Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Prilagodba na vrtić ("zdravstvena") sa 4-5 god

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Prilagodba na vrtić ("zdravstvena") sa 4-5 god

Zanima me kak je prošla prilagodba na "vrtićke bolesti" djeci koja su prvi put krenula u vrtić s 4 ili 5 godina.
    Da li im je onda stvarno imunitet jači, ili pokupe sve i svašta kao i jasličari?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea je krenula sa pet godina, prošlu jesen. Išla je dva mjeseca a onda smo je izvukli radi gripe.
    U ta dva mjeseca imala je tri viroze. Ne zvuči sjajno, ali kad je krenula sa tri godine uspjela je izdržati dva puta po tri dana u vrtiću prije nego što bi se razboljela. Osim toga, tada je završila sa upalom pluća, a sad se radi o običnim virozama koje završe laringitičnim kašljem, i samo jednom smo joj morali davati lijekove.
    Sad je ponovno krenula i išla tri tjedna, nakon toga se razbolila - ali se zarazila od tate; isto obična viroza.

Ja bih dakle rekla da je puno bolje; razboljeva se dosta, ali ipak rjeđe, a što je još važnije bolesti nisu tako drastične kao kad je imala tri godine.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne znam što da ti kažem
    moj je prvi put krenuo s 2,5 g. nakon 3 mj. sam odustala jer je stalno bio doma. Poslala sam ga ponovo s 4 g. Čekala sam da prođe zima i sezona gripe nadajući se da će biti manje bolestan, no nakon tri-četiri mjeseca zbroj provedenih dana u vrtiću je iznosio jedva 20 tak dana. Najčešće je u komadu bio 4 dana pa prehlada a ako je kojim slučajem u komadu izdržao tjedan i pol onda je iza toga slijedila neka gadnija bolest i antibiotik. Šarlah je dobio odmah na početku. Nakon par mjeseci smanjio se broj oboljevanja. Da sam ga tada ispisala i poslala ponovo s 5 ili 6 godina vjerojatno bi na početku bila ista stvar.

Mala je krenula s 3 godine i čini mi se da ne pobire baš svaku beštiju, barem ne tim tempom.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moji su oboje krenuli s godinu dana. E. je s 2,5 godine morala izvaditi sva tri krajnika i od tada je vrlo rijetko bolesna. Njezina djeca u razredu koja nisu išla u vrtić bolesna su sada u školi kao što je ona bila u vrtiću. F. je na početku odradio par bakterija i viroza i od tada se drži. Nije bolestan kao što je bila ona. Dakle, moje iskustvo govori da tako svejedno kad, imunitet se mora steći i ovisi od djeteta do djeteta.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mislim da uopće nema pravila. A. je krenula s 3 i pol godine i prvu vrtićku sezonu odradila s dvjema kraćim temperaturama i to tijekom BiNG i Uskrsa (dok je po 2-3 tjedna bila doma).
    Drugu sezonu je imala dvije gnojne angine, dvije upale uha, dvaput šarlah, 5 antibiotika...koma.
    Treću (sadašnju) sezonu počela je katastrofalno - ne znam je li do Božića sastavila dva tjedna u komadu (hrpa viroza i 3 upale uha).
    Od Božića do danas (još) ništa.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma ne mora to biti tako strašno. Ovisi o djetetu (a i o grupi). Moji su krenuli sa 1 i 2 god. i bili su jako malo bolesni. 1-2 puta u šk. godini. Tako je i sada u školi. Baš me zanima kako će biti sa malim, on će krenuti sa 3 (nadam se). Nadam se da je on ojačao imunitet sa time što školarci donose doma svakakve viruse i beštije.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja je krenula s 5 i pol godina i uopće nije bila bolesna. Tek je imala jednu fazu kad je jače kašljala, ali bez temperature i drugih tegoba.
    Ali ona je i inače iznimno zdrava :klanj: pa sam se i nadala da će biti tako.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moja sestricina je krenula pre godinu dana, sa pune 4 i to na prolece. Prva godina je bila katastrofalna, bolesna je bila bez prestanka, a druga godina tako-tako.
    Jedan nas mali rodjak nije isao u vrtic uopste jer je bio bolesljiv, baka ga je cuvala. Prva dva razreda osnovne je jedva zavrsio koliko je, jadan bio bolestan.
    A opet, imam i par totalno pozitivnih primera.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moj je krenuo s 3 i nije do sada bio nesto posebno bolestan. pitanje je i sto smatras bolescu, i koliko ti dijete boravi u vrticu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja prva je krenula u vrtic s nepunih cetiri godine. sad ima deset i mozda je ukupno u svom tom vrticko-skolskom stazu bila doma tri tjedna (dva tjedna zbog vodenih kozica je sigurno bila, za dalje nemam uopce blagog pojma...)

drugi je krenuo u vrtic (mjesovita skupina 1-6 godina) s godinu dana. sad ima osam i pol i ukupno je doma bio mozda ista ta tri tjedna (isto dva zbog vodenih kozica...)...

treci je krenuo s dvije i po, sad ima pet i nedavno je jedan dan ostao kuci i prespavao ga, imao neku temperaturu, al mu proslo samo od sebe... prije toga - pojma nemam (ovaj nije imao vodene kozice )

cetvrta je doma, ne ide u vrtic, do sad je bila bolesna, pravo bolesna za lijecenje lijekovima - mozda jednom. nemam pojma... ima dvije i pol godine...

ono sto je svima zajednicki "faktor" je da su pri kretanju u "sustav" dugo dugo bili slinavi bez temperature ili kaslja - samo im je nos uzasno dugo, po dva i vise mjeseci, slinio i balio...

u njihovim vrtickim skupinama i skolskim grupama bilo je djece koja su cesto bila bolesna i sjecam se da me jednom zvala jedna mama "iz vrtica" i pitala me cime ih hranim i sto im radim kad su u godinu i pol u vrticu falili ukupno - nula dana

ne znam do cega je to. ne bih rekla da je nasljedno, bar ne s moje strane, ja cu lako pokupit laringitis, sinusitis a bogami i urino infekte... caca im je nesto bolji po tom pitanju... trudimo se da su vani puno vremena, da svaki dan pojedu bar po jednu svjezu vocku (iako je ta godinama bila jabuka u 98 posto slucajeva...)... i jos nesto sto im mozda pomaze - ne patim se oko toga sto piju iz istih casa, izmijenjuju slamcice i ostali pribor za jelo ili lizu jedan drugome sladoled "da bi pomogli jer se prebrzo topi"

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam do cega je to. ne bih rekla da je nasljedno, bar ne s moje strane, ja cu lako pokupit laringitis, sinusitis a bogami i urino infekte... caca im je nesto bolji po tom pitanju... trudimo se da su vani puno vremena, da svaki dan pojedu bar po jednu svjezu vocku (iako je ta godinama bila jabuka u 98 posto slucajeva...)... i jos nesto sto im mozda pomaze - ne patim se oko toga sto piju iz istih casa, izmijenjuju slamcice i ostali pribor za jelo ili lizu jedan drugome sladoled "da bi pomogli jer se prebrzo topi"
    Ako je ovo tajna dobrog imuniteta, onda i moj mora biti zdrav.
    Isto smo svaki dan vani, svaki dan pojede voćku i svaki dan pije i liže slamčice od bratove djece s kojima je minimalno 8 sati dnevno.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Anemona, taman si stavila temu o kojoj sam sinoć razmišljala!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

čuvam klinkicu koja je bila doma sve te mlađe godine, a sad u zadnjoj godini prije škole je s pet i pol godina krenula u vrtić.

od 4.5 do 5.5 godina (godina prije vrtića) je jednom nešto malo zašmrcala na dva dana.

otkad je krenula u vrtić (jesen 2009.) imala je 3 crijevne viroze, šarlah, bar jednu upalu grla i još par puta neka lakša šmrcanja i kašljucanja. mislim da je to sve. ali (!!!) pouzdano znam da definitivno nije sve to povezano s vrtićem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •