Ministre zdravstva,
vjerujte da je ovo mail ne-podrške Zakonu o medicinskoj oplodnji, kojeg ste kreirali iz neznanja, kako vašeg, kao ginekologa, tako i vaših kolega, medicinskih needuciranih laika koji glasanjem za materiju, koju ne poznaju, izražavaju političku podobnost i poslušnost.
Zašto se iz jedne grane medicine napravilo političko pitanje, kad liječenje bilo koje bolesti, pa tako i neplodnosti nema veze sa trenutno postojećom politikom? Zašto ste našu državu napravili da bude veći Papa od Pape? Zašto ste donijeli zakon koji je u vrlo katoličkoj zemlji Italiji pao kao loš i neprimjeren za liječenje? Zašto pacijente šaljete na psihijatrijska ili psihološka proučavanja koja oduzimaju, osim nama važnog radnog vremena i zdravi razum? Koji pacijenti za svoje liječenje trebaju priložiti preslike osobnih iskaznica i kopije vjenčanog lista? Zašto ste promijenili svoj socijalističko-komunistički odgoj i postali veliki «vjernik»? I ja sam dijete socijalizma, al moj katolički odgoj je ostao isti i onda, kao i sad, ne mijenja se s promjenama stranke na vlasti. Taj vaš tek stečeni «osobni vjernički» stav zadire u stručnosti i mogućnosti cijelog niza doktora subspecijalista doktora jedne grane medicine, kao i educiranih biologa-embriologa? U svom liječenju neplodnosti susrela sam se s općim ginekolozima i ne znaju puno o liječenju neplodnosti, isto kao ni vi, ali kad prepoznaju problem, oni svoje pacijente šalju subspecijalistima, a otkud vama pravo da ste se tim stručnjacima, subspecijalistima humane reprodukcije umiješali donošenjem zakona u njihovu stručnost, profesionalnost, iskustvo i educiranost? Zašto ste se donošenjem novog zakon osjetili pozvanim da štitite moju nerođenu djecu, pa otkud vam pomisao da ih možete voljeti više od mene? Zašto ste tražili da se baca višak jajnih stanica kad svaka žena istinski pati zbog toga? Zašto mislite da liječenje neplodnosti poznajete bolje od nas pacijentica koje prolazimo hormonske stimulacije, koje slušamo svoje tijelo i znamo kako reagiramo na različite stimulacije bolje i od doktora koji to liječenje provode? Zašto mislite da je jednostavno proći kroz sve te postupke više puta? Sve ćemo podnijeti jer nas vodi velika želja da liječenjem ostvarimo roditeljstvo, a vas? Dodvoravanjem da se ostane na vlasti, jer vjerujem da je bolje biti ministar nego fakultetski obrazovana osoba s dugogodišnjim stažom, koja svoj obol zemlji u krizi daje sve manjim mjesečnim primanjima? Zašto moramo primjereno liječenje tržiti van Hrvatske i dizati kredite da to možemo podmiriti? Kad ste donosili zakon o nepušenju, uvjeravali ste nas da tako nalažu zakon EU, što nije točno, ali kad ste donosili Zakon o medicinskoj oplodnji, zašto se onda niste pozivali na te iste zakone jer nigdje u EU niti sličan zakon ne postoji? I molim vas, odgovorite mi na kraju, zašto se koristi izraz «umjetna oplodnja» i što je to umjetno u medicinski potpomognutoj oplodnji?
p.s. Ne obraćam vam se s Vi, ne zbog nepismenosti, dobro znam kad se taj izraz koristi, što ovdje nije slučaj.
Buduća inozemna mama