Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: biolozi

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno biolozi

ja bih malo pitala kakva su vaša saznanja o svim našim biolozima širom Hrvtaske koji rade u labaratorijima IVF-a?
    govorimo o dokotima, konsultiramo se, ali ne spominjemo baš biologe, a njihov posao je od velike važnosti u cijelom postupku?

šta mislite, trebaju li bilozi svaki dan posjetiti naše embrije, čak i nedjeljom kako bi procijenili njihov razvitak i najbolji trenutak za ET?

Ja od biloginje u KBO nisam saznala apsolutno ništa, čak je ona na dan transfera pitala doktora koji dan je bila punkcija? jel ona to ne bi trebala znati bolje od njega, mislim, valjda zna u kojoj je fazi embrij?
    Posljednje uređivanje od nataša : 22.03.2010. at 09:54

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je bilogica na razgovoru prije mojeg dobitnog FET-a priznala da je trebala po noći dolaziti na kliniku da embrije vrati "van", što ne radi i da zbog toga situacija možda i nije idealna.
    Ali eto jedan je embrij ipak bio uporan i danas je to moja curica.
    Iako, pitam se ponekad upravo zbog toga bi li uspjeh bio veći da je uradila tako kako je rekla, iako naravno znam da ne mogu tako jednoznačno gledati...
    A opet čula sam priče da je znala ostajati i debelo iza radnog vremena baš zbog takvih situacija, ipak to na kraju i ne može biti povezano s radnim vremenom "od-do".

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

po mom misljenju je rad biologa od neizrecive vaznosti u ovom cijelom procesu.
    ako cemo pravo, ginekolozi i medicinske sestre obavljaju logistiku, papirologiju, mjerenja folikula i tempiranja, punkciju (za ovaj dio skidam kapu). sve ostalo je do biologa: biolog priprema medij u kojem ce prihvatiti JS i spremiti je za oplodnju, biolog radi ICSI (biranje oca, tj. druge polovine genetickog materijala bebe), od njegove spretne ruke cesto zavisi ima li embrio sanse da prezivi, biolog se brine o embrionima onih cuvenih 3-5 dana do transfera, i uostalom daje preporuku koji ubaciti, koji zamrznuti i sve ostalo. ono sta biolog krcka pod mikroskopom i u inkubatoru je alfa i omega cijelog procesa!

mene je u ovom MPO procesu potpuno izbezumljivalo kolika je vaznost biologa u postupku a koliko malo je prisutan u realnosti MPO klinike - sve se kao vrti oko doktora i njihovih termina za folikulometrije, pa smjeskanje sa pacijentima i bogzna kako, u informativnoj brosuri ga takodje nema previse...
    ja sam licno insistirala pred svoj prvi ISCI da upoznam biologa koji vodi laboratoriju. vidjelo se da im to nije svakodnevni zahtjev, ali izasli su mi u susret. napricali smo se divno, posto smo kolege jos sam svaki dan mogla da razmijenim barem jedan email sa covjekom, i sve to naravno ima potpuno jednu drugu dimenziju. naravno, nije OK nikoga uznemiravati i ometati u poslu, ali svako ko ima jasna, definisana pitanja za embriologa, mislim da svakako treba sa njim da poprica pred postupak.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hamumika fata, pretopstavljam da nisi radila IVF u Hrvatskoj? mislim, piše ti lokacija berlin pa zato mislim...

i da, slažem se sa tvojim navodima o važnosti biologa u svemu ovome..

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nataša, moram jednostavno odgovoriti obzirom da se osjeti tvoj bijes kroz sve postove od tvog negativnog testa. Ovdje indirektno bacaš negativno svjetlo na KB Osijek bez da isto objavljuješ na za to predviđenom topicu. Žao mi je što to moram reći, ali je tvoj bijes prema biologu u KB Osijek i prema liječnicima ili općenito prema klinici usmjeren je čini mi se na krivu adresu... ..... KB Osijek je i prije i sad radi koliko može, no novi je zakon lupio po prstima SVE klinike, kako KB Osijek tako i Vuk Vrhovec, možda nešto manje Vinogradsku. Pitanje je koliko se koja klinika može izboriti za svoja pisana i nepisana prava, išla si na mizernu stimulaciju (klomifen) zato što nije bilo lijekova ili zato što se na tome štedi. Skoro nisi ni došla do punkcije, jer u osijeku nije bilo igala. kako si ipak došla do IVF-a, punktirali su ti samo dvije stanice (nije više ni za očekivati od samo klomifena), došla si do ET-a ali se mrvice nisu uhvatile. Isti te scenariji što se tiče stimulacija čeka i na Vuk Vrhovcu, gdje također idu s mizernim stimulacijama (klomifen+ nešto malo gonala ili menopura), čekanje je i dalje grozno, plus dr. A. sad traži dodatne krvne pretrage, pa traži P&P savjetovanje, pa traži drugo mišljenje (koje vjerojatno imaš)..... ali bojim se da nećeš doći na red tek negdje možda na jesen ili pred kraj godine, ali zato nije kriv dr. A. nego naš ministar i njegov glupi zakon o medicinskoj oplodnji. Dok se mi ovdje spominjemo, skakučemo, dok hopsamo, dok se radujemo ipak rjeđim trudnoćama nakon donošenja ovoga zakona, naš ministar i dalje iznosi krive rezultate, govori neistine..... i to dok paralelno bolnice muku muče s rezanjima u sredstvima za medicinsku oplodnju, ne mogu bolnice činiti čuda kad sredstava jednostavno NEMA ili ih je malo...... premalo.

Možda bi bilo dobro da svoj bijes iskoristite u zajedničkoj borbi nas nekolicine pacijenata i da za početak napišete koje slovo našem ministru.

http://www.roda.hr/forum/threads/541...u-pobrojimo-se!

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    Dok se mi ovdje spominjemo, skakučemo, dok hopsamo, dok se radujemo ipak rjeđim trudnoćama nakon donošenja ovoga zakona, naš ministar i dalje iznosi krive rezultate, govori neistine..... i to dok paralelno bolnice muku muče s rezanjima u sredstvima za medicinsku oplodnju, ne mogu bolnice činiti čuda kad sredstava jednostavno NEMA ili ih je malo...... premalo.

Možda bi bilo dobro da svoj bijes iskoristite u zajedničkoj borbi nas nekolicine pacijenata i da za početak napišete koje slovo našem ministru.

http://www.roda.hr/forum/threads/541...u-pobrojimo-se!
    Kad ćemo konačno podići našu svijest i shvatiti da osoblje odjela za Humanu reprodukciju radi sve što može da u namogućim uvjetima omogući pacijantima da dođu do tako željenih potomaka. Kad ćemo shvatiti da ministar i njegovi suradnici rade sve da nas bude što manje koji će u ovoj zamlji postati roditelji.
    Svi smo mi individualci i svi imamo više manje različite dijagnoze. Ja sam jedna od onih koja je imala negativnu ß kad su 4 preostale pacijentice u postupku imale poztitivnu, ali nikad, nikad...mi nije palo na um da za to krivim bilo koga tko je radio moj postupak. Ona su imale sreću, a ja ne.
    Usmjerite svoje emocije na druge adrese...i pomozite svima nama da ostvarimo pravo da nas se zove mama i tata.
    VV nije svemoguća klinika, ali su prvi na udaru nepoštene borbe određenih moćnika. Da li ste se zapitali što bi moglo biti sutra kada netko odluči zatvoriti ili pripojiti VV?
    Malo sam OT, ali moram reći da u ovom kritičnom trenutku rasipamo emocije na one koji nisu krivi za sadašnje stanje...

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uz dužno poštovanje, mislim da si malo pretjerala i da nemaš pravo ovako se okomiti na mene! ne znaš mi šta sam prošla, ni šta sam doživila! ni u jeednom jedinom monetu nisam se okomila ni na sestre ni na doktora, o boiloginji neću komentirat jer da je dražesna nije. nisam ni očekivala da bude dražesna, ali u najmanju ruku korektna!! no ona to nije bila!
    ne krivim ja nikoga za svoj neuspjeh, bila bih totatlno nenormalna da to činim,ali nisam kriva ni ja sama, malo sreće, malo znanja, malo stručnosti...i konačni cilj obično ne izostane! pitanje je kad će se to dogoditi!!

neću da se ostavlja dojam da ja nekog blatim ovdje jedina, da mi se stavljaju riječi u usta, jer to nije istina, a ako ne smijem iznosit vlastita iskustva o svemu što prolazim, pa bila ona i negativna, onda zašto postoji ovaj forum?!
    usput budi rečeno, dobila sam pokoju korisnu informaciju, ali na PP od cura koje se sasvim sa mnom slažu, ali neć e to pričati na forumu!

ne tražim od tima da me voli, , tražim koretkost, ako to ne mogu dobiti, onda je vrijeme da se vratim di sam bila!
    svaka čast dr popoviću, on je jedan i jedinstven, i njegova sestra na koju uvijek možeš računati, ali biologinja bi se trebala malo zamislit!
    bila sam ja i na VV i niko se nikad nije na mene poizbuljivao!!

a bahatost kao karakterna crta mi nešto baš ne ide u prilog osobi koja bi trebala biti sve samo ne to!

a s obzirom na kaduminu izjavu, možda od moderatora zaaradim i opomenu?!

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Aj jaj jaj... što sve hormoni rade...

Slažem se sa Natašom da bi trebali imati više informacija i kontakata sa biolozima (jer bi to nama bilo bolje)... ali svi znate da u stvarnom životu uvijek oni koji najviše povuku nisu istaknuti pa i u ovom slučaju biolozi nisu ti koji su exponirani a trebali bi biti ili možda i ne jer nemogu svi biti u kontaktu sa pacijentima.

Večina stvari stvarno laži na njihovom radu. Moje mišljenje je da bi doktori trebali biti ti koji su glasnogovornici i koji bi trebali prensiti informacije između biologa i doktora. Sada, da li je negdje biolog trebao doći ili ne u sred noći i nešto napraviti mislim da mi to kao pacijenti ne trebamo znati jer smo ipak laici u njihovom svijetu. Stvar je klinike i njihove želje (ili ne želje) za uspjehom da korigiraju ili nagrade rad svih unutar službe.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Cure, polako...
    Mislim da Nataša ništa nije loše mislila s ovim postom, ja ga nisam ni shvatila kao ispušni ventil bijesa od negativnih testova, nego baš kao općenito pitanje o biolozima i možda više o protokolu rada unutar pojedinih klinika (zato mi je i palo na pamet što mo biologica tada reče vezano za dolazak i odlazak nje kao biologa u kliniku).

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hanumica je lipo naglasila vaznost biologa.
    ja sam upoznala oba na mojoj klinici, biologica me je svaki puta zvala javiti kako se razvijaju embriji dan nakon punkcije.... sve u svemu, i sa biolozima, kao i sa svim ostalim na citu sam super zadovoljna. jos samo da uplatim loto i osvojim stagod para te ostanem u tih predivnih ljudi...

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Sjetimo se koliko je puta primjerice na stranici VV-a bila pokrenuta rasprava o biologici. Pa pogledala me ovako, onako, rekla ovo ili ono ili pak... svima je rekla nešto, a meni ništa...
    Ja sam osobno više puta pokušavala smiriti strasti takvog tipa na stranici VV. Jesmo ili možda sad sretniji kad je čekaonica polu-prazna...i kad znamo da ćemo u postupak možda 1 godišnje. Ja nisam i uvijek sam čekala i puštala da stručnjaci kažu što mi je činiti, ali sam bila jasna u svojim upitima.
    Molim vas...tko bi od vas htio da se njegovo posao ili trenutak u danu secira na dijelove. Budimo iskreni... Niti je VV ili Slovenija obećana klinika, niti je biolog/ica svemoguć/a, niti...je ovo ili ono...
    Pa tako i bilo koja druga klinika koja se bori za svoje pacijente.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    hanumica je lipo naglasila vaznost biologa.
    ja sam upoznala oba na mojoj klinici, biologica me je svaki puta zvala javiti kako se razvijaju embriji dan nakon punkcije.... sve u svemu, i sa biolozima, kao i sa svim ostalim na citu sam super zadovoljna. jos samo da uplatim loto i osvojim stagod para te ostanem u tih predivnih ljudi...
    Mila, ma što dalje istražujem, sve je važno...i dan u tjednu i igla i biolog i vlažnost zraka i broj postupaka na taj dan...sve, sve, sve...
    Još kao što ti kažeš loto i pokoja sretna zvijezda...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naši biolozi su super, ali.... po meni, puno toga je na knap - nema dovoljno buffera (u smislu osoblja, pa ispada to sve nehumano prema osoblju, u smislu novaca i sl.). U Mariboru je, primjerice, timčina od ne znam koliko biologa (ima na siteu), mogu bdjet nad embrijima dan i noć, a bez da je to prema njima nehumano (I guess). Isto tako i za giniće, nadam se da stižu živjet unatoč postupcima i to se radi ono s dovoljnom količinom ljudstva, bez stresa, laganini, stalno uvode nove i know-how raste - broj izvršitelja isto i svi su na to koncentrirani. To je, po meni, recept za uspjeh.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uspješan IVF za većinu pacijenata teško se može radit ono... herojski i partizanski. Trebaju ti stabilni uvjeti, dovoljno ljudstva i sl. To je mirnodopska stvar i svoju izvrsnost postiže kad nisu stalno neki zakonodavstveno-svjetonazorni ili novčani ratovi.

Mislim, raspravljamo o tome kakvi su biolozi, a na kraju, mogu biti san snova, ali nemaju igle za ICSI, nestane igala za punkciju ginićima i slično. Tako da.... u tom grmu leži zec.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.03.2010. at 17:01

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

eto, a na VV jedna biologica... ma žena je heroj zapravo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je, u stvari, tužno kad ljudi nište zdravlje za svoj posao, jer to je to - samo posao. Tj. kad karijera završi moždanim udarom - kao kod dr. Jukića. To nije način to do the business i da se tako funkcionira desetljećima, trebale bi organizacije bit pametnije i naučit, a ono da se desetljećima funkcionira na partizanštini i herojstvu... meni je to, najiskrenije, tužno. A biologica na VV-u je, hvala Bogu, dugo godina ipak imala i kolegu do dva, jer teško je postić izvrsnost u solaži, tj. da ne možeš pozvat kolegu da vidi stanicu i embrij i da razmijenite mišljenja.

Onako, više manje, mislim da su svi dobri, ali da su im veliki problem ljudska i financijska ograničenja. Što su više radili, to su bolji, jer je teorija bez iskustva, onako.... male su vajde, to treba sve bit ipak ispraksirano. Pa onda, oni koji su radili više toga, vjerojatno su spretniji. Znači, po meni, spretniji su ovi u centrima koji imaju masu pacijenata i koji su vidjeli sve i sva, nego oni di nisu vidjeli puno pacijenata i di nisu mogli puno toga naučiti (primjerice, nikad zamrznuli i odmrznuli embrij, nikad napravili ICSI)... Tako ja razmišljam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.03.2010. at 18:04

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa Vidi poruku
    hamumica fata, pretopstavljam da nisi radila IVF u Hrvatskoj? mislim, piše ti lokacija berlin pa zato mislim...
    ne, nisam radila IVF u HR, a na temu diskutujem uopsteno, u smislu funkcije biologa u cijelom ovom procesu.

samo bih da dodam da treba misliti i na to da ni biolozima cesto zivot nije lak u MPO laboratorijama...rade stvari koje su u sustini vaznije i u svakom slucaju pipavije od onih kojima se bave medicinari, a za to ne dobivaju niti dio priznanja - ni drustvenog, ni od strane pacijenata kojima sav taj rad u sjeni cesto nije ni poznat, o novcu da ne pricamo...

dalje, ponekad biolozi dobro saradjuju sa pojedinim doktorima na klinici, ali ponekad bas i ne - npr, doktori ne uvazavaju njihove sugestije i nece zeni promijeniti protokol u odnosu na njih, voze se uglavnom uhodane seme stimulacija zasnovane na idemo, vrtimo, 1-2-3 pa dok nesto ne upali...itd itd...onda biolog dodje kao neko magare koje samo odradjuje tehnicki posao i ne moze da doprinese onome sto bi znao i umio...

ali moje iskustvo je to da su biolozi presretni kada im se obrati, pokaze uvazavanje i interes za njihov rad, u tom slucaju ni pitanja ne ostaju ne odgovorena i ljudi se uzive da pomognu koliko mogu.

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam imala sreće upoznati dvoje sjajnih biologa. Njihov je posao, svi to znamo, iznimno važan. Kad dr. obavi punkciju, nekako već znam da će js biti oplođena jer sam svjesna u čijim je rukama. Ljudi smo različiti i na žalost i među biolozima ima onih koji budu nekorektni prema pacijenticama pa tako podržavan natašu u onome što je napisala. Ne mogu ni zamisliti kako bi se osjećala da je jedno od njih dvoje koje poznajem hladno i nepristupačno (naravno, mislim u poslovnom smislu, ne mora me nitko simpatizirati). Bilo mi je dovoljno što jedna sestra (srećom jako rijetko radi) ima u određenim trenucima loš pristup - npr. kritizirala me da sam nervozna i zašto sam nervozna iako nisam bila, a tada me ona unervozila jako, a i drugima je to isto napravila i to u najosjetljivijem trenutku. Inače je ok, ali...
    ...kad ti biolog (ica) objasni kako embrij izgleda, kako se dijelio, kako su strepili npr. nad tim jednim...ponekad pomislim imaju li dovoljno vremena za sebe...
    U MPO se puno i previše radi, dr-ovi, biolozi, sestre i dr., potpisujem ina33, nisam za to da rezultat toga bude i njihovo narušeno zdravlje jer nemaju ni petka ni svetka i bez ovog nerazumnog zakona, a s njime još i puno gore i s državom i ministrom koji će obečati velike novce, a daje manje i usput vrlo rijetko govori istinu.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mislim da je većina nas svjesna da je biolog u cijeloj ovoj priči iznimno važan, pa čak i presudan
    nisam bila niti u jednom državnim centru, već samo privatno, ali u hr
    i upoznala sam troje divnih biologa, u bivšoj i sadašnjoj klinici
    i mogu reći da mi je njihov pristup, tj. nastup puno značio
    baš ovo što je tiki_a napisala...
    i ne, ne bih bila zadovoljna da se na meni istresa bilo tko, ma koliko taj netko (bilo biolog, bilo doktor) bio stručan
    i ovako nam je dovoljno teško
    znam da rade u nehumanim uvjetima i da su preopterećeni, al to im ne daje pravo da se ponašaju svakako

H2O avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja nisam u Citu ni jednom pričala s biologom ali znala sam da raadi najbolje što može svoj posao.Na sv.Duhu sam pričala sa njom više puta tjekom postupka.Tako divna žena uz to jako dobro radi svoj posao.Mislim da su svi vrhunski biolozi,samo ih ima malo da bi nalazili vremena da sa nama svaki put popričaju.A naravno i ovaj zakon ih želi unazaditi,bez obzira koliko dobri oni bili,njima su ruke zavezane.
    Dobro je Kadauna rekla,najbolje svoju ljutnju isprašiti na osobama koje su to zaslužile.Uz to što bi se mi bolje osjećale,možda tako uradimo i pomak u ovom šugavom zakonu.
    Nataša,žao mi je što ovaj put nije uspjelo...

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kada sam se prilikom ET obratila biologinji pitanjem u kojem je stadiju moj zametak, dobila sam vrlo ružnim tonom odgovor da ona nema sa mnom o tome što razgovarati, i da joj se mogu obratiti kad budem prošla edukaciju koju su oni (valjda je mislila na sebe i liječnike) prošli. I to me jako povrijedilo.
    Mislim da to nije primjereno ponašanje bez obzira na to koji je zakon na snazi, bez obzira na uvjete rada, nečije trenutno raspoloženje ili bilo što drugo. Takvo ponašanje u suprotnosti je čak i sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04), gdje je prekršeno i načelo humanosti i pravo na obaviještenost. I za takvo ponašanje nema i ne smije biti opravdanja.

Načelo humanosti zaštite prava pacijenata
    Članak 4.
    Načelo humanosti zaštite prava pacijenata ostvaruje se:
    – osiguravanjem poštivanja pacijenta kao ljudskog bića,

Pravo na obaviještenost
    Članak 8.
    Pacijent ima pravo na potpunu obaviještenost o:
    – svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku pro­cjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka,
    Posljednje uređivanje od Superman : 23.03.2010. at 08:06

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Superman, slažem se s tobom u potpunosti, samo što bi trebalo provjeriti da li se članak 4 i 8 odnose na biologe, kao nezdravstvene djelatnike, ili samo na doktore.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

naprosto, tema se razvila onako kako sam i zamislila, da popričamo malo o biolozima, njohovom radu, odgovorsnosti, stručnosti i humanosti...
    saznala sam puno toga, što me zanimalo, kako je negdje drugdje, kakva su iskustva i što treba očekivati....čak me i supermam naučila nešto
    Članak 4.

Pravo na obaviještenost
    Članak 8.
    – svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku pro*cjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka,
    i sad odmah idem čitati taj zakon, taj dio koji se odnosi na nas, pretpostavljasm da je uglavnom takav!

i zaista mislim da bi biolozi trebali biti više eksponirani kao zaslužni sa postupak u kojem rade, no vjerovatno je situacija obrnuta jer jednostavno nemaju direktan dodir sa pacijentom kao što to ima ginekolog.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa Vidi poruku
    i zaista mislim da bi biolozi trebali biti više eksponirani kao zaslužni sa postupak u kojem rade, no vjerovatno je situacija obrnuta jer jednostavno nemaju direktan dodir sa pacijentom kao što to ima ginekolog.
    Ja ću još jednom ponoviti da, kao nezdravstveni djelatnici, nemaju prava, a ni obaveze, kao što imaju doktori u direktnom radu s pacijentima, a niti dobiju zaslužena priznanja.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 23.03.2010. at 13:24

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Superman, slažem se s tobom u potpunosti, samo što bi trebalo provjeriti da li se članak 4 i 8 odnose na biologe, kao nezdravstvene djelatnike, ili samo na doktore.
    mare, u tome i jest problem, što biolozi, a i mnogi drugi koji su u direktnom kontaktu s pacijentima (logopedi, psiholozi...) nisu zdravstveni djelatnici. Što bi, u teoriji, značilo da mogu biti nehumani/nekorektni prema pacijentima koliko ih volja... Tako da je to još jedna siva zona u našem zdravstvenom zakonodavstvu.
    E sad, dali bi eventualno moglo proći kakvo ekstenzivno tumačenje Zakona o zaštiti prava pacijenata, prema kojem bi određena prava i obveze imali i suradnici u zdravstvu visoke stručne spreme, a koji su u kontaktu s pacijentima? Ako imamo ovdje koju forumašicu pravne struke, bilo bi mi drago čuti stručno mišljenje.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

O draga moja Superman, i to što spominješ, može se zahvaliti jednom bivšem ministru, onom koji je uveo pp savjetovanje, i njemu hvala za cijeli njegov doprinos našem zdravstvu. Vjeruj da i nezdravstveno osoblje daje svoj maksimalan stručan, kao i osobni doprinos cjelokupnom procesu liječenja, a negativnih izuzetaka, svih vrsta, nažalost, ima svugdje oko nas, počevši od glavešine. A to ni najveći pravnici niu mogli otpetljati. Treba imati vjeru u rad svog tima, makar je to skoro nemoguće u ovim uvjetima.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 23.03.2010. at 14:09

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa Vidi poruku
    Kada sam se prilikom ET obratila biologinji pitanjem u kojem je stadiju moj zametak, dobila sam vrlo ružnim tonom odgovor da ona nema sa mnom o tome što razgovarati, i da joj se mogu obratiti kad budem prošla edukaciju koju su oni (valjda je mislila na sebe i liječnike) prošli. I to me jako povrijedilo.
    Mislim da to nije primjereno ponašanje bez obzira na to koji je zakon na snazi, bez obzira na uvjete rada, nečije trenutno raspoloženje ili bilo što drugo. Takvo ponašanje u suprotnosti je čak i sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04), gdje je prekršeno i načelo humanosti i pravo na obaviještenost. I za takvo ponašanje nema i ne smije biti opravdanja.

Članak 4.

Pravo na obaviještenost
    Članak 8.
    – svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku pro*cjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka,
    Upravo iz svih razloga koje je navela Superman sam otisla sa Svetog duha u Vinogradsku dok je trajala moja MPO borba.
    Nasim biolozima ne manjka znanja na svom podrucju, svrstala bi ih cak u kategoriju strucnjaka na svom podrucju, no vecini (ne svima) nedostaje nesto sto je nama izuzetno bitno a to je - odnos sa pacijentom. Svako pitanje koje im se uputi u tijeku postupka najcesce shvate kao direktan napad na njih. Na zalost svih nas....
    Kad ce biolog u tijeku postupka biti cijelo vrijeme uz zenu i davati joj relevante informacije u tijeku recimo ET-a, tek onda se moze prepoznati volja biologa da ima odnos sa pacijentom. Ovako su se uvukli u svoje labose i uopce se ne pojavljuju, osim sto donesu onu epruveticu na ET i izbjegavaju bilo kakav kontakt sa pacijentom.
    Meni osobno je to puno znacilo, taj odnos sa biologom i birala sam klinike gdje cu moci imati odnos lijecnik - pacijent i sa biologom. Eto, ovim putem mogu pohvaliti biologa LJ. iz Vinogradske, te biologe u MB! Biologe na SD na zalost ne mogu svrstati u tu kategoriju jer su drski i izbjegavaju kontakt sa pacijentom (bar sto se mojeg iskustva tice).

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Naš biolog P. iz Petrove je prilikom mog postupka bio odličan, objasnio mi je sve, čak i ono što sam zaboravila rekao mi je telefonom par dana nakon ET kad sam nazvala. Tnx P

andreja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

moja iskustva s biologicom sa SD SU FENOMENALNA!!!! divna žena,sve mi lijepo objasnila i obećala mi da ću ovaj put ostati trudna,a tako i bi i HVALA joj!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Dobro mjesto za pohvale biolozima, vjerujem da će pozitivnih iskustava biti puno više od negativnih, iako sada rade u nemogućim uvjetima.

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Evo, ja ovdje moooooram pohvaliti našeg biologa iz Vinogradske. On itekako ima rilejšnšip s nama, pacijenticama. Uvijek je susretljiv, nasmijan i spreman odgovoriti na sva pitanja - a to, znamo svi, puno znači. Nakon zadnje punkcije, bilo je nas 5 u sobi, punih pola sata je unakrsno odgovarao na razno-razna pitanja... ma stvarno smo ga izmučile svakakvim mogućim i nemogućim pitanjima, hipotezama, zagonetkama... i vrlo strpljivo nam je na sve odgovarao.
    Osim toga, on je taj koji, ne baš ugodnu punkciju čini puno podnošljivijom, jer cijelo vrijeme priča s pacijenticom (naravno, ako nije onesviještena, nadam se da tad ne pokušava razgovarati ) i tako skreće pažnju od bolnih trenutaka sjećam se da je meni za vrijeme punkcije pričao o Kopačkom ritu i vrstama roda... čini mi se da je rekao da ih ima oko 300 vrsta. Nakon punkcije svaku od nas dođe obavijestiti kakvo je stanje s jajnim stanicama i donese papirić sa svojim brojem telefona i kaže svakoj točno u koliko sati da ga se nazove sutradan da se vidi jesu li se j.s. oplodile. Ako jesu, slobodno ga se može nazivati svaki dan do transfera, a on nas izviještava kako napreduju naše mrvice. Eto, uveseli i transfer jer osim onih "ozbiljnih" informacija o broju stanica zametka i kvaliteti, uvijek dobaci još i neki šaljivi podatak, u stilu, na koga zametak sliči Ne moram ni naglašavati da, budući da je sam, svaka subota i nedjelja su mu radne. Hvala mu na tome!
    Posljednje uređivanje od AuroraBlu : 25.03.2010. at 16:32

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Wow za odnos prema pacijentu biologa iz Vinogradske, vjerujem da bi meni i rekao koja je točno ocjena blastocista (koliko slova "A", što nisam niti u Mariboru uspjela skužit) !!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

neobično mi čuti tako nešto, naša Lana je totalno drugačija i ne mogu je ni zamisliti takvu... često se i danas sjetim kako mi je stručno objašnjavala podatke o odmrznutim embrijima, a ja totalno ništa nisam kužila

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj AuroraBlu prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, ja ovdje moooooram pohvaliti našeg biologa iz Vinogradske. On itekako ima rilejšnšip s nama, pacijenticama. Uvijek je susretljiv, nasmijan i spreman odgovoriti na sva pitanja - a to, znamo svi, puno znači. Nakon zadnje punkcije, bilo je nas 5 u sobi, punih pola sata je unakrsno odgovarao na razno-razna pitanja... ma stvarno smo ga izmučile svakakvim mogućim i nemogućim pitanjima, hipotezama, zagonetkama... i vrlo strpljivo nam je na sve odgovarao.
    Osim toga, on je taj koji, ne baš ugodnu punkciju čini puno podnošljivijom, jer cijelo vrijeme priča s pacijenticom (naravno, ako nije onesviještena, nadam se da tad ne pokušava razgovarati ) i tako skreće pažnju od bolnih trenutaka sjećam se da je meni za vrijeme punkcije pričao o Kopačkom ritu i vrstama roda... čini mi se da je rekao da ih ima oko 300 vrsta. Nakon punkcije svaku od nas dođe obavijestiti kakvo je stanje s jajnim stanicama i donese papirić sa svojim brojem telefona i kaže svakoj točno u koliko sati da ga se nazove sutradan da se vidi jesu li se j.s. oplodile. Ako jesu, slobodno ga se može nazivati svaki dan do transfera, a on nas izviještava kako napreduju naše mrvice. Eto, uveseli i transfer jer osim onih "ozbiljnih" informacija o broju stanica zametka i kvaliteti, uvijek dobaci još i neki šaljivi podatak, u stilu, na koga zametak sliči Ne moram ni naglašavati da, budući da je sam, svaka subota i nedjelja su mu radne. Hvala mu na tome!
    X ovo mogu samo debelo potpisati

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

AuroraBlu, potpisujem te u potpunosti... Čovjek je genijalan

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj AuroraBlu prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nazalost s biologom u Vinogradskoj imam negativno iskustvo, ali opravdavam to preopterecenoscu, tj. sveukupnim stanjem u nasem javnom zdravstvu. Razumijem da nema vremena za svakog ponaosob.

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj nangaparbat prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nazalost s biologom u Vinogradskoj imam negativno iskustvo, ali opravdavam to preopterecenoscu, tj. sveukupnim stanjem u nasem javnom zdravstvu. Razumijem da nema vremena za svakog ponaosob.
    ma nisam ni ja s njim razgovarala kao Aurora ali ovo sve drugo stoji
    s obzirom da sam čula da na vv lana daje informacije o broju stanica i svemu ostalom većimom pacijentima dr l. onda mislim da je biolog vinogradske ipak pristupačniji

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj nangaparbat prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je, vjerojatno je bio krivi trenutak, gužva, on je sam pa se to može opravdati. Ja sam do sad bila na 3 punkcije, ova zadnja je bila u subotu, pa je sve bilo ležernije i tada je mogao biti s nama u sobi pola sata i odgovarati na pitanja. Inače je kraće, ali uvijek ga se može potražiti u njegovoj sobici kasnije, iza 11 kad su sve punkcije i transferi gotovi - i može se u 4 oka s njim porazgovarati. Ja sam ga pitala za zamrzavanje sjemena...

smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Dobra je ovo tema. Ja bih pohvalila biologinju u KBC Rijeka, koja me čak držala za ruku kod punkcije jajnih stanica. Bila je pre simpatična, mlada i susretljiva. Nakon drugog IVF-a sam zatrudnila i nakon nekog vremena, kada se sin već rodio a izglasan je sporni zakon, poslala sam mail na KBC Rijeka sa slikama i zahvalom i baš mi je biologinja zahvalila na mailu i zamolila me još par podataka zbog statistike.
    Mislim da su biolozi jednako važni kao i ostalo osoblje, jer su i oni u kontaktu sa pacijentima. Takva je priroda postupka.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ima li kakav novi dojam o biolozima? zna li neko ko dolazi na VV?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja potpisujem Auroru jer biolog iz Vinogradske je prava ljudina od čovjeka....a i stigla je nova biologica koja je također divna i suosjećajna ...

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    eto, a na VV jedna biologica... ma žena je heroj zapravo.
    izgledatek sad kad je otisla počinjemo priznavati koliko je dobra bila u svom poslu...btw psihologija joj nije jača strana ali "mućkanje" u labu itekako jeste

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jedno staro iskustvo s bivsom biologicom s VV: dok je radila sama nije imala vremena za pacijente (posao u lab-u je ipak bitniji od odnosa s pacijentom). Doslovno je odbila (na trazenje) doktora popricati sa mnom. No kad je dosla jos jedna kolegica (biologica) naglo je promijenjen odnos VV biologa s pacijentom. Poceli smo ulaziti u lab prostor i imali razgovor s Lanom u cetiri oka. Dakle sve je stvar uvjeta rada.

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

nije mi jasno kako su tako oprečna mišljenja o biologicama sa SD..pa kaj su stvarno tako...brrrr

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja o biologu iz Vinogradske mogu reći sve najbolje!!
    Sada zadnji puta,kad nisam imala js,došao je u sobu i rekao mi stanje i vidjela sam da mu je teško,čak i neugodno...nije on kriv što mora osim dobrih,donjeti i loše vijesti..
    Ali,zabavljao me na punkciji,uvijek valja neke fore i nekako se osijećam opuštena..
    Svake pohvale!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •