Dinstana jetrica

Thread: Dinstana jetrica

  1. Iva's Avatar

    Iva said:

    Default Dinstana jetrica

    Cure trebam recept za dinstana jetrica, ali onak po starinski kak su naše bake pravile
     
  2. BusyBee's Avatar

    BusyBee said:

    Default

    Moja baka bi preprzila luk i kad bi ostaklenio, dodala bi usitnjenu jetricu (ja sam ih zvala dzige-gige) i vrtila, mijesala i pazila da ne zagore (podlijevala je s vrlo malo vode).

    Moram dodati da bih ja to danas pripremala iskljucivo od vrlo mlade, 100% organske zivotinje. Nikako od neke iz industrijske proizvodnje.
     
  3. ivancica's Avatar

    ivancica said:

    Default

    Pileća? Ništa jednostavnije. Izdinstati puuuno crvenog luka nasječenog na sitno. Ali ne do kraja. Dodati isječenu jetricu i dinstati dok ne nestane krvi. Bitno je da se ne dista dugo jer postane tvrda. Posoliti, malo papra. Kao prilog pire krompir ili palenta.
     
  4. lalah said:

    Default

    evo ovde par recepata
    mi je radimo na dolce garbo

    http://www.index.hr/forum/default.as...f=30&idt=41823

    mada je meni najdraža

    malo je smrznem i i onda izrežem na tanko-tanko
    i onda sekundu na gradele, obilato maslinovog ulja, čenjaka i petrusimula
     
  5. wewa's Avatar

    wewa said:

    Default

    trik za dzigericu je da ide na hladno ulje i przi se jako kratko, bez soljenja, jer bude tvrda inace.

    mi dodajemo luk sa strane, to u rostiljskoj varijanti.
     
  6. Matilda's Avatar

    Matilda said:

    Default

    Stavi preko noći jetricu u mlijeko. Omekšat će, brže će se zdinstati, a bit će mekanija.

    Mi jetricu jedemo jednom mjesečno (uglavnom pileću), samo dinstamo na luku s dolijevanjem vode i malo paradajza i začina.
     
  7. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Najbolji recept za bilo kakva jetrica je - dati ih mački.
    Zbog višestrukog suviška vitamina A to je zapravo toksična namirnica i odlična je za prehranu punica, svekrva i ostalih nepoželjnih elemenata. Nikako za djecu.
     
  8. Arijana's Avatar

    Arijana said:

    Default

    Ne, ne mački! Mačke od jetrice dobiju proljev, ozbiljno!
     
  9. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Super! Znači da nisu dobra ni za mačke
     
  10. mamazika said:

    Default

    Nekad davno dok nije bilo vitamina u tabletama i mesa u svakom obroku, nego se živjelo na žgancima s mlijekom (u dobroj varijanti) ili na masti, bila su izvor vitamina i željeza. I danas je u "divljim" narodima koji hranu moraju iskopati, ubrati ili uloviti, čast dobiti jetru za jelo.
     
  11. mamazika said:

    Default

    Hoću reći, slažem se da nama ne treba, ali da mi je sad ona guščja jetrica pečena u masti koju je moja baka radila kad sam bila mala (i to je bilo nešto kao što je sad pašteta, skoro uvjek je bilo u frižideru za večeru), ne bi se bunila.
     
  12. manal's Avatar

    manal said:

    Default

    jeez, al je ovo staro! i ne hvala, meni ne treba recept za jetricu, ali ću se pošlepati tu da priupitam ima li netko kakav tekst ili link (po mogućnosti na hrvatskom) o tome zašto jetrica nije dobra? hoću isprintati bakama i dedama da me prestanu daviti s tim i da shvate da to ne treba mom djetetu. hvala!
     
  13. Maxime said:

    Default

    Ja ih ovako radim, budu mljac ...

    Sitno narezati 2 velike bijele kapule i polagano dinstati na maslacu (ja ovo jelo pripremam na woku),
    Nasjeckati 2 reznja cesnjaka i dodati na kapulu,
    Kada kapula bude skroz mekana dodati ociscena jetrica,
    Jetrica na visokoj vatri 'zatvoriti' tako da dobiju lijepu boju, smanjiti vatru i malo ostaviti,
    Dodati jednu veliku zlicu koncentrata od paradajza i dobro promjesati na visokoj vatri,
    Dodati jednu veliku zlicu wiskeyja i jednu veliku zlicu porta i jos par minuta ostaviti na laganoj vatri.
    Popaprati i posoliti i gotovo!
    Mi volimo restani krumpir, zelenu salata i ciklu iz jetrica - tko voli neka izvoli
     
  14. jkitanov's Avatar

    jkitanov said:

    Default

    MM jako voli jetricu koju omotam špekom jednu po jednu, nabodem na štapiće za gril i pečem. Bez ikakvih začina. Može i na roštilju i u rerni i na tavici. Pravim 3-4 puta godišnje.