wewa, vidjeti ćeš jednog dana kad će ti dnevnik biti pojam kasnonoćnog programa...wewa prvotno napisa
![]()
wewa, vidjeti ćeš jednog dana kad će ti dnevnik biti pojam kasnonoćnog programa...wewa prvotno napisa
![]()
Joooj, ms.ivy ako je zbog bebe, jedva cekam...
ali ja uglavnom ne idem na spavanje prije 1, MM radi dokasno, pa mi zao spavati...
WM, ja pravim jednu kupusastu salatu s piletinom, majonezom i kuhanim jajima, s koprom i biberom, a ta tvoja zvuci zanimljivo, samo sto ja imam predrasuda kad se radi o slatko-slanim kombinacijama.
najblize tome sto sam pojela je turski pilav s grozdicama.
Sta su tatlije?
Jos nitko nije spomenuo baklavu od maka, pa cu ja. Moja mama je to radila davnih godina i jela sam na hektare. Jel to netko radi?
slicne hurmasicama, dakle sastojci su klsaika:
50 dkg brašna
50 dkg maslaca
2 dl kiselog mlijeka
2 jajeta
60 dkg secera
2 limuna
3 klincica
10 dkg oraha
samo sto se prave okrugle i pljosnate (kao Klasova Poem).
Prvo napravis kao kuglicu onda napravis udubljenje u koje stavis malo mjesavine popurenih,zasecerenih oraha i onda malo pritisnes odozgo da budu kao dukatcici.Samo sto sa strane budu malo tanje a sredini zbog file deblje.
Vruce se zaliju agdom, samo sto se u agdu moze dodati jedna narandza nasjecena na kolutove i malo zacina za medenjake.
Meni budu famozne i svi ih vole.
white musk, ja na poslu nemam koncentraciju za pisanje niti vremena da pisem naisroko
zato velim da cu veceras
strpi se![]()
ja jos nikad nisam cula da postoji baklava od maka, ali bi bilo super da nam napises kako ide.anchi pp prvotno napisa
Moram naci negdje recept ako jos uopce postoji. Raspitam se kod mame, ali sanse su male.white_musk prvotno napisa
wewa daj mi molim te kakav dobar recept za Begovu corbu.Dolaze mi POSEBNO dragi gosti, a ta corba mi je narucena ko maksuzija, pa pliz ako znas pisi
BEGOVA CORBA
Potrebno(za 5 osoba):
1/2kg kokosijeg mesa
20 dkg mrkve
korijen celera i persuna
50g bamje
20 g rize
2 dl povlake
3 zumanjka
sok od limuna
so
Priprema:
Meso i povrce stavi u vodu,posoli i skuhaj.Kad je gotovo,supu procijedi,povrce i meso isjeci na kocke i ponovno vrati u supu.
Stavi na vatru i dodaj kuhanu rizu i bamju.
prije serviranja u corbu dodaj pavlaku i zumance.
evo, nasla sam ovo, ali ne garantujem za ukus, posto ja corbe ne volim generalno.
[quote=wewa]Paprenjaci
500 gr. Brašna
1 germa
2 jaja
joj ova treca varijanta od 10cm i ona treca od 15cm su me oborile sa stolice.Mamita legenda si :D
[quote=Mamita][quote=wewa]Paprenjaci
500 gr. Brašna
1 germa
2 jaja
E sad, molim da li netko zna recept za "Hadžijine ćevape"? Neznam šta, kako, ali mama mi je gledala recept od pola na Dobro Jutro i onda mene tuši da nađem na internetu?
eh evo i mene konacno s receptima
sastojci su isti, samo je pitanje kako se zeli sloziti baklava.
mjere pisem za veliku tepsiju (onu velicine rerne)
tirit:
1 puter (najbolje se pokazao ledo)
2 cijela jajeta
2 zumanjca
brasno
Puter se umuti pjenasto, sa jajima i zumanjcem.
Kada je dobro dobro umuceno, dodavati brasna toliko dok se ne pocne mrviti tijesto, a onda ga jos narendati na rende i osusiti onako kako je wewa vec pisala…da ne ponavljam
800 - 1000gr oraha, pola samljeti, pola isjeckati pa sve izmjesati
U tepsiju slagati na dno 4 jufke (izmedju se samo malo premazu istopljenim puterom i to vazi za svaki sloj jufke)
Jos je bitno da kad se puter istopi, prvo se pokupi sva pjena i mlijeko iz njega i samo se koristi cista masnoca.
preko toga raporediti
vodenjak, ja pravim ovako
HADŽIJSKI ĆEVAP
Potrebno (za 4 osobe): 75 dkg telećeg mesa bez kostiju, 25 dkg crvenog luka, 10 dkg maslaca, 50 dkg svježeg paradajza, 25 dkg gljiva, so, biber, sitan peršunov list, pregament papir (za pakovanje ćevapa).
Priprema: Meso izrežite na kockice, posolite i naglo prepržite na maslacu. Paradajz blanširajte, ogulite, očistite od sjemenki i usitnite na kockice. Gljive operite i isjecite na ploške. Luk dinstajte na maslacu. Dodajte gljive i nastavite dinstati. Potom dodajte paradajz, prodinstajte, začinite i na kraju dodajte prepržene kockice mesa. Sve skupa lagano izmiješajte, prokuhajte i dotjerajte okus.
Pergament papir postavite u posudu, stavite pripremljen ćevap, zatvorite i stavite u zagrijanu pećnicu da se zapeče. Zatvaranje ćevapa napravite tako da krajeve papira namažete žumancetom i zalijepite. Servirajte toplo u pergament papiru
Nedavno na tv sam vidjela baklavu sa pistaciama jel ima netko pojma šta je to?Super mi izgledaju vaši recepti pa možda nekom slavljeničkom prilikom isprobam.
U Makedoniji sam jednom probala baklavu od maka i bila je jako fina i to meni koja inače ne volim mak.
kumina ili kim je jedno te isto.može biti mljeveni,u zrnu ili u ljuskici ili čemu već.Mamita prvotno napisa
išla sam čak provjeriti šta na mom paketiću piše-kumina v zrnu/kim u zrnu
White_musk hvala. Dok sam čekala da se netko javi, malo sam surfala i našla sam dosta sličnih recepata. Uglavnom je ono osnovno isto. Sad je na njoj da isproba, budući da ja ne kuham...
MM je lud za makom pa evo ko ozeblo sunce cekam anchi hocel iskopati taj recept za baklavu od maka do bajrama.
Za sve radoznalce, evo, nasla sam baklavu od maka (racept, naravno) :D
BAKLAVA OD MAKA
50 dag tankih kora
30 dag maka
1 jogurt
1 casa ulja
2 case secera
3 cijela jaja
1 prasak za pecivo
1/2 dl mlijeka
1/2 dl ulja (za preliti prije pecenja)
Preljev:
2 case secera
2 case vode
sok od 1 limuna
Izmijestai sve sastojke. Slagati u redove po tri nauljene kore i smjesu dok se ne potrose svi sastojci, tako da se zavrsi sa tri kore. Prije stavljanja u pecnicu izrezati na kocke ili rombove i preliti sa 1/2 dl mlijeka i 1/2 dl ulja. Peci oko pola sata na 180-200 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Jos vruce preliti sa prethodno skuhanim preljevom. Staviti nakratko u vrucu pecnicu dok se malo zapece.
Kao sto vec rekoh - ovo sam jela na hektare.
evo jos jedan super recept za brunch drugog dana bajrama
POGAČA SUNCE
Potrebno: 1 kg brašna, 4 jajeta, 2 jogurta, 2 germe, 8 kašika ulja, so, sir, puter.
Priprema: Zakuhati jufku sa jogurtom, 2 jajeta, 2 bjelanceta, germom, soli i uljem. Jufku razviti i nožem odrezati okolicu širine 2 prsta, koja se smota u krug i stavi na sredinu tepsije. Preostalu jufku podijeliti na dvanaestine, premazati ih puterom, te na širi kraj staviti malo sira i savijati kao kuglice. Redati ih u obliku sunca okolo središnjeg kruga. Na kraju ih premazati sa dva preostala žumanceta i odozgo posuti sa sezamom ili makom. Ostaviti da malo odstoji, pa peći
Samo da prijavim da je baklava gotova, spremna za navalu gostiju
na rucak cemo kod mojih, pa mi otpada meni, ali spreman je za iduci Bajram ako Bog da!
Sudeći po količini topika i recepata čini mi se da su naše Bosanke prije Bajrama kao ja kad sam na dijeti - samo razmišljam o hrani!![]()
ima bosanki kojima je svaki dan bajram![]()
bar po kolicini pojedene hrane i razmisljanju o njoj![]()
evo da i ja raportiram da je baklava gotova i sad se borim s mm-om jer jede nemilosrdno. to je moja prva baklava u životu i ispala je super. (a kome ću se hvaliti ako ne vama)
tufahije se hlade i čekaju punjenje.
Do Bajrama puce baklava![]()
Ja nisam nista pravila. Posto nemamo neke familije ovdje, kod nas je obicaj samo malo bolji rucak i to je sve.
Tuspas mene.
Baklava gotova, upravo se hladi.
Zabranjen pristup do prekosutra. Na stolu pise "zaobidji me u sirokom luku"![]()
evo da se i ja tuspasim,baklava od ljesnika i sjeckanih suhih marelica,bajadera,sedmo nebo,rolada sa zeleom i orahovi prutici(aprikot),kokos rolada(Mala sirena),kuglice od smokava(Ivancica),kadaif
samo za baklavu ne znam koliko ce se uspjeti odrzat, nesto mi MM svaki cas ide piti vode, a ja cujem kako susti folija na baklavi.![]()
Vrijedne li ste! kod mene je baklava jednako Verboten! samo sto se MM u strahu od odmazde pridrzava propisa, kekekekekeke
veceras pravim tortu (kupila kore, shame on me), ujutro pecem paprenjake ako Bog da.
WM, svaka cast!
joj žene koliko kolača napraviste :shock:
svaka čast
ja ovo više ne mogu čitati, izazvati ću kratki spoj koliko slinim po tipkovnici...
Mamita, tek sad vidjeh da ti je to bila prva baklava u zivotu, pa cestitam! Pusti TM da sve pojede pa zacas jos jednu
Ms Ivy, dodji na baklavu, bujrum
nije mi zao baklave ali tastature jeste![]()
Joj sto me sramota. Vi ste sve kuharice za 5. Nama ce svekrva napraviti baklavu.MM voli sa orasima i ljesnjacima.
Ali sam zato majstor za pite![]()
drage moje,
evo da i ja prijavim svoju baklavu. napravila sam je u nedjelju i copnula samo jedan okrajak
ja idem kod svojih u tuzlu, pa stoga nema nista drugo. a kad podjem kuci, od mame cu svega spakovati![]()