-
otislo na sve adrese koje su ovdje navedene.....
Postovani ministre,
Pisem Vam evo, cetvrti put! Ovaj put sam izazvana Vasim jucerasnjim komentarima za medije, te Vasim pozivom da Vam se direktno obratimo. Mi smo takodjer par koji ima dosta propalih postupaka u RH. No, objasniti cemo vam zasto je to tako, kao i zasto idemo u inozemstvo. Isto tako bih Vas zamolila da potrazite moje starije mailove jer mi je vec smijesno ponavljati se kao pokvarena ploca.
Presla sam onu zlatnu granicu od 35 godina kada se svrstavamo u kategoriju osoba kod kojih je i inace smanjen postotak za zacece. Suprug ima oligoasthenozoospermiju. Kao ginekologu, nadam se da vam ne moram pisati koliko su nam sanse i time umanjene. Ja spadam u kategoriju zena koje slabije reagiraju na stimulacije Klomidom.
U tri stimulicaje Klomidom smo dobili jednom tri jajne stanice, od kojih se samo jedna oplodila i ista nam je vracena uz napomenu da nije visoke kvalitete. Drugi puta smo dobili dvije jajne stanice, opet se samo jedna oplodila, no nije bila odgovarajuce kvalitete za embriotransfer (pocela je granulacija). Treci puta smo dobili samo jednu jajnu stanicu, koja se uspjela podijeliti i vracena nam je kao cetverostanicni zametak. Ovdje nam je bilolog takodjer odmah napomenuo da nije neke kvalitete i ne daje visok postotak eventualne trudnoce.
Jednom smo isli na dugi protol, ovdje smo dobili 6 jajnih stanica, no lijecnik je krivo procijenio zrelost, pa su aspirirane vec prezrele. Dakle, jedino dugim protokolom smo uspjeli ostvariti neki veci broj jajnih stanica. Kako nismo uspjeli vidjeti i kvalitetu, odlucili smo jos jednom ici na dugi protokol, tu smo dobili 3 lijepe jajne stanice, od kojih su se dvije oplodile i vracene su nam 4. dan nakon aspiracije (jedan zametak viskoe kvalitete), treca se takodjer oplodila, no nije se htjela dijeliti. I to je nesto sto ni jedan biolog, embriolog, ginekolog, bas nitko na ovom svijetu ne moze vidjeti i predvidjeti. Kako ce se nase jajne stanice ponasati kad se oplode spermijem nasih supruga.
Ni jedan par koji se bori sa neplodnoscu ne zeli bacati svoje jajne stanice (jer su nam vrijednije od suhog zlata), kao ni zametke (ima razloga zasto se zamrzavaju ministre).
Suprug i ja odlucili smo dobiti sto vise jajnih stanica kako bi uspjeli doci i do kojeg zametka za zamrzavanje, te da izbjegnemo ceste stimulacije oko cega se svi slazemo. No, za to nam treba dosta lijekova za stimulaciju i dugi protokol kako bi kontrolirali ciklus i ovulaciju.
Na zalost vecine neplodnih parova, ovaj rigorozan zakon izbjegava duge protokole gdje zene imaju sansu dobiti puno jajnih stanica. Sjetimo se starog Zakona....Tu bi sve stanice isle na oplodnju, gdje bi se jedan do dva zametka vratili zeni, ostali zamrznuli da u slucaju neuspjele trudnoce zena ne mora ponovno biti stimulirana, a u slucaju uspjele znali bi da ce nase buduce dijete vjerojano dobiti i brata ili seku (naravno ako i ta trudnoca uspije biti ostvarena). Od svih tih jajnih stanica neke se sigurno nece oploditi (otprilike trecina koliko sam citala lijecnike i vasu struku), no nitko ne zna koje, zar ne?
Ovako nas tjerate da se sa biolozima i nasim MPO lijecnicima igramo Boga ako dobijemo veci broj jajnih stanica, tjerate biologe da procjenjuju nemoguce, a ostatak jajnih stanica koji se ne moze zamrznuti tek sada se baca. Mozda je medju njima bila bas jedna koja bi bila odlicna u kombinaciji sa spermijem supruga. Meni je takav zakon neprihvatljiv, jer zelim svakoj stanici svoga tijela pruziti jednaku sansu za zivot.
Dakle, da rezimiramo, da ne kazete da niste razumjeli, jer bi bilo u vasem stilu da izokrenete sve napisano na svoj mlin.
Ne odlazim u inozemstvo zato jer nisam uspjela u nasoj zemlji ostvariti trudnocu u odredjenom broju neuspjesnih pokusaja, odlazim jer suprug i ja zarko zelimo svoje dijete, a uz Vas zakon i nase dijagnoze nema sanse da to ikada ostvarimo.
Oduzeli ste nam pravo na adekvatnu lijecnicku pomoc!
Oduzeli ste nam dragocijeno vrijeme!
Oduzeli ste nam sansu da budemo roditelji!
Natjerali ste nas da tesko zaradjeni novac ostavljamo u tudjoj zemlji!
Da niste donijeli ovakav neandertalski Zakon, mi bi i dalje pokusavali sa nasim lijecnikom, u nasoj zemlji ostvariti roditeljstvo!
SRAM VAS BILO!!!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma