrani.![]()
Kao što si vjerojatno negdje već pročitala, dojenje većini žena topi kilograme. Mislim da sam negdje pročitala da se dojenjem troši oko 500 kalorija dnevno. No, kao što je dorotea24 rekla, treba izbaciti nezdravu hranu. Kada sam rodila, jela sam k'o sumanuta jer sam strašno brinula da M. ima dovoljno mlijeka. Naravno, pretjerivala sam pa kilogrami nisu išli dolje. Onda sam smanjila slatkiše i kasnovečernje obroke i kile su krenule dolje (naravno, često me uhvati pa se ubijem u čokoladi, linoladi...). Isto tako, kada ti djetešce krene puzati i dizati se na noge, bit će to najbolje vježbanje kojim će kilogrami također nestajati.
eto, baš tako kako su cure rekle.
dojenjem se stvarno sagorijeva oko 500 kcal dnevno, a to je kao sat vremena trčanja, npr.
ako ne budeš jela sve one namirnice koje i inače "pogoduju" debljanju, budi sigurna da će otići svi viškovi.žžšto se dojenja tiče, kvaliteta mlijeka ne ovisi o tvojoj prehrani, nemoj se time opterećivazi.
samo da dodam svoje iskustvo - nakon tri mjeseca sam bila vratila tezinu prije trudnoce, a sada nakon 8mj. izgledam bolje nego ikada, a sve to od dojenja. Jedem kad god mi se jede (a to je cesto jer sto vise mala jede to sam ja vise gladna) a trenutacno sam sigurno 3 kg u minusu...
samo daj tijelu vremena, i nemoj se prejedati, i sve ce doci na svoje..
ja sam negdje pročitala da se uz dojenje smije izgubiti 1 do 1,5 kg mjesečno inače se oslobađaju ti toksini, ja se držim toga, znači važem se često, ako vidim da previše ide dolje, više jedem, ako vidim da se povećava, manje nezdravog jedem (znam da bi trebalo što više izbacit nezdravo, al ja sam luda za slatkim)
sad smo počele šetat po 2h dnevno u mei taiu i vidim da kg idu brže dolje pa sam pojačala s hranom, da ne izgubim više od 1,5kg
znači stalno pratim da ne izgubim previše
uglavnom mislim da se u roku 6-9mj uz dojenje i normalno (čak i pojačanu prehranu) može vratit na staru kilažu
ja sam uspjela skinuti 5kg samo tako što sam izbacila pekarske razne slastice (koje sam inače voljela) i smanjila kruh. Naravno uz malo lagane tjelovježbe. Ništa radikalno, trebalo mi je čitavih godinu dana. To je bilo između dviju trudnoća i sad sam to ponovno počela prakicirati slično pa ćemo vidjeti. Imam još 7kg viška da dođem do težine prije T. Inače, potpisujem curke, ne štedjeti na povrću i voću, od tog se inako ne deblja. Isto tako se veselim lijepom vremenu pa će duge šetnje i guranje kolica također pomoći sagorijevanju kalorija.![]()
Ideja, cure su ti sve rekle, a ja bih samo nadodala da se nadam da će ljudi jednom ipak shvatiti, bez obzira na dojenje, nedojenje, dijeta nije gladovanje i dijeta nikad ne smije biti radikalna.
Pravilna prehrana i umjerena tjelovježba, jedino je što daje rezultat, odnosno kad to postane način života i kad se promjeni mentalni sklop.
Cure, fala, mislila sam malo smanjit papicu navečer pa bumo vidli.
Ja imam osjećaj da mi je veći apetit sad nego kad sam bila trudna.Nikad u životu nisam imala problema s kilama i ovo mi je sad šok. Nakon poroda ostalo 10 kg, od toga skinula 1-2 kg u ova četiri mjeseca i loše se zbog toga osjećam. Hajde, sad smo počeli više vani hodati, ali svejedno sam mislila da će to ići brže. Pijem puno tekućine, voće nisam uopće jela prva tri mjeseca, sad sam počela... a što se tiče zdrave hrane, samo to i jedemo, piletina, riba, kuhano... samo što ja non-stop nešto jedem...
E, da, jedino što jedem, a ne bih smjela je pecivo/kruh... Čovječe, neko fino pecivo mi je postalo kao najfiniji kolač. (Inače, slatko uopće ne jedem jer nisam ljubitelj.)
Slično Aiko, i ja sam stalno gladna...Dojim već 17 mjeseci i stalno bi nešto jela, puno veći apetit imam nego u trudnoći. I ne mogu podnijet glad. Pa si onda mislim da mi tijelo jednostavno govori da sada dok dojim nije vrijeme za gladovanje te jedem kad sam gladna. Jedem raznoliko i zdravo, puno voća i povrća, ali kile iste ko nakon poroda - 10 kg viška. Pa sam ih kao takve i prihvatila, bit će dana za skidanje. Prema tome 1-2 kg dolje u 4 mjeseca bih odmah potpisala, jer eto u 17 mjeseci ni makac!
i ja sam stalno gladna, non stop nešto žvačem, nešto zdravo, a i nezdravo jer sam ovisnik o slatkome
meni je nakon poroda isto ostalo 10kg, al sam u 6mj izgubila 7kg, tako da sam zadovoljna, još imam 3 više nego prije trudnoće, al sam odlučila skinut još samo 1kg jer sam prije bila dosta mršava, a nekak sam si utuvila u glavu da mi nije dobro vratit se na staru mršavost radi dojenja
najviše sam skinula kad sam krenula šetat svaki dan po 2h noseći mišicu u mei taiju, a kad se vratim iz šetnje gladna sam ko vuk, pojedem sve što dohvatim![]()
Baš tako "ne mogu podnijeti glad". Isključivo dojimo i to me kao tješi, iako se loše osjećam zbog te svoje slabosti prema hrani. Ne sjećam se kad mi je zadnji put krčio stomak da sam gladna. Stalno nešto brljam po hrani. Kupujem novu odjeću jer staru još ne mogu obući. Ja sam nekako bila uvjerena da ću kad rodim mjesec dana skidanja kila i evo me u starom jeansu.Na sreću da ne jedem kolače i grickalice jer bi me to dotuklo. Jedino sladoled jedem od "slatkog". Znam da nije ni to pametno... Jednostavno se ne znam nositi s novonastalom situacijom i idem linijom manjeg otpora.
Morat ću maličkog u mei tai hehe, nema mi druge! :D Jučer smo šetali šest sati. Rekord.Vjerujem u nadolazeće lijepo vrijeme & šetnje! Tj. znatnu udaljenost od kuhinje!
![]()
I ja umirem od gladi. U trudnoći sam smršavila ukupno 18 kg, zbog gestacijskog dijabetesa. Povremeno sam bila gladna, ali više 'gladna' određenih namirnica, nego gladna hrane. To je znalo biti teško, ali nije bilo baš jako strašno.
Nakon poroda nastavila sam se hraniti po gestacijskog dijeti, navukla sam se ;DDD.
ALI isključivo dojenje mi budi takvu glad da je to strašno. I zaista sam je teško trpila.
Unatoč tome, sve je to bilo manje više podnošljivo, dok mi on nije dobio atopijski dermatitis pa mi sad reagira na jabuku i još brdo hrane koja je dobra za mene, a ne reagira na ugljikohidrate, koji me debljaju.
Sada glad jednostavno ne uspijevam istrpit - valjda mi sva volja ode na suzdržavanje od određenih namirnica. Jutros sam se stala na vagu i danas sam 9 kg teža nego nakon poroda, i moram priznati, hvata me lagano panika jer nakon što sam iskusila inzulin, ni pod razno ne želim povećavati svoje šanse za razvijanje dijabetesa.![]()
S druge strane, prestanak dojenja jednostavno ne dolazi u obzir. I neće doći u obzir još neko produženo vrijeme.
Krećem se puno: primjerice, petak, subotu i nedjelju smo Iggy i ja odradili SFeraKon u mei taiju, doslovno sam radila, a to znači da sam hodala barem 6 sati svaki dan, doma sam doslovce išla samo spavati. E da bismo to uopće mogli izdržati, ja sam zadnjih nekoliko mjeseci išla šetati s njim svaki dan oko 2-4 km po Maksimiru i slično.
Pa me zanima, prije nego što krenem guglat, koliko kg smijem skinuti u mjesec dana, a da to bude sigurno za dojeno dijete?
Posljednje uređivanje od Nimrod : 27.04.2010. at 12:08 Razlog: spelling
maksimalno 2 kg, odnosno cca 500 g tjedno
drastičnijom dijetom se u mlijeko otpuštaju toksini koji se inače nalaze u masnom tkivu.