umiljata, evo radila ja opet torticu, ovaj puta nisam stavila šećer i opet definicija glasi - čisto savršenstvo!!!![]()
torta od umiljate je savrsena,prefina...upravo sam ju napravila i odlicno je ispala,cak se svida i mom muzu koji ne voli cokoladne totre
Pridružujem se hvalospjevima za ovu tortu od umiljate.
Količine za biskvit sam povećala 50 %, voćni dio i glazuru točno po receptu. Odlično se reže i ne mrvi se. Radila sam u kalupu promjera 24 cm, visoka je 3,5 cm.
Dizem temu:
Radit cu za par dana jednu rođendansku, dobila zelju za umiljatinim receptom, kad vec tooliko hvalite.
Vezano za tu tortu: treba li mikserom mijesati kremu slatko vrhnje-cokolada ili samo toplo prelijem po sumskom vocu?
Već par dana pokušavam ignorirati tvoju tortu, umiljata, ali mi se nekako topic sam otvara
Bojim se da je ovo The Torta, ako je probam nisam sigurna da ću se moć zaustavit!
Umiljata ja radila tvoju tortu - oduševljeni svi! Jednostavno, brzo, prefino...Već vidim da ću probat varijantu s malinama...
Dovoljno govori kaj sam napravila jednu koja se pojela odmah jučer, a sad evo završila drugu za sutrašnje goste! Hvala na super receptu!
Umiljata, Mislim da ću ju i ja sutra raditi! Vidim da je nekoliko vas napravilo i bilo oduševljeno, no nešto mi je upalo u oči, pa bih provjerila. U biskvit ide 2,5 dag maslaca? To je pola one male kockice? Vidim da piše 25 g, pa mi se to čini kao da se ni ne osjeti..
Kolika je šansa da mi netko odgovori do jutra?![]()
točno je da ide 25g maslaca... dovoljno je...
već smo ju pojeli.
No, ono što se dogodilo vezano je uz čokoladnu kremu. Naime, meni se to nije stisnulo. Prokuhala vrnje, prelila preko razlomljene čokolade i nakon 5 minuta išla miksat.Nije se stislo, iako koristim isto slatko vrhnje kao uvijek koje se provjereno stišće bez ikakvih fixeva. Da li je bila stvar u tome što je vrnje bilo toplo?
Stvano je fina, no tak je bila šteta što se ta krema razlijevala
Moram priznati da si me malo zbunila s ovim miksanjem kreme, pa sam išla ponovno pogledati recept koji sam napisala i ostala paf jer ju ja nikad nisam miksala i fakat ne znam zakaj sam to napisala.Vjerojatno sam mislila da se treba miješati dok se čokolada otopi.
U svakom slučaju, kad utrpam čokoladu u vrhnje i kad ono zakipi, mješam s kuhačom dok se skroz otopi i postane glatka krema, i tada samo prelijem preko voća. I nema nikakvog preljevanja.
Nadam se da će ti drugi puta biti bolje.
Aha. Sad si napisala da čokoladu stavis u vrhnje i miješas dok kipi, no ja sam po prvoj verziji recepta shvatila da vrhnje prokipi i onda njega prelijem preko cekolade koja je u posebnoj posudi koja nije na vatri i onda se zbog vrućine čokolada rastopi.
Da li se je tako ili je i čokolada na vatri?
Istina, nisi napisala miksati, već izmjesati pjenjacom, a ja sam onda to tako shvatila.
Tu se radi o pariškoj kremi. Ja ju radim ovako: vrhnje prokuhati i pomalo preko usitnjene čokolade lijevati i miješati dok se ne spoji sve lijepo. Kremu najbolje 24 sata ostaviti u hladnjaku (ma da je dovoljno i samo preko noći). Idući dan je mikserom malo izmiksati. Ili, ako se nema toliko vremena, stavi se posuda sa vrhnjem i čokoladom na posudu sa vodom i ledom i tako je hladno mješati.
možeš napraviti na oba načina, jer svakako u oba načina treba i mješati čokoladu dok ne postane kremasta. ali svakako drži sve na vatri. nakon što zakipi samo malo smanji da ne zagori, ali ostavi na vatri da se čokolada brže rastopi.
Umiljata, tvoju tortu ću raditi za vikend.
Javim dojmove, iako uopće ne sumnjam.
Kremu od čokolade i vrhnja nije potrebno miksati, samo se otopi čoksa u vrhnju i makne se s vatre prije nego zavrije.
To je tzv. ganache krema, evo je u ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/ro...late-cupcakes/
Ja je često koristim umjesto čokoladne glazure. Tako vruća se prelije preko kolača/torte.
Tortu sa 6 čokolada sam radila nekoliko puta i svi su rekli da je prefina: http://www.coolinarika.com/recept/to...sest-cokolada/
Kore dosta namočim, a krema zaista bude dosta tekuća pa treba pričekati neko vrijeme da se stegne. U nekim receptima se ulijeva topla, ali nikad nisam tako probala (kalup se obloži folijom, stavi se kora, ulije topla krema…tako nekako), meni je ovako jednostavnije.
Torta je MRAK, a najbolji mi je taj "nedignuti" biskvit, kao pjena je!
Drugi put ću je raditi u manjem biskvitu.
Dovraga...digla sam se ranije da napravim Rocher tortu, sve imam spremno... A sad nakon ovih komentara sam odlučila da cu ipak napraviti ovu od Umiljate. Samo moram čekati da se otvori dućan.![]()
Mojca,neces pozaliti..
Torta je fantazija..mljacccc
Vjerujem da neću, kad god sam radila neki recept s foruma, bilo je super.
A najvažnije... jednostavna je...
ima li neka od vas kopiju recepta za ujninu cokoladnu tortu?KayaR prvotno napisa
![]()
Posle duge potrage,na kraju sam odabrala ovu:
http://tortatorta.blogspot.com/2011/...a-aunties.html
Jako cokoladno,aromaticno,fiiino,nisam se pokajala
ne da mi otvoriti ovaj link, probala sam i guglati, ali nema nigdje drugdje osim na ovoj stranici
Umiljata, moram samo reci da mi je tvoj recept otkrice i razlog zasto mojima pecem uopce kolace, a pogotovo tortu
ja nisam neki talent za kolace, ali tvoj recept je tako jednostavan da mi je svaki put do sad uspio, gotov u pola sata s pripremom, i svi ga vole. A i kad se sjetim da bi ga mogla napraviti obicno imam sve namirnice doma. Zadnje sam ga radila s narancama, i ispao je prefiiiin
Ideš.... da napravim još jednu za svaki slučaj...![]()
Eno je, hladi se.
I tako ja otišla po smrznuto šumsko voće i donijela doma. Živo me zanima rezultat![]()
Ja ju pravila kad sam diplomirala..i nitko nije ostao ravnodusan..svi odusevljeni..
Definitivno bi ovaj recept trebao imati zasebnu temu da bude dostupniji..
Bemti, tek sad i ja vidim, a sutra imamo slavu, već sam tri kolača napravila. Spremam za sljedeću nedilju!
Torta se već uvelike hladi. Izgled je odličan. Čak je i biskvit dosta visok. O ukusu mogu za sada samo na temelju lizanja padela sa voćem, preljevom i tijestomIzvrsno je.
I nije komplicirano. Ne previše.
joj cure, baš mi je drago da vam se moja torta sviđa![]()
Sviđa? To je jako preslaba riječ za opisatiOhladila se i savršena je. Evo je.
http://public.fotki.com/Beti3/okoladna-torta/
ako nitko nije spomenuo definitivno truffle ganache. nikad mi ne ostane ni komadić viška. turbo čokoladna, ukupno ide 800 grama čokse :D
Meni je to jako sličn na Gitin kolač, ali u njega ide neka mizerna količina brašna: http://forum.roda.hr/threads/27098-Gitin-kola%C4%8D
Hm... prebrzo je nestao i premalo sam ga pojela da bi mogla dati ocjenu. Moram ga napraviti još jednom.![]()
Ali... bilo mi je žao što sam ga tako malo pojela.... znači da me se dojmio...
Je, jako je fini.![]()
Ovo će biti jedna od naših torti zabožićno krštenje moje manje curkice! Jedva čekam!!!
ja bjelanjke dodajem rukom, to sam pradavno pročitala da je najnježnija metoda.
Crna je prefina
samo sto neki imaju problema sa sirovim jajima
Da, crna je godinama bila favorit u mojoj familiji... a što se tiče jaja rekla mi je jedna poznanica da se jaja mogu i na pari termički obraditi... ne znam detalje, ali postupak je isti, osim kuhanja kreme na pari.
Posljednje uređivanje od Mojca : 28.10.2013. at 05:36
Bit će masan? a i mislim da se neće stisnuti, neznam, nagađam!