Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: Bajramski meni

  1. #1
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno Bajramski meni

    evo u cetvrtak nam je bajram , a ja jos uvijek nemogu da nadjem dobar recept za baklavu. Voljela bih ovaj puta napraviti sa ljesnacima ili bademima al me strah da ne uprskam.

    Nadam se da ce se wewa ubrzo javiti sa dobrim i brzim receptima za kadaif, baklavu i ruzice.

    Wewa, ako budes pisala recept za baklavu molim te step by step!

    a i mama Njojza se trazi hitno.

  2. #2
    Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    706

    Početno Re: Bajramski meni

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    ...dobar recept za baklavu. Voljela bih ovaj puta napraviti sa ljesnacima ili bademima al me strah da ne uprskam.
    E ovo me stvarno zanima, jer otkad znam za sebe, baklava ide samo s orasima?!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    I sada će krenuti rasprava da li baklava može biti samo ako je sa orasima, a sa lješnjacima ili bademima je nešto drugo

  4. #4
    Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    706

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    I sada će krenuti rasprava da li baklava može biti samo ako je sa orasima, a sa lješnjacima ili bademima je nešto drugo
    Zato i napisah

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    Meni je odlična baklava sa grizom i orasima pa javite ako nemate recept da vam ga napišem.Ne bih se htjela ponavljati.

  6. #6
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    moze moze vrlo rado

    a ja cu napisati ako neko hoce recept za grcku baklavu

  7. #7

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    15 kora podijeliti na 3 dijela

    1 crveno vrhnje
    1 prašak za pecivo
    3 jaja,2 dcl ulj,2 šalice od vrhnja šećera
    4 žlice griza....smiksati

    30 dag oraha
    4 žlice šećera.........pofuriti sa malo mlijeka

    Svaku od pet kora premezati sa 3 žlice smjese od griza i redati jednu na drugu.Na petu koru sa jedne strane staviti 1/3 smjese od oraha i zarolati kao roladu.Orasi su samo u sredini.Peći oko 45 min do 1 sat.

    Kad je pečeno preliti sa

    6 šalica vode
    4 šalica šećera
    i 1 narezani limun..........prokuhati i lagano preliti preko pečenog kolača.
    Polako dolijevati dok sve ne potrošite.

    Ovo je stvarno pre pre fino i nećete pogriješiti ako probate.Ja jedva čekam Bajram da idem kod vjenčane kume na baklavu,onu "pravu" od oraha ne radim ali ovu sam i sama napravila nekoliko puta i svi su oduševljeni.Ako nešto nije jasno iz mog recepta pitajte

  8. #8
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    vidim da me prozivaju
    pisem sutra kad stignem

  9. #9
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    šutim ko zalivena da opet ne dobijem po nosu, ali nestrpljivo čekam recepte!

  10. #10
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ja ću o slanome:

    pravim:

    sogandolmu
    neku varijantu dagare
    pitu od sira
    malo bureka

    za slatko se još nisam odlučila past će tufahije 100% jer to svi vole i možda malu tepsiju hurmašica čisto onako zbog hajvi

    ima li netko neku zgodnu ideju za neku juhu? biće dječurlije na ručku pa zato

  11. #11
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Evo meeeeeeeeee, upravo sam sinoc kupila ljesnjake i jufke za baklavu, planiram je ako Bog da napraviti preko vikenda

    Da pojasnim na pocetku, ja baklavu ne volim, onu klasicnu bar, nisam luda za orasima u baklavi, pa sam pokusala napraviti svoju varijantu s ljesnjacima koja je na kraju postala hit, svi traze recept.

    a recept je isti kao za klasicnu baklavu:

    kupite 500 grama jufke (ja kupujem Ledo savijace, uvijek su super)
    500 grama orasastog voca - orasi ili ljesnjaci,
    jedan puter od 250 gr
    malo brasna
    jedno jaje
    1 kg secera

    ja pravim baklavu s tiritom, to vam je masa koja se pravi od putera, brasna i jajeta. to je prvo sto treba napraviti - rastopite puter, umijesate brasno (ne znam vam mjere, za jednu tepsiju baklave - kao pola pleha iz rerne - treba vam smjesa velicine jedne sake) i dodate jedno jaje.

    ovu masu koja treba biti dovoljno cvrsta da se jedva moze naribati na sitno rende, dakle, naribate na back-papir ili cistu salvetu, ostavite da se osusi preko noci ili osusite na 50 stepeni u rerni - ne smije porumeniti.

    zgodno je ako cesce pravite baklavu napraviti vise tirita pa zamrznuti.
    doduse, ne prave svi baklavu s tiritom, recimo moja mama pravi onu samo s orasima.

    eh, sad, ja ljesnjake meljem u multipraktiku pa meljem na dvije "granulacije" - sasvim sitno, kao prah, i jednu cetvrtinu ili petinu na krupnije, da se ljesnjaci osjete pod zubom. ljesnkake ne gulim niti przim baska.

    Tepsija se ne masti nicim.
    slaze se 3 sloja jufke na dno, svaki se sloj premazuje rastopljenim puterom, samo malo.
    onda idu sitni ljesnjaci,
    pa jufka,
    pa tirit i krupni ljesnjaci,
    pa jufka,
    pa sitni ljesnjaci,
    jufka, i tako dok vam ne nestane jufke i ljesnjaka...

    na vrh ide jufka, najbolje 3 sloja, s tim da ove posljednje 3 jufke pospricate i s malo vode.

    baklava se potom izreze. ja volim sitnije baklave. rezem prvo uzduzno, pa onda dijagonalno, tako je lakse odrediti velicinu.

    baklava se potom pece na 200 stepeni dok ne pocne rumenjeti, ne smije biti smedjkasta u ovoj fazi! ako vam se to desi, otvorite rernu i na vrh stavite sloj back-papira. cim vidite da baklava rumeni, smanjite na 150 stepeni. baklava je pecena onog trena kad mognete pomicati tepsiju naprijed-nazad a da baklava "seta", tj. kad je odvojena od ivica tepsije.

    u medjuvremenu se pravi agda/sirup - ja stavljam 1kg secera i toliko vode da bude voda za jedan prst visa od secera na dnu. agda se potom kuha dok ne pocne mijenjati boju, ne smije se prekuhati jer ce se baklava useceriti.

    vruca baklava se zaljeva vrucom agdom! kad zalijevate, cinite to izmedju baklavica, uz ivicu tepsije, da fino upije. ne brinite se ako na pocetku izgleda da je previse agde, upice se skoro sve preko noci, dok se bude hladila.

    neko doda i limuna u agdu, da se ne useceri, ali moja baklava ne pozivi dovoljno dugo za to.

    ako imate pitanja - samo naprijed!

  12. #12
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    nemam pitanja samo komentar: mljac!

  13. #13
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    ja ću o slanome:

    pravim:

    sogandolmu
    neku varijantu dagare
    pitu od sira
    malo bureka

    za slatko se još nisam odlučila past će tufahije 100% jer to svi vole i možda malu tepsiju hurmašica čisto onako zbog hajvi

    ima li netko neku zgodnu ideju za neku juhu? biće dječurlije na ručku pa zato
    Mamita, sto ne napravis tarhanu na paradajzu? ili pilecu supicu, super ide sa sogandolmom.

    Mi cemo vjerovatno kod mojih na rucak, a ja bih voljela i 3. dan skupiti roditelje i svekrvu na rucku, samo ne znam hocu li uspjeti.

    u tom bih slucaju pravila sarmu u rastici, sogandolmu, zapekla teletinu s krompirima, pilecu supicu, mozda jos ispekla roge, kupila kiselu salatu. obavezno bih, kao prosli Bajram ispekla domaci hljeb, a ove godine svakako planiram ako Bog da u vrijeme Bajram namaza ispeci paprenike, da zamirise kuca.

    eh, da, uz baklavu vjerovatno pravim svarcvaldicu, da razbijem slatkocu

  14. #14
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ja cu vam samo trunku interesvanja
    jedna od boljih koje sam jela u zivotu je sa suhim sljivama+orasi i tirit naravno
    ha wewa, jesi to jela?
    nevjerovatno dobra
    e moja 3 recepta cete dobiti veceras

  15. #15
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    wewa, baklava se printa i ide mojoj mami - i meni cure sline (bale :namig iako ne volim baklavu... a ona će pasti u trans!

    paprenike..?

  16. #16
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Nisam, kazem ti nisam bas luda za baklavom, inace ne volim zalivene slatkise... ali voljela bih probati

    Ms.ivy, evo sastojaka za paprenike, to nije ni nalik vasim paprenjacima:

    Paprenjaci

    500 gr. Brašna
    1 germa
    2 jaja

  17. #17
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    joj bio je negdje recept za to.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Sverige-Sarajevo
    Postovi
    251

    Početno

    ima li netko neku zgodnu ideju za neku juhu
    Begova corba

  19. #19
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ajme brzine

  20. #20
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    aaa, paprenjaci - dala si mi već taj recept ali još nisam probala :posram:

    ja mislila da je neki namaz u pitanju.

  21. #21
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Mamita, sto ne napravis tarhanu na paradajzu?

    odlično, imam majkinu domaću
    majka=mama od mame

  22. #22
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Citiraj Nea prvotno napisa
    ima li netko neku zgodnu ideju za neku juhu
    Begova corba
    ma ne volim :/

  23. #23
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    joj bio je negdje recept za to.
    jeste, ali da ne trazi, a i ima veze s Bajramom

    i super za majkinu tarhanu, ne pamtim kad sam jela domacu.

  24. #24
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ćurekot?

    trebam hr naziv za ovo?

    jel to kim?

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Sverige-Sarajevo
    Postovi
    251

    Početno

    Mislim da je kim.

  26. #26
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Nema hrvatskog naziva.
    To je jednostavno curekot. ne lici cak na kim, mada mu je jedan od naziva, engleskih ja mislim, black cumin.

    izgleda trokutasto, crno i malo brasnjavo, ima vrlo karakteristican miris, posebno kad se protrlja.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Sverige-Sarajevo
    Postovi
    251

    Početno

    Ma da, curekot ide na somun.

  28. #28
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    cumin prevodimo s kim?!

    no dobro...

    stavit ću kim

  29. #29
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    curekot je na engleskom black seed
    koga zanima...evo link
    http://www.sweetsunnah.com/cgi-bin/c...gory=blackseed

  30. #30
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ali nije ni nalik, stvarno

    vidi slicicu:
    http://www.khojagroup.com/black_cumin.html

  31. #31

  32. #32
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    šta je sad ovo ajvi? kim? ili kumin?
    ne vidi se na kutiji

  33. #33
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    aj mamita, čitaj!

    dolje ti lijepo piše da je crni kumin Nigella sativa, dakle čak ne spada u istu porodicu sa kimom, Carum carvi.

    ovo u kutiji je ulje wewinog crnog kumina, kojeg ona stavlja na paprenike.

    kim su one male duguljaste sjemenke koje se ovdje stavljaju u varivo od buče, slatko zelje i kajjaznam. ja ga ne volim.

  34. #34
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    znači ništa od kumina!

  35. #35
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    mamita evo ideja nezna se koja je bolja

    http://bosanski-kuhar.8m.com/supe.htm

    a sto se curekota tice mijedino uzimamo ulje zato sto je sunnet, ali ja miris curekota na hljebu ne podnosim, ja umjesto njega pospem sa suncokretovim,bucinim i lanenim sjemenkama

  36. #36
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ja cu ako Bog da praviti

    pilecu corbicu sa griz noklicama
    pecenje od fasiranog mesa(filovano feta sirom i spinatom)
    krompir knedle u sosu od gljiva
    ratatuji slozenac
    pohovane palacinke
    sopsku salatu
    filadelfija salatu
    purece snicle i sirijsku rizu

    a slatko jos nisam nacisto, ali mislim da ce biti wewina baklava,(samo dok jos vidim i od mame NJojze recept) ruzice sa bademima i kestenom,
    marelicina salamica i sutlijas


    imam puno gostiju 3. dan kod sebe pa moram svega napraviti

  37. #37
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    sirijska riža? nešto s grožđicama?

  38. #38
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    sutlijaš mljac
    to bi mogla danas

  39. #39
    Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    706

    Početno

    Evo da se opravdam, budući da sam rekla da je baklava ona samo s orasima.. Tako su me učili

    1 kg vrlo tankih kora
    1/2 kg maslaca (putra)
    1 kg mljevenih oraha
    100 gr. šećera

    Agda:
    1 kg šećera
    1 lit vode
    2 vanilin šećera

    Orahe i šećer pomiješati. Maslac lagano rastopiti. Namazati tepsiju (pleh) i složiti 3 do 4 sloja kora, a svaki sloj premazati maslacem. Posuti orasima. Nakon toga ide konstantno kora-orasi, tj. svaki sloj premazati maslacem i posipati, a za kraj ostaviti barem 3 sloja kora. Svaku premazati maslacem. Kod premazivanja paziti da se ne zahvati mlijeko i talog, tj. mazati isključivo maslacem, mlijeko se može upotrijebiti za nešto drugo. Izrezati na kuseve (rombove) prije pečenja. Peći na 150 °C.
    Agda: Zaliti vruće sa vrućim (skuhati 1 kg šećera sa 1 lit vode i 2 vanilin šećera, sve ukuhati).
    Kome je puno nek prepolovi količinu, ali u principu to je to. U slast.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Sverige-Sarajevo
    Postovi
    251

    Početno

    pecenje od fasiranog mesa(filovano feta sirom i spinatom)
    Ovo nikad nisam jela nit vidjela, moze li pliz recept, a ako imas i sliku ovog jela.

  41. #41
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    sirijska riza

    isprzi se jadan sitnos jeckani luk, doda se sitno sjeckana mrkvica i kad je sve skoro gotovo doda se riza,grozdjice i sjeckani bademi.To se kratko proprzi, te se dodaju guljeni paradajzi(oni u komadicima) i zalije bistorm supicom (od povrca ili mesna).

  42. #42
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    mmm, fino ali će mm staviti veto na grožđice... i bademe

  43. #43
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    wewa mozel pliz makar odokativno koliko dugo se pece na 200 a koliko na 150.

  44. #44
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    ma pravo da ti kazem zavisi i od rerne i svega... mislim negdje 15 min maksimalno na 200, a onda 150 dok ne "proseta" po tepsiji, negdje pola sata.

    najbolje je da dezuras uz rernu, navece kad ti Isa spava

  45. #45
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ms.ivy moja tetka nije htjela da cuje ni za grozdjice ni za bademe i ja sam bademe lijepo samljela na skroz sitno i,a grozdjice sam izostavila jer se tesko daju zakamuflirat i ona je najvise pojela od sviju nas i jos meni kaze na kraju :pa da, vidis kako je lijepo, normalna riza, a ti nesto foliras sa grozdjicama i bademima, ko bi jeo bademe sa rizom

    ali sta mogu preporuciti, kad se pravi rizoto , je sljedece
    (mi smo probali u italiji i podavili se)
    na maslinovom ulju isprzizi mali kockica tosta sa sitno sjeckanim bademimai dodati sitno sjeckani bosiljak i majcinu dusicu .
    mljacisimo

  46. #46
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj wewa prvotno napisa
    ma pravo da ti kazem zavisi i od rerne i svega... mislim negdje 15 min maksimalno na 200, a onda 150 dok ne "proseta" po tepsiji, negdje pola sata.

    najbolje je da dezuras uz rernu, navece kad ti Isa spava
    ma najbolje je meni da dovedem tebe pa da dezuras dok ja i Isa spavamo

    mozda bi bilo najpametnije da dodjem kod tebe da zajedno pravimo 8)

  47. #47
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    musk

    super ideja za tost, to nisam znala. inače radim rižu na milijonijedan način.

  48. #48
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    white, ti se raspisala ko da je iftar za 5 min

  49. #49
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    Citiraj wewa prvotno napisa
    ma pravo da ti kazem zavisi i od rerne i svega... mislim negdje 15 min maksimalno na 200, a onda 150 dok ne "proseta" po tepsiji, negdje pola sata.

    najbolje je da dezuras uz rernu, navece kad ti Isa spava
    ma najbolje je meni da dovedem tebe pa da dezuras dok ja i Isa spavamo

    mozda bi bilo najpametnije da dodjem kod tebe da zajedno pravimo 8)
    to se zove prakticar! hehehehe...
    ma vidjeces da nije nikakav problem, meni je bas merak kuhati navecer, a baklavu najradije pravim sasvim kasno, tako i moja mama radi, noc uoci Bajrama, valjda da se ne bi smazala prije

    btw. meni je ovo tek 3. baklava u zivotu, a i 1. su svi bili odusevljeni, pa ako sam se ja snasla s uputama, i ti ces, no sikiriki!

  50. #50
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    pa ugledaj se na mene i deder koji recept vamo , ja cjelo jutro cekam tu famoznu baklavu sa sljivama i molim te imas li recept za kajmak baklavu?

    nego evo moje omiljene filadelfija salate

    1kg kupusa se sitno izrenda

    doda se jedna konzerva mandarina
    i 75 g ljesnika(krupno sjeckanih)

    napravi se dresing od 200g jogurta,100g majoneze 3 kasike soka od limuna,sol, biber i 1 kasika meda

    prelije se preko salate, dobro se promjesa i ostavi jedno sat u friz.Bude stvarno fenomenalna.

    Ah da , mislim da cu napraviti i tatlije.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •