ČOKOLADNA TORTA S VIŠNJAMA
5 većih jaja 180 g
šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca(sobna temp)
120 g
brašna
1
prašak za pecivo
150 g čokolade za kuhanje(udio kakaa najmanje 50%)
1 tegla
kompota od višanja
par velikih žlica višnjevače
500 ml
vrhnja za šlag
250 g
čokolade za kuhanje
Odvojiti bjelanjke od žumanaca. Bjelanjke sa prstohvatom soli istući u tvrdi snijeg.
U drugu posudu pjenasto mikserom izmješati žumanjke sa šećerom i van.šećerom.
Otopiti na pari čokoladu za kuhanje 150 g i dodati u smjesu sa žumancima.
Mikserom umiješati komadiće maslaca i polako umiješati brašno, prašak za pecivo.
Dodati višnje iz kompota koje smo prethodno ocijedili i polako umiješati snijeg od bjelanjaka.
Staviti u prethodno podmazan kalup promjera 26cm.
Peći na 200 stupnjeva 35-40 min. Ako treba i duže, vrijeme pečenja ovisi o pećnici.
U kompot od višanja dodati par žlica višnjevače i kad je torta pečena polako preliti malo pomalo. Ispod kalupa stavite tanjur ako vam se izlije višak tekućine.
Dok torta upija sok napravite ganache kremu.
Na pari u 500 ml vrhnja za šlag otopite 250 g čokolade. Ostaviti samo par minuta da se prohladi i preliti po još vrućem biskvitu.
Prije posluživanja dobro ohladiti, skinuti obruč od kalupa i ukrasiti po želji.