Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Knjiga ~ Prvih godinu dana

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Knjiga ~ Prvih godinu dana

Nisam znala gdje smjestiti ovu temu pa mi se ovdje učinilo najlogičnije. Molim savjete za neku dobru knjigu (na hrvatskom) o odgoju djeteta u prvih godinu dana. Znači ne priručnik, već knjigu što se može očekivati u prvih godinu dana, od kupanja, recepata, liječničkih pregleda i sl.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ma bravo vodenjak!
    Ja taman došla na podforum s namjerom da postavim isto pitanje, a ono topic već otvoren.

Dakle, i ja molim za savjet.

I imam još jedno pitanje: gdje pronaći nekakve pjesmice ili brojalice koje bi bile zanimljive djeci do godinu dana? Ima li netko konkretnu knjigicu za preporučiti?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se na hrvatskom nijedna posebno ne sviđa...

eventualno "godine prve - zašto su važne" od dr jovančevića

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa najbolja je "moja prva godina" koju dobiješ u rodilištu. daje ti sve bazične informacije koje ti trebaju, a za detalje tu je forum!

bubimira, djeci do godinu dana je zanimljivo SVE što izlazi iz tvojih usta :namig:, dakle možeš pjevušiti telefonski imenik i mališa će biti očaran. uglazbi bilo što što ti padne na pamet... a bio je negdje i topic s pjesmicama. ja sam više pričala, stalno opisivala što radimo...

i imaš u profilu knjižicu "igre mozgalice" sa zanimljivim igrama od rođenja do dvije godine.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    pa najbolja je "moja prva godina" koju dobiješ u rodilištu.
    Bilo bi ti dobro da ju malo prolistaš i prije nego rodiš, jer kad rodiš više nemaš vremena (meni je čitao MM na glas dok sam se ja bavila dojenjem s kojim je kod mene u početku bilo veselo...)
    Mi smo dobili i onu knjugu od klinike Mayo, koja je tak tak, ali MM je i tu našao zanimljivih stvari i čitao mi na glas.
    Ako si zainteresirana imam ih obje (negdje u kutiji, ne znam u kojoj sobi ) pa ti ih mogu posuditi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa

ja je upravo sad čitam i mislim da i nije nešto, ali nisam do sad našla bolju na hrvatskom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puros prvotno napisa

ja je upravo sad čitam i mislim da i nije nešto, ali nisam do sad našla bolju na hrvatskom.
    upravo tako - ako će na hrvatskom, onda joj bolje i nema... nažalost

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imate Penelope Leach .. kako li se zove ta knjiga ?? u svakom slučaju izdao ju je Algoritam i nije ju lako fulati - velika je i lijepo ilustrirana.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Imate Penelope Leach .. kako li se zove ta knjiga ?? u svakom slučaju izdao ju je Algoritam i nije ju lako fulati - velika je i lijepo ilustrirana.
    Ova ili neka druga http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proiz...t=59&id=100738 ??

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A je li prevedena ona What to expect in the first year?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, prevedena je ta, i "što očekivati u trudnoći" i "što očekivati do 3. godine" (ne znam sad jel do 3. ili koje, ali ne radi se prvoj godini).

to su mi skroz bezveze knjige :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

je, prevedena je ta, i "što očekivati u trudnoći" i "što očekivati do 3. godine" (ne znam sad jel do 3. ili koje, ali ne radi se prvoj godini).

Zasto?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne znam, glavni i osnovni razlog mi je što jednostavno ne volim knjige tog tipa.

drugo, bilo mi je unutra (kao i u svim ostalim takvim knjigama) toliko nebuloznih "savjeta" i "preporuka" s kojima se apsolutno i nikako ne slažem. (nemoj me sad vući za jezik i pitati kojih jer više ne znam koja glupost je iz koje knjige... uglavnom su vezane uz njegu djeteta, hranjenje, spavanje i slično)

to mi je bacanje para.

a u principu o svemu tome moraš sama odlučiti jer svaka knjiga, kao i svaki pedijatar, i patronažna imaju "svoje" preporuke koje se mogu, ali i ne moraju slagati s tuđim. nekad su informacije čak i totalno kontradiktorne.

osobno mi je draže (i puno jeftinije) o svemu što me zanima proroštati internetom, upoznat se sa svim idejama i informacijama, pa onda odlučit što mi je logično i što mi paše.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja recimo nikad ne bih poredila What to expect s Klinikom Mayo, meni je Mayo strahota ziva.

a ove What to expect shvacam kao manual, knjige koje konsultujes kad si zbunjen, isprepadan necim novim. ne bih niti jednu knjigu koristila kao kuharicu, da mi da recept odgajanja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja konzultiram ovaj forum kad sam zbunjena

dobijem u kratkom vremenu puno više informacija nego iz jedne knjige.

a klinika mayo jest prestrašna, istina....

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

OK, meni je ta knjiga bila prilicno OK...naravno da sam odmah odbacila savjete o cry out, dohrani sa 4 mj...i ostalim "so american" metodama spavanja itd...Mislim kniga ima 300 strana, mjesec po mjesec...naravno da se ne mogu slagati sa svim sto je unutra, a imam i druge izvore srecom. Ali nasla sam i mnogo korisnih informacija, koje za pocetnike stvarno puno znace. Dosta je detaljna i gotovo da nema te situacije s bebom i postporodjajnim periodom, koja nije detaljno i lijepo obrazlozena.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

E da,,,,da dodam buducim mamama, vrlo je vazno da citate dok ste jos trudne (za sta god se opredijelite)...Poslije nece biti vremena, ponekad ni za forum. A sto vise znate - mirnije ste (a samim tim i beba je mirnija)

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naravno, internet ima prioritet u izboru izvora savjeta, ali ja najprije mislim da situacije kad se nije zgodno konektovati. a osim toga, ja jos uvijek radije citam knjigu nego net, kad se radi o "pravom" citanju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

af kors, ni ja ne mogu čitati online knjige, obožavam držati pravu knjigu u ruci i gledati je poslije na polici

ali knjige tipa "što očekivati prve godine"me tako UOPĆE ne zanimaju da ih nemam potrebu ni čitati, ni držati u ruci, niti imati na polici...

ne znam, ja nijednu takvu knjigu nisam čitala ni u trudnoći, ni tokom prve godine, i sve sam sa zarom znala kako treba.

(čitala sam ih kasnije jer sam radila u knjižari baš na odjelu za mame i djecu pa sam htjela znati što imam i što preporučiti roditeljima)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ako si ih prodavala kao i ovdje na forumu ne cudi me da vise ne radis u toj u knjizari.... You're fired!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja se slažem s lutonjicom. do dana današnjeg doma imam samo "discipline book", "no cry" i "igre mozgalice" (kupila mm-u za božić). kad odvučem dupe do grada, imati ću i "vaše kompetentno dijete". nešto sam posuđivala u kjnižnici i ništa me nije oduševilo.

za sve ostalo - internet.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se slažem s lutonjicom. do dana današnjeg doma imam samo "discipline book", "no cry" i "igre mozgalice" ...kad odvučem dupe do grada, imati ću i "vaše kompetentno dijete"....
    Već te dugo nisam potpisala, pa eto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ako si ih prodavala kao i ovdje na forumu ne cudi me da vise ne radis u toj u knjizari.... You're fired!

čuj, ja sam uvijek prvo popričala s roditeljima - velika većina njih je željela upravo takve knjige pa sam im ih onda i prodala...
    al kad sam naišla na mamu blisku mojim razmišljanjima, onda sam joj iskreno rekla što mislim i koje knjige na engleskom joj preporučam...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Vodenjak prvotno napisa
    Citiraj Mima prvotno napisa
    Ova ili neka druga http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proiz...t=59&id=100738 ??
    Je, to je ta knjiga.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nije da su najbolje što možeš naći, evo, ja imam ovu "šta očekivati u prvoj godini", prvo sam bila oduševljena, a sad nešto i nisam, iako mislim da je najkompletnija od svih sličnih. Doduše nemam ni jednu drugu ali sam razne prelistavala.
    Samo što je za moj ukus malo previše "američki", uštogljeno, ne znam ni kako bi objasnila. Npr. zagovaraju odvojeno spavanje od roditelja (u drugoj sobi), a zajedničko spavanje smatraju nezamislivo "danas u civilizovanom svetu..." , kao da malo zagovaraju i "cry it out" sistem itd... Kad sam tako neke stvari pročitala splaslo mi je oduševljenje.
    No, bez obzira, ja rado pročitam po nešto jer su neki drugi saveti super, npr. oko ishrane, prva pomoć kod raznih nezgoda, bolesti... meni je pomogla super oko nekih sitnica. Idalje mislim da je nekako najsadržajnija.
    Eto, ako ti je malo pomoglo.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

E baš vam hvala.
    Iako sam znala već za sve ove knjige zanimalo me je vaše mišljenje i iskustva.
    Ja kao i Lutonjica volim konkretnu knjigu u ruci, volim ju osjetiti pod rukama i posegnuti za njom svako malo. Ono upalit kompjutor mi je ponekad prekomplicirano.

Savjete iz knjiga ionako uzimam sa zadrškom. Ustvari volim pročitati više knjiga pa usporediti.

I forum je naravno neiscrpan izvor informacija! Al opet da bi sudjelovala u raspravama i znala postavit konkretno pitanje moram ipak negdje vidjet što me uopće zanima.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja se slažem s lutonjicom. do dana današnjeg doma imam samo "discipline book", "no cry" i "igre mozgalice" (kupila mm-u za božić). kad odvučem dupe do grada, imati ću i "vaše kompetentno dijete". nešto sam posuđivala u kjnižnici i ništa me nije oduševilo.

Zaboravila sam pitati u vezi ovih knjiga "discipline book"i "no cry" da mi ih pojasnite. za njih još nisam čula. Da li su to točni naslovi? Gdje se mogu nabaviti i sl.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Discipline book ti je od doktora Searsa. Najbolje ti je na webu pogledati njegove stranice

www.askdrsears.com

ima dosta dijelova iz knjiga. Meni je njegov Baby Book najbolja knjiga za odgoj i njegu djeteta, ona je onako općenita, tipa knjiga koje se spominju na ovom topicu. The No Cry Sleep Solution je od Elizabeth Pantley. Ja sam je naručila preko Amazona a ima ih i kod nas, u Profilu, Baby Book sam kupila u Algoritmu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

bubimira, ja sam ti u početku tj. u trudnoći bila izrazito protiv bilo kakvih mudrih knjiga (moja mama mi je htjela kupit sve koje je vidjela na policama knjižara, ali sam se oduprla...), no ipak moram priznat poraz i reći da mi je knjiga "njega majke i djeteta" elizabeth fenwick jako dobro došla nakon povratka iz bolnice :/ . pogotovo zbog (tebi znanog) problema s dojenjem koji sam imala pa nisam u trenutku kad sam došla doma ni bočicu znala sterilizirat, a beba gladna...
    naravno da sve što piše treba uzeti s rezervom, ali u kombinaciji s onom knjižicom iz rodilišta je od jako velike pomoći.
    što se interneta tiče - cure moje, svaka vam čast ako ćete, kad rodite i ostanete same sa svojim bebicama, imati toliko vremena i energije da tipkate u pretražnike pojmove koji vas zanimaju i tražite odgovore... ja do toga još nisam došla, ali je zato dok je mali na sisi jedna ruka uvijek slobodna za prelistavanje stranica !

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Wewa, a zašto je Klinika Mayo - "strahota", Lutonjice - "prestrašna"??

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni to Klinika Mayo zvuci kao prirucnik o odvikavanju djeteta od sebe....Nisu li oni najpoznatiji po metodama odvikavanja? :shock:

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Arijana, ja sam prelistavala onaj trudnicki dio, meni je prestrasno, odmah te docekaju sve moguce komplikacije, bolesti i sindromi. Znam da je dobro imati informaciju, ali treba naci i odgovarajuci nacin prezentacije.

Nekako mi je pre-naucna, ozbiljna.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    Arijana, ja sam prelistavala onaj trudnicki dio, meni je prestrasno, odmah te docekaju sve moguce komplikacije, bolesti i sindromi.
    Slažem se.

Ja sam knjigu dobila na poklon i odmah sam odlučila da ne čitam te komplikacije, jer stvarno ima groznih stvari.
    I da, knjiga je opširna, pa su po meni neke stvari, bitne, i površno rečene.
    Ima nekih svijeta koji su zastarjeli i nebulozni, ali neđe se i koji dobar.

Sve u svemu, ja ju ne bih nikada kupila, ali kad sam ju već dobila, malo sam ju i prelistala.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Wewa, a meni je baš zato dobra! Prelistala sam kod prijateljice jednu jako optimističnu knjigu u kojoj je sve divno i krasno i više mi se činila kao bajka nego realnost, a inače volim znat sve što mogu očekivat, što više znam to se manje bojim. Što je knjiga stručnije napisana to mi više ulijeva sigurnost.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vidiš, ovo mi nije palo na pamet. Ja sam kupila knjigu klinike Mayo (da, kupila ), i taj dio o trudnoći mi je bio baš informativan, jest da je bilo puno o tim komplikacijama i bolestima, ali nije mi to neki bauk jer sam navikla čitati o sindromu ovom i onom (još od faksa). Dio o djeci mi se ne sviđa, nikako mi nije legao, ne mogu sad racionalno objasniti zašto, jednostavno sam nakon Andrejevog rođenja tu knjigu ignorirala (a puno boljom se pokazala P. Leach "Vaše dijete" i "Baby book" od Searsa).
    MM je čitao knjigu klinike Mayo i govorio je da ga ti dijelovi o bolestima i sindromima tjeraju u plač. Nedavno sam je posudila frendici koja je trudna i rekla mi je istu stvar - da se grozi čitanja o boleštinama.
    Izgleda da ipak ima nešto u tome.

Sa svoje strane mogu preporučiti Searsove knjige (Baby book i Discipline book), "Vaše dijete" od P. Leach (ova je na hrvatskom), a dobra mi je i ona od M. Stoppard "Razvoj vašeg djeteta". Knjiga od Jovančevića nije loša, iako nema baš puno korisnih savjeta (dio o dohrani mi je bio neupotrebljiv), ali ima opis vježbica i za mamu i za dijete, a i opširan popis literature, odakle si opet mogu tražiti inspiraciju za daljnje čitanje...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E pa to je to, nije knjiga za svačiji želudac. Ja imam jednu prijateljicu koja ne želi ni čut za loše stvari, jer onda počne umišljat da će se to njoj dogodit, počne se bespotrebno opterečivat itd.. tako da je za nju stvarno bolje da je ne čita, ali ja volim znat sve, pa i ono loše, a ako se slučajno dogodi što lakše mi je kad sam upoznata sa svim opcijama.

A za dio o djeci, više me zanimao motorički razvoj, zdravlje... nego odgoj (o kojem i nema nešto baš u knjizi), jer o odgoju baš i ne volim učit iz knjiga.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cuj, i ja volim informativne knjige, i ja volim znati unaprijed u svim eventualnostima, mislim evo me na dobnim skupinama, a ja pripadam potpomognutoj i prije zaceca, ali ne volim tu suhoparnost Klinike Mayo.

I What to expect nabraja svasta nesto sto se moze desiti, ali usput, ne doceka te "svrata" sokantnim slikama.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prijedlog:
    Elizabeth Fenwick: Njega majke i djeteta, Mozaik knjiga, 2004.
    (inače ju u orginalu izdaje "A Dorling Kindersley Book"-to su oni što izdaju one vodiče Eyewitness travel guides-ak znate).
    Ja sam ju posudila i ima puno slikica (jedino kaj su mame na slikama sve nekak staromodno obućene ), ali ne čini mi se loša. No, ona daje savjete od trudnoće (znači cijela trudnoća) pa do 3. godine djeteta, ali meni se sviđa baš zato što nije tako opširna nego vrlo sažeta, a kaže bitno.
    Eto ko voli...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A jeste vidjele slike u Klinici Mayo, sve mame imaju oko 40-ak godina :/

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    ...jer o odgoju baš i ne volim učit iz knjiga.
    Eh, sad...ovisi o životnoj filozofiji

Ja mislim da je znanje moć i vjeruj mi da me baš znanje često puta spasilo od neprimjerenih reakcija prema mojoj maloj lutkici i iskreno mislim da sam bolja mama nego što bi bila da recimo nisam tako puno čitala o odgoju još dok mi je Leona u trbuhu bila...

Pogledaj samo koliko ljudi vrlo olako etiketira svoje dvogodišnjake kao zločeste...možda bi i ja Leoni to prišila da nisam baš iz knjiga i interneta naučila puno o dječjemo ponašanju i razlozima koji stoje iza njega...

Da to nisam znala lako bi pala pod uticaj dobronamjernih savjetnika da batinama izbijem djettu gluposti iz glave i slično...

Zato sam ja za to da čovjek puno čita, puno razgovara, puno uči i onda iz te mase informacija oblikuje nekakav svoj roditeljski stil baziran naravno prije svega na ljubavi i majčinskom instiktu, ali i oplemenjen znanjima koja bi inače stekla metodom pokušaja i pogleške, a ta metoda se za moj ukus, previše prelama preko dječjih leđa i radije ću je izbjeći ako mogu

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Zato sam ja za to da čovjek puno čita, puno razgovara, puno uči i onda iz te mase informacija oblikuje nekakav svoj roditeljski stil baziran naravno prije svega na ljubavi i majčinskom instiktu, ali i oplemenjen znanjima koja bi inače stekla metodom pokušaja i pogleške, a ta metoda se za moj ukus, previše prelama preko dječjih leđa i radije ću je izbjeći ako mogu
    Upravo tako, potpisujem!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je Jesper Juul fantastičan. I Penelope Leach. Ona govori o društvu usmjerenom djeci, on o kompetenciji djece, oboje o razumijevanju i uvažavanju djece i dječjih potreba. Na tome temelje savjete i poglede na život s djecom i više se tu, čini mi se, radi o suradnji s djetetom nego o njegovom odgoju.

No, tamo nema savjeta o kupanju, receptima i slično. Za to mislim da je zdravi razum, malo majčinskog instinkta i pokoja informacija iz pedijatrijske ordinacije sasvim dovoljna. Malo smo svi nesigurni prvi put, ali s praksom dolazi i sigurnost. Nije to ništa komplicirano. I uvijek se može konzultirati s mamama i tatama na ovom forumu .

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kloklo, slažem se da treba puno toga znat i biti informiran, ali opet ja postupam po svom instinktu, zdravu razumu i temperamentu moje curice, pa što god u knjizi pisalo, i ne volim kupovat knjige o odgoju, ali da ću pročitat tu i tamo koji tekst na koji naiđem, hoću.
    Ne znam, ali uvijek se sjetim famoznog dr. Spocka i masovnog štovanja njegovih knjiga, danas je to dr. Sears kao nešto oprečno Spocku, sutra će biti netko treći... ma, mislim da se uglavnom slažemo oko činjenice da treba puno toga znat i na temelju toga donositi individualne odluke, a ne biti slijepi sljedbenik nekih odgojnih metoda .

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa, da...sto govorimo samo iz različitih kuteva...

Uglavnom, moja poanta je da, što više čovjek zna, tim manja će biti šansa da postane slijepi sljedbenik jednog stila, kakav god on bio

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a sad ću ja: potpisujem klokloooo!

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    u trenutku kad sam došla doma ni bočicu znala sterilizirat, a beba gladna...
    naravno da sve što piše treba uzeti s rezervom, ali u kombinaciji s onom knjižicom iz rodilišta je od jako velike pomoći.
    što se interneta tiče - cure moje, svaka vam čast ako ćete, kad rodite i ostanete same sa svojim bebicama, imati toliko vremena i energije da tipkate u pretražnike pojmove koji vas zanimaju i tražite odgovore... ja do toga još nisam došla, ali je zato dok je mali na sisi jedna ruka uvijek slobodna za prelistavanje stranica !
    Ovoga se ja bojim i iz tog razloga tražim dobru knjigu. Možda je glupo što sam napisala da mi treba knjiga o odgoju, ali kako to drugačije nazvati? Zanimaju me isključivo sitnice, male stvari koje život znače, npr. kako složiti pelenu pri širokom povijanju, kako sterilizirati onu gore bočicu, kako dijete spava, čišćenje ušiju i nosa, podrezivanje noktiju i sl. stvari. Ne znam možda i to stvarno dođe samo po sebi??

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ukratko, trebaju "upute za uporabu"!!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vodenjak, za to će ti zaista najkorisnija biti knjižica koju ćeš dobiti u rodilištu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

...ili ako već zaista želim kupiti pravu knjigu onda ćeš stvarno sve to naći u onoj od Mozaik knjige, Zagreb što sam gore navela. Zato se i meni svidjela jer ima sve te neke sitnice i još je super ilustrirana (znači sve je to prikazano i na slikama-osim što su mame staromodnih frizura i obleke hehehe). Jedino kaj nije baš jeftina (prek 200 kn). Ali što kažu cure, posudi od nekog onu knjižicu što se dobije u paketu za bebe, to je ipak besplatno 8)

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •