-
Ne sjećam se odakle sam ovo kopirala. Ja stavim više rogača (jer je vrećica od 200 g), kupim mljevenu čokoladu da pojednostavim postupak. Nisam imala rogačice, kakaoa ni cimeta, no i bez toga mojima je sve s rogačem fino.
Rogač torta
Sastojci:
6 jaja
125 ml ulja
130 g brašna
120 g šećera u prahu
120 g mljevenog rogača
125 ml mlijeka
100 g grožđica, namočenih u rogačicu
4 naribane jabuke
100 g čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo
1 kašika cimeta
1 kašika kakaa
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
50 g putera
25 ml slatkog vrhnja
Priprema
1. Oguliti i naribati jabuke, te iscijediti od viška soka kako kolač ne bi bio previše mokar.
2. Razdvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca istući dobro sa šećerom u prahu, da se zgusnu i posvijetle. U međuvremenu, na pari rastopiti čokoladu.
3. U žumanca dodati ulje, malo mlijeka, mljeveni rogač, kakao u prahu i cimet i dobro izmiješati.
4. Rastopljenu čokoladu dodati u smjesu, a zatim i jabuke, grožđice prethodno namočene u rakiju od rogača (ja sam namočila u rum), prosijano brašno i prašak za pecivo.
5. Istući bjelanca u snijeg i dodati prvoj smjesi malo po malo. Izliti u kalup premazan puterom i obložen papirom za pečenje i peći na 180 oC 40-ak minuta.
6. Za glazuru rastopiti čokoladu na pari sa puterom i malo slatkog vrhnja. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da se glazura stisne prije rezanja.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma