Jutarnji list od 7. rujna, intervju s Ministrom Milinovićem:

Ovaj se odlomak odnosi na zakonske izmjene koje se spremaju vezano za Zakon o medicinskoj oplodnji.

JL: Ali Hrvatsko društvo za humanu reprodukciju prijedlog za takve izmjene iznijelo je još lani, nakon kongresa na Plitvicama.

Darko Milinović:
Koliko znam,meni je zahtjev stigao tek u ožujku ove godine i odmah sam naložio pravnoj službi da izvidi možemo li promjene izvesti preko pravilnika, kako ne bismo zadirali u zakon, ili su potrebne izmjene. Odlučili smo se za izmjene kao bolje rješenje. Nakon ovih izmjena zakon je još bolji jer je potpuno jasno da parovima koji idu na postupak sedam ili osam puta i ne dobivaju ni jedan zametak ne smijemo ograničavati broj jajnih stanica koje se smiju oploditi. Također, takvi parovi moraju imati mogućnost zamrznuti zametak ako ih dobiju više od tri.

Moj komentar:

Dragi Ministre Milinoviću,

- struka se sastala prošle godine na Plitvicama na kongresu (05/2010) te su zajednički donijeli zaključak da bi bar najugroženijim skupinama u medicinskoj oplodnji trebalo dozvoliti oplodnju svih dobivenih jajnih stanica i po potrebi zamrzavanje zametaka

- struka se ponovo sastala 07/2010 da bi potpisala upravo takav zahtjev te vam ga uručila

- E sad, jel takav zahtjev onda tek došao na red na Vašem radnom stolu 03/2011 (kažete da mislite da je to tako)....... vjerujem da je moguće, ali bi trebalo zapitati Vaš kadar u Ministarstvo, zašto se takav zahtjev "kiselio" više od pola godine u Ministarstvu.

- Zašto je trebalo i Vašoj pravnoj službi dodatno pola godine da izvidi mogućnost provlačenja takvog zahjteva mimo zakona, kroz pravilnike, ne znam, ali ako je tomu tako onda vaš pravni kadar također treba poduku!

- Nadam se i dalje da takve izmjene i neće proći jer i dalje zakida veliki dio nas neplodnih.....

I još nešto Ministre, dajte se dogovorite s gospodinim Golemom, dok Vi tvrdite da će zamrzavanja zametaka po izmjeni zakona biti omogućena praksa, Vaš tajnik i vrsni znalac zakona to isti dan na HRT-u zagorljivo brani, da viška zametaka neće biti i da se neće zamrzavati.......