U jednoj drugoj torti imam sličan biskvit, isto stoljećima dodavavala snijeg žlicu po žlicu, lagano i polako. Jednom sam bila u žurbi, upalila mikser na najmanju brzinu i rezultat je bio isti. Samo, trudim se da to zbilja kratko traje.
U jednoj drugoj torti imam sličan biskvit, isto stoljećima dodavavala snijeg žlicu po žlicu, lagano i polako. Jednom sam bila u žurbi, upalila mikser na najmanju brzinu i rezultat je bio isti. Samo, trudim se da to zbilja kratko traje.
Dok se fino ne spoje.
Ja drmnem sve skupa, pa dok vrhnje zakuha, a čokolada se otopi.![]()
Ganache bi se trebao raditi tako da se vrhnje zagrije do vrenja pa prelije po cokoladi i ostavi 5 minuta, ali ne na vatri, vec samo tako. I onda nakon 5 minuta promijesas. Ja jos prije toga nozem nasjecem coksu, kao da ju krupno naribam. To sam vidjela kod ugarkovicke.
Super! Hvala cure! Brze ste! Nema miksanja poslije?Samo prelijem i onda se stisne ?
a ne ne, u ovoj još izmiksaš. i super se stisne. prekrasno se reže.
OK. Radila sam i te kreme koje se ne miksaju i ganache koji miksam.
Ejos jedan detalj, pise slatko vrhnje, Jel to vrhnje za kuhanje ili vrhnje za šlag?
nikad nije previše![]()
torta od umiljate je savrsena,prefina...upravo sam ju napravila i odlicno je ispala,cak se svida i mom muzu koji ne voli cokoladne totre
Pridružujem se hvalospjevima za ovu tortu od umiljate.
Količine za biskvit sam povećala 50 %, voćni dio i glazuru točno po receptu. Odlično se reže i ne mrvi se. Radila sam u kalupu promjera 24 cm, visoka je 3,5 cm.
Samo da podijelim, već dva puta sam radila tortu od umiljate na način da sam žumanjke i rastopljenu čokoladu s maslacem dodala u snijeg, a ne obratno... i biskvit je manje "pao", mislim da bi čak jednu i pol dozu voća izdržao.![]()
Ovako: prvo zamutim žumanjke, pa onda ostavim mikser da na radi snijeg na najjače, za to vrijeme otopim čokoladu i maslac. Kad se otope smanjim mikser na najlaganije, dodam žumanjke, pa otopljenu čokoladu i maslac. Čokoladu i maslac topim na pari, dosta visoko iznad razine vode da se ne zagriju previše.
Torta je odlična, preprefina i sigurno cu ju raditi još puno puta. Moja mama ce pokušati verziju sa domacim dzemom od kupina umjesto vocnog dijela jer joj je prekisela. Svi ostali su oduševljeni.![]()
I ja sam sad napravila sa pekmezom od šljiva, umjesto voća. Bilo je prekasno za dućan. Prefino je isto.
Hitno! Da li biskvit i vocni preljev stavljam hladne jedno na drugo ili?
Mislim da je to nebitno..ja sam atavljala vruce..
Jedino sam cekala da se voce malo ohladi za ovaj trecci dio
Super, hvala! Jos uvijek sam sumnjicava prema biskvitu iako lijepo se dignuo.
Ja sam stavila toplo voce na mlaki biskvit i bilo je OK. I cim je bio gotovni čokoladni preljev.
Evo, upravo sam u procesu izrade, za sutra ju radim.
radim dozu ipo, u biskvit sam stavila čep lažnog baileys-a (ipak je nova godina, heheh) i pinkicu,pinkicu praška za pecivo, bojala sam se da bude niska.
Šumsko voće nisam vidila da triba odmrzniti pa sad čekam da se odmrzne da mogu dalje raditi. Za ganache sam pomišala bijelu i tamnu čokoladu, jerbo nemam ni jedne ni druge dovoljno u kući![]()
Javim kakva je![]()
Odlična je, super sve ispalo! Strogo sam se držala recepta.
Torta je fina, radila sam neki dan ponukana vasim panegricima
svidja mi se kombinacija kiselkastog sumskog voca i ganache kreme
Ja sam jučer napravila ovu http://www.coolinarika.com/recept/fe...koladna-torta/, poslužila sam ju uz sladoled i umak od višanja.
Priprema torte traje par minuta i upravo zbog toga sam bila skeptična jer izrada onih, bilo čokoladnih ili ne, koje ja radim traje po pola dana. Ali vjerujte za toliko utrošenog vremena jako dobro.
Tak je, nema brašna. Al neznam šta je tribalo dizati,nisam toliko vješta slastičarka da znam da p.z.p. diže samo brašno. Ja sam mislila da on općenito utječe na rahlost, eto priznajem, nisam to znala stvarno. Možda je to opće poznata stvar, al ja to nisam znala.
Znači prašak za pecivo nema nikakvog smisla u kolaču ako nema brašna?
Inače, torta je prekrasna, ja koja stvarno nisam fan čokolade, lipa je. Nije preslatka, zapravo uopće nije slatka, samo slatkoća iz čokolade i iz voća. Njam!
mm za rođendan sam radila tortu od umiljate...svi oduševljeni,mm je jedina zamjerka što nema više voća...
radila sam je u kalupu 24 cm,biskvit i čokoladnu kremu duplu mjeru,voće mjeru i po...torta je bila visoka koliki je kalup...
uglavnom,odlična torta,laka za napravit...
za NG sam radila ovu tortu, isto u kalupu 24 (nisam baš pročitala sve, pa nisam znala da mi treba dupla mjera) i bila je dosta niska, oko 3 cm. Gore sam stavila šlag od 0,5l vrhnja za šlag i bilo je odlično! Pojelo se odmah sve. Opet je radila prekjučer (isto sa šlagom gore) - eno nema više.
Torta je stvarno odlična!
Radila bih ovu tortu za veliko drustvo, e sad nisam sigurna da li ce mi biti dovoljna dupla smjesa ili trodupla za tepsiju velicine pecnice ona dublja?
Torta je odlična! Bloody Berry: http://www.coolinarika.com/recept/bloody-berry/
U kremu je potrebno dodati 2 žlice gustina!
Da prijavim da sam prošli vikend radila tortu od Umiljate, sve po receptu, uspjela kako treba.
Ali nije nam presuper. Meni šumsko voće kiselo pa mi je tako, MD-u je zbog toga samo dobra, a ovima što vole kiselo i slatko kombinaciju super.
Ali nitko nije rekao super truper fantastično. Radila sam jednom nešto slično, ali bez voća i ta nam je varijanta bolja. Doduše, vuče me da umjesto šumskog voća probam jednom s trešnjama ili višnjama...
Ja sam uz sumsko voce ubacila 5,6 sljiva domacih pa je ublazilo okus kiselosti.
Socna cokoladna torta (LOSA COKOLADA = LOSA TORTA!)
- 250 gr maslaca
- 250 gr secera
- 150 gr mekanog brasna
- 2 zlice krumpirovog brasna
- 100 gr mljevenih oraha
- 400 grama tamne cokolade (dobre kvalitete)
- 2 vanilina secera
- 10 jaja
- zlica ruma
- Mekani maslac i secer i rum tuci mikserom dok masa ne postane pjenasta
- Rastopiti cokoladu "au bain marie"
- Pod stalnim miksanjem jedan po jedan dodati 8 zumanjaka i 2 cijela jaja u masu od maslaca i secera
- Dodati mlaku! cokoladu
- Onda pod laganim rucnim mjesanjem dodati mjesavinu brasna, krumpirovog brasna i mljevenih oraha
- Na kraju dodati snjeg i rahlo promjesati
Tortu oko 45 minuta na 180 peci (s drvenim stapicem probati dali je sredina pecena) i posluziti s kremom od mascarpone
A kako napraviti kremu od mascarponea? Cisti mascarpone ili se nesto dodaje?
Pa imam u planu raditi s jagodama i trešnjama kad dođe sezona. Javim![]()
ja sam mislila raditi sa domaćim pekmezom od naranče, zanima me kakva treba biti konzistencija tog voćnog dijela, da li da u pekmez dodam još malo soka (pekmez inače ima nasjeckano meso i koru naranče)? u biti bi najbolje bilo s malo ruma da smijem![]()
MD je poželio s malo više šećera... stavila sam 5 i pol žlica, bio je zadovoljan. Meni je dobra svakako, posebno zato jer ju je moja savjetnica za mršavljenje odobrila.![]()
A što se tiče kiselosti, pitanje je i koliki je taj jedan limun čiji sok stavimo.![]()
odakle ti taj pekmez
patim za njim još od `82.
onaj gorkasto-kiselkasto-slatki, s koricama i čvršćom pulpom![]()
Mama kuhalameni je sam na kruhu i preintenzivan, puno slatkog i kiselog i gorkog u jednom, ali mislim da je idealan za čokoladnu tortu.
ja bih to žlicom
ništa mi uz njega ne treba
ah...
Maxime gdje nabaviti krumpirovo brasno? Postoji li neka adekvatna zamjena?
Marcarpone krema: mascarpone pomjesan sa tucenim slatkim vrhnjem ili samo sa secerom u prahu.
Krumpirovo brasno = maizena, moze se u svakom supermarketu kupiti
Aha, znaci to radite ko kremu za tortu od cetiri cokolade samo bez cokolade. Super, hvala!
Btw, trenutno je u lidlu na akciji 10 kn 250 g mascarponea.
ima li neka od vas kopiju recepta za ujninu cokoladnu tortu?KayaR prvotno napisa
![]()
Posle duge potrage,na kraju sam odabrala ovu:
http://tortatorta.blogspot.com/2011/...a-aunties.html
Jako cokoladno,aromaticno,fiiino,nisam se pokajala
ne da mi otvoriti ovaj link, probala sam i guglati, ali nema nigdje drugdje osim na ovoj stranici
Evo c/p s linka:
Ujnina čokoladna torta / Auntie's Chocolate Torte
Ujna o kojoj je reč je u stvari ujna moje bake, što je čini mojom pra-ujnom. Zvala se Katica, bila je Nemica, udata za bakinog ujka Žiku. Ona je jedina osoba iz te generacije naše porodice koja je dovoljno dugo poživela da je se sećam. Živela je na Dedinju, u kući punoj starinskog nameštaja i mirisala je na naftalin.
U amanet nam je ostavila najbolju čokoladnu tortu na svetu, u bakinoj svesci je čak svojeručno napisala recept. Doduše, recept je samo za koru, što se tiče sastojaka za fil, njih sam prepisala iz mamine sveske u kojoj je recept ceo. Ona kaže da je, kad je nekad davno prepisivala recepte iz bakine sveske, i videla da nema recepta za fil, pozvala ujna Katicu i da joj ga je ona usmeno prenela.
Mnogo toga ovu tortu čini posebnom. To da je najbolja ne kažem samo ja, nego svako ko ju je probao. U vreme kada je recept zabeležen, u kolače se stavljala samo čokolada za kuvanje. Ona ima oko 55% kakao mase i pogodna je za recepte u kojima se javlja samo čokoladna nota (recimo, za reform tortu) međutim, kada čokolada treba da dominira, potrebno nam je nešto jače. Od kada se na tržištu pojavila čokolada sa većim procentom kakaoa, ujnina torta je primila jednu potpuno novu, sofisticiranu dimenziju i ako želite da proživite jedno vrhunsko dekadentno iskustvo, obavezno koristite čokoladu od min. 70% kakao mase. Jeste, skuplja je, ali isplati se i to višestruko.
Takođe bih želela da apelujem da se u fil stavlja samo puter. Kao prvo, reč je o velikoj količini i aroma se jasno oseća, tako da nije svejedno. Drugo, koliko god puta da sam pravila ovu tortu, fil mi je uvek bio sasvim dovoljno čvrst, tako da ne morate da se brinete da vam se neće stegnuti pa da zbog toga pribegavate margarinu. Recept je savršen i nipošto ga ne treba menjati, inače će čarolija nestati...
Iz istog tog razloga se ne usuđujem da smanjim (za savremene standarde) skandaloznu količinu šećera. Plašim se da ću upropastiti fil, da će mu to poremetiti konzistenciju, a ne smem da eksperimentišem jer nemam srca da neuspeli pokušaj bacim u đubre. Jednostavno, progutajte knedlu i odmerite tih pola kile šećera. Torta nije preslatka, puna je crne čokolade, odnos slatkog i gorkog je predivno uravnotežen.
I evo šta kaže ujna Katica...
Kora:
8 jaja
250 g šećera
2 kašike omekšale masti
250 g mlevenih oraha
100 g čokolade
Fil:
5 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
250 g putera
Koristite kalup za torte promera 26 cm. Namažite mu dno i ivice masnoćom, ali samo za dno zalepite bakpapir. Uključite rernu na 170° C s ventilatorom, 180° bez. Odvojte žumanca od belanaca i pritom belanca stavite u veliku posudu u kojoj ćete mutiti fil. Počnite da mutite mikserom, postepeno dodajući šećer. Kada umutite čvrst sneg, dodajte mu žumanca, rastopljenu čokoladu i mast, a na kraju postepeno kašikom umešajte orahe.
Pecite četrdesetak minuta. Ako budete probali čačkalicom da vidite je li testo gotovo, nemojte se iznenaditi ako čačkalica ne bude sasvim "čista". Ova kora je veoma vlažna i takva treba da ostane - nakon 40 minuta bi u svakom slučaju trebalo da bude pečena.
Za fil, prvo pripremite posude za kuvanje na pari i pustite da voda provri (pogledajte recept za tortu od pečenih oraha ako vam je potreban detaljniji opis tehnike kuvanja na pari) . Dobro umutite cela jaja sa šećerom. Prebacite mešavinu u posudu za kuvanje na pari. Mešajte žicom dok ne počne da se zgušnjava, pa dodajte izlomljenu čokoladu. U trenutku kada se čokolada sasvim istopi, fil će se ponovo razrediti i izgledaće kao da ga je manje nego na početku jer će pena od jaja i šećera spasti. Sada je važno da ne izgubite strpljenje. Konstantno mešajte fil žicom sve dok se vidno ne stegne. U slučaju fila od celih jaja, ovo može da potraje dobrih 15 minuta, tako da ne treba da vas hvata panika ako vam se učini da se fil neće zgusnuti. Fil je gotov kada žicom povučete po dnu šerpe, a ona za sobom ostavi čist trag i kada "prođe" test sa nožem ( vidi gornji link).
Skinite šerpu iz posude s vodom i mutite žicom još minut-dva na hladnom. Zatim puter isecite na komade i dodajte ga u vruć fil, mešajući varjačom. Nakon što se puter istopio i lepo sjedinio s filom, ostavite ga na hladnom da se sasvim stegne.
Ohlađenu koru isecite horizontalno i filujte tortu jednom trećinom fila. Namestite gornju koru, premažite je ostatkom fila odozgo i sa strane. Sačuvajte malo za dekoraciju poslastičarskim špricem.
Probajte da se uzdržite i da tortu servirate najmanje 24 časa nakon što ste je nafilovali i ostavili u frižider. Ja sam bila u cajtnotu, pravila sam je prijateljici za rođendan i sekli smo je petnaestak sati nakon što je napravljena. Iako je ukus i dalje bio izvanredan, testo je bilo prilično mrvičasto, pa je presek na slici dosta "neuredan" (fil se ne vidi najbolje).
Šta sam promenila? U ujninom receptu piše da se šećer za koru muti sa žumancima, a ne sa belancima. Mislim da je reč o nijansi i da nema neke bitne razlike u ukusu ili konzistenciji u odnosu na to šta se sa čim muti. Više volim da dodajem šećer u belanca jer se tako bolje otopi, a i sneg bude čvršći nego kad se lupa bez šećera. Osim toga, dešavalo mi se da mast u kori zamenim suncokretovim uljem - ako već nemate mast pri ruci, bolje ulje nego puter. Ovo neće presudno uticati na kvalitet torte, ali mast je najbolje rešenje.
Presuda: O ovome više nema šta da se kaže. Jednostavno, morate da je probate. Vama ostavljam komentare.