Sve sam obisla,ginekologa u Domu zdravlja,svog doktora opce prakse,pravnu sluzbu u Klovicevoj i nitko nema odgovor koliko i na koga pada teret bolovanja nakon pobacaja.Ima li tko da mi pomogne savijetom?
Sve sam obisla,ginekologa u Domu zdravlja,svog doktora opce prakse,pravnu sluzbu u Klovicevoj i nitko nema odgovor koliko i na koga pada teret bolovanja nakon pobacaja.Ima li tko da mi pomogne savijetom?
Ako si prije pobačaja bila na bolovanju tada na HZZO, ako nisi na poslodavca (bio je u 19 tj?). Mislim da se do 24 tretira samo kao pobačaj, a nakon toga kao prijevremeni porod. Ali možeš tražiti poslodavaca da nosiš sama papire u HZZO i tada bi trebala dobiti 100% od 4250 kn (ako ide preko poslodavca tada dobivaš samo 70%). Duljina ovisi o tjedima trudnoće, mogu potražiti tablice, u tvom slučaju mislim da je najviše 20 dana na dijagnozu, a nakon toga ako želiš produžiti moraš imati novu dijagnozu. Stvarno se čudim da nitko od navedenih ne znaa zakone.
renchy već sam ti par puta napisala da nam tipkaš na roditeljima anđela, tamo su sve cure prošle probleme sa birokracijom i znamo što treba raditi!
svi navedeni kod kojih si bila znaju što treba ALI SE PRAVE BLESAVI i jednostavno ih nije briga! moraš doći sa gotovim stvarima i reći im što da rade, nažalost!
s obzirom na tjedan u kojem si rodila, nemaš pravo na bolovanje preko HZZO nego jedino preko poslodavca!
dakle (a već sam ti također pisala ovo) tvoj doktor opće prakse ti zatvara komplikacije sa datumom poroda i otvara bolovavanje na drugu šifru...imaš pravo na neka 2-3 tjedna bolovanja i nakon toga ti može produžiti samo ako ideš na komisiju koja ti odobrava bolovanje na temelju depresije.
Ne bi vjerovala sta mi se desilo.Moj privatni ginekolog je pisao strogo mirovanje i otvaranje komplikacija u trudnoci 1mj prije,ali se sestra u domu zdravlja pravila blesava jer doktoricu niti jednom nisam zatekla u ordinaciji.Tek kad me odvela hitna u Vinogradsku valjda su me ozbiljno shvatili,ali tad je vec bilo kasno.Toliko se sve zakonpliciralo da sam lezala 7 punih dana u bolnici i muza poslala kod dr i u Klovicevu da mi otvori komplikacije sto mi je priznato i izdati papiri tek na osnovu dolaska hitne i od tog sam dana na konplikacijama.Na zalost sam bebu izgubila i sad je glupo traziti krivca jer cu izluditi,a cini mi se da i ovako ludim od boli koju osjecam.Nakon bolnice od tog dana mi je izdato bolovanje od 14dana kao za obicni pobacaj jer zakon valjda nema tu mogucnost da prizna i napravi razliku u pobacajima jer sve mi se to cini apsurdno.Oni su se u bolnici borili da spase moj zivot i sad ja po birokraciji od izlaska iz bolnice dobijem zakonska 2tj.Pa zar je to normalno?Pravna sluzba u Klovicevoj mi odgovara sve zavisi sta vam dr napise od sifri bolovanja,koju normalno on ne zna jer je SAMO PRAVNIK;A NE DOKTOR.Moj dr opce prakse odgovara:JA SAM SAMO USLUZNA DJELATNOST.I sad mi samo ostaje iduci tj otici kod svog ginekologa privatno,mada mi je preporuceno strogo mirovanje,ali nema mi druge jer ce mi ovi koliko su pametni zatvoriti bolovanje od dana kad sam izgubila bebu i sta cu onda?
Draga Boxica ne znam gdje da stsnem i kako da otvorim tu grupu roditelja andjela.Kazem ti da se ne snalazim bas dobro.
da nažalost svaka trudnoća koja završi prije 24 tt, tretira se kao spontani bez obzira jel to u 5-6 tt ili 23 tt...
napravili su ti točno onako kako im zakon nalaže i to sam ti rekla da će tako biti...
tvoj privatni gin nema tu nikakva utjecaja nego bi ti tvoja doktorica opće prakse trebala izdati bolovanje pod šifrom depresije i to vući koliko ide...nakon nekog vremena ideš na komisiju i ako su "normalni" produže ti bolovanje...
Doktorici opce prakse kazes da se ne osjecas dobro (a sigurna sam da neces morat lagat) da ne mozes spavat, da si depresivna, da zelis strucnu pomoc (ja ti ju toplo preporucam) i na temelju toga bi trebala dobiti jos mjesec dana. Ja sam bila doma mjesec i pol a bebu izgubila u 24.tj.
Hvala cure,smatram da taj koji je sastavljao taj zakon sigurno nije bio u takvom polozaju da to prozivi jer koja iole normalna osoba moze zakljuciti da se zena moze oporaviti nakon samo 2tj,moze ako je zakinuta amputiranim osijecajima majcinstva.Vidjet cu sta cu moci,slijedeci tj idem kod svog ginekologa da se jos s njim posavijetujem.Najbizarnije u svemu mi je sto je recimo moja frendica za stres na poslu dobila 2mj pa zar stres na poslu moze biti veci od gubitka dijeteta????Uspijela sam otvoriti konplikacije u trudnoci,ali tek kad me je hitna odvezla,do tad me nisu ozbiljno shvacali.Samo se nadam da ce ostatak bolovanja ici preko Hzzo-a jer ako mi skinu placu snosi li to poslodavac ne znam kako prezivjeti s obzirom da imam jos dvoje djece u kuci.Ima li tko iskustva s tim?
http://forum.roda.hr/forums/95-Roditelji-anđela
zao mi je sto moras to sve proci. Gore ti je link na roditelje andjela.
Hvala ti,nasla sam.Citajuci sad po internetu vidim da postoje razlicita iskustva.Neke zene tvrde da dobijaju samo 14 dana,neke 21 dan,neke par mj.Zanima me zna li tko o cemu to ovisi?
Na samu dijagnozu pobačaja (u koju spada i tvoj) dobije se 14 dana. Nakon toga možeš ostati i dalje na bolovanju ako ti liječnik napiše novu dijagnozu npr. psihički problemi , ne znam koliko se može dobiti za tu dijagnozu dana /tjedana. Ne znam da li to razumiješ (obzirom da stalno pitaš istu stvar)?
Hvala,vidjet cu sve koliko ce odobriti,a to sto pitam je samo iz tog razloga sto sam na internetu naletila na razlicite price pa sam mislila da netko mozda konkretnije zna jer sama pomisao da bi se morala vratiti na posao u ovom stanju stvara u meni osijecaj panike jer kako da radim sa strankama i smijesim se kad mi srce krvari.Ispricavam se i nadam se da me bar netko razumije.