po mom misljenju je rad biologa od neizrecive vaznosti u ovom cijelom procesu.
ako cemo pravo, ginekolozi i medicinske sestre obavljaju logistiku, papirologiju, mjerenja folikula i tempiranja, punkciju (za ovaj dio skidam kapu). sve ostalo je do biologa: biolog priprema medij u kojem ce prihvatiti JS i spremiti je za oplodnju, biolog radi ICSI (biranje oca, tj. druge polovine genetickog materijala bebe), od njegove spretne ruke cesto zavisi ima li embrio sanse da prezivi, biolog se brine o embrionima onih cuvenih 3-5 dana do transfera, i uostalom daje preporuku koji ubaciti, koji zamrznuti i sve ostalo. ono sta biolog krcka pod mikroskopom i u inkubatoru je alfa i omega cijelog procesa!

mene je u ovom MPO procesu potpuno izbezumljivalo kolika je vaznost biologa u postupku a koliko malo je prisutan u realnosti MPO klinike - sve se kao vrti oko doktora i njihovih termina za folikulometrije, pa smjeskanje sa pacijentima i bogzna kako, u informativnoj brosuri ga takodje nema previse...
ja sam licno insistirala pred svoj prvi ISCI da upoznam biologa koji vodi laboratoriju. vidjelo se da im to nije svakodnevni zahtjev, ali izasli su mi u susret. napricali smo se divno, posto smo kolege jos sam svaki dan mogla da razmijenim barem jedan email sa covjekom, i sve to naravno ima potpuno jednu drugu dimenziju. naravno, nije OK nikoga uznemiravati i ometati u poslu, ali svako ko ima jasna, definisana pitanja za embriologa, mislim da svakako treba sa njim da poprica pred postupak.