Sukladno tome, HZZO u Rijeci I. S. ukida status osigurane osobe kao zaposlene, a time joj ukida i pravo na trudničko bolovanje, odnosno pravo na novčanu naknadu tijekom trudnoće, sve do kolovoza. I. S. je za HZZO nezaposlena, i kao takva nema pravo na naknadu plaće. Kao zaposlena, naša se čitateljica, međutim, ne može prijaviti niti na Zavod za zapošljavanje kako bi ostvarila pravo na naknadu za nezaposlene trudnice od 1.600 kuna, koju primaju i, primjerice, trudne studentice, a čak i da da otkaz, nema potvrdu o tri isplaćene plaće, potrebne za prijavu na Burzu, jer zbog HZZO-a nema pravo na doznake o bolovanju! Poslodavac joj, drugim riječima, nije otkazao, no HZZO jest, vrativši je (retroaktivno s datumom zaposlenja) u status nezaposlene osobe koja, kao takva, nema pravo od liječnice dobiti potvrdu o bolovanju (doznake) i naknadu za to bolovanje!
Kako sklopljeni radni odnos nije prekinut, svoja prava ne može ostvariti niti pri Zavodu za zapošljavanje, a otkaz, kako kaže, ne želi dobiti ni dati, jer nakon što sve ovo prođe, i rodi, želi imati posao. Zato što ju je HZZO, međutim, iako zaposlenu, proglasio nezaposlenom, primat će 1.660 kuna tijekom sve tri godine, koliko ima pravo biti na porodiljnom jer će roditi blizance. Prema njenoj računici, država će joj, u tri godine, tako uzeti gotovo 55.000 kuna!
Kako u žalbenoj dokumentaciji navodi ginekologinja naše čitateljice, I. S je »u trenutku zapošljavanja bila kao i svaka druga žena koja pokušava zanijeti, bilo na ovaj ili onaj način. Postupak potpomognute oplodnje je napravljen 17. studenog, nakon zahvata nije bilo nikakvih komplikacija, i nitko, pacijentica niti liječnik, nisu mogli unaprijed znati hoće li do trudnoće doći, i kakav će biti biti njezin tijek« – smatra ginekologinja. Drugim riječima, ističe liječnica u Rijeci, trudnoća se ne može deset dana od postupka oplodnje uopće potvrditi, a kamoli nazvati »rizičnom«, kako to čini HZZO, i za nju pacijentica nipošto nije mogla znati!
»Činjenice pokazuju da je radni odnos zasnovan radi ostvarivanja prava na naknadu plaće za vrijeme bolovanja zbog komplikacija u trudnoći, odnosno faktičnog radnog odnosa nije bilo«, zapečaćeno je, međutim, rješenjem HZZO-a!
– Znači li to da je svaka žena koja ima odnose sa svojim partnerom zdravstveno nesposobna za zapošljavanje, i treba odbiti posao jer je možda trudna, budući da je spavala s mužem deset dana prije!?, ističe užasnuto čitateljica. Žalila se, čeka rješenje, a u međuvremenu joj je, dok trudna obilazi šaltere, u HZZO-u poručeno da takvih slučajeva ima još, i da bi se trebala žaliti Upravnom sudu. Za sud bi, bez ikakvih primanja, trebala angažirati odvjetnika, i čekati otprilike dvije-tri godine da se spor riješi, te s blizancima u naručju dolaziti na ročišta.
– Nemamo novaca, trebamo se pripremiti za dvije bebe, a preporučaju nam da idemo na sud! Kad sam nakon izdanog rješenja pitala službenice na HZZO-u od čega ću živjeti, rekle su mi da se, iako zaposlena, javim Zavodu za socijalnu skrb. Još su mi savjetovali da, ako mogu, nađem neki posao, i budem li prije bolovanja radila tri mjeseca, »nitko me neće dirati«. Znači li to da sada jesam zdravstveno sposobna za zapošljavanje, a posao, kojeg mi ne priznaju, već imam!? Prilično diskriminacijski, s obzirom da imam skoro 15 godina staža i toliko dugo mi se uplaćuju doprinosi, a nezaposlena sam bila svega 26 dana! Ako na ovaj način, gospodo, čuvate državnu blagajnu i štedite, svaka vam čast! To je pravi put da se izvučete iz krize, zaključuje naša ogorčena čitateljica.
HZZO-u ni sedam dana dovoljno za komentar
Pojašnjenja ovog slučaja iz zagrebačke središnjice HZZO-a naš list nije dobio niti sedam dana od poslanog upita. Iako je, kako nam je rečeno u uredu glasnogovornice HZZO-a, odgovor bio spreman u petak, 19. ožujka, još se čeka na potpise nadležnih, koji ga trebaju »amenovati«... U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje smo također zamolili za komentar, i savjet za I. S. o tome od čega će živjeti, pak odgovaraju kako čekaju očitovanje HZZO-a o slučaju.