Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Dinstana jetrica

  1. #1
    Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Prečko
    Postovi
    463

    Početno Dinstana jetrica

    Cure trebam recept za dinstana jetrica, ali onak po starinski kak su naše bake pravile

  2. #2
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Moja baka bi preprzila luk i kad bi ostaklenio, dodala bi usitnjenu jetricu (ja sam ih zvala dzige-gige) i vrtila, mijesala i pazila da ne zagore (podlijevala je s vrlo malo vode).

    Moram dodati da bih ja to danas pripremala iskljucivo od vrlo mlade, 100% organske zivotinje. Nikako od neke iz industrijske proizvodnje.

  3. #3
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Pileća? Ništa jednostavnije. Izdinstati puuuno crvenog luka nasječenog na sitno. Ali ne do kraja. Dodati isječenu jetricu i dinstati dok ne nestane krvi. Bitno je da se ne dista dugo jer postane tvrda. Posoliti, malo papra. Kao prilog pire krompir ili palenta.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    evo ovde par recepata
    mi je radimo na dolce garbo

    http://www.index.hr/forum/default.as...f=30&idt=41823

    mada je meni najdraža

    malo je smrznem i i onda izrežem na tanko-tanko
    i onda sekundu na gradele, obilato maslinovog ulja, čenjaka i petrusimula

  5. #5
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    trik za dzigericu je da ide na hladno ulje i przi se jako kratko, bez soljenja, jer bude tvrda inace.

    mi dodajemo luk sa strane, to u rostiljskoj varijanti.

  6. #6
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Stavi preko noći jetricu u mlijeko. Omekšat će, brže će se zdinstati, a bit će mekanija.

    Mi jetricu jedemo jednom mjesečno (uglavnom pileću), samo dinstamo na luku s dolijevanjem vode i malo paradajza i začina.

  7. #7
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Najbolji recept za bilo kakva jetrica je - dati ih mački.
    Zbog višestrukog suviška vitamina A to je zapravo toksična namirnica i odlična je za prehranu punica, svekrva i ostalih nepoželjnih elemenata. Nikako za djecu.

  8. #8
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Ne, ne mački! Mačke od jetrice dobiju proljev, ozbiljno!

  9. #9
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Super! Znači da nisu dobra ni za mačke

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Nekad davno dok nije bilo vitamina u tabletama i mesa u svakom obroku, nego se živjelo na žgancima s mlijekom (u dobroj varijanti) ili na masti, bila su izvor vitamina i željeza. I danas je u "divljim" narodima koji hranu moraju iskopati, ubrati ili uloviti, čast dobiti jetru za jelo.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Hoću reći, slažem se da nama ne treba, ali da mi je sad ona guščja jetrica pečena u masti koju je moja baka radila kad sam bila mala (i to je bilo nešto kao što je sad pašteta, skoro uvjek je bilo u frižideru za večeru), ne bi se bunila.

  12. #12
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    jeez, al je ovo staro! i ne hvala, meni ne treba recept za jetricu, ali ću se pošlepati tu da priupitam ima li netko kakav tekst ili link (po mogućnosti na hrvatskom) o tome zašto jetrica nije dobra? hoću isprintati bakama i dedama da me prestanu daviti s tim i da shvate da to ne treba mom djetetu. hvala!

  13. #13

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Ja ih ovako radim, budu mljac ...

    Sitno narezati 2 velike bijele kapule i polagano dinstati na maslacu (ja ovo jelo pripremam na woku),
    Nasjeckati 2 reznja cesnjaka i dodati na kapulu,
    Kada kapula bude skroz mekana dodati ociscena jetrica,
    Jetrica na visokoj vatri 'zatvoriti' tako da dobiju lijepu boju, smanjiti vatru i malo ostaviti,
    Dodati jednu veliku zlicu koncentrata od paradajza i dobro promjesati na visokoj vatri,
    Dodati jednu veliku zlicu wiskeyja i jednu veliku zlicu porta i jos par minuta ostaviti na laganoj vatri.
    Popaprati i posoliti i gotovo!
    Mi volimo restani krumpir, zelenu salata i ciklu iz jetrica - tko voli neka izvoli

  14. #14
    jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    536

    Početno

    MM jako voli jetricu koju omotam špekom jednu po jednu, nabodem na štapiće za gril i pečem. Bez ikakvih začina. Može i na roštilju i u rerni i na tavici. Pravim 3-4 puta godišnje.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •