Evo i mog pisma

Ministre Milinoviću,

Pišem Vam zbog Vašeg poziva koje sam pročitala da Vam se slobodno mogu javiti svi parovi koji idu na liječenje u Sloveniju... i mogu Vam reći odmah na početku da to nisu 3, 4 para nego ih je puno, puno više. Kada sam bila na konzultacijama u Mariboru u siječnju 2010 kod prof. Vlaisavljevića u čekaoni je čekalo samo taj dan 4 para iz Hrvatske. Dakle, ove Vaše brojke mogu biti točne, ako govorimo o jednom danu, pa čak niti cijelom danu jer smo se tamo zadržali 2 sata. Pa ako ne vjerujete, pozivam Vas da odete na jedan izlet do Maribora i uvjerite se i sami u istinitost.
Zašto tražimo pomoć u Sloveniji?
Zato što nam ovaj zakon ne daje realno šansu za začećem. Mi već 5 godina pokušavamo i imali smo nekoliko postupaka potpomognute oplodnje od toga samo jedan stimulirani IVF sa Menopurima prije ovog zakona kad smo dobili 2 embrija no trudnoće nije bilo.
Zatim smo imali podužu pauzu od ožujka do studenog, jer smo morali čekati da se svi snađu i počnu raditi po novom zakonu. Moj MPO doktor se odlučio za blagostimulirani postupak sa klomifenom i 10 Gonala f zato što je to najbolja stimulacija s obzirom na zakon dakle ciljalo se na to da ne dobijemo puno jajnih stanica pošto na zamrzavanje ne možemo računati, a oploditi se mogu samo 3.
Na tom postupku dobili smo svega 1 jajnu stanicu koja se nije ni oplodila. Ne možete ni zamisliti koje je to razočaranje nakon svih tih odlazaka u Zagreb, inače smo 200 km od bolnice, svaki drugi dan zbog mjerenja folikula. Koliko izostajanja i opravdavanja na poslu, a jajna stanica se nije ni oplodila. Kasnije se ispostavilo da ja nisam kandidat za blagostimulirane postupke jer je moja dijagnoza endometrioza i moj zadnje izmjereni FSH je 15, a Vi kao ginekolog dobro znate što to znači (nadam se da znate?!). Ali ako ne znate da pojasnim- ja slabo reagiram na hormone i potrebne su mi veće doze kako bi se dobio neki optimalni odgovor. S ovakvim zakonom suludo bi bilo ići na velike doze i onda bacati jajne stanice (jer da Vas podsjetim više od 3 se ne može oploditi), kod nas u bolnicama se zamrzavanje provodi samo u rijetkim prilikama jer ili se nema novaca zamrzavanje ili i sami biolozi pretpostavljaju da neće biti uspjeha pa je onda lakše baciti naše teško dobivene jajne stanice u SMEĆE. Koliko je metoda sa zamrznutim jajnim stanicama uspješna govori i sam podatak od svega 2 ili 3 trudnoće u zadnjih 8 mjeseci.
Najviše me smeta to što Vi i dalje branite ovaj zakon iako već i vrapci na grani znaju kako on ne valja, ali kao da se bojite svima priznati kako je još jedan Vaš podvig otišao k vragu, politika i vlastiti ego Vam je očito bitnija od svih sudbina koje ćete njime uništiti.
Jedinu realnu šansu za našim dijetetom vidimo u Mariboru i zbog toga smo morali dignuti kredit koji ćemo otplaćivati godinama al ne brinite nećemo Vam zaboraviti poslati svoju razglednicu.
Ovog puta ne samo da ću poslati mail koji Vi vjerojatno ni ne čitate nego ću Vama i mnogi drugima poslati preporučeno pismo.
I da ne bi bilo nekog nesporazuma ovo je pismo NE PODRŠKE Zakonu o MO!!!