Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: margarin na udareno mjesto

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno margarin na udareno mjesto

jel se to smije ?

klinci su mi u par navrata u vrtiću bili namazani margarinom na udareno mjesto i stvarno se podljev nije javio. E sad, nakon jedne ružne priče gdje su margarinom zakamuflirali jačinu udarca mene ponovo zanima da li je to ok tj. da li se doktori s tim slažu ili to spada u skupinu "narodnog" lijeka kao npr.kaladont na opekotinu ili neka slična glupost.

Ako se ne smije zanima me zašto, čisto da se imam na nešto pozvati. Pomogao bi i kakav stručni link ( koji ja nisam uspjela iskopati , ni za, ni protiv ).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam za taj "lijek" prvi put čula u vrtiću i prakticiram ga doma. Stvarno ne skoči kvrga (na glavi recimo) i podlijeva nema ili je manji nego što bi ja očekivala obzirom na jačinu udarca. Znanstveno objašnjenje ne znam, ali ako se margarin može jesti meni je ok i za mackat.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja sam za taj lek cula u ordinaciji kardiovaskularnog hirurga. zeni posle operacije vena savetovao je da maze margarinom a pre toga je upozorio da nije lud
    nemojte heparinom, nema potrebe, samo mazite onaj obican margarin.

e sada, ja cu vam reci da pazite da to ne bude mlecni margarin nego bas biljni margarin jer je fora u hidrogenizovanim biljnim mastima. kako radi, ne znam
    Posljednje uređivanje od frost : 22.03.2010. at 16:56

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja bi samo dodala da isti učinak ima i maslac,
    isprobano
    margarin - pa njega bi možda jedino na kožu mazala, jer za jelo definitivno nije ok

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

E sad me zanima dal to može ići i poslije carskog, ja sam baš mazala s heparinom cca 6 dana, ak bi išal margarin , možda bi išlo lakše, ili je to možda biljna mast?????
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.03.2010. at 17:11

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

curke, hvala na odgovorima

mene i dalje malo muči kako to da margarin uspije spriječiti da ne dođe do vidljivog podljeva tj. muči me da li taj podljev koji bi izbio na površinu ostane negdje ( ne znam gdje ) i u datom trenutku napravi ili može napraviti s*anje.

Mislim da je dobar za kućnu apoteku ( naravno ako nije štetan ) kada roditelj ipak vidi jačinu udaraca no za vrtić mi baš i nije.

A di su doktorice/doktori ?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mi stavljamo margarin, zbilja pomaže, pa i mene zanima zašto ne?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mojoj N je sveki jednom (dok sam ja bila u wc-u) namazala puter kad se udarila u celo. U roku od 10 minuta celo lice joj je buknulo jer ima AD i alergiju na kravlje mleko. Mislite o tome...

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ja za ovaj lijek prvi put čujem, i nekako mi se ne sviđa. nemam određeni razlog ali ne volim margarin, nije zdrav za jelo pa ga ne bih ni po djetetu mazala. pogotovo mi ne zvuči lijepo da se to radi u vrtiću. a opet, što je danas uopće zdravo?
    i ja čekam stručna objašnjenja.....

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cula sam za to relativno nedavno i uspjela isprobat jednom (jer naravno da zaboravim takve savjete u situacijama kad mi zatrebaju...) i djelovalo je. iz prijasnjih iskustava znam da bi od onakvog udarca u onu glavu uslijedila i pozamasna kvrga i bogat podljev na preko nekoliko dana, a proslo je samo s laganim crvenilom koje se povuklo nakon dva-tri sata...

zasto djeluje - ne znam... a hocu li koristit - najvjerojatnije vrlo rijetko (obzirom na moju pamet )

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zanimljivo. Ja bih ga namazala ali obzirom da ga ne jedemo ne isplati mi se držati ga samo za ovu svrhu (a ni maslaca najčešće nemam). Što se tiče štetnosti ovakve vanjske primjene mislim (ja laik) da se može zanemariti, ako i može biti štetno to su tako male količine da nema smisla razbijati time glavu.
    Meni bi bio veći problem što je margarin uopće prisutan u dječjim vrtićima, pretpostavljam da se ne koristi prvenstveno za masnice.
    S druge strane pokoja masnica zapravo i nije strašna stvar.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam si zamislila da je djelovanje margarina/maslaca
    na udareno mjesto korisno jer se drži u hladnjaku,
    pa je hladan i dijete otrpi to razmazivanje lakše nego bi držao oblog

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja prvi put čula za margarin i masnice od svoje šogorice. Srečom nemam prilike isprobavati često taj recept ali sam za.
    tajchi73 podljev ne može napraviti nikakvo s*anje ako se namaže margarinom on najvjerovatnije pomaže da se stvori manji podljev a ono što se stvori da se brže resorbira
    Mi za slučajeve udarca imamo i "medu" iz DM-a kojeg držimo u frižideru

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    Ja prvi put čula za margarin i masnice od svoje šogorice. Srečom nemam prilike isprobavati često taj recept ali sam za.
    tajchi73 podljev ne može napraviti nikakvo s*anje ako se namaže margarinom on najvjerovatnije pomaže da se stvori manji podljev a ono što se stvori da se brže resorbira
    Mi za slučajeve udarca imamo i "medu" iz DM-a kojeg držimo u frižideru

e tog medu imamo i mi i moram priznati da niti on a niti sjeckani led nisu uspjeli spriječiti da iskoči kvrga koja onda danima mijenja boje........a margarin to može

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U narodnoj medicini se u istu svrhu koristi svinjska mast ili na bazi svinjske masti kojekakvi biljni pripravci. Sve OK dok se mast ne užegne

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovo je stvarno dobro znati. Nadam se da nečemo morati skoro probati!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E, a ovo sa svinjskom masti nikako nesmije doznati MM. Stalno me masira kako je svinjska mast zdravija od ulja i kako luk kad se dinsta na svinjskoj masti nikad ne zagori....

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dani1 prvotno napisa Vidi poruku
    E, a ovo sa svinjskom masti nikako nesmije doznati MM. Stalno me masira kako je svinjska mast zdravija od ulja i kako luk kad se dinsta na svinjskoj masti nikad ne zagori....
    Ja mislim da je zdravija od hidrogeniziranog biljnog ulja, i već par godina kuham na masti i nešto malo na maslinovom ulju, biljno (suncokretovo) koristim samo za salate i kad mi baš usfali masti. MM i ja imamo pokoju kilu viška, ali imali smo je i prije, a klinci su ko gliste. A to da luk ne zagori, paaa... meni je uspjelo .
    Da li pomaže kod podljeva, to ću najvjerojatnije prvo isprobati na sebi, ne znam je li to zbog loše cirkulacije, ali dosta da si bedra maltene malo jače pritisnem prstom, već nastane podljev. Kojiput se šokiram kad vidim kakve su mi noge, jer uopće nisam registrirala da sam se igdje udarila .

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni je svinjska mast zakon, i za kuvanje a i za pravljenje domacih lekovitih preparata, npr. mast od nevena
    ot: dani koliko ja znam svinjska mast i jeste zdravija od rafinisanog suncokretovog ulja

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    ot: dani koliko ja znam svinjska mast i jeste zdravija od rafinisanog suncokretovog ulja
    Ma da, ja ovo nisam prije čula, ali za "ljekoviti" margarin jesam. Probali smo jednom i funcionira. Samo za liječenje kvrga smo ga i držali u frižideru pa je, s vremenom, cijeli pocrnio
    Može li se na udareno mjesto namazati maslinovo ulje (koje koristimo i uvijek imamo doma)?

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj cherry prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam si zamislila da je djelovanje margarina/maslaca
    na udareno mjesto korisno jer se drži u hladnjaku,
    pa je hladan i dijete otrpi to razmazivanje lakše nego bi držao oblog
    ovako mislim i ja
    i pomaže zbilja
    ja mažem ptičicama; Jan je sklon udaranju glavom
    češće imamo maslac i djeluje

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nas je mama mazala sa svinjskom masti, i to je super imalo učinka
    ja danas mažem kao Mija32 i - šljaka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi smo ga isprobali i djeluje.isprobala sam ga i na sebi kada sam se po ljetu na stolici ogrebla po bedru kako ima biti.svi su mi se smijali kada sam se mazala margarinom,ali moj je rezultat bio skromna ogrebotina bez šljive.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma svinjska mast-rafinirano ulje i ja se slažem da je svinjska mast zdravija, ali ju moj želudac baš ne podnosi. Ja kuham večinu s maslinovim. No da li je svejedno da li se stavlja putar ili margarin?
    Da se ne zeznem. I da li mora biti iz frižidera?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I mi se trackamo margarinom. Uspješno za sada! Preporuku za to mi je dala frendica, ali pametnog objašnjenja nemam.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

A ja čula da nije dobro spriječavati kvrgu da izađe! Čuo netko???

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kad je moj sinek opalio glavom u zid, u punom zaletu, kvrga je bila veličine njegove šake , u svom životu nisam vidjela tako nešto.
    Inače ne voli da mu se stavlja led na bilo kakve modrice, pa je ovaj put urlao iz svega glasa da sam mislila da će mu se ta ogromna čvorugetina doslovno rasprsnut.
    Zvala sam hitnu da pitam, da li mu moram stavljat obloge, odnosno da li je gore ako ih ne stavljam ili je gore što se dijete napinje jako dok plače i otima se. Dr. mi je odgovorio; obavezno led, ne odustajte, pa valjda ste jači od dvogodišnjaka, ništa mu neće biti od plača.

Što se teme tiće, ja koristim maslac i pomaže kod manjih udaraca, a kod večih samo ublaži modricu.
    Posljednje uređivanje od Arijana : 25.03.2010. at 16:32

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

evo, mi bili kod pedijatra i pitali
    kaže da kada bi to bilo dobro da ne bi doktori preporučali hladne obloge već margarin, a i on ne bi bio u pakiranju u kakvom je sada već u nekoj finoj ambalaži koja bi masno koštala. Uglavnom, kaže da je sada prvi put za to čuo ( mada baš i ne vjerujem ) i da nije za takvo liječenje ali da je najbolje da pitam kirurge u Klaićevoj. Već dva dana se spremam nazvati ih ali mi malo neugodnjak.......jel ima itko znatiželjniji od mene ?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da, baš su nekad u davna vremena postojala fina pakiranja i ne znam što.
    Ja sam tebe između ostalog shvatila da nije baš neka fora da tete klincima mažu margarin jer onda kao da žele prikriti kakvu dijete čvrgu ima. Kao da skrivaju nešto?
    Ja nemam ništ protiv toga, a kaj mu može biti od malo margarina na glavi, mada niti mi često na svu sreću to treba, a i kao litala zaboravim kad baš i treba.

A kaj se tiče svinjske masti...kažu da su pečena jaja najfinija na njoj. I istina je, ali od to malo masti, mene tako boli želudac da nema šanse da bih kuhala na tome.
    Ja najviše volim sve što mogu raditi bez kapi ulja. Baš za pohanje ili pomfri, ali i to je u mizernim količinama!
    Posljednje uređivanje od ana.m : 26.03.2010. at 15:54

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Enoa prvotno napisa Vidi poruku
    A ja čula da nije dobro spriječavati kvrgu da izađe! Čuo netko???
    Ne, i ne vidim zašto

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    evo, mi bili kod pedijatra i pitali
    kaže da kada bi to bilo dobro da ne bi doktori preporučali hladne obloge već margarin, a i on ne bi bio u pakiranju u kakvom je sada već u nekoj finoj ambalaži koja bi masno koštala. Uglavnom, kaže da je sada prvi put za to čuo ( mada baš i ne vjerujem ) i da nije za takvo liječenje ali da je najbolje da pitam kirurge u Klaićevoj. Već dva dana se spremam nazvati ih ali mi malo neugodnjak.......jel ima itko znatiželjniji od mene ?
    Ako je prvi put čuo za to onda ne može ni reći dali valja ili ne valja.
    Ako kvrga splasne i plavica se povuče oćito valja, ako kažu da se može jesti što se onda ne bi mogao i mazati
    Ja sam za margarin i ja sam znatiželjna kako djeluje, probat ću se raspitati

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ana.m- nisam mislila da tete prikrivaju jačinu udarca, mada priznajem da sam čitajući svoj početni post i sama primjetila da on vodi tom zaključku. Mislim da one to rade u najboljoj namjeri ( večina sigurno ) ali nisu svjesne da na taj način možda prikriju pravo stanje ili da je to štetno iz nekog drugog razloga. Jer nitko od njih nije dobio info od dr. nego se to prenosi usmenim putem između njih, pa onda i nas roditelja . A ne mora biti točno, niti dobro. I mene sad kopka dal se smije? Jer ak se smije ja bih ga rado koristila , ali ako se ne smije ne bih da ga koriste niti tete.

A zašto sam uopće počela razmišljati o tome? S obzirom da se nije desilo nama ne mogu o tom slučaju ali uzmimo da

dijete primi udarac u glavu, dobije hladan oblog, čvoruga i podljev su vidljivi, zbog veličine ili boje spomenute čvoruge roditelj se malo bolje raspita kakav je udarac bio,dužina plakanja itd. i na temelju toga odlučuje hoće li ići doktoru ili ne. Da ne kažem da ako dijete tokom noći ili drugi dan povraća ili kaže da ga boli glava ili štojaznam što roditelj će to prije povezati s mogućim posljedicama udarca nego npr. virozom

no ako
    dijete primi udarac u glavu, čvoruge i podljeva nema jer je korišten margarin, o udarcu čuje najnužnije teže će neki od gore navedenih simptoma povezati s tim udarcem, kaj ne? I roditelju i doktoru će prvo na pameti biti viroza, pa nešto drugo, pa tek kada se stanje pogorša udarac.

A muči me i kako margarinu polazi za rukom da ne ispadne čvoruga ( led je još hladniji od njega pa nema šanse da čvoruga ne ispadne ) i da li možda on djeluje samo površinski a ispod se dešava svašta. I pročitala sam negdje da ga dijeli samo jedna molekula od plastike i da nema šanse da se pokvari, da ga čak niti muhe ne žele .
    I sad bi ovo moglo na filozofski

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne moraš koristiti margarin, nego maslac
    Mislim da ni maslac ne može prikriti tako snažan udarac zbog kojeg bi trebalo posjetiti hitnu, nije čaroban, a i tete bi te valjda upozorile da se dijete tako jako udarilo..., da je iza toga povratilo, kolutalo očima, palo u nesvijest, popiškilo se u gače...a to su razlozi za posjet doktoru.
    Ne znam koji su to simptomi viroze i potresa mozga koji se podudaraju.
    Nije uvijek problem jačina udarca, važno je i gdje se dijete udarilo (mislim na udarac u glavu)
    Posljednje uređivanje od Arijana : 27.03.2010. at 12:42

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    A kaj se tiče svinjske masti...kažu da su pečena jaja najfinija na njoj.
    Istina. Jaja na oko radim samo na svinjskoj masti.
    Inače ovo za margarin prvi put čujem. Kolegica mi pričala da kad je prehlađena, na nos i na prsa samo namaže svinjske masti. Tvrdi da djeluje. Naravno, mast treba biti bez soli.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Jer nitko od njih nije dobio info od dr. nego se to prenosi usmenim putem između njih, pa onda i nas roditelja . A ne mora biti točno, niti dobro. I mene sad kopka dal se smije? Jer ak se smije ja bih ga rado koristila , ali ako se ne smije ne bih da ga koriste niti tete.
    usmenim putem prenose se i hvalospjevi o kapuli kraj uzglavlja, čuvarkući u uhu, a nitko tu info nije dobio od dr. i ipak, mnogi koriste i zaklinju se u djelovanje. i ne sumnjaju u dobrobit

I pročitala sam negdje da ga dijeli samo jedna molekula od plastike i da nema šanse da se pokvari, da ga čak niti muhe ne žele .
    I sad bi ovo moglo na filozofski
    1 molekula od plastike? ma daj molim te...
    pokvariti se može itekako. narodnim jezikom - zarancavi iliti uegne
    muhe idu na govna, znači li to da su govna dobra?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    usmenim putem prenose se i hvalospjevi o kapuli kraj uzglavlja, čuvarkući u uhu, a nitko tu info nije dobio od dr. i ipak, mnogi koriste i zaklinju se u djelovanje. i ne sumnjaju u dobrobit

1 molekula od plastike? ma daj molim te...
    pokvariti se može itekako. narodnim jezikom - zarancavi iliti uegne
    muhe idu na govna, znači li to da su govna dobra?
    joj umrijet ću

a usmenim putem se prenosi i kapanje majčinog mlijeka djetetu u nos, mada priznajem, to već dugo nisam pročitala.
    za čuvarkuću ako se dobro sjeća, je kinder rekla da se ne ukapava djeci u uho, a richter je za mlijeko u nos rekao ni slučajno.

što se margarina tiče ja se tog jučer sjetila kad mi se d opalio i taman mi ostalo malo maslaca pa sam se sjetila kako se litala ne sjeti kad je frka i baš zbog te njene izjave sam se ja sjetilaali nisam namazala jer nisam ni skužila gdje se udarrio

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pa pedijatri kažu i da je dojenje iznad godinu dana nepotrebno i beskorisno i može kod dijeteta izazvati edipov kompleks is vašta nešto!
    A kaj se margarina tiče, evo baš se meni nedavno jedan pokvario, a čak nije dugo niti stajao u frižideru.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja samo želim dodati da sam vidjela gore da netko želi umjesto heparina mazati margari na ranu od carskog.ženo saberi se,margarin je hrana i ne ide u ranu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •