Htjela sam ti već i prije napisati svoje iskustvo ali nikako uhvatiti vremena za napisati cijeli post.
Dakle, po mom iskustvu razlike od 19 mjeseci:
Biti će ti fizički teško.
Dvoje male djece u pelenama nesposobno da se sami presvuku, nahrane, uspavaju...
Znači, duplo mijenjanja pelena, oblačenja, dizanja, nošenja.
Kičmatrans bajbaj.
Onda je tu ta razlika u dobi, mala, ali značajna.
Starije dijete treba 3-4-5 puta dnevno nahraniti (skuhati, pripremiti), a beba treba cicu, često.
Starije dijete treba izvesti van, treba se kretati, hodati, pa penjati se, pa družiti, a beba će mirno spavati u kolicima do određene dobi, a onda računaj da će ti biti na rukama/u nosiljci dok starije stavljaš u ljuljačku, na tobogan, vodiš za ruku po zidiću.
Starije dijete još neko vrijeme neće biti sposobno za duže šetnje, dakle, spasit će vas neka dupla kolica (ima na sreću sad svakakvih opcija).
Ne treba ni izostaviti nemogućnost uvaljivanja dvoje male djece na čuvanje da mama ( i tata) uhvate malo zraka (naravno, dok su jako mali).
Rijetko koja baka se može snaći sa double troubleom toddlera i dojenčeta.
Čini mi se da je u mnogim stvarima čak i jednostavnije sa blizancima, na istom su stupnju razvoja i imaju slične potrebe pa je "samo" stvar toga da jedan uvijek mora pričekati svoj red.
Toddler i dojenče imaju poprilično različite potrebe, a opet, jako su ovisni o pomoći roditelja.
Pišeš da ne znaš kako će izgledati dojenje dvoje djece.
Tu nemam iskustva,ali nemoj smetnuti s uma koliko tvoja djevojčica napreduje iz dana u dan.
Za 4-5mjeseci možda niti neće više dojiti, možda hoće, možda će se sama znati uspavati, možda će cicati ili grliti tješilicu ili tvoju ruku
Ali, biti će tu puno situacija u kojima ćeš se osjećati nadjačana.
Uspavljivanje oboje djece odjednom, spusti mlađe dijete da utješiš starije koje je palo, da li prvo podojiti gladno ili presvući pokakano...
Moj je mlađi prešao godinu dana, hoda i počinje lagano govoriti i sada je to već puno lakše, ali, dok je bio manji, često sam govorila da po cijele dane žongliram. Mnoge su mi loptice bile u zraku, neke sam morala i pustiti da padnu, kako bih dobar dio ipak održala u zraku da preživimo dan sa što boljim ishodom.
Ja nisam imala pomoć sa djecom, osim od supruga kad ne radi ali sam si zato osigurala tetu čistilicu 1xtjedno (za naših 90-tak kvadrata).
Potraži pomoć, prihvati pomoć, do prohodavanja mlađeg je stvarno najteže, a to stvarno brzo prođe.
Onda ih staviš zajedno u kadu i blistaš kada zajedno prelijevaju vodu u čašice, špricaju se i umiru od smijeha. Rastavljaš kad si otimaju stvari. Uživaš kada se zajedno igraju. Topiš se kad se grle i ljube. Ponosiš se kad vidiš koliko je tvoje dijete nježnije i obzirnije prema drugoj djeci i životinjama zato što ima mlađeg brata/seku...