Stranica 4 od 9 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 402

Tema: Trebam recept za finu čokoladnu tortu

  1. #151
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    U jednoj drugoj torti imam sličan biskvit, isto stoljećima dodavavala snijeg žlicu po žlicu, lagano i polako. Jednom sam bila u žurbi, upalila mikser na najmanju brzinu i rezultat je bio isti. Samo, trudim se da to zbilja kratko traje.

  2. #152
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    Citiraj umiljata prvotno napisa Vidi poruku
    MOJ FAVORIT DEFINITIVNO, NEMA OSOBE KOJA SE NIJE UDAVILA U OVOJ TORTI)

    BISKVIT:




    - 120 G ČOKOLADE ZA KUHANJE

    - 25 G MASLACA

    - 4 BJELANJKA

    - 4 ŽUTANJKA





    Čokoladu otopiti s maslacom na štednjaku. U jednoj posudi miješati žutanjke dok ne postane svjetložuta malo gušća smjesa.

    Bjelanjke tući posebno dok ne postanu čvrst snijeg.



    Umiješati čokoladu u žutanjke, a snijeg od bjelanjaka stavljati žlicu po žlicu i lagano umiješati u smjesu. Ovaj dio čokoladu i bjelanjke je najbolje raditi s onom pjenjačom.

    Peći na 180 stupnjeva cca 20 minuta.





    PRELJEV OD ŠUMSKOG VOĆA


    • 1 vrećica zamrznutog šumskog voća (ja sam Ledovo koristila)
    • 1 cijeđeni limun
    • 4 žlice šećera
    • malo cimeta
    • 2 žlice gustina

    Voće odrmznuti i ocijediti na kuhinjskom ručniku. Staviti u veću posudu koja ima dno koje se ne lijepi. Dodati šećer, limun i cimet i kuhati na laganoj vatri. Često promiješati. Pustiti da se kuha cca 15-tak minuta dok se ne počne gustiti. 2 žlice gustina pomiješati sa malo vode i umiješati u voće. Pustiti da se kuha još cca 5 minuta.
    PRELJEV OD ČOKOLADE


    - 2 DCL SLATKOG VRHNJA
    - 200 G ČOKOLADE ZA KUHANJE

    Vrhnje zakipiti . Čokoladu natrgati na kockice. Zakuhano vrhnje preliti preko čokolade.
    Nakon 5 min pjenjačom izraditi u glatku kremu.





    Slaganje:

    - Biskvit

    - Voće

    - Čokolada
    Nije mi jasno da li se kod cokolafnog preljeva vrhnje i čokolada kuhaju 5 minuta ili .....

  3. #153
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Dok se fino ne spoje.
    Ja drmnem sve skupa, pa dok vrhnje zakuha, a čokolada se otopi.

  4. #154
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Ganache bi se trebao raditi tako da se vrhnje zagrije do vrenja pa prelije po cokoladi i ostavi 5 minuta, ali ne na vatri, vec samo tako. I onda nakon 5 minuta promijesas. Ja jos prije toga nozem nasjecem coksu, kao da ju krupno naribam. To sam vidjela kod ugarkovicke.

  5. #155
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    Super! Hvala cure! Brze ste! Nema miksanja poslije?Samo prelijem i onda se stisne ?

  6. #156
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    a ne ne, u ovoj još izmiksaš. i super se stisne. prekrasno se reže.

  7. #157
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    OK. Radila sam i te kreme koje se ne miksaju i ganache koji miksam.
    Ejos jedan detalj, pise slatko vrhnje, Jel to vrhnje za kuhanje ili vrhnje za šlag?

  8. #158

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,308

    Početno

    Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    OK. Radila sam i te kreme koje se ne miksaju i ganache koji miksam.
    Ejos jedan detalj, pise slatko vrhnje, Jel to vrhnje za kuhanje ili vrhnje za šlag?
    svejedno koje vrhnje.

  9. #159
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    Jedva čekam!!!! Planiram u kalup 24 jednu i pol smjesu.

  10. #160
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Jedva čekam!!!! Planiram u kalup 24 jednu i pol smjesu.
    SAD sam tek čitala unazad, previše je smjesa je smjesa i pol za malj kalup, pa cu peći u većem.

  11. #161

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,308

    Početno

    nikad nije previše

  12. #162
    ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013
    Postovi
    1,226

    Početno

    torta od umiljate je savrsena,prefina...upravo sam ju napravila i odlicno je ispala,cak se svida i mom muzu koji ne voli cokoladne totre

  13. #163

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    251

    Post

    Pridružujem se hvalospjevima za ovu tortu od umiljate.
    Količine za biskvit sam povećala 50 %, voćni dio i glazuru točno po receptu. Odlično se reže i ne mrvi se. Radila sam u kalupu promjera 24 cm, visoka je 3,5 cm.

  14. #164

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,308

    Početno


  15. #165
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Samo da podijelim, već dva puta sam radila tortu od umiljate na način da sam žumanjke i rastopljenu čokoladu s maslacem dodala u snijeg, a ne obratno... i biskvit je manje "pao", mislim da bi čak jednu i pol dozu voća izdržao.
    Ovako: prvo zamutim žumanjke, pa onda ostavim mikser da na radi snijeg na najjače, za to vrijeme otopim čokoladu i maslac. Kad se otope smanjim mikser na najlaganije, dodam žumanjke, pa otopljenu čokoladu i maslac. Čokoladu i maslac topim na pari, dosta visoko iznad razine vode da se ne zagriju previše.

  16. #166
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    Torta je odlična, preprefina i sigurno cu ju raditi još puno puta. Moja mama ce pokušati verziju sa domacim dzemom od kupina umjesto vocnog dijela jer joj je prekisela. Svi ostali su oduševljeni.

  17. #167
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,290

    Početno

    I ja sam sad napravila sa pekmezom od šljiva, umjesto voća. Bilo je prekasno za dućan. Prefino je isto.

  18. #168
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Hitno! Da li biskvit i vocni preljev stavljam hladne jedno na drugo ili?

  19. #169

    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,463

    Početno

    Mislim da je to nebitno..ja sam atavljala vruce..
    Jedino sam cekala da se voce malo ohladi za ovaj trecci dio

  20. #170
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Super, hvala! Jos uvijek sam sumnjicava prema biskvitu iako lijepo se dignuo.

  21. #171
    nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,327

    Početno

    Ja sam stavila toplo voce na mlaki biskvit i bilo je OK. I cim je bio gotovni čokoladni preljev.

  22. #172
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Evo, upravo sam u procesu izrade, za sutra ju radim.
    radim dozu ipo, u biskvit sam stavila čep lažnog baileys-a (ipak je nova godina, heheh) i pinkicu,pinkicu praška za pecivo, bojala sam se da bude niska.
    Šumsko voće nisam vidila da triba odmrzniti pa sad čekam da se odmrzne da mogu dalje raditi. Za ganache sam pomišala bijelu i tamnu čokoladu, jerbo nemam ni jedne ni druge dovoljno u kući
    Javim kakva je

  23. #173

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,308

    Početno

    Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, upravo sam u procesu izrade, za sutra ju radim.
    radim dozu ipo, u biskvit sam stavila čep lažnog baileys-a (ipak je nova godina, heheh) i pinkicu,pinkicu praška za pecivo, bojala sam se da bude niska.
    Šumsko voće nisam vidila da triba odmrzniti pa sad čekam da se odmrzne da mogu dalje raditi. Za ganache sam pomišala bijelu i tamnu čokoladu, jerbo nemam ni jedne ni druge dovoljno u kući
    Javim kakva je
    ma u principu se ne treba odmrznuti. ja sam ju sad za božić radila i prekasno skužila da nisam odmrznula voće. stavila sam ga kuhati smrznutog i sve je bilo ok, samo se malo duže kuhalo.

  24. #174
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Odlična je, super sve ispalo! Strogo sam se držala recepta.

  25. #175
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,500

    Početno

    Torta je fina, radila sam neki dan ponukana vasim panegricima
    svidja mi se kombinacija kiselkastog sumskog voca i ganache kreme

  26. #176
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    i pinkicu,pinkicu praška za pecivo, bojala sam se da bude niska.
    čekaj, koliko ja vidim, u "biskvitu" nema brašna
    na šta si ti stavljala p/p?
    kojeg jarca je trebao dizati?

  27. #177
    vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    544

    Početno

    Ja sam jučer napravila ovu http://www.coolinarika.com/recept/fe...koladna-torta/, poslužila sam ju uz sladoled i umak od višanja.
    Priprema torte traje par minuta i upravo zbog toga sam bila skeptična jer izrada onih, bilo čokoladnih ili ne, koje ja radim traje po pola dana. Ali vjerujte za toliko utrošenog vremena jako dobro.

  28. #178
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    čekaj, koliko ja vidim, u "biskvitu" nema brašna
    na šta si ti stavljala p/p?
    kojeg jarca je trebao dizati?
    Tak je, nema brašna. Al neznam šta je tribalo dizati,nisam toliko vješta slastičarka da znam da p.z.p. diže samo brašno. Ja sam mislila da on općenito utječe na rahlost, eto priznajem, nisam to znala stvarno. Možda je to opće poznata stvar, al ja to nisam znala.
    Znači prašak za pecivo nema nikakvog smisla u kolaču ako nema brašna?

    Inače, torta je prekrasna, ja koja stvarno nisam fan čokolade, lipa je. Nije preslatka, zapravo uopće nije slatka, samo slatkoća iz čokolade i iz voća. Njam!

  29. #179
    j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013
    Postovi
    3,243

    Početno

    mm za rođendan sam radila tortu od umiljate...svi oduševljeni,mm je jedina zamjerka što nema više voća...
    radila sam je u kalupu 24 cm,biskvit i čokoladnu kremu duplu mjeru,voće mjeru i po...torta je bila visoka koliki je kalup...
    uglavnom,odlična torta,laka za napravit...

  30. #180
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    za NG sam radila ovu tortu, isto u kalupu 24 (nisam baš pročitala sve, pa nisam znala da mi treba dupla mjera) i bila je dosta niska, oko 3 cm. Gore sam stavila šlag od 0,5l vrhnja za šlag i bilo je odlično! Pojelo se odmah sve. Opet je radila prekjučer (isto sa šlagom gore) - eno nema više.
    Torta je stvarno odlična!

  31. #181
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Radila bih ovu tortu za veliko drustvo, e sad nisam sigurna da li ce mi biti dovoljna dupla smjesa ili trodupla za tepsiju velicine pecnice ona dublja?

  32. #182
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Torta je odlična! Bloody Berry: http://www.coolinarika.com/recept/bloody-berry/

    U kremu je potrebno dodati 2 žlice gustina!

  33. #183
    Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012
    Lokacija
    terra magica
    Postovi
    4,092

    Početno

    Da prijavim da sam prošli vikend radila tortu od Umiljate, sve po receptu, uspjela kako treba.
    Ali nije nam presuper. Meni šumsko voće kiselo pa mi je tako, MD-u je zbog toga samo dobra, a ovima što vole kiselo i slatko kombinaciju super.
    Ali nitko nije rekao super truper fantastično. Radila sam jednom nešto slično, ali bez voća i ta nam je varijanta bolja. Doduše, vuče me da umjesto šumskog voća probam jednom s trešnjama ili višnjama...

  34. #184
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Ja sam uz sumsko voce ubacila 5,6 sljiva domacih pa je ublazilo okus kiselosti.

  35. #185

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Socna cokoladna torta (LOSA COKOLADA = LOSA TORTA!)


    - 250 gr maslaca
    - 250 gr secera
    - 150 gr mekanog brasna
    - 2 zlice krumpirovog brasna
    - 100 gr mljevenih oraha
    - 400 grama tamne cokolade (dobre kvalitete)
    - 2 vanilina secera
    - 10 jaja
    - zlica ruma


    - Mekani maslac i secer i rum tuci mikserom dok masa ne postane pjenasta
    - Rastopiti cokoladu "au bain marie"
    - Pod stalnim miksanjem jedan po jedan dodati 8 zumanjaka i 2 cijela jaja u masu od maslaca i secera
    - Dodati mlaku! cokoladu
    - Onda pod laganim rucnim mjesanjem dodati mjesavinu brasna, krumpirovog brasna i mljevenih oraha
    - Na kraju dodati snjeg i rahlo promjesati

    Tortu oko 45 minuta na 180 peci (s drvenim stapicem probati dali je sredina pecena) i posluziti s kremom od mascarpone

  36. #186
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    A kako napraviti kremu od mascarponea? Cisti mascarpone ili se nesto dodaje?

  37. #187

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,308

    Početno

    Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Da prijavim da sam prošli vikend radila tortu od Umiljate, sve po receptu, uspjela kako treba.
    Ali nije nam presuper. Meni šumsko voće kiselo pa mi je tako, MD-u je zbog toga samo dobra, a ovima što vole kiselo i slatko kombinaciju super.
    Ali nitko nije rekao super truper fantastično. Radila sam jednom nešto slično, ali bez voća i ta nam je varijanta bolja. Doduše, vuče me da umjesto šumskog voća probam jednom s trešnjama ili višnjama...
    sad sam uvrijeđena....

    naravno, uvijek možeš staviti više šećera da ublaži kiselost.
    ili staviti drugo voće (ja radlila i s jagodama, i bilo je manje kiselo)

    no, ako ti i dalje bude torta sam tak-tak, oprostit ću ti

  38. #188
    Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012
    Lokacija
    terra magica
    Postovi
    4,092

    Početno

    Pa imam u planu raditi s jagodama i trešnjama kad dođe sezona. Javim

  39. #189
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    ja sam mislila raditi sa domaćim pekmezom od naranče, zanima me kakva treba biti konzistencija tog voćnog dijela, da li da u pekmez dodam još malo soka (pekmez inače ima nasjeckano meso i koru naranče)? u biti bi najbolje bilo s malo ruma da smijem

  40. #190
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    MD je poželio s malo više šećera... stavila sam 5 i pol žlica, bio je zadovoljan. Meni je dobra svakako, posebno zato jer ju je moja savjetnica za mršavljenje odobrila.

    A što se tiče kiselosti, pitanje je i koliki je taj jedan limun čiji sok stavimo.

  41. #191
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    odakle ti taj pekmez
    patim za njim još od `82.
    onaj gorkasto-kiselkasto-slatki, s koricama i čvršćom pulpom

  42. #192
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Mama kuhala meni je sam na kruhu i preintenzivan, puno slatkog i kiselog i gorkog u jednom, ali mislim da je idealan za čokoladnu tortu.

  43. #193
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja bih to žlicom
    ništa mi uz njega ne treba
    ah...

  44. #194
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Maxime gdje nabaviti krumpirovo brasno? Postoji li neka adekvatna zamjena?

  45. #195
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    A kako napraviti kremu od mascarponea? Cisti mascarpone ili se nesto dodaje?
    ja pomješam mascarpone sa tučenim slatkim vrhnjem

    Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Maxime gdje nabaviti krumpirovo brasno? Postoji li neka adekvatna zamjena?
    mislim da je gustin dobra zamjena

  46. #196

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Marcarpone krema: mascarpone pomjesan sa tucenim slatkim vrhnjem ili samo sa secerom u prahu.

    Krumpirovo brasno = maizena, moze se u svakom supermarketu kupiti

  47. #197
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Aha, znaci to radite ko kremu za tortu od cetiri cokolade samo bez cokolade. Super, hvala!
    Btw, trenutno je u lidlu na akciji 10 kn 250 g mascarponea.

  48. #198
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,500

    Početno

    KayaR prvotno napisa
    Posle duge potrage,na kraju sam odabrala ovu:
    http://tortatorta.blogspot.com/2011/...a-aunties.html
    Jako cokoladno,aromaticno,fiiino,nisam se pokajala
    ima li neka od vas kopiju recepta za ujninu cokoladnu tortu?
    ne da mi otvoriti ovaj link, probala sam i guglati, ali nema nigdje drugdje osim na ovoj stranici

  49. #199
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Evo c/p s linka:

    Ujnina čokoladna torta / Auntie's Chocolate Torte



    Ujna o kojoj je reč je u stvari ujna moje bake, što je čini mojom pra-ujnom. Zvala se Katica, bila je Nemica, udata za bakinog ujka Žiku. Ona je jedina osoba iz te generacije naše porodice koja je dovoljno dugo poživela da je se sećam. Živela je na Dedinju, u kući punoj starinskog nameštaja i mirisala je na naftalin.
    U amanet nam je ostavila najbolju čokoladnu tortu na svetu, u bakinoj svesci je čak svojeručno napisala recept. Doduše, recept je samo za koru, što se tiče sastojaka za fil, njih sam prepisala iz mamine sveske u kojoj je recept ceo. Ona kaže da je, kad je nekad davno prepisivala recepte iz bakine sveske, i videla da nema recepta za fil, pozvala ujna Katicu i da joj ga je ona usmeno prenela.


    Mnogo toga ovu tortu čini posebnom. To da je najbolja ne kažem samo ja, nego svako ko ju je probao. U vreme kada je recept zabeležen, u kolače se stavljala samo čokolada za kuvanje. Ona ima oko 55% kakao mase i pogodna je za recepte u kojima se javlja samo čokoladna nota (recimo, za reform tortu) međutim, kada čokolada treba da dominira, potrebno nam je nešto jače. Od kada se na tržištu pojavila čokolada sa većim procentom kakaoa, ujnina torta je primila jednu potpuno novu, sofisticiranu dimenziju i ako želite da proživite jedno vrhunsko dekadentno iskustvo, obavezno koristite čokoladu od min. 70% kakao mase. Jeste, skuplja je, ali isplati se i to višestruko.



    Takođe bih želela da apelujem da se u fil stavlja samo puter. Kao prvo, reč je o velikoj količini i aroma se jasno oseća, tako da nije svejedno. Drugo, koliko god puta da sam pravila ovu tortu, fil mi je uvek bio sasvim dovoljno čvrst, tako da ne morate da se brinete da vam se neće stegnuti pa da zbog toga pribegavate margarinu. Recept je savršen i nipošto ga ne treba menjati, inače će čarolija nestati...
    Iz istog tog razloga se ne usuđujem da smanjim (za savremene standarde) skandaloznu količinu šećera. Plašim se da ću upropastiti fil, da će mu to poremetiti konzistenciju, a ne smem da eksperimentišem jer nemam srca da neuspeli pokušaj bacim u đubre. Jednostavno, progutajte knedlu i odmerite tih pola kile šećera. Torta nije preslatka, puna je crne čokolade, odnos slatkog i gorkog je predivno uravnotežen.
    I evo šta kaže ujna Katica...
    Kora:

    8 jaja
    250 g šećera
    2 kašike omekšale masti
    250 g mlevenih oraha
    100 g čokolade

    Fil:

    5 jaja
    250 g šećera
    100 g čokolade
    250 g putera



    Koristite kalup za torte promera 26 cm. Namažite mu dno i ivice masnoćom, ali samo za dno zalepite bakpapir. Uključite rernu na 170° C s ventilatorom, 180° bez. Odvojte žumanca od belanaca i pritom belanca stavite u veliku posudu u kojoj ćete mutiti fil. Počnite da mutite mikserom, postepeno dodajući šećer. Kada umutite čvrst sneg, dodajte mu žumanca, rastopljenu čokoladu i mast, a na kraju postepeno kašikom umešajte orahe.
    Pecite četrdesetak minuta. Ako budete probali čačkalicom da vidite je li testo gotovo, nemojte se iznenaditi ako čačkalica ne bude sasvim "čista". Ova kora je veoma vlažna i takva treba da ostane - nakon 40 minuta bi u svakom slučaju trebalo da bude pečena.



    Za fil, prvo pripremite posude za kuvanje na pari i pustite da voda provri (pogledajte recept za tortu od pečenih oraha ako vam je potreban detaljniji opis tehnike kuvanja na pari) . Dobro umutite cela jaja sa šećerom. Prebacite mešavinu u posudu za kuvanje na pari. Mešajte žicom dok ne počne da se zgušnjava, pa dodajte izlomljenu čokoladu. U trenutku kada se čokolada sasvim istopi, fil će se ponovo razrediti i izgledaće kao da ga je manje nego na početku jer će pena od jaja i šećera spasti. Sada je važno da ne izgubite strpljenje. Konstantno mešajte fil žicom sve dok se vidno ne stegne. U slučaju fila od celih jaja, ovo može da potraje dobrih 15 minuta, tako da ne treba da vas hvata panika ako vam se učini da se fil neće zgusnuti. Fil je gotov kada žicom povučete po dnu šerpe, a ona za sobom ostavi čist trag i kada "prođe" test sa nožem ( vidi gornji link).
    Skinite šerpu iz posude s vodom i mutite žicom još minut-dva na hladnom. Zatim puter isecite na komade i dodajte ga u vruć fil, mešajući varjačom. Nakon što se puter istopio i lepo sjedinio s filom, ostavite ga na hladnom da se sasvim stegne.



    Ohlađenu koru isecite horizontalno i filujte tortu jednom trećinom fila. Namestite gornju koru, premažite je ostatkom fila odozgo i sa strane. Sačuvajte malo za dekoraciju poslastičarskim špricem.
    Probajte da se uzdržite i da tortu servirate najmanje 24 časa nakon što ste je nafilovali i ostavili u frižider. Ja sam bila u cajtnotu, pravila sam je prijateljici za rođendan i sekli smo je petnaestak sati nakon što je napravljena. Iako je ukus i dalje bio izvanredan, testo je bilo prilično mrvičasto, pa je presek na slici dosta "neuredan" (fil se ne vidi najbolje).
    Šta sam promenila? U ujninom receptu piše da se šećer za koru muti sa žumancima, a ne sa belancima. Mislim da je reč o nijansi i da nema neke bitne razlike u ukusu ili konzistenciji u odnosu na to šta se sa čim muti. Više volim da dodajem šećer u belanca jer se tako bolje otopi, a i sneg bude čvršći nego kad se lupa bez šećera. Osim toga, dešavalo mi se da mast u kori zamenim suncokretovim uljem - ako već nemate mast pri ruci, bolje ulje nego puter. Ovo neće presudno uticati na kvalitet torte, ali mast je najbolje rešenje.
    Presuda: O ovome više nema šta da se kaže. Jednostavno, morate da je probate. Vama ostavljam komentare.

  50. #200
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,500

    Početno

    hvala Optimist

Stranica 4 od 9 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •